Artemie Iurcenco, preot revenit acasă după 37 de ani de exil!

stranik1-172x300– născut la Chişinău în 1868. În 1941 în timpul războiului a revenit acasă după 37 de ani de exil în străfundurile Rusiei. Apariţia lui a stârnit senzaţie, în primul rând prin felul cum era îmbrăcat. În loc de orice îmbrăcăminte, deşi venise în plină vară, purta o zdreanţă de cojoc, pe cap o căciulă spartă, iar în picioare opinci din coajă de tei. S-a scris despre el, după felul cum era îmbrăcat, că semăna cu Sfântul Ioan Botezătorul…”Senzaţională” era şi declaraţia lui, cum că ar fi fost de faţă la ultimile zile ale sf. împărat Nicoale al II-lea. Dar nu aceasta i-a impresionat cel mai mult pe basarabeni. Era după anul de ocupaţie sovietică şi preotul, mulţumindu-I lui Dumnezeu că l-a ajutat să-şi revadă locurile unde a văzut lumina zilei, înainte de a muri a spus: „Rugaţi-vă Domnului, luptaţi până la ultima suflare şi până la ultima picătură de sânge ca să nu vă mai încerce Domnul cu sorbirea unui al doilea păhar al robiei roşii. Şi dacă cineva nu crede să mă privească şi-i va deajuns”.

\r\n

Bibliografie:

\r\n

Munteanu Ioan, protodiacon. Înviaţi din Siberii de ghiaţă; pag. 80-81. Editura Lumina lui Hristos, Kiev 2009. Preluat din Raza. Anul XIII. Nr. 690. 5-12 decembrie. Chişinău 1943.

One thought on “Artemie Iurcenco, preot revenit acasă după 37 de ani de exil!”

  1. Ghenadie spune:

    Nimic nu se poate de adaugat despre ideologia ateismului rosu bolsevic in cartea Insula Sagalin -„Juramantul nostru este de a starpi in noi orice sentiment moral ce ne leaga cu viata.Noi suntem purtatorii steagului libertatii si noi trebuie sa pasim tot inainte chiar de vom calca pe trupurile parintilor , fratilor , surorilor si iubitelor , caci noi deschidem calea pentru o natiune intreaga, raspunzatori fiind dinaintea tribunalului constiintei noastre .” Santem iaras la un punct de cotitura in istoria umanitatii. Ni se impun metode tot mai sofisticate de a ne departa de Mantuitorul Iisus Hristos . Si citind aceste randuri despre Parintele Artemie Iurcenco sa ne dam bine sama cat de adevarate sant spusele lui Petre Tutea -„Fara credinta , fara Dumnezeu omul devine un animal rational care vine de nicaieri si merge spre nicaieri .” Doamne ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *