Triodul

Pe 21 februarie 2021 intram in perioada Triodului. Triodul este atat o carte de cult, cat si ca o perioada liturgica a Anului bisericesc. Cand vorbim de cartea de cult, avem in vedere cantarile, citirile si regulile tipiconale din perioada liturgica a Triodului. Denumirea cartii provine de la numarul odelor (cantarilor) din canoanele utreniei acestei perioade. Amintim ca la canoanele Utreniei, se canta, in aceasta perioada, doar trei imne, spre deosebire de celelalte perioade din timpul anului, cand se canta noua imne. Etimologic, cuvantul „triod“ provine din grecescul triodion , format din cuvintele „tria”, trei, si „odi”, oda, adica cantare in trei ode/strofe.

Cand vorbim de perioada liturgica a Bisericii, facem referire la timpul pe care il petrecem de la Duminica Vamesului si a Fariseului pana la Duminica Invierii. Anul acesta Triodul incepe pe 21 februarie, cu trei saptamani inainte de Postul Mare si dureaza pana in Sambata Pastilor, avand 10 saptamani. Perioada Triodului se imparte in Duminicile pregatitoare, Postul Mare si Saptamana Patimilor. Este o perioada ce cercetare si de pocainta. Este timpul in care suntem datori sa ne intoarcem de la lucrurile impotriva firii la cele dupa fire, de la pacat la virtute si de la diavol la Dumnezeu. Participarea la slujbele Triodului ne va descoperi ceea ce marturisea parintele Teofil Paraian, ca la biserica noi invatam rugandu-ne si ne rugam invatand.

Cele mai multe canoane ale Triodului au fost alcatuite de Sfantul Teodor Studitul (†826) si de fratele acestuia Iosif Studitul (†830), care au completat cantarile mai vechi ale Sfintilor Cosma al Maiumei si Andrei Criteanul, din secolul al VIII-lea.

Duminicile Triodului:

– duminicile premergatoare Postului Mare: a Vamesului si Fariseului, a Fiului risipitor, a Infricosatoarei Judecati (numita si Duminica Lasatului sec de carne) si a Izgonirii lui Adam din Rai (numita si Duminica iertarii sau Duminica Lasatului sec de branza).

– In perioada Postului Mare avem: Duminica Ortodoxiei, a Sfantului Grigorie Palama, a Sfintei Cruci, a Sfantului Ioan Scararul si a Cuvioasei Maria Egipteanca.

– Duminica floriilor, zi de trecere intre Postul Mare si Saptamana Sfintelor Patimiri, prezinta Intrarea Domnului in Ierusalim.

Mentionam ca Anul bisericesc, care incepe pe 1 septembrie, se imparte in trei perioade cu data variabila, in functie de data Sfintelor Pasti: perioada Triodului, perioada Penticostarului – care incepe din Duminica Invierii si tine pana la Duminica Tuturor Sfintilor (prima dupa Pogorarea Sfantului Duh) si perioada Octoihului.

In prima saptamana a Triodului este dezlegare (harti) miercurea si vinerea. In saptamana urmatoare se posteste obisnuit miercurea si vinerea, iar in Duminica Infricosatoarei Judecati lasam sec de carne. A treia saptamana a Triodului este Saptamana branzei – cu o postire partiala – in care putem manca, in fiecare zi, branza, lapte, oua si peste pana in Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, iar de luni, 11 martie 2019, incepe Postul cel Mare.

Triodul este singura perioada din cursul anului bisericesc in care se oficiaza toate cele trei Sfinte Liturghii din cultul ortodox: a Sfantului Vasile cel Mare, a Sfantului Ioan Gura de Aur si a Sfantului Grigorie Dialogul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *