Comportamentul în Biserică

\r\n

Biserica este un loc special al prezenţei lui Dumnezeu pe pământ. Trebuie să ne purtăm cuviincios în biserică pentru a nu tulbura sfinţenia sfântului lăcaş şi a nu atrage mânia lui Dumnezeu asupra noastră. La biserică este bine să venim cu 5-10 minute mai devreme de începerea slujbei. La intrarea în biserică trebuie să facem semnul crucii şi o închinăciune. La intrarea în biserica bărbaţii trebuie să-şi descopere capetele. Femeile trebuie dimpotrivă să-şi acopere capetele cu un batic şi să fie îmbrăcate cuviincios, pe cât posibil cu haine femeieşti (dacă se poate evita folosirea pantalonilor, specifici în general bărbaţilor, şi nu femeilor). Este bine ca femeile să se abţină de la folosirea rujurilor şi a machiajelor căci în biserică Dumnezeu care cunoaşte toate cele din lăuntru ale noastre ne vrea aşa cum suntem de fapt şi nu sub masca machiajelor, chiar şi de bun gust. Cu toţii trebuie să ne îmbrăcăm decent şi curat.

\r\n

Nu trebuie să vorbim tare, să ţinem mâinile în buzunare sau la spate sau să mestecăm gumă. De asemenea, nu trebuie să ne plimbăm fără rost prin biserică; după sărutarea Sfintelor Icoanelor e bine să ne căutăm un loc pe care să-l păstrăm până la terminarea slujbei.

\r\n

Amânaţi discuţiile până după slujbă

\r\n

Putem săruta Sfintele Icoane şi aprinde lumânări numai dacă astfel nu deranjăm pe ceilalţi oameni care se roagă în biserică. Orice conversaţie trebuie redusă la minimum. Cunoştinţele trebuie salutate cu un gest scurt şi discuţiile vor fi amânate până după slujbă.

\r\n

Dacă aducem copiii la slujbă trebuie pe cât posibil să încercăm ca prezenţa lor să nu-i tulbure pe ceilalţi credincioşi din rugăciune. Dacă nu reuşim să potolim un copil care plânge este recomandat ca părinţii să îl ducă afară şi eventual să revină dacă acesta s-a liniştit.

\r\n

Putem să cântăm împreună cu corul, mai încet însă, dacă nu cunoaştem bine cântările. Dacă întreaga parohie cântă este bine ca să încercăm să cântăm în acelaşi ton cu ceilalţi şi să evităm ieşirea vocii noastre în evidenţă.

\r\n

În biserică ne putem aşeza pe scaun numai la recomandarea preotului sau numai dacă suntem bolnavi sau foarte de obosiţi. În nici un caz nu trebuie să stăm cu picior peste picior sau în vreo altă poziţie indecentă. Dacă ceilalţi credincioşi îngenunchează trebuie şi noi să ne alăturăm lor.

\r\n

Nu este permis fumatul în biserică, în pridvor sau în curtea bisericii.\r\nAnimalele sau păsările nu sunt admise în biserică.

\r\n

Rămânem în biserica până la terminarea slujbei

\r\n

În timpul citirii Sfintei Evanghelii sau al Heruvicului nu este permis mersul sau vorbirea în biserică, de asemenea în timpul Liturghiei credincioşilor (de la Simbolului de credinţă (Crezul) şi până după rugăciunea „Tatăl Nostru”). De asemenea în această perioadă este bine să ne abţinem de la aprinderea de lumânări sau sărutarea icoanelor.

\r\n

Dacă vedem pe cineva că nu respectă aceste sfaturi îl putem atenţiona, dar într-o manieră discretă. În general este mai bine dacă putem să ne abţinem de la astfel de comentarii, în afara cazurilor în care cineva se comportă într-un mod deosebit de injurios.

\r\n

În sfârşit trebuie să rămânem în biserica până la terminarea slujbei. Putem pleca mai devreme numai dacă suntem bolnavi sau avem o problema gravă pentru care am cerut dezlegare de la preot.

\r\n

În conduita noastră în biserică este bine să ne comportăm conştientizând faptul că Hristos este prezent cu adevărat în mijlocul nostru. Gândind şi comportându-ne ca atare nu putem greşi.

\r\n

(Episcop Alexandru)

\r\n\r\n

\r\n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *