Trimiteţi somnul la cei care nu pot să doarmă

– Gheronda, de ce moţăiesc atunci când mă rog?

– Nu trăiești intens. Ai slăbit nevoinţa, iar acum mergi împinsă din spate. Dacă ești neliniștită din cauza unei probleme care te preocupă, mai poţi să dormi? Vezi, unul din recunoștinţă faţă de binefăcătorul său poate să nu doarmă o noapte întreagă, ca să facă rugăciune pentru el. După aceea trebuie să cugete: „Bine, pentru omul care mi-a făcut bine am privegheat, dar pentru Dumnezeu, Care S-a răstignit pentru mine, nu pot să priveghez ca să-I fac pe plac?”.

– Gheronda, se poate ca toropeala să provină din slăbiciune trupească?

– Da, uneori toropeala vine și din istovire, din hipotensiune sau din hipotermie etc. Să afle fiecare pricina și să procedeze ca atare.

– Gheronda, cum se poate să-l ia somnul pe cineva, deși se roagă cu durere pentru o problemă?

– Dacă, într-adevăr, există durere pentru acea problemă, atunci nu-l prinde somnul pe om. Este nevoie însă să se silească puţin pe sine. Dacă atunci când se roagă este în chilie, să arunce puţină apă pe faţă, ca să plece somnul.

– Mă cuprinde moţăiala la privegheri. Ce să fac?

– S-o zdrobești. În Biserică omul moţăie pentru că se liniștește sufletește și obosește trupește. Dar când te străduiești să nu te ia somnul, atunci acesta cedează și pleacă. Desigur, după vreo două-trei ceasuri iarăși moţăi, însă somnul acesta este greu și-l alungi cu mai multă greutate. Dar cu stăruinţă este alungat și el. Dacă pleacă primul și al doilea tren al moţăielii, s-a terminat, somnul a plecat.

– Gheronda, se poate ca la o priveghere să mă străduiesc și două ceasuri ca să alung somnul.

– De ce nu-l trimiţi la spitale, la psihiatrii? Să spui: „Dumnezeul meu, dăruiește somn tuturor celor care nu pot dormi, fie pentru că suferă, fie pentru că au nervii încordaţi”. Să faci din somn o tabletă și s-o trimiţi, prin rugăciune, tuturor celor care nu pot dormi și se chinuiesc, sărmanii, iar tu zi și noapte să-L slăvești pe Dumnezeu.

Extras din Despre rugăciune – Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos.

www.marturieathonita.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *