Cuvinte interzise

La început a fost Cuvântul, iar cuvântul este rodul iubirii Lui Dumnezeu. Toate s-au făcut prin Cuvântul cel sfânt şi toate sunt minunate ochiului şi sufletului noastru. Cuvântul are mare putere atunci când îl transmitem dar şi când îl receptăm. Părintele Arsenie Boca ne spune aşa:  Cuvântul „nebun” este un cuvânt interzis. Cine zice fratelui său nebunule se pedepseşte cu matca focului. De ce? Fiindca şi numai simpla aruncare a acestui cuvânt în obrazul unui om este în stare să-i desfigureze fizionomia minţii.

Cuvintele rele pe care le transmitem exprimă starea noastră interioară, datorită păcatului care trebuie curăţit. Dacă inima noastră nu este atinsă de dragostea Lui Iisus Hristos, pentru că de cele mai multe ori uităm că El este aici, suntem isptiţi şi nu mai avem smerenia necesară sau liniştea pentru  a gândi limpede şi a nu-l supăra pe fratele nostru. Cuvintele sunt cele mai uşor de rostit, mai ales cele rele, şi nu ne dăm seama că mereu le vom purta asupra noastra şi vom răspunde în faţa Lui Dumnezeu pentru ele.

Oare de ce limba noastră este îngrădită cu două garduri, dinţi şi buze, aşa cum ne spune părintele? Nu pentru că tăcerea de multe ori ne salvează de focul patimilor noastre….?Gândeşte-te bine dacă cuvântul pe care-l răspândeşti în lume va fi spre binele tău şi al altora, cuvântul care, oricât de mic şi neînsemnat s-ar părea, va trăi până la Judecata din urmă, unde ne va sta înainte spre mărturie, pentru tine ori împotriva ta.( Pr. Arsenie Boca)

Atunci când îi spunem unui om, că este urât,  prost, rău, nebun nu facem decât să-i facem şi mai mult rău, şi să-şi piardă încrederea în sine. Un copil crescut  de părinţii care folosesc un astfel de limbaj asupra copilului şi nu se învrednicesc să-i ofere învăţăturile cele bune şi frumoase, riscă să devină un copil cu probleme. De altfel, de multe ori dacă stăm şi observăm oamenii, îşi schimbă înfăţişarea când vorbesc urât, nu zâmbesc, se încruntă, iar chipul li se schimbă. Să nu uităm că trupul nostru este templu al Duhului Sfânt, iar prin cuvintele jignitoare adresate fraţilor noştri nu facem decât să-l îndepărtăm.

Cuvintele de blândeţe, de iubire pot muta şi munţii din loc. Dacă nu-l putem ajuta  pe fratele nostru material, îi putem spune o vorbă frumoasă, putem să-i povestim despre Dumnezeu, să nu deznădăjduiască niciodată pentru că El este milos şi iubitor. Ne putem ruga cu cuvinte frumoase şi smerite pentru el, putem să-l încurajăm pozitiv că totul va fi bine. De asemenea celor care vor să ne supere, nu trebuie să le răspundem la fel, decât să le zâmbim şi să avem mereu în gând rugăciunea Lui Hristos. Este greu să spunem Multumesc, Iartă-mă şi Te iubesc…poate de cele mai multe ori uităm să i le spunem şi Bunului nostru Dumnezeu.

Cuvintele sunt fiinţe vii, capabile să facă treaba la care au fost trimise. Şi fiindcă sunt fiinţe vii, viaţa din viaţa celui care le-a creat. Ele-l însoţesc până la judecata de apoi, ca nişte copii ai lui, cu toate isprăvile, cu toate consecinţele.(Pr. Arsenie Boca)

Să ne rugăm Maicii Domnului, să pună în inimile noastre şi in graiul nostru numai cuvinte bune şi folositoare ca să nu dăm socoteală pentru ele. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi, şi pune în graiul duhovnicilor noştri cuvinte pline de iubire ca să ne înmoaie sufletul, să nu mai săvârşim păcatul!

Oana

https://ortodoxiatinerilor.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *