CUM ȚINEM POSTUL NAȘTERII DOMNULUI?

Am tot auzit afirmații de genul: În post trebuie să fim mai buni. În post trebuie să nu-l mai judecăm pe aproapele nostru. În post trebuie să ne rugăm mai mult“..Dragii mei, permiteți-mi să nu fiu de acord cu aceste formulări, la prima vedere, corecte! Da, știu că Sfântul Ioan Gură de Aur scria: “Tu postești, nemâncând carne de animal, dar mănânci în schimb carnea fratelui tău, clevetindu-l”. De aici rezultă că primul post este cel de bârfe și de osândiri, apoi urmează cel de bucate.

Ceva scârțâie în modul în care ne îndemnăm unii pe alții să fim mai buni, mai milostivi și mai ne-bârfitori în post. Ce anume? Dragilor, cine ne-a spus nouă că ÎN AFARA PERIOADELOR DE POST putem să fim răi, nemilostivi și bârfitori?! Rezultă că noi ne putem face de cap în timpul anului, înfrânându-ne DOAR în perioadele de post! Dacă am înțeles așa Ortodoxia, atunci.. N-AM ÎNȚELES NIMIC!

Nu acesta-i rostul postului, de “pauză” de la răutăți. Domnul Iisus Hristos ne-a poruncit ca MEREU să fim exemplari, nu numai atunci când scrie în calendar: POST.Domnul zicea: “Fiți sfinți, precum Tatăl vostru Cel Ceresc sfânt este”Așadar, ÎN TOATE ZILELE ANULUI trebuie să fim buni, milostivi, ne-bârfitori, rugători.

Atunci, care ar mai fi rostul postului? Postul este o perioadă de antrenament intensiv pentru primirea anumitor daruri dumnezeiești. Bineînțeles, tot timpul avem nevoie de aceste daruri, dar nu suntem tot timpul dispuși la aceeași râvnă pentru cele sfinte. Atunci Sfânta Biserică a stabilit aceste perioade în care este musai să fim râvnitori.

Dar, în afară de evitarea unei categorii de alimente și în afară de o mai mare bogăție a slujbelor bisericești în posturi, în celelalte privințe nu se schimbă ABSOLUT NIMICFapta bună trebuie să ne însoțească de pe 1 ianuarie până pe 31 decembrie, de luni până duminică și din minutele trezirii până în cele ale așezării în pat pentru somnul de noapte!

Gata cu acest neinspirat: “Să fim mai buni ÎN POST”! Să fim buni mereu.

Domnul să ne ajute, amin.

Preotul Sorin Croitoru

www.cuvantul-ortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *