Superstiții de Sf. Andrei

Cum sunt privite de biserică toate ritualurile, practicate de obicei de tineret, din ajunul sărbătorii Sf. Ap. Andrei?

\r\n

Mult stimaţi cititori, mai întâi vrem să menţionăm că ne este greu să răspundem la această întrebare deoarece obiceiurile care se fac în ajunul sărbătoririi Sf. Ap. Andrei sunt foarte variate şi diverse. 

\r\n

Ca să răspundem la această întrebare trebuie, mai întâi de toate, să amintim că Sf. Andrei a fost apostol ales şi chemat de Iisus Hristos, şi ca apostol şi ucenic al Domnului el a fost acela care prin exemplul vieţii sale a luptat cu superstiţiile, cu vrăjitoriile şi cu alte obiceiuri păgâne, care astăzi, din păcate, tot mai frecvent sunt practicate de tineretul nostru.

\r\n

De asemenea pentru a arăta că credinţa în aceste obiceiuri este deşartă şi fără nici un temei, vom explica noţiunea de superstiţie, pentru că altfel acestea nu pot fi numite. Potrivit Dicţionarului Explicativ noţiunea de superstiţie înseamnă: prejudecată care decurge din credinţa în spirite bune şi rele, în farmece, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămăşiţe ale animismului şi ale magiei. Însăşi această definire laică impune unele întrebări: Poate oare un creştin bun şi temător de Dumnezeu să creadă în prejudecăţi, în spirite bune sau rele; în farmece şi chiar să fie rob al magiei. Răspunsul la aceste întrebări este firesc, desigur că nu. Un creştin bun este acela care urmează cu dragoste cuvintele şi învăţăturile Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

\r\n

Biserica din cele mai vechi timpuri a luptat cu superstiţiile, farmecele şi vrăjile nu numai cu acele care se fac în această zi ci cu toate, de aceea noi fiind aceea care purtăm crucea şi numele lui Hristos trebuie să ne ferim de ele. Iar sărbătoarea care este închinată Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, căruia noi, în mare parte îi datorăm originea apostolică a creştinismului nostru, trebuie cinstită după cum se cuvine, adică creştineşte mergând la Sfânta Biserică, dând o slujbă, o proscomidie şi rugându-ne pentru apropiaţii noştri, care poartă numele cinstitului Apostol Andrei.

\r\n

A subsemnat: Oxana Pojoga, Vadul lui Vodă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *