Ganduri la Pilda lucratorilor rai

Biserica Ortodoxa se afla pe 6 septembrie 2020, in Duminica a XIII-a dupa Rusalii. La Sfanta Liturghie, in toate locasurile de cult se va citi Pericopa Evanghelica de la Sfantul Evanghelist Matei (cap. 21, vs. 33 – 44): „Zis-a Domnul pilda aceasta: Era un om oarecare stapan al casei sale, care a sadit vie; a imprejmuit-o cu gard, a sapat in ea teasc, a cladit un turn si a dat-o lucratorilor, iar el a plecat departe. Cand a sosit timpul roadelor, a trimis pe slujitorii sai la lucratori ca sa-i ia roadele.

Dar lucratorii, punand mana pe slujitori, pe unul l-au batut, pe altul l-au omorat, iar pe altul l-au ucis cu pietre. Din nou a trimis alti slujitori, mai multi decat cei dintai, si au facut acelora tot asa. La urma, a trimis la ei pe fiul sau, zicand: Se vor rusina de fiul meu. Iar lucratorii viei, vazand pe fiul, au zis intre ei: Acesta este mostenitorul; veniti sa-l omoram si sa avem noi mostenirea lui. Si, punand mana pe el, l-au scos afara din vie si l-au ucis. Deci, cand va veni stapanul viei, ce va face acelor lucratori? I-au raspuns: Pe acestia rai, cu rau ii va pierde, iar via o va da altor lucratori, care vor da roadele la vremea lor. Zis-a lor Iisus: Oare n-ati citit niciodata in Scripturi: «Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns sa fie in capul unghiului. De la Domnul a fost aceasta si este lucru minunat in ochii nostri?» De aceea va spun ca Imparatia lui Dumnezeu se va lua de la voi si se va da neamului care va face roadele ei. Cine va cadea pe piatra aceasta se va sfarama, iar pe cine va cadea, il va zdrobi”. Aceasta pilda din Evanghelia dupa Sfantul Matei se afla si in Evangheliile dupa Sfantul Marcu si dupa Sfantul Luca.

Pilda lucratorilor rai ai viei a fost rostita de Mantuitorul dupa invierea lui Lazar, inainte de Patimirea Sa. Din aceasta pilda aflam ca un stapan a sadit o vie, a imprejmuit-o cu gard, a sapat in ea un teasc, a ridicat un turn de paza si apoi a incredintat-o slujitorilor sai, spre a o lucra, iar el a plecat departe.

Stapanul este Dumnezeu, via simbolizeaza poporul ales, caruia I s-a dat Legea ca un gard, spre a nu se amesteca cu neamurile pagane. Teascul era jertfelnicul, locul in care se aduceau jertfele, iar turnul era templul din Ierusalim, care veghea ca iudeii sa nu fie atrasi de credintele straine. Lucratorii viei erau fariseii si carturarii, persoanele care aveau menirea de a-i conduce pe iudei pe calea credintei adevarate. Plecarea departe inseamna spatiul libertatii pe care Dumnezeu il daruieste omului.

Cand soseste vremea roadelor, stapanul trimite slujitorii Sai ca sa vada cum este lucrata via. Insa pentru ca lucratorii au uitat de stapanul viei si au inceput sa se vada pe ei insisi stapani, i-au batut si ucis pe slujitorii trimisi. In acelasi fel s-au purtat si cu alte slugi trimise (prorocii Vechiului Testament). Stapanul, vazand cele intamplate a trimis pe Fiul Sau la vie, crezand ca lucratorii se vor rusina, insa L-au omorat si pe Acesta in afara viei (adica dincolo de cetatea Ierusalimului).

Cand Mantuitorul i-a intrebat pe farisei si pe carturari: „Deci, cand va veni stapanul viei, ce va face acelor lucratori?, acestia I-au raspuns: Pe acesti rai, cu rau ii va pierde, iar via o va da altor lucratori, care vor da roade la timpul lor” (Matei 21, 40-41). Raspunsul ne descopera ca farisei si carturarii nu s-au recunoscut cu adevarat in aceasta pilda si nu si-au recunoscut greselile, cerand iertare Domnului.

Din aceasta pilda mai retinem ca atunci cand cei rai nu implinesc lucrarea la care au fost chemati, Dumnezeu cheama pe alti oameni la lucrare, deoarece planul Sau de mantuire a lumii nu poate fi zadarnicit, ci implinit. Astfel, Imparatia lui Dumnezeu, dupa ce s-a luat de la iudei, a fost data celor care au crezut in Domnul. Evanghelia ne arata ca este un privilegiu sa fii chemat la implinirea acestui plan, dar daca nu raspundem chemarii lui Dumnezeu , sa luam aminte ca El cheama la slujire pe altii mai vrednici decat noi. Asadar, sa ne bucuram de darul chemarii noastre la o lucrare sfanta a lui Dumnezeu, iar pe de alta parte, sa ne cutremuram de marea raspundere pe care o avem pentru lucrarea sfanta si mantuitoare la care am fost chemati.

Este important sa retinem ca niciodata nu trebuie sa ne privim stapani, ci slugi. Sa nu lenevim in lucrarea noastra, deoarece vom da seama de modul in care am inmultit darurile si ne-am ingrijit de semeni.

Sursa:CrestinOrtodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *