Denia Acatistului Bunei Vestiri

În săptămâna a cincea a Postului Mare, vineri seara, se oficiaza Denia Acatistului Bunei Vestiri (Slujba Imnului Acatist).

\r\n

Originea acestei sărbători o aflăm în intervenția minunată a Maicii Domnului în Constantinopol, la 7 august 626, când perșii și avarii au atacat cetatea.

\r\n

În vremea aceea, împăratul Heraclie se afla departe, fiind plecat într-o expediție în Orient. Dar absența împăratului a fost suplinită cu prisosință de unsul Domnului, Patriarhul Serghie care, cu puterea lui Dumnezeu, pentru mijlocirile Maicii Domnului și ale Sfinților și cu rugăciunile poporului, a biruit pe dușmani. El a făcut procesiuni cu relicvele Crucii, cu icoana nefăcută de mână a Domnului Iisus Hristos și cu veșmântul Maicii Domnului și s-a rugat fierbinte, împreună cu tot poporul. Dușmaii au fost respinși, iar poporul, în semn de mulțumire, și-a petrecut noaptea cântând cu nespusă bucurie Imnul Acatist în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne.

\r\n

În secolul VIII, comemorarea acestui eveniment a fost mutată de către Patriarhul Gherman pe 25 martie; în secolul XIX, ea a fost fixată la sfârșitul Postului Mare, iar mai târziu, în săptămâna a cincea din Postul Mare.

\r\n

După cum afirmă Makarios Simonopetritul în lucrarea „Triodul explicat”, această sărbătoare nu are doar o valoare istorică, rememorând un eveniment petrecut cu locuitorii Constantinopolului în anul 626, ci ea este mereu actuală pentru încărcătura sa simbolică, noi fiind mereu sub asediul patimilor și având trebuință să alergăm la rugăciune și la ajutorul lui Dumnezeu, cu mijlocirile Maicii Domnului și ale tuturor Sfinților, pentru a ne izbăvi de nevăzuții noștri dușmani.

\r\n

Sursa: www.cuvantortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *