“Prăznuind Schimbarea la Faţă a Domnului, suntem datori să ne însuşim însemnătatea ei şi să dăm chip în noi înţelesului ei. Nu pentru Sine însuşi a arătat Domnul, prin Schimbarea la Faţă, slava Dumnezeirii Sale în omenitate, ca Cel slăvit dinainte de veci. El a vrut să arate la ce slavă înalţă El în Sine firea omenească, iar prin aceasta pe orice om: slava Schimbării Lui la Faţă este slava noastră în Domnul Iisus Hristos. El parcă ne-ar spune: „Iată cum o să fiţi!”
(Sfântul Teofan Zăvorâtul)
Ziua marii sărbători a Schimbării la Față a Mântuitorului este așteptată de toată suflarea ortodoxă cu mare nerăbdare, marele praznic este pricinuitor de deosebită bucurie întru Domnul.
Sărbătoarea poartă în sine multe valențe duhovnicești, cum ar fi arătarea în mică măsură a dumnezeirii lui Iisus Hristos, atât cât ucenicii au putut vedea, slava la care suntem chemați, mărturia Tatălui pentru Fiul, arătarea Sfintei Treimi (glasul Tatălui, transfigurarea Fiului și prezența Sfântului Duh în chipul norului luminos), lumina taborică nezidită la care trebuie să tindem cu toate puterile sufletești și încă foarte multe alte taine duhovnicești. Trăirea Sfintei Liturghii în acestă sărbătoare este o adevădată desfătare sufletească.
Pentru enoriașii Catedralei „Schimbarea la Față a Mântuitorului” din mun. Chișinău această zi a însemnat și prăznuirea Hramului Bisericii. Toată comunitatea bisericească a înălțat rugăciuni de slavă , de mulțumire și de cerere Domnului participând la Dumnezeiască Liturghie, care a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi având ca protos pe părintele paroh prot. Ioan Plămădeală. La sfârșitul slujbei s-a înconjurat sfântul lăcaș cu citirea evangheliilor, apoi a urmat un Te-Deum de mulțumire, un cuvânt de învățătură din partea parohului și o agapă frățească pentru enoriașii și oaspeții catedralei.