A doua săptămână din Postul Paștilor – care este specificul acestei perioade?

 

În cea de-a doua săptămână a Postului Mare, slujirile liturgice specifice perioadei prepascale se reiau, începând de luni, însă cu o trăsătură particulară: Pavecernița Mare nu mai cuprinde Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. De asemenea, postul este mai puțin aspru, adoptându-se regulile obișnuite de înfrânare.

Cea de-a doua săptămână din Postul Mare este un îndemn stăruitor pentru a nu slăbi în râvnă, în rugăciune și iubire. În acest sens, Sfântul Nicolae Velimirovici, într-una dintre cele mai cunoscute opere ale sale, îi sfătuiește pe credincioși să păzească inimile lor cu pavăza credinţei și a rugăciunii:

Dacă în cea dintâi săptămână a Postului Mare ţi-ai întărit convingerea că inima ta este a Dumnezeului și Tatălui tău; dacă te-ai hotărât cu tărie să I-o dai Lui, atunci în a doua săptămână învaţă să îţi păzeşti inima. Deprinde-te cu lupta vitejească pentru neîntinarea şi curăţia inimii tale, pentru a putea întoarce acest dar Celui ce ţi-a dăruit toate. Luminează-ţi inima cu credinţa, întăreşte-o cu nădejdea, încălzeşte-o cu dragostea, cădeşte-o cu rugăciunea, curăţ-ocu lacrimile, hrăneşte-o cu Sângele Domnului şi o înalță spre cer precum o candelă aprinsă”.

Acest îndemn se aplică, în egală măsură, tuturor celorlalte săptămâni ale Postului Paștilor, cea de-a doua săptămână fiind doar modelul lor în plan liturgic și imnografic. În ceea ce privește specificul imnografic, ieromonahul Makarios Simonopetritul subliniază că, în această săptămână, cântările de la Vecernie şi Utrenie tratează mai cu seamă tema postului trupesc și duhovnicesc și a binefacerilor acestuia pe când, în săptămânile următoare, în cadrul acelorași slujbe, vor fi aduse în atenție auxiliarele necesare acestor fapte trupeşti: străpungerea inimii, smerenia, pocăința etc.

Sâmbăta celei de-a doua săptămâni a Postului Mare nu are vreo comemorare deosebită, ci este consacrată pomenirii generale a celor adormiți, combinând astfel cântările specifice perioadei Triodului cu troparele pe cele opt glasuri. Așadar, ea nu se mai diferențiază de o sâmbătă obișnuită, avânt totuși o intensitate mai profundă prin faptul că cerem, în rugăciunile noastre, ajutorul și mijlocirea mucenicilor și a sfinților pentru a parcurge, așa cum se cuvine, toate celelalte zile ale Postului Mare.

În această săptămână, de luni până vineri, se oficiază cea de-a treia Liturghie din cultul Bisericii Ortodoxe: Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Sâmbătă va fi săvârșită Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar Duminică – Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

www.doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *