SFINTII TREI IERARHI, ÎNVĂȚĂTORII ADEVĂRATEI TEOLOGII

Mai intai de toate, pentru ca suntem la praznicul, la sarbatoarea aceasta a Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie si Ioan, sa le spunem celor care poarta numele acestor trei mari Parinti ai Bisericii noastre: La multi ani cu sanatate, cu putere, cu bucurie, si Dumnezeu sa le dea ravna din ravna Sfintilor. Si nu numai lor, ci si noua, tuturor, sa ne dea Preabunul Dumnezeu ravna din ravna lor, caci mai intai de toate ei au avut ravna si dragoste fata de Dumnezeu.

A prezentat parintele pe larg viata Sfintilor Trei Ierarhi, a prezentat si din faptele lor. Eu doar atat mai vreau sa spun, ca Sfintii Trei Ierarhi au fost cunoscatori ai cuvintelor Sfintelor Scripturi, ai tainelor lui Dumnezeu, dar taina lui Dumnezeu au cunoscut-o in urma citirii Sfintelor Scripturi si a rugaciunii personale, a nevointei pe care ei au savarsit-o. Pentru ca in ziua de astazi s-au inmultit facultatile de teologie si cei care au facut o Facultate de Teologie se cred si teologi. Teolog este cel ce stie sa se si roage… Ascult de multe ori cuvinte ale unor pretinsi teologi care uita ca teologia se invata in genunchi, cunoasterea lui Dumnezeu nu vine decat in felul acesta… Este periculos sa vorbesti despreDumnezeu daca n-ai vorbit intai cu Dumnezeu. Pentru ca poti, din cauza ispitei acesteia de-a dreapta, a inchipuirii si a indreptatirii, sa aluneci in slava desarta.

De aceea sa ne rugam la Preabunul Dumnezeu ca fiecare dintre noi sa il cunoastem pe Dumnezeu citind si facand. Ca Sfintii Trei Ierarhi aceasta au facut. Au citit, au cunoscut si au patruns tainele lui Dumnezeu vorbind cu Dumnezeu.

A  mentionat frumos si parintele ca toti trei au cunoscut viata de retragere, viata de pustnicie, viata de nevointa. Nu au iesit la lupta decat dupa ce ei s-au inarmat cu adancul conoasterii lui Dumnezeu, dupa ce ei s-au nevoit si au bineplacut lui Dumnezeu.

De aceea, iubitii mei, indemn in aceasta zi la citirea Sfintelor Scripturi si la rugaciune mai multa. Daca e numai sa deschidem Ceaslovul si sa ne uitam la cele 12 rugaciuni pe care le citim inainte de Sfanta Impartasanie, vom vedea ca majoritatea apartin Sfintilor Trei Ierarhi ai Bisericii noastre. Lui Vasile, si lui Ioan Gura de Aur in mod deosebit, si Grigore – de acum mai putine rugaciuni sunt ale lui, dar Liturghia pe care o savarsim zilnic este a lui Ioan, si Liturghia Sf. Vasile o savarsim de 10 ori pe an.

Iubitilor, sa ne silim spre cunoasterea cea adevarata ca sa dobandim intelepciunea cea inalta. Vrei sa dobandesti intelepciune? Smereste-te! Vrei sa dobandesti cunoasterea lui Dumnezeu? Smereste-te!  Fara de smerenie si fara de cumintenie – caci Ioan, daca ar fi sa vorbim despre el, predicatorul prin excelenta al pocaintei, nu este un altul ca el; Vasile cel Mare – bun si milostiv, cuvantator, slujitor al Bisericii, as putea zice iarasi, prin excelenta; Grigorie – vulturul, cel care a patruns tainele lui Dumnezeu.

Faca Bunul Dumnezeu ca prezenta Sfintilor Trei Ierarhi in mijlocul nostru, participarea noastra la aceasta sfanta si dumnezeiasca Liturghie de azi, la sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi sa ne fie prilej de innoire. Dar mi-a venit mai intai sa spun: de intrebare. Sa ne intrebam: Sunt eu oare pe calea cea buna a Parintilor? Merg eu oare bine pe calea cea buna a Parintilor? Sau cumva m-am abatut? Caci nimeni sa nu se amageasca, cu Hristos ne vom intalni! Mai devreme, mai tarziu, vine si intalnirea cu Hristos. Si vai de sufletul care s-a apropiat si care a ajuns la final nepregatit!

Faca Bunul Dumnezeu ca toti sa fim pregatiti, si toti sa ne silim, sa ne pregatim frumos, sa vietuim frumos, ca sa avem un sfarsit frumos! Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu la toti! Amin!”

Arhim. Melchisedec, starețul Manastirii Putna

www.cuvantul-ortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *