Întreabă preotul

Fraților, aşteptăm întrebari de la oricine va dori să adreseze o întrebare legată de Biserică și viața duhovnicească, iar în măsura posibilităţilor, părintele Ioan Plămădeală parohul catedralei “Schimbarea la Față”, împreună cu clericii acestui sfânt lăcaș, căutând la Sf. Scriptură şi Sfinţii Părinți vă va da un răspuns.

673 thoughts on “Întreabă preotul”

 1. Georgeta spune:

  Buna ziua părinte! Vreau sa ma lamuriti in legătura cu gradele de rudenie și casnicei. Dacă căsătoria între rudele de gradul al patrulea poate fi făcută,conform ART. 274 adică spre exemplu, mama mea se poate căsători cu varul ei, înseamnă ca o fata dea mamei se poate căsători cu un var deal mamei? Puteți sa îmi explicati? Multumesc! Doamne ajuta!

  1. pmarcel spune:

   Buna ziua. Va raspund printr-un articol scris de parintele Ilie Cleopa:

   Gradele de rudenie care opresc de la căsătorie

   Gradele de rudenie sau rudeniile sunt de patru feluri:

   A.1. Rudeniile de sange ( consangenitate ) in linie dreapta, care se opresc de la casatorie la infinit. Consangenitatea in linie dreapta se imparte in doua :

   a. In linie dreapta suitoare, adica, tata- bunic – strabunic etc.
   b. In linie dreapta coboratoare, adica tata -fecior – nepot -stranepot etc.

   2. Rudenii de sange in linie colaterala, care se opresc de la casatorie pane la al saptelea grad inclusiv. Fratii de o mama sunt de gradul II de rudenie; verii primari sunt de gradul IV de rudenie; verii al doilea sunt in gradul VI de rudenie si nu se pot casatori unii cu altii; verii al treilea sunt in gradul VIII de rudenie si acestia au voie sa se casatoreasca intre ei. Fratii si verii de tata vitreg sau mama vitrega, nu se pot casatori intre ei tot pana la gradul VIII inclusiv. In cazuri de nedumerire se cere sfatul si dezlegarea episcopului locului.

   B. Rudenii prin incuscrire. Membrii a doua familii incuscrite nu se pot casatori pana la al cincilea grad, inclusiv. Membrii a trei familii incuscrite nu se pot casatori pana la al treilea grad, inclusiv, dupa sinodul patriarhal din Constantinopol, din anul 997.

   C. Inrudire spirituala, din botez si cununie, intre nasi, fini si rudele lor. Casatoria cu rude spirituale este oprita pana la gradul al treilea inclusiv. Nu se pot casatori nasul cu fina, cu mama sau cu fiica finei. Nu se pot casatori finul cu fiica nasului si fiul nasului cu fiica finei.

   D. Inrudirea prin adoptiune ( infiere ) se opreste de la casatorie pana la gradul al treilea, inclusiv. In toate cazurile cei doi tineri, dimpreuna cu parintii lor, sunt datori sa consulte pe preot si sa asculte intru totul de randuiala Bisericii fixata de Sfintii Parinti si pastrata cu atata sfintenie de inaintasii nostri.
   ***
   Dacă se face o căsătorie între grade de rudenie spirituală, adică prin botez şi cununie şi părinţii fetei au fost de acord cu acea căsătorie, e adevărat că va cădea blestem peste restul familiei fetei?

   – Dar nu este vorba de blestem, este vorba de faptul că Dumnezeu îşi ia mâna de pe respectivul care a făcut această nelegiuire. Pentru că familia respectivă are grad de rudenie trebuie imediat să se despartă. Este posibil ca Dumnezeu, din iubire, să lucreze prin celălalt. Dacă te pedepseşte Dumnezeu pe tine, nu e mare problemă, dar dacă te pedepseşte prin copiii tăi, e cam grav.

   ***
   Rudenii de sânge în linie colaterală, care se opresc de la căsătorie până la al şaptelea grad, inclusiv. Fraţii de o mamă sunt de gradul II de rudenie; verii primari sunt de gradul IV de rudenie; verii al doilea sunt în gradul VI de rudenie şi nu se pot căsătorii unii cu alţii; verii al treilea sunt în gradul VIII de rudenie şi aceştia au voie să se căsătorească între ei. Fraţii şi verii de tată vitreg sau mamă vitregă, nu se pot căsători între ei tot până la gradul VII inclusiv. În cazuri de nedumerire se cere sfatul şi dezlegarea episcopului locului.

 2. Anonim spune:

  Bună ziua parinte! Din copilărie am început a practica păcatul malahiei, fără să înțeleg de fapt ce înseamnă aceasta și ce păcat mare este. Acum am vârsta de 25 de ani, și deși am tot încercat să renunț la acest obicei, după o perioada mai lungă de timp in care nu greșesc vine o zi când iarăși cad. Uneori mă visez și noaptea făcând păcatul. Sunt foarte descurajata. Mă simt foarte nefericită, am ajuns să plâng foarte mult. Mă rog mereu și totuși am impresia că Dumnezeu nu mă aude. Am numai eșecuri în viață. Imi doresc foarte mult sa ma casatoresc, dar nu reușesc nicidecum să găsesc pe nimeni potrivit pentru mine, mi se pare că toți fug de mine și tind să cred că eșecul meu în a-mi întemeia o familie este o consecință a acelui păcat groaznic de care nu reușesc nicidecum să scap. Mă infioară gândul că, de mă voi căsători vreodată, copiii mei ar putea moșteni asemenea apucături rele. După mult chin lăuntric, am spovedit păcatul acesta, dar tot nu am reușit să mă desprind cu totul de aceasta deprindere rea…cu toate acestea, nu am mai avut curaj sa ma marturisesc a doua oara in legătura cu acest pacat. Este de preferat să mai aduc în discuție această neputinta la viitoarele spovedanii? Sfătuiți-mă vă rog ce să fac să mă desprind de patima cea rea, ce rugăciuni să fac pentru a mă căsători? Multumesc anticipat pentru raspuns

  1. pmarcel spune:

   Buna ziua. Intr-adevar acesta este un pacat ucigator de suflet, de aceea sa-l spovediti ori de cate ori simtiti necesitatea. Nu exista o formula magica pentru a scapa de acest pacat, sau de oricare altul. Pacatul malahiei este rezultatul gandurilor noastre. De aceea, trebuie sa ne curatim mintea de ganduri murdare si sa avem grija ce privim, ce citim, cu cine discutam etc.
   Referitor la casatorie, rugati-va ca Dumnezeu sa va scoata in cale jumatatea. Daca aceasta intarzie, nu dejnadajduiti. Se spune ca o fată dorea mult să se căsătorească cu un anumit băiat. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea și împotriva voinței părinților ei si a părinților lui, s-a căsătorit cu el. Din noaptea nunții a constatat că e epileptic. Din următoarea lună a constatat că este schizofrenic. De aceea, este posibil ca necăsătorindu-va să va ferească Dumnezeu de necaz. Important este ca noi sa ne rugam, dar Dumnezeu ne ofera ceea ce cerem doar atunci cand aceasta va fi spre mantuirea noastra.

 3. Iuliana spune:

  Buna ziua părinte am si eu cateva întrebări va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat…
  Este bine sa vorbesti cu alte persoane despre viata ta si ce se intampla in familia ta si ceea ce te frământă?
  Ce nu este bine sa faci sau sa zici ca sa nu il manii pe Dumnezeu si sa nu păcătuiești?
  Si inca ceva.. De ce nu mai sunt mulțumită si împăcată cu mine însămi si ma simt vinovata in tot ceea ce fac sau ce zic si cred ca din cauza mea se intampla totul si nu stiu cum sa ma comport,sa fac diferenta intre bine si rau parca nu mai sunt eu si imi vin in minte fel si fel de gânduri negative….acum nu pot sa mio scot din minte pe cumnata mea cu care nu mai vorbesc de ceva timp desi am lasat mereu de la mine si am trecut cu vederea peste multe,acum cand vreau sa fiu mai indiferenta nu pot cand o vad,sau aud de ea am niste reacții necontrolate încep să tremur si imi bate inima tare si nu inteleg ce mi se intampla mai ales că o am mereu in minte orice fac sau zic mă gândesc la ea mai ales că sotul meu este foarte atasat de ea si ei vorbesc mult amândoi,sotul o si viziteaza si pe el nu la deranjat niciodată ca sora nu vorbeste nici cu mine nici cu copii nostri iar el mereu ma face sa ma simt vinovata chiar daca ea a fost cea care a gresit si eu am trecut peste….El cu mine nu prea comunica adica nu imi spune nimic din ce face,unde se duce,cu cine vorbeste si de ceva timp imi ascunde lucruri legate de sora lui si il invata si pe băiatul nostru sa nu imi zica nimic si nu inteleg de ce…Unde si cu ce greșesc eu părinte ca nu mai pot vreau sa fie totul bine sa pot sa duc si eu o viață liniștită si nu mai stiu cum mai ales că ma stresez si nu stiu cum si ce sa mai fac…

  1. pmarcel spune:

   1. Ar fi bine sa discutam despre problemele din viata noastra doar cu persoanele apropiate sufletului nostru, care ar putea sa se roage pentru noi si sa ne ajute cu sfaturi sincere.
   2. Dumnezeu nu se manie pe om dar pe pacat. De aceea, e foarte simplu cum sa nu-L maniem pe Dumnezeu – sa nu pacatuim. Iar daca pacatuim, sa ne curatim sufletul prin rugaciune si pocainta.
   3. Referitor la celelalte probleme personale cu care va confruntati, ar fi bine sa le dictutati cu duhovnicul, care prin discutii si spovedanie, ar putea identifica sursa tuturor framantarilor dvs.

   1. Iuliana spune:

    Multumesc părinte pt sfaturi…Dar e normal ca intr-o căsnicie sotul sa imi ascundă lucruri si sa învețe si copilul sa nu imi zica nimic iar el sa prefere ca in relatia cu sora eu să fiu exclusă el sa o sune,sa o viziteze fără ca eu să stiu si mereu sa ma faca vinovata de tot si eu care mereu am trecut cu vederea peste multe si ea nici macar cu copii nu vorbeste cand sunt cu mine …acum eu unde si cu ce greșesc?

    1. pmarcel spune:

     Nu stiu cu ce gresiti fiindca nu va cunosc, de aceea si v-am recomandat sa vorbiti cu duhovnicul. Daca nu-l aveti, ar fi bine sa cautati

 4. Enoriasa a Bisericii spune:

  Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat ce tine de viata personala. Nici o relatie nu duce spre casatorie, initial totul e bine, apoi pe neasteptate totul se darima. A fost si cerere in casatorie, dar mai apoi anulata din initiativa lui.
  Cu ajutorul Domnului ma marturisesc tin post, ma impartasesc…
  La anii mei deja vreau sa am familie

  1. pmarcel spune:

   Este foarte important sa avem rabdare atunci cand cerem ceva de la Dumnezeu, dar nu obtinem. Trebuie sa luam exemplu de la parintii Sf. Ioan Botezatorul, care s-au rugat toata viata sa aiba copii, si Dumnezeu le-a daruit un copil la adanci batranete, caci nu si-au pierdut credinta si speranta in Domnul. La fel este si cu casatoria, intalnim jumatatea atunci cand Parintele nostru ceresc binecuvanteaza ca acest lucru sa se intample. Sa avem mereu nadejdea ca Bunul Dumnezeu ne pregateste ceva mai bun, noi doar trebuie sa ne rugam ca El sa ne scoata jumatatea in cale. Iar pana atunci, trebuie sa inlaturam patimile si defectele care ar putea indeparta o persoana de la noi.

 5. Mihai spune:

  Sarumana parinte , as avea si eu nevoie de un sfat , am cunoscut o fata in toamna anul trecut , merge si ea la aceeasi biserica si la acelasi parinte unde merg si eu , am iesit vreo 3 ,4 luni la cate o plimbare in oras , ne-am tinut de mana , dar ea parea distanta uneori , nu se implica asa mult , mi-a spus ca a avut relatii pe urma carora a suferit si e mai greu sa aibe incredere si mi-a zis dupa 4 luni ca nu se vede in o relatie , ca e nehotarata. Mie parintele unde mergem amandoi mi-a zis ca nu ar fi potrivita pentru mine , nu stiu ce sa cred. Aproape jumatatea de an dupa aceea nu am mai vorbit , doar asa mai rar , si nu ne-am mai vazut, doar la slujba daca ne nimeream in aceeasi zi pentru ca parintele unde mergem noi este in alt oras si mergem cu masina mai multi si in functie de cine vrea sa mearga ii luam cu masina cine are masina din cei care merg. Intr-o seara acum vreo doua saptamani am mers la sf maslu si parintele mi-a dat-o la mine la masina si dupa aceea am inceput sa vorbim din nou si ne-am si vazut si am crezut ca poate acum ar fi fost altfel dar am aflat de la ea ca inca se mai gandeste la un fost de al ei cu care a mai vorbit da el nu vrea nimic serios si pentru mine este dificil ca eu m-am indragostit de ea si imi este greu sa trec peste daca nu este potrivita pentru mine tinand cont ca am sanse sa o vad la slujba si mai vorbim uneori.Chiar daca uneori am fost mai insistent si ne-am mai ciondanit la telefon pentru ca doream sa stiu care e situatia , ce isi doreste pana la urma si credeam ca nu o sa mai vorbim dar la cateva zile tot vorbeam ca ma contacta sa vada ce mai fac sau sa mergem la slujba si imi este greu. Nu o vad totusi atat de indiferenta ca altfel poate nu mai vorbeam deloc dar nu stiu cum sa procedez. Peste putin timp vine si ziua ei si as fi vrut sa ii fac un cadou dar nu stiu daca mai are rost sa imi fac sperante , sa mai incerc.

  1. pmarcel spune:

   Este ceva normal ca o persoana sa fie nehotarata. O relatie trebuie sa aiba la baza dragostea si increderea reciproca. De aceea, v-as sfatui sa nu grabiti lucrurile. Rugati-va lui Dumnezeu sa va lumineze pe ambii pentru a lua o decizie corecta in acest sens. Puteti sa fiti cu acea persoana doar daca ea va dori acest lucru benevol, de aceea, demonstrati-i prin fapte concrete ca sunteti o persoana de incredere cu care ar putea sa intemeieze o familie trainica si sanatoasa.

 6. Enoriasa spune:

  Sarut mina, parinte!
  Va rog sa imi spunteti daca pot sa particip la rugaciunule de comun acord, nustiu cum e corect in romana, in rusa Молитва по соглашению, este intiata de parintele Vladimir Golovin. La ora si zi anumita crestinii citesc acatiste in dependenta de trebuintele lor.
  As putea sa ma alatur si eu sa citesc impreuna cu ei?

  1. pmarcel spune:

   Desigur ca puteti sa va rugati cu orice tip de rugaciune, fie ea particulara, in comun sau de comun acord… important este ca nu cumva sa credem ca acest tip de rugaciune poate inlocui sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. Atata timp cat participam la Sfintele Liturghii si ne impartasim cu Sfintele Taine, putem sa participam si la acest tip de rugaciune.

 7. Anonim spune:

  Buna ziua!
  Va rog sa imi spuneti despre rugaciunile de dezlegare a cununiei… De la unii preoti aud ca asa rugaciuni exista, dar nu pot intelege in ce cazuri se citesc. Cunoscutii imi spun ca se citesc atunci cind prin vraji cununiile au fost legate, dar daca persoana se marturiseste se impartaseste despre ce cununii legate putem vorbi…
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, mai ales ca si pe mine ma trimit rudele la preot sa imi citeasca rugaciuni de dezlegare a cununiei.
  Multumesc

  1. pmarcel spune:

   Dvs ati dat raspuns la aceasta intrebare … „daca persoana se marturiseste se impartaseste despre ce cununii legate putem vorbi…”
   Nu exista rugaciuni de dezlegare a cununiei, caci este scris: ceea ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta.
   Deci, Dumnezeu din mila si din dragoste catre creatia Sa, ingaduie ca sa se binecuvanteze si a doua casatorie.

 8. M spune:

  Buna ziua!

  Legat de casatorie: Dumnezeu harazeste pentru fiecare dintre noi persoana potrivita(pt mantuire) de la inceputul vietii(inainte sa existam) sau in functie de conditia noastra actuala si de alegeri(din viata)? Si daca ne „alege” pe cineva din „motivele” Sale cate ocazii ne va da sa fim cu acea persoana daca nu ai respins-o consecvent dar ne dam seama ca era ceva mai special la ea? Oare exista sansa sa se plictiseasca Dumnezeu de mofturile noastre? Ba chiar sa Il suparam cu astfel de atitudini?

  Si inca o nelamurire cu privire la cele 2 vieti: daca ne casatorim aici pe pamant, in viata vesnica vom fi tot impreuna? Si daca nu ne casatorim aici pe pamant, o sa ne petrecem vesnicia in singuratate, in tristete?

  Numai bine!

  1. pmarcel spune:

   1. Dvs vorbiti despre predestinare, invatarura protestanta pe care Biserica Ortodoxa o respinge. Or, Dumnezeu a dat omului libertate ca el singur sa-si aleaga persoana potrivita, El cunoascand pe cine vom alege. Deci este vorba de preștiința (lui Dumnezeu) dar nu de predestinare.
   2. Viata dupa moarte este deja alta dimensiune, respectiv nu putem medita asupra acestui subiect prin paradigma legilor pamantesti, caci in Imparatia lui Dumnezeu vom fi ca „ingerii din cer”. Desigur, moartea trupeasca nu anuleaza nici intr-un caz Taina Sfintei Cununii, de aceea nimic nu ne impiedica sa credem ca si in viata cea de apoi vom fi in comuniune cu sotul/sotia, doar ca este vorba despre o comuniune transformata, nu una pamanteasca.

 9. Doina spune:

  Sărut mâina, părinte!
  Am făcut cunoștință cu un băiat cu care chiar din primele zile am simțit ceva reciproc la nivel de simtimente, interese. El este botezat creștin ortodox, doar că din cauza unui eveniment din Biserica care a avut loc în copilărie sa depărtat de Biserica, de credință. Nu e împotriva că eu să țin post să mă duc la Biserica, a zis că e alegerea mea, daca vom forma pe viitor o familie zice că nu o sa avem conflicte din cauza asta.
  Ar trebui să mă pună pe ginduri atitudinea lui față de credință? E o dilema pentru mine: in toate e înțelegător și îmi accepta alegerile (relații intime după căsătorie), ne asemănăm in multe, dar cînd am vorbit despre credință m-am întristat, cu toate că el mi-a povestit cazul care l-a marcat.

  1. pmarcel spune:

   Daca intr-adevar simtiti ca aceasta este persoana cu care doriti sa formati o familie, puteti sa continuati relatia. Inainte de casatorie ar fi bine sa stabiliti niste principii care trebuie respectate, referitor la educatia copiilor, participarea la Sf. Liturghii, posturi etc. Daca gasiti o solutie in acest sens, nu vad nici o problema in relatia dvs. Omul mereu este in cautare, de aceea sa aveti grija si sa va rugati ca persoana iubita sa-L gaseasca pana la urma pe Hristos.

 10. Doina spune:

  Sărut mâina părinte!
  Prietenul meu este in potriva că în perioada pandemiei sa frecventez Biserica din teama sa nu mă infectez. Spune că e multa lume, loc închis, mă roagă insistent sa ezit pina se termina pandemia. Eu vreau mult la Biserica macar la liturghie. Cum pot face ca sa fie bine? Sa insist asupra poziției mele…? Nu vreau să ne certăm de la asta, din contra, cu ajutorul Domnului as vrea și el pe viitor macar uneori sa meargă cu mine

  1. pmarcel spune:

   Cred ca prietenul dvs nu era foarte incantat nici inainte de pandemie de faptul ca frecventati biserica. Mergem la doctor sa cerem ajutorul nu cand ne simtim foarte bine dar cand ne doare ceva. La fel e si cu frecventarea bisericii, mergem nu doar la sarbatori si atunci cand ne este bine, dar in orice situatie, indiferent de imprejurari. Cred ca mai multe sanse sunt de a ne imbolnavi la magazin, spital, transport public, scoala, gradinita, banca sau la intalnirile cu prietenii. Consider ca daca veti respecta toate regulile sanitare (masca, dezinfectatnt etc) chiar nu exista pericol de infectare in biserica.
   Dvs in mesajul anterior ziceati ca prietenul dvs „Nu e împotriva că eu să țin post să mă duc la Biserica, a zis că e alegerea mea, daca vom forma pe viitor o familie zice că nu o sa avem conflicte din cauza asta”, iar acum sustineti contrariul. V-as sugera sa gasiti un duhovnic si sa discutati cu el toate intrebarile referitor la intemeierea unei familii.

 11. Adriana-Florentina spune:

  Bună ziua, părinte, Doamne-ajută! Ma numesc Adriana si as avea pentru dumneavoastră o întrebare. Am gasit adresa dumneavoastră de e-mail pe tineretul ortodox si probabil m-ați putea ajuta.
  Stiu ca sună a obscurantism, iar noi, prin credința noastră in Mântuitor, nu ar trebui sa credem in vise.
  As dori sa stiu opinia dumneavoastră legata de acest subiect, dat fiind faptul ca inca de la varsta de 12 ani visez aceeași persoana necunoscută, in contexte diferite de cel putin 3-4 ori pe an. Precizez ca am varsta de 24 de ani. Este vorba despre un barbat inalt, cu ochi albaștri si piele alba, cu parul lung si negru ca noaptea.
  Nu am avut ocazia de a pune aceasta întrebare, plus jena care ma cuprinde atunci cand amintesc subiectul.
  Am un sentiment de siguranță atunci cand îl visez, iar in majoritatea viselor simt ca ma protejeaza. Cu toate acestea, v-as ramane profund recunoscatoare daca mi-ati oferi o opinie, ca persoana in masura, legata de ceea ce se petrece.

  Va mulțumesc pentru timpul acordat. Dumnezeu sa va binecuvânteze

  1. pmarcel spune:

   Iata ce spune Sfântul Teofan Zăvorâtul despre vise: „Mai bine să nu credem in vise, deoarece vrăjmaşul şi aievea ne suflă multe deşertăciuni în minte, iar în vis îi este şi mai uşor să facă avest lucru. Dacă anumite vise se împlinesc, atunci, datorită împlinirii lor, mulţumiţi-I Domnului pentru mila arătată. Şi pentru visele plăcute şi ziditoare de suflet să-I mulţumiţi. Iar de visele ispititoare să vă curăţiţi imediat după trezirea sufletului şi minţii voastre. Cel mai bun mijloc pentru acest lucru sunt rugăciunea şi aducerea aminte a întâmplărilor bune, mai ales a celor din istoria Evangheliei”.
   La fel, despre vise ne vorbeste si Sfânta Scriptură în Cartea Înțelepciunii lui Isus fiul lui Sirah, la capitolul 34 : „Precum este cel ce aleargă după vânt și vrea să prindă umbra sa, așa este omul care crede în vise. Că pe mulți visele i-au înșelat și au căzut cei care au nădăjduit în vise”.

 12. Amalia spune:

  Buna seara,
  Doamne ajuta! Nu stiu cui ma pot adresa. Am o intrebare. De curand s-a mutat o vecina care sta mai mult singura fara sot si copil. Acum incearca prietenie cu mine si cu sotul meu. Cand s-a mutat a tot intrat in discutie cu sotul meu. Cu mine niciodata, pana acum cateva zile cand a ve nit de 3 ori la usa la noi , a treia oara i-am deschis si ne-a cerut un incarcator de telefon dupa care l-a adus dupa cateva oe. A doua zi am avut cearta cu sotul meu. Nu stiu ce a facut sau care e intentia ei , nu vreau sa îi port ura ca nici n-o cunosc bine. Imi doresc din suflet sa vanda si sa se mute, de unde a venit sau unde stie Dumnezeu de langa casa mea. Exista vreo rugaciune in acest sens sau cum imi vine in minte. Multumesc

  1. pmarcel spune:

   Rugati-va cu rugaciunile care le cunoasteti, mai cititi un Acatist, un Paraclis si cate ceva din Noul Testament… pentru ca Dumnezeu sa alunge ispitele care s-au abatut asupra familiei dvs.

 13. Cristian spune:

  Sarut mana parinte, In curand vom avea un prichindel si avem o intrebare referitoare la botez. Noi am vrea ca nasii de botez sa fie chiar finii nostrii (i-am cununat acum 2 ani) de care suntem foarte apropiati. Considerati ca este bine?

  1. pmarcel spune:

   Nu cunosc vreun canon care sa interzica acest lucru, cu toate ca mai multi preoti si teologi nu recomanda acet lucru.

 14. Andrei spune:

  Doamne ajuta!

  Părinte, de cateva zile ma chinuie niște
  întrebări la care nu am putut gasi un raspuns exact, si imi cer iertare pentru intrebari, din punctul meu de vedere, mai ciudate.

  Am citit undeva ca este pacat sa ma rad la zona intima. Este adevarat? Totusi, aud multe persoane, inclusiv prieteni, care fac aceasta.

  De asemenea, este pacat sa pun mana pe zona intima, bineînțeles nu cu intentii păcătoase?

  Iarasi imi cer iertare pentru aceste intrebari, insa, cum am zis mai sus, ma chinuie incontinuu.

  1. pmarcel spune:

   Consideram ca nu este pacat daca acest lucru se face exclusiv din considerente igienice.

 15. Amalia spune:

  Buna seara,
  Am o vecina in bloc care tot iese in calea sotului meu. Ba sterge usa, ba uita masca, ba merge la paine si tot asa. Îl urmarsete, nu stiu ce are in cap. A venit la usa noastra sa ceara incarcator si nr. Dde telefon al sotului. Ce sa fac ? Vreau sa plece din blocul asta, de langa casa mea. Are sot si copil dar ei stau mai mult la tara iar ea sta singura aici desi are serviciul tot la tara. Va rog frumos dati-mi un sfat. Sotul meu zice ca nu are nimic cu ea. Ma cuprinde si furia ,nu mai pot. Duhovnicul meu zice sa o tin la distanta. Dar ea e obsedata, ce are cu sotul meu? E bogata, are apartamentul lux . Are serviciu cu bani multi. Sotul ei are firma . E luxata si ea. Eu nu am sperat la astfel de lucruri doar sotul pe care mi l-a dat Dumnezeu si un loc de munca ca nu am. Ce rugaciune, acatist sa citesc sa ma auda Dumnezeu sa o duca pe femeia asta de langa casa mea, sa-i dea tot binele, tot luxul din lume . Imi doresc sa plece. Multumesc.

 16. Adriana Zaharia spune:

  Doamne Ajuta!!!Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta un parinte.

  ​In luna martie acestUI an,am primit un brau facut de un prieten foarte bun pus intr-o cutie transparenta si dat cu mir spunandu-mi ca mi la facut cu multa dragoste.
  pentru ca acesta sa emane miros de mir in camera.A doua zi cum l-am primit,cutia in interior a inceput sa transpire si sa fie o ceata totala in interiorul cutiei.
  Am scos capacul si am pus mana deasupra dupa o jumatate de ora si am simtiti ca si cum acel brau emana caldura .
  I-am pus capacul si se vedea in cutie de parca cineva era pus in acea cutie si respira..Se aburea cutia se dezaburea si tot asa..
  si parca in fiecare zii iese miros de mir si mai mult…Mentionez ca acel baiat care mi-a facut braul strict pentru a emana miros de mir in casa nicidecum sa reprezinte vreun sfant..
  Acesta merge des la Sf.moaste ,la biserici si manastiri in pelerinaje de unul singur …Si as vrea sa stiu de la parintele ce ar putea sa insemne?

  DOAMNE AJUTA!!!!

  1. pmarcel spune:

   Nu pot sa ma expun referitor la acest subiect. Mergeti la o biserica si prezentati braul unui preot, pentru a-l putea examina.

 17. Chelaru Iuliana spune:

  Baiatul meu a murit de putin timp avea 28ani noi parintii suntem disperati nu ne putem reveni dupa
  o asa pierdere sapt viitoare face 40 zile,noi il simtim mereu in casa ne face atenti,sotul meu si fata la visat eu in schimb nu lam visat dar mereu i simt prezenta,sotul meu de cind a murit el se simte tor mai rau nu maninca nu doarme plinge mereu ,miercuri noaptea spre joi la visat exactcum lam ingropat in costum si frumusel,i spunea sotului meu plingind :tata imi pare rau ca nu mam rugat la dzeu sa ma mai lase nam crezut si acum imi pare rau ca plec si plingea tare sotul meu in acel moment sa trezit a plins mult si el si ia venit rau,a esit afara sa ia un pic de aer cu toate ca era noapte si plingea pe scaun ,linga el afara era si al doilea scaun deodata scaunul sa miscat era linga sotul meu afara ,nu stim ce sa credem pt nou parintii este o durere imensa plingem mereu si ne rugam la bunul dzeu de ertare pacatele ce lea facut daca imi puteti da un raspuns despre visul ce la avut sotul meu va rugam din suflet

  1. pmarcel spune:

   Unicul lucru care puteti sa-l faceti acum pentru el, este sa faceti milostenie si sa va rugati pentru sufletul lui, dar nici intr-un caz sa nu deznadajduiti, caci Dumnezeu ne iubeste foarte mult si ne asculta rugaciunile noastre, daca acestea sunt sincere.

 18. Șerban spune:

  Doamne ajuta! Părinte, simt că nu îmi mai iubesc iubita la fel de mult ca înainte. Zi de zi stam ambii si ne rugam pentru iubirea noastră dar totul e din ce in ce mai rău. Ne înțelegem foarte bine, ne certăm foarte rar, vorbim toată ziua, dar nu mai simt aproape nimic când aud un simplu te iubesc sau vad alte gesturi. Totul a devenit atât de repetitiv, in fiecare zi facem aceleași lucruri, de multe ori când vorbim pur și simplu nu mai avem ce și forțăm conversația într-un mod stânjenitor. Nu mai am nicio trăire, dar știu că în sinea mea o iubesc foarte mult… Nu ne-am greșit unul altuia cu nimic. Am inceput sa ne îndepărtăm de toți ceilalți și să fim doar noi doi, ambii suntem foarte geloși pe orice. Stau de multe ori și plâng când mă gândesc că nu mai simt aproape nimic, stau cu orele și mă rog, dar nimic nu se schimba. In interiorul meu o iubesc foarte mult și sunt foarte îndurerat, nu mai știu ce să fac, ambii ne dorim o familie impreuna în viitor, dar totul e din ce in ce mai rău și lipsit de simțire și trăire… Am mai vorbit și cu alți preoti dar singurul răspuns pe care l-am primit a fost sa ne căsătorim daca ne iubim, dar nu avem posibilitatea, nu suntem încă majori, dar ambii dorim sa ne căsătorim în viitor, am purtat deja aceasta discuție…

  1. pmarcel spune:

   De multe ori, din lipsa de experienta si maturitate atat trupeasca cat si duhovniceasca, noi nu constientizam ce este dragostea adevarata, or ea nu se exprima doar prin instinctele si dorintele trupesti… Personal, v-as sfatui sa va casatoriti atunci cand veti fi siguri de dragostea voastra reciproca si ca sunteti gata sa duceti crucea casatoriei pana la sfarsit…

 19. Creștin ortodox spune:

  Spuneți-mi vă rog dacă în această perioadă de la Nașterea Domnului până la Ajunul Botezului Domnului se postește?

  1. pmarcel spune:

   În această perioadă de la Nașterea Mântuitorului și până la Ajunul Botezului Domnului nu se postește, în cinstea măreției sărbătorilor și bucuriei praznicilor ne bucurăm și Îi mulțumim Domnului. Postul poate oarecum știrbi din această bucurie și a pune în urmbră semnificația sărbătorilor, prin care Domnul ne arată cât de mult ne iubește.

 20. Postolache spune:

  Spuneți-mi vă rog, de ce în Republica Moldova se postește aspru în Ajunul Botezului Domnului, când Tipicul (care prin excelență este o rânduială monahală) este mai îngăduitor și dezleagă la vin și ulei? Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *