Întreabă preotul

Fraților, aşteptăm întrebari de la oricine va dori să adreseze o întrebare legată de Biserică și viața duhovnicească, iar în măsura posibilităţilor, părintele Ioan Plămădeală parohul catedralei “Schimbarea la Față”, împreună cu clericii acestui sfânt lăcaș, căutând la Sf. Scriptură şi Sfinţii Părinți vă va da un răspuns.

623 Responses to Întreabă preotul

 1. sergiu spune:

  Buna seara. Ce trebuie de avut cu sine la slujba – „Sfîntul Maslu”. Știu despre făina de grîu și uleiul vegetal. Dar mai concret? În ce volume? Ce de făcut apoi cu uleiul și făina? La fel ce trebuie de avut cu sine la slujba Acatistul (petrecută vineri la ora 7.00). Vă mulțumesc.

  • pmarcel spune:

   Sergiu, sper că în articolul Sfântul Maslu – „Taina trupului“ să găsești răspuns la întrebarea care te frământa,iar ce ține de acatistul de vineri, ca și la orice slujbă divină, în primul rînd de avut credință și sufletul deschis spre al primi pe Dumnezeu.Doamne ajută.

 2. sergiu spune:

  Cum corect de folosit uleiul sfințit și făina?

  • pmarcel spune:

   Fiind binecuvântat de preoți cu chemarea lui Dumnezeu, acest untdelemn este sfințit și plin de darul dumnezeiesc al Duhului Sfânt, ca și apa Botezului. El are puterea de a Sfinți sufletul și de a tămădui trupul, a izgoni bolile, a vindeca rănile, a curăți întinăciunea păcatului și a împartași mila și îndurarea lui Dumnezeu.\r\nDe aceea, untdelemnul rămas de la Sfântul Maslu, ca și făina binecuvântată atunci, trebuie păstrate cu cinste în loc ales. El poate fi folosit numai în scopuri curate și evlavioase. Se obișnuiește ca din făina și untdelemnul de la Sfântul Maslu să se facă o turtișoară, din care se dă bolnavului să mănânce. În unele părți, din această făină se fac prescuri pentru Liturghie. Untdelemnul se poate pune in candelă, fie in casă, fie la biserică.

 3. M spune:

  Buna ziua. Ma aflu de mai mult timp in depresie. nu inteleg nici eu de unde pot sa imi vina astfel de ginduri. Pina acum nu eram asa si imi doresc mult sa revin la normal. este foarte greu mai ales ca sunt in perioada adolescentei, iar aceasta este cea mai frumoasa dar pentru mien acum este ceam mai urita. Vad numia partea negativa a lucrurilor si gindesc doar pesimist. Nu imi pot scoate tote gindurile care imi vin din minte. Uneori att de mult sunt in depresie incit incep sa ma gindesc de ce mai traiesc daca odata o sa mor, sau de ce ne mai nastem daca murim. Totusi cred ca odata se va termina aceasta perioada dar imi este foarte greu sa uit toate gindurile si sa nu mai gindesc la nimic.

  • pmarcel spune:

   Cu mult înainte de observațiile științifice psihiatrice privitoare la proveniența depresiei, Sfinții Părinți au descris foarte exact această boală sufletească, numind-o „patimi păcătoase ale trândăvirii si întristării”. Sfântul Ierarh Ignatie (Briancianinov) difinește patimile păcătoase ale trândăvirii și întristării în următorul mod:\r\nÎNTRISTAREA = amărăciunea, mâhnirea, curmarea nădejdii în Dumnezeu, îndoirea de făgăduințele dumnezeiești, nemulțumirea față de Dumnezeu pentru cele ce se întâmplă, puținătatea de suflet, nerăbdarea, nemustrarea de sine, supărarea ținută împotriva aproapelui, cârtirea, lepădarea de crucea propriului destin, încercarea de a te coborî de pe ea.\r\nTRÂNDĂVIREA = lenevia la orice faptă bună și mai ales la rugăciune, părăsirea pravilei bisericești și a celei de chilie, nepăsarea, lipsa de evlavie, odihnirea peste masura prin somn, prin zăcere si prin răsfățul de tot felul, umblatul din loc in loc, grăirea în deșert, glumele deșarte, purtarea profanatoare, uitarea propriilor păcate, uitarea poruncilor lui Hristos, robirea de către gânduri, lipsa fricii de Dumnezeu, împietrirea, nesimțirea, deznădăjduirea.\r\nDepresia este un semnal al sufletului, prin care acesta își arată starea nenorocită – însa nu plâns petru păcate, ci chin al sufletului nepocăit. Depresia începe cel mai adesea din pricina problemelor de viață. Dispoziția omului se înrăutațește, nimic nu-i mai aduce bucurie, totul îl enervează; cade in posomorâre, în întristare, tot ce îl înconjoară apare într-o lumină întunecată. Stări de acest fel apar pentru că „nu mi-a ieșit în viață cum am vrut: nu mi s-au înfăptuit dorințele, a avut loc un anumit conflict, cineva m-a jignit, cineva nu mi-a răspuns reciproc la sentimente ”, ș.a.m.d.\r\nȘi dacă am văzut că boala este de natură duhovnicească atunci bine înțeles că și tratamentul este unul duhovnicesc. \r\nÎn prmul rînd ar trebui să ne debarasăm de pricinile, cauzele care au provocat această stare de cădere apreciindule corect.\r\nÎn rîndul doi să nu ne ocupăm de îndreptățirea de sine căutînd un ”țap ispășitor” învinovățindui pe toți care ne înconjoară.\r\nÎn al treilea rînd și nicidecum mai puțin însemnat să ne apropiem de Dumnezeu prin rugăciune, prin pocăință, prin fregventarea bisericii, prin primirea Sf.Taine.\r\nAcestea sunt câteva dintre numeroasele mijloace sau medicamente duhovniceşti, prin intermediul cărora credinţa creştină se apropie, îl ascultă şi îl înţelege, dar, în acelaşi timp, încearcă să şi ajute sufletul omului lovit de valurile descurajării şi deznădejdii, ale tristeţii şi disperării.

 4. curios spune:

  parinte, am si eu o intrebare.\r\nSpuneti-mi va rog, sfintirea casei este o taina? dupa pravila bisericeasca se poate de facut aceasta in post sau nu conteaza in ce perioada se va face?

 5. Valentina spune:

  Părinte, aş vrea să ştiu în care zile pe parcursul postului se poate folosi uleiul şi dacă acest aspect este principial pentru un creştin care posteşte. Mulţumesc anticipat.

  • pmarcel spune:

   Sfântul si Marele Post, care se mai numeste si postul patruzecimii, Păresimile, Postul Paștilor, este rânduit pentru curătirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie si împărtășirea cu Sfintele Taine. El închipuiește postul cel de patruzeci de zile al Mântuitorului. Tine sapte săptămâni. Stă în legătură cu Paștile, sărbătoare cu dată schimbătoare. De aceea, începutul acestui post este arătat în calendarul fiecărui an.\n\nÎn acest post nu mâncăm : carne , ouă , brânză . De asemenea postim de peste, vin si untdelemn . Mâncăm deci numai bucate fără unsoare (ULEI) , legume si poame.\n\nMÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN : Sâmbăta si Duminica , în ziua de (24 Februarie/9 martie) aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul , la (9/22 Martie) Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în Vinerea ori Sâmbăta din Săptămâna Patimilor .\n\nMÂNCĂM PESTE : Buna-Vestire – (25 Martie/7 aprilie) si în Dumininica Floriilor.\n\nCu deosebită evlavie se cuvine să postim în săptămâna de la începutul Postului Mare si în săptămâna Patimilor.\n\nAstfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post : Luni si Marti se mănâncă numai o dată pe zi – seara – pâine si apă. Iar în săptămâna Patimilor, în afară de Joi când facem două mese se mănâncă la fel, Vineri si Sâmbătă e post desăvârsit.\n\nBolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn si să bea vin în Postul Mare. P.S. Acestea sunt regulile de mănăstire, creștinii pot mânca ulei pe parcursul întregului post. Dumnezeu să vă Binecuvinteze și Doamne ajută.

 6. Veronica spune:

  Buna ziua parinte.Cum sa procedez in cazul cind traiesc cu prietenul,am pacatuit cu el inca nu am luat decizie spre a merge la cea mai importanta si corecta treapta de ane cununa,poate ne d-ati binecuvintare si cu Doamne ajuta,pornim pe acest drum,caci imi doresc foarte mult sa plac lui Dumnezeu si nu necuratului.Intrebarea mea,deaorece m-am cam abatut,pot sa ma impartasesc sau nu?ce pot sa fac?ce imi rinduiti sa citesc.Va multumesc parinte,Doamne ajuta!!!!Va rog de ma iertati…

  • pmarcel spune:

   A trăi înainte de Sf. cununie este un păcat foarte mare,ar trebui să mergeți la duhovnic să vă mărturisiți veți primi un canon pe care îndeplinindul posibil că o să primiți dezlegare pentru Sf.Împărtășanie cu condiția că nu o să mai păcătuiți cu prietenul. Și în așa condiții, dacă sentimentele voastre sunt sincere, o să ajungeți cu bine la Sf. Cununie formînd o familie cu adevărat creștină și bineplăcută lui Dumnezeu. Domnul să vă ierte și să vă binecuvinteze.

 7. Irina spune:

  Parinte,as dori si eu sa adresez o intrebare?!Daca am fost si am luat sfinta impartasanie,dupa care la la citeva ore mai tirziu din intimplare, cum multe ori se intimpla,sotul a scuipat in palma ca sa-si stearga mina cu servetelul,dindu-si imediat seama de ce a facut,i-am zis sa nu arunce servetelul ca poate sa-l ardem,sau nu mai are deja nici o importanta?Ce ar trebui sa faca?Sa se mai impartasi o data sau….?

  • pmarcel spune:

   Ați gândit corect șervețelul trebuie ars, acest fapt nu anulează Sf. Împărtășanie. La următoarea mărturisire să spună preotului acest fapt. Doamne ajută.

 8. Galina spune:

  Sarut mîna, parinte! Ma adresez d-stra mai mult cu o doleanţa, decît cu o intrebare. Pe parcursul postului mare numărul crestinilor s-a marit. Mulţi din ei, probabil, intra pentru prima dată în biserică fiind la început de cale duhovniceasca şi multe nu cunosc( o spun din propria mea traire cu ani în urma). Ar fi bine să adauga-ţi, după rugăciunea de dezlegare, la explicaţia ordinii şi rînduelii de a primi Sfintele Daruri şi necesitatea fiecărui crestin de a rămîne pentru a mulţumi Domnului pentru Darul primit. Cred, ca mulţi pleaca inconştient, din neştiinţă . Iertaţi-mi îndrazneala! Doamne ajută! Bucurii duhovniceşti!

 9. Irina spune:

  Multumesc parinte pentru raspuns!Si va multumim pentru faptul ca exista aceasta rubrica unde putem da intrebari si sa gasim cel mai corect raspuns!Va mumtumim mult!Doamne ajuta!

 10. Cristina spune:

  Parinte,as dori sa va intreb,este corect ca dupa ce te impartasesti cu darurile sfinte nu trebuie sa dormi? Daca da,atunci de ce? Va multumesc anticipat!

  • pmarcel spune:

   Primind sfintele daruri primim Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, adică primim pe Dumnezeu să sălășluiască în trupul nostru din această cauză acea zi ar trebui să o petrecem în rugăciune și căutând la fapte bune pentru a nu ne pângări trupul și sufletul cu păcate, cât ține de somn, somnul nu este un păcat ci este odihnă pentru trup, și dacă trupul este obosit se permite și odihnă pentru el. Dumnezeu să vă binicuvinteze.

 11. Irina spune:

  Parinte,as dori sa va intreb,Duminica cei ce tin post au dezlegare la peste,Se poate de mincat peste pe parcursul intregii zile sau doar la amiaza,seara…?

  • pmarcel spune:

   Dacă întrebați de duminica viitoare, 7 aprilie atunci da este dezlegare la pește pe parcursul întregii zile dat fiind faptul că prăznuim „Buna Vestire”, în acest post se dezleagă la pește și în Duminica Floriilor (Intrarea Domnului în Ierusalim). Doamne ajută

 12. Daniela spune:

  Parinte as dori sa intreb „daca mininci dupa miezul noptii ‘se permite ca diminneata sa mincam anafora si aghiazma?\r\nsi daca se permite sa bem in tipul zile agheazma atunci cind te simti slabit de puteri sau tii rau….?

 13. Daniela spune:

  buna ziua!as dor sa intreb” nu este un pacat atunci cind asculti muzica calma sau simfonica de relaxare?

 14. Daniela spune:

  buna seara!as dori sa va intreb parinte de ce atunci cind poporul lui ISRAIL a iesit din Egipt DUMNEZEU a zis lui Moise” Şapte zile să mâncaţi azime; din ziua întâi să depărtaţi din casele voastre dospitura, căci cine va mânca dospit din ziua întâi până în ziua a şaptea, sufletul aceluia se va stârpi din Israel.Asra se referea la Pastele Domnului?si de ce sa nu manince dospitura ?

  • pmarcel spune:

   Soră Daniela, Această poruncă a dat-o Dumnezeu poporului la ieșirea din Egipt și se referă la paștele evreilor, care înseamnă scăpare din robie și preâchipuie Paștele nostru a creștinilor,căci precum atunci poporul lui israel a scăpat din robia egiptenilor astfel și noi creștinii prin MOARTEA și ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS am scăpat din robia morții. Și dacă paștele evreilor preânchipuia Paștele creștinilor astfel și interdicția de amânca dospit preânchipuie postul nostru a creștinilor, de ce anume dospit? Pentru că atunci când au fost eliberați au plecat atât de repede încât nici pâinea nu a dovedit să dospească, și dacă ar fi mâncat ceva dospit ar fi mâncat ceva egiptean, prin acest fapt Dumnezeu le cere să lase tot ce i-ar fi legat cu Egiptul adică cu robia, precum cere de la noi să lăsăm tot ce ne leagă cu păcatul.

 15. Daniela spune:

  Buna ziua!parinte as dori sa va intreb:atunci cind pleci in vizita la cineva,si-ti pune pe masa bucate de frupt si te indeamna sa manici din bucatele lui fara sa tina cont ca tu nu vrei sa maninci din bucatele de frupt .Cum ar trebui sa procedez in cazul dat?

  • pmarcel spune:

   În cazul dat Sfinții Părinți ne învață, că nu e bine să refuzi a lua din bucatele de frupt, pentru a nu jigni gazda, dar ne mai învață că pe perioada postului să ne abținem de ospeții doar decât în cazuri excepționale (de a vizita un bolnav, o văduvă, etc.). Doamne ajută.

 16. irina spune:

  Parinte spuneti-mi va rog,in post se permite de a minca seminte de rasarita,bostan…?Am fost intrebata de cineva si i-am zis ca nu,dar poate nu am dreptate?!\r\nMultumesc!

  • pmarcel spune:

   Nu ați avut dreptate, se permite de a mânca semințe în post, nu se permite doar după Sfânta Împărtășanie, pentru ca să nu scuipăm Trupul și Sângele Domnului. Doamne ajută.

 17. Daniela spune:

  buna ziua parinte .Doresc sa intreb miine se poate miinca icre de peste ? auzisem de la o doamna ca se permite ca a auzit la biserica.\r\nmultumesc.

 18. ioana spune:

  buna ziua,parinte,am o astfel de intrebare:de ce in Moldova copiii nu se boteaza cu 2 nume, pe cind in alte tari ortodoxe, precum Romania, Grecia, Bulgaria-se boteaza?

  • pmarcel spune:

   Nu e bine să se accepte două sau mai multe nume pentru aceeaşi persoană, iar obiceiul trebuie catalogat ca fiind unul incorect din punct de vedere teologic. Orice om are o singură identitate şi, prin urmare, trebuie să aibă un singur nume.

 19. irina spune:

  Hristos A Inviat!\r\nParinte am si eu o intrebare?Vrem sa sfintim casa,si vreau sa stiu putem sa o facem in orice zi si la orice ora(de dimineata pina seara),sau sint zile in care nu se sfinteste casa?!Si ar trebui sa avem tamiie si carbune, sau preotul are toate acestea?\r\nVa multumesc!

 20. Elena spune:

  Bună ziua!\r\nEu am 30 de ani, dar nu reusesc să îmi întemeiez o familie. Gândul asta mă apasă şi în ultimul timp mă determină să mă izolez. Nici cu familia mea nu mai comunic ca înainte. Singurătatea a devenit extrem de apăsătoare. Eu ştiu că sunt o păcătoasă şi nu merit nimic, dar sper că Dumnezeu se va îndura de mine. Vroiam să ştiu dacă în biserică se fac rugăciuni pentru a găsi un suflet apropiat, pentru a sfărâma piedicile ce ne stau în faţă? Ştiu că Sfântul Nicolae e mijlocitor, ma rog şi la Maica Domnului. Există vreo pravilă de rugăciune în acest sens?

 21. Daniela spune:

  Buna ziua!Parinte as dori sa va intreb:daca m-am impartasit cu Sfintele Taine a Mintuitorului ,si dupa am venit acasa am mincat ,si m-am culcat ?nu ma simtiam in putere sa citesc ceva …in somn visasem ca vine mama si ma saruta .Va rog spuneti-mi daca mai este valabila impartasania mea ?

 22. Daniela spune:

  Buna ziua! parinte as dori sa va intreb:se poate sa prietenesti cu oamenii care sunt din alta religie sau sunt :secte” atita timp cit aceste persoane nu vorbesc despre legea lor si altele ?,exista doar prietenie .Dar daca am stat la masa cu ei si am dormit la ei este oare un pacat ? va rog mult argumentati-mi raspunsul .

  • pmarcel spune:

   Dumnezeu ne învață să ne iubim aproapele, iar dragostea presupune și grija de mântuirea sufletului, dacă cineva din apropiații noștri a rătăcit de la dreapta credință este datoria noastră să-l întoarcem la credință. Mântuitorul spune: „De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău” (Matei 18,15). Iar Sfântul Apostol Iacov adaugă: „Dacă vreunul va rătăci de la adevăr şi-l va întoarce cineva, să ştie că cel ce a întors pe păcătos de la rătăcirea căii lui îşi va mântui sufletul din moarte şi va acoperi mulţime de păcate” (Iacov 5, 19-20). Dar să știi că îndreptarea rătăcitului presupune o anumită iscusință teologică, ne fiind iscusit poți cădea ușor și tu în rătăcire. Acesta este cel mai mare pericol în cea ce privește prietenia cu cei de altă credință.

 23. Ana spune:

  Buna ziua. As vrea sa va intreb daca ne impartasim vineri cind este sarbatoarea Sf Petru si Pavel, atunci terminindu-se postul si fiind permisa mincarea bucatelor de frupt, daca am primit imparatsania trebuie sa tinem si in aceasta zi post sau este permisa mincarea bucatelor de frupt?

 24. Daniela spune:

  Buna ziua ! parinte pot sa va intreb: daca se poate sa dai unui copil numele „IISUS ” ?cineva zicea ca in Grecia acest nume se intilneste des fiind o tara ortodoxa in mare masura,desi eu consider ca nu este bine sa dam numele lui Dumnezeu unui copil care nu stii ce va deveni mai apoi! va rog sa-mi argumentati raspunsul .Multumec!

  • pmarcel spune:

   Biserica nu permite să numim copiii cu numele lui Iisus Hristos, a Maicii Domnului, și a diavolului. Dacă în primile două cazuri ca prin viața noastră păcătoasă să nu defaimăm aceste NUME, în cel din urmă să nu ne asemănăm lui, iar numele care se întâlnesc sunt în cinstea altor drepți sau sfinți(spre exemplu:Iisus Navi, Maria Magdalena,etc.) Doamne ajută.

 25. veronika spune:

  Parinte,daca puteti sa imi explicati va rog,ce semnifica craniul si oasele care stau sub rastignirea lui Iisus?

  • pmarcel spune:

   Hristos a fost răstignit pe Gollgota(locul căpăținii) adică locul unde a fost îngropat Adam, deci craniul și oasele simbolizează osemintele lui Adam. Doamne ajută.

 26. Veronica spune:

  Sarut mina parinte,am o intrebare,au voie preotii nostri,credinta ortodoxa,sa petreaca slujbe sau cel putin acatiste in biserica de alta religie,catolica spre exemplu,odata ce noi ortodocsii din cite am citit nu avem voie sa luam parte la slujbele lor.Multumesc.

  • pmarcel spune:

   Primii creștini se rugau în catacombe, nu locul rugăciunii este important ci forma și conținutul ei, sunt mulți sfinți(recunoscuți de biserica ortodoxă) moaștele cărora se păstrează în bisericile catolice (ex. sf Nicolae la Bari) și nu este un păcat ca mergând acolo să citești un acatist. Nouă ortodoxilor nu ne este permis să participăm la slujbele oficiate de preoții de altă credință.

   • maxim spune:

    Daca ticalosii diavoli sunt luptatori impotriva lui Dumnezeu, atunci si templele lor pagane si eretice sunt intinate si primejdioase. (Sf. Maxim Grecul 1555)\r\n\r\n\r\nCAT DESPRE MOASTELE SFINTILOR DE LA PAPISTASI…, E GLUMA! NU E NICIUN NICOLAE LA PAPISTASI, NICIO CECILIA SI NICIUN PETRU…

 27. Veronica spune:

  parinte ,va rog daca se poate postati un articol Ce sunt icoanele,ele nu sunt chip cioplit nu-i asa?Un coleg spune ferm convins ca e o prostie sa te inchini la icoana,o icoana nu te poate auzi.

 28. Valy spune:

  Părinte, am o mare nelinişte,nu mai pot să am o comunicare firească cu cumnata mea. De ani de zile e nerespectuoasă cu mama mea, deşi mereu a ajutat-o,este nesinceră,falsă, şireată. Am încercat s-o influenţez în bine, dar n-am reuşit, de mai multe ori,nu mai am încredere.Îmi dau seama că e păcat, dar nu o mai suport…

  • pmarcel spune:

   Ai dreptate este un mare păcat, Dumnezeu ne învață să ne iubim aproapele, dar de multe ori noi nu numai că nu-l iubim ci chiar îl urâm, pentru că nu s-a uitat cum trebuie, pentru că nu a procedat într-o anumită situație așa cum am fi vrut noi, pentru că a vorbit nu prea lingușitor, etc. Omul nu vede lumea așa cum este, ci o percepe prin prisma gândurilor și a emoțiilor sale, lucru care îl face să o vadă deformată așa cum îi dictează mintea. Dar atenție că Mintea ne minte! Mintea noastră e obișnuită să clasifice, să catalogheze, să judece, este inchistată de prejudecați, de convenții și anumite reguli sociale. Cineva se uită prin fereastră și vede frumusețea cerului cu stele, altul uitânduse prin aceiași ferastră vede noroiul din curte, vedem în oamenii care ne înconjoară cea ce căutăm să vedem și în cele mai dese cazuri căutăm să găsim negativul. \nDouă prietene priveau prin gem în timp ce o vecină înșira albiturile spălate, una a exclamat: Uite ce albituri sure are. Prietena i-a răspuns: Nu mi se pare că geamurile tale sunt cam murdare. \nDoamne ajută și te-ași sfătui să cauți partea bună în cei ce te înconjoară.

 29. Daniela spune:

  Buna ziua parinte as dori sa va intreb:stiti de la o anumita perioada fratele meu cam a luat-o pe drumuri gresite ,nu asculta de sfaturile celor mai mari si care-i vrea binele ,face ceia ce e vrea .De multe ori apar mai certuri ofensindu-ne unul pe celalant …..As mai dori sa va intreb:atunci cind cineva nu-si face rugaciunea sau uita sa si-o faca sau amina pe alta data ,putem sa-l impunem sa-si faca ,nu este un pacat sa impui pe cineva la ceva siind ca nu-si va vace dorind el, ci la indemnul (comanda)cuiva?

 30. anca spune:

  Sarut mana\r\nEste pacat ca persoane ortodoxe , care locuiesc in Italia , sa mearga la slujba si sa boteze copil intr-o biserica greco-ortodoxa ? Care sunt diferentele intre cele doua culte ?\r\nMultumesc!

  • pmarcel spune:

   Se pare ca ati confundat Biserica Ortodoxa Greaca cu Biserica Greco-catolica. Biserica Greco-catolica este o biserica eretica si nu este bine pentru un crestin ortodox de a intra in comuniune cu ereticii, mai mult ca atât a primi sfintele taine. Nemaivorbinind de taina Sf.Botez prin care devenim membri a Bisericii lui Hristos, si daca biserica este eretica membru a ce devine cel botezat. În România din 8-9 iulie 2008, cu un decret al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, nu se mai poate celebra împreună nici un fel de ierurgie (celebrări nesacramentale, precum înmormântări, Tedeum, Parastas).\nGreco-catolicii sunt o confesiune apărută pe bază de şantaj şi mită. Un număr de prelaţi şi înalţi prelaţi ai românilor transilvăneni au fost de acord să se supună Papei de la Roma în schimbul unor privilegii, totul spre folosul austriecilor care tocmai cuceriseră Transilvania şi aplicau politica lor favorită: divide et impera. Credincioşii n-au fost consultaţi şi s-au răsculat de mai multe ori împotriva acestei uniri, multe răscoale fiind zdrobite cu armata austriacă.\nDiferenta dintre ortodocsi si greco-catolici este foarte mare. Desi în aparenta se pare ca deosebirile sunt nesemnificative, ortodocsii de greco-catolici sunt despartiti de câteva mari erezii sau învataturi de credinta gresite, si anume:\n-1. primatul papal – adica toata puterea bisericeasca este detinuta de papa, considerat unicul succesor al Sfântului Apostol Petru, iar Biserica Ortodoxa nu accepta aceasta erezie; ea este o Biserica Soborniceasca, adica toate hotarârile se iau în Sobor sau Sinod, adica de comun acord cu toti episcopii, caci o singura persoana, ori cât de dotata ar fi din punct de vedere intelectual, are si unele greseli;\n-2. împartasirea cu azima, nu cu pâine dospita sau prescura cum se foloseste în Biserica Ortodoxa si cum a folosit si Hristos la Cina cea de Taina; daca pâinea dospita este mult mai buna ca azima, atunci lui Dumnezeu îi dai ce este mai bun, ca si Abel, nu ce este mai rau, ca si Cain, caci daca numai jertfa lui Abel a fost primita de Dumnezeu, pentru ca a facut-o din ce a avut el mai bun, iar jertfa lui Cain nu a fost primita, pentru ca a fost facuta cu zgârcenie, la fel si împartasania cu azima este respinsa de Hristos, caci Domnul nu accepta doua tipuri de Împartasanie;\n-3. purgatoriul – Biserica Ortodoxa învata pe baza marturiilor scripturistice numai de existenta raiului si a iadului, pe când Biserica Greco-Catolica învata si despre existenta purgatoriului, care nu are nici un temei biblic;\n-4. adaosul FILIOQUE la articolul 8 din Simbolul de Credinta, adica Duhul (Spiritul – la greco-catolici) Sfânt purcede si de la Fiul, contrar chiar cuvintelor Mântuitorului, Care zice: ,,Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu vi-L voi trimite de la Tatal, Duhul Adevarului, Cel ce din Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine” (IOAN 15,26).\n-5.imaculata conceptie\netc.\n\nIata, acestea sunt doar câteva mari diferente între ortodocsi si greco-catolici. O învatatura de credinta falsa, daca este acceptata de o Biserica, acea Biserica devine eretica si îsi pierde harul mântuitor, dar acolo unde sunt mai multe? Pe de alta parte, Iisus este Cel ce ne arta Dreapta Credinta în fiecare an prin minunea coborârii Sfintei Lumini de la Ierusalim, numai în Sâmbata de Pasti a ortodocsilor si numai la rugaciunea Patriarhului Ortodox de Ierusalim.\n\nMai trebuie stiut un lucru, caci greco-catolicii din România, nu sunt unitari, ci se împart în trei categorii:\n-1. greco-catolicii români, care tin Pastile deodata cu ortodocsii de rit nou;\n-2. greco-catolicii maghiari, care tin Pastile deodata cu romano-catolicii;\n-3. greco-catolicii ucrainieni, care tin Pastile si Craciunul cu ortodocsii de rit vechi;

   • Amedeo spune:

    Preacucernice.\r\nMarturisesc ca apreciez asemanarile pe care le faci in raspunsuri, dar, la unele raspunsurile matale nu se potrivesc cu realitatea.\r\n1. primatul papal este la fel ca si primatul patriarhal\r\n2.de pasti evreii folosesc azima si nu paine\r\n3. pentru cine faceti parastase? cei din rai nu au nevoie. cei din iad nu pot fi ajuta-ti \r\n4. filioque. pai Iisus nu spune: Eu cu Tatal una suntem… si … va voi trimite mangaietorul\r\n5 imaculata conceptiune sau neprihanita zamislire\r\nBiserica Ordodoxa oare nu invata despre Maria cea fara de prihana (fara pacat)\r\nApoi o alta intrebare. Daca catolici sunt eretici, de ce Biserica Ortodoxa Greaca chiar la Muntele Athos spune Cred in Biserica CATOLICA si de ce deja sute de preoti ortodocsi in strainatate slujesc pe aceleasi altare pe care fac catolici\r\nBine zici parinte DOAMNE AJUTA

    • pmarcel spune:

     1. primul între egali, nu sfânt pe pământ, primat onorific nu monarhie universală în frunte cu papa\n2. evreii se taie și îmrejur și fac și alte lucruri care nu sunt acceptate de creștini După Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie, întrebuinţarea pâinii dospite este singura practică îndreptăţită şi păstrată de la întemeietorul ei. Căci instituirea Sfintei Euharistii s-a făcut cu pâine dospită şi cu acest fel de pâine s-a săvârşit dumnezeiasca Euharistie în toată Biserica în primele veacuri, aşa cum se practică şi astăzi în toată Biserica Ortodoxă. Romano-catolicii susţin că Mântuitorul a mâncat Paştile iudaic în care timp nu se mânca decât azimă şi deci, pretind ei, pâinea euharistică, binecuvântată şi împărţită apostoli¬lor, a fost azima. Temeiul doctrinar al practicii ecumenice ortodoxe cu pâine dospită îl constituie însuşi modul serbării Paştilor de către Hristos, când a insti¬tuit, la Cina cea de Taina, Sfânta Euharistie. La Cina cea de Taina Mân¬tuitorul n-a serbat Pastile iudaic, care începea în seara de 14 Nisan, căci încă nu venise vremea; era, de fapt, în seara zilei de 13 Nisan, şi deci nu se putea mânca azima, ci un Paşte deosebit. Şi atunci, pâinea euharistică a fost pâine dospită şi nu azimă. \n3. Există un singur răspuns la această întrebare: dragostea. Moartea NU schimbă, dragostea dintre cei ce au “murit” și cei ce trăiesc. ”Dumnezeu este iubire” … și atunci noi “datori suntem să ne iubim unul pe altul” (1 Ioan 4,8-11). Pomenile (rugăciunile de mijlocire) ,sunt fapte ale dragostei și ale milostivirii. Adevărații creștini nu-și uită morții după îngroparea lor, ci se preocupă de rugăciuni pentru ei și de pomenirea numelui lor. De altfel, dragostea este veșnică precum sunt și sufletele. Toți cei care au trecut la Domnul și toți cei ce trăim în această lume ne aflăm într-o comuniune frățească. Rugăciunile și pomenile pentru mântuirea celor răposați sunt fapte de iubire.\nCei care au “adormit” în Hristos nu sunt cu adevărat morți, în sensul pe care lumea seculara o dă acestui cuvânt. Nu numai că existenta lor nu încetează, dar ei sunt conștienți …“voim mai bine să plecăm din trup și să petrecem la Domnul.” (2 Cor.5 ,8), sau …” doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos.”(Filipeni 1,23). Sufletele de dincolo, indiferent de starea în care se află, sunt totuși în așteptarea judecății universale. Un suflet aflat într-o asemenea așteptare se poate afla într-o stare de pace, de odihnă, dar și de neliniște. Dragostea față de frate, copil, părinte sau prieten (plecat la Domnul) mă îndeamnă să mă rog pentru pacea și odihna sufletului lui. Până la judecata definitiva când situația va fi pecetluită pe veci se mai poate aduce o schimbare prin rugăciunile pentru cei morți, însoțite de fapte caritabile săvârșite de cei vii în memoria celor trecuți în viața de dincolo.\n4. „Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă, ca să fie cu voi în veac”.(Ioan 14,16), în capitolul următor Iisus Hristos se referă explicit la purcederea Duhului Sfânt: „Iar când va veni Mângâietorul pe Care Eu îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine”. (Ioan 15,26)\n5. http://www.ortodoxie-catolicism.ro/250/maica-domnului-invataturile-catolice-gresite-despre-imaculata-conceptie-ridicarea-la-cer-asumptiunea-coredemptrix-si-despre-%E2%80%9Dprofetiile%E2%80%9D-de-la-fatima/\nP.S. vezi ce înseamnă cuvântul catolic, slujesc pe aceliași altare nu împreună (nu coliturghisesc), acest lucru nu-l facepe eretic ortodox\nDoamne Ajută

     • Amedeo spune:

      Shalom „pmarcel”\r\nCu multumiri pentru atentia acordata postarii mele, deoarece doar asa putem sa ne intelegem gresalele unii altora. Totusi nu inteleg cateva lucruri.In Evhologhion este ” Rugaciunea ptr Biserica pangarita de eretici”. Daca catolicii sunt eretici, de ce sute de preotii ortodocsi slujesc la aceleiasi altare din bisericile catolice care sunt schismatici si papistasi~?\r\n2. Un sfant este numai in cer sau pe icoane dupa ce a murit sau cat traieste pe pamant. Sf. Pavel se adreseaza corintenilor „sfintiti in Hristos Isus, chemati sa fie sfinti,”,apoi ” Pavel, apostol al lui Isus Hristos, prin voia lui Dumnezeu, si fratele Timotei, catre Biserica lui Dumnezeu care este in Corint si catre toti sfintii care sunt in toata Ahaia:”\r\n# Sunt de acord ca este bine sa ne rugam pentru cei raposati insa as dori sa stiu uunde asteapta judecata de pe urma, unde se afla aceste suflete?\r\nCei care se numesc „pocaiti” zic ca in locuinta mortilor. Oare Hristos ne duce in eroare pentru ca ii spune talharului „Astazi vei fi cu mine in Rai”.\r\nIar despre Maica Domnului inclin sa cred ca Dumnezeu daca a voit sa se intrupeze din Ea, a stiut si cum sa faca sa fie neprihanita inca din momentul zamisliri Ei. Oare Hristos nu a fost zamislit fara prihana stramoseasca? Oare putea sa se intrupeze instr-un vas pangarit?\r\nAm incercat sa compar (termen grestit dar nu stiu altul mai potrivit) tematica Sinoadelor (conciliilor) Ecumenice din primul mileniu si Conciliul Vatican II , se gasesc pe internet. Am remarcat ca Sinoadele Ecumenice se caracterizeaza prin constatari de probleme,raspunsurile date si anatemizari. CV II analizeaza situatia momentului din Biserica si propune cai de urmat. Daca Sinoadele condamnau ereziile, de ce oare Ortodoxia pana astazi nu a condamnat printr-un sinod comunismul? Oare nu este erezie ca in acelasi timp sa fii si membru al partidului si al Bisericii?\r\nToate cele bune si „Fie Numele Domnului binecuvanta …”

 31. anca spune:

  Sarut mana , parinte.\r\nIn viata mea am facut pacate mari: avorturi(4),preacurvie si curvie cu mai multi barbati, m-am despartit de primul sot. Bineinteles, m-am spovedit cu parere de rau si am si facut canoanele pe care mi le-au dat preotii duhovnici.I-am promis lui Dumnezeu ca daca ma recasatoresc vreau sa-mi schimb viata si sa mai fac inca un copil, chiar daca mai aveam inca unul din vechea casatorie.Dar , dupa recasatorire, nu s-a mai putut face un copil pe cale naturala , Dumnezeu nu ne-a dat!Apoi, dupa multe rugaciuni, ne-a trimis gandul sa infiem o fetita. Si am infiat o fetita in vartsa de 7 ani.Apoi l-am primit la noi si pe fiul sotului meu din prima casatorie, care nu s-a inteles cu sotul mamei lui si a plecat de la ei.Avea 18 ani acum 4 ani, acum are 23 ani. Avem si 2 perechi de fini cununati si 2 copii botezati ,deci in total crestem 3 copii, 2 botezati si eu am 3 perechi de fini cununati in total (o pereche cu primul sot).Incercam sa-i crestem si sa le dam sfaturi bune,in legea lui Dumnezeu , dar ei nu prea vor sa faca ce le spunem noi. Intrebarea mea era daca este suficient cate am facut pentru ca Dumnezeu sa-mi ierte pacatele facute, mai ales avorturile , sau ar mai trebui sa mai fac si altele , si ce anume! Sarut mana!

  • curios spune:

   stiti, pe mine ma mira uneori oamenii care fac ceva de vazul lumii. din intrebarea data si exemplele aduse eu pot sa inteleg, ca Anca intreaba preotul cit timp inca trebuie de rugat sau de botezat, sau de infiat sau de cununat ca sa-i ierte Dumnezeu pacatele… \r\ndraga mea, pentru iertarea pacatelor, trebuie de rugat pina la sfirsitul zilelor plus milostenii, etc.

 32. anca spune:

  Draga Curiosule, \r\nFiecare are dreptul sa inteleaga ce vrea…si cum vrea… nuanta pe care o vrea…. Insa numai Dumnezeu stie ce este in sufletul unui om pacatos…. care se trezeste la realitate! Nu judeca ca sa nu fii judecat !Imi pare rau ca ai inteles asa!\r\nSa ai o zi buna !

  • pmarcel spune:

   Sora Anca\nToate lucrurlle pe care le faceti pentru iertarea pacatelor sunt bune si marturisirea, si indeplinirea canonului dat de duhovnic, si infierea copilului,etc. Ati intrebat daca e suficient cate ati facut. Asi vrea sa intelegeti ca relatia omului cu Dumnezeu este o relatie personala si nu putem vorbi de careva sabloane dupa care ne iarta Dumnezeu, Nu putem veni la Dumnezeu ca la farmacie si sa luam pentru fiecare pacat pastila potrivita, duhovnicul ne arata calea pe care trebuie sa mergem pentru ca sa ajungem la mintuire, insa fiecare om parcuge aceasta cale in mod diferit, tilharului de pe cruce i-a fost deajuns o fraza: „Pomenestema, Doamne, cand vei veni intru imparatia Ta”, Maria Egipteanca s-a pocait in pustia Iordanului 47 de ani in post si rugaciune. Iata de ce trebuie sa ne pocaim necontenit pentru pacatele savirsite deoarece numai unul Dumnezeu stie cand si pentru ce ne iarta. \nDoamne ajuta.

 33. livia spune:

  Sarut mana . \r\nParinte ,este pacat sa facem baie duminica seara sau in zi de sarbatoare ? Noi fiind plecati la tara sambata si venim duminica , nu putem face sambata seara.Dar daca , tot duminica , mai fac cate o prajitura sau cate o mamaliguta ? Stiu ca e pacat sa faci mancare , dar mi-a mai scapat , pentru copii , cateodata , nu mereu , ce e drept!\r\nMultumesc mult!

  • pmarcel spune:

   Nu trebuie sa ne asemanam fariseilor care pentru a calatori sambata dat fiind faptul ca se permitea calatoria doar pe apa puneau cateva burdufuri cu apa pe asin si urcand pe ele calatoreau. Dar carteau atunci cand Mantuitorul cu ucenicii strangeau spice ca sa manance in zi de sambata.

 34. AC spune:

  Sarut mana.\r\nParinte , tatal meu sufera de o forma de gonartroza foarte avansata si ca sa scape de operatia de protezare , am gasit un centru in Cluj care il poate trata doar pe baza de homeopatie , infiltratii ,masaj , reflexoterapie. Au avut cazuri concrete de vindecare. Parinte , este pacat sa apelam la astfel de forme de vindecare ?

 35. anca spune:

  Sarut mana parinte . \r\nAs dori sa studiati un pic site-ul acesta, cand aveti timp : http://www.sanatatenelimitata.ro\r\nSi va rog tare mult sa-mi spuneti parerea dvs , daca din punct de vedere ortodoxie se poate merge acolo pentru diverse tratamente.\r\nMultumesc frumos!

  • pmarcel spune:

   Sora Anca, minciuna este mai credibila când este împletită cu adevăr și site-ul de care vorbeați este un exemplu vorbitor când în spatele Sfântului Grigorie Decapolitul se ascund practici diavolești. Ce poate avea comun întunericul cu lumina? Nu poți sluji la doi domni lui Dumnezeu și lui mamona.

 36. ac spune:

  Sarut mana parinte . Va rog sa ma luminati un pic , cum sa procedez cu cumnata mea care are grija de mama ei (soacra-mea), bolnava de alzheimer de anul trecut , gradul 2 ; sora e necasatorita si fara servici de vreo 3 ani , soacra e vaduva de 20 ani, noi am vrut sa bagam o femeie care sa aibe grija de soacra , cumnata nu a vrut , si-a luat asupra ei toata raspunderea, dar cam la 3 – 4 saptamani il solicita pe sotul sa o inlocuiasca ; cand se intalneste sau vorbeste cu mine se vaita, si mai mult la sotul ca cu el discuta mai mereu. Noi , avem 3 copii , unul la servici , unul in facultate in alta localitate , o fetita in cls a 5-a , fiecare copil cu ale lui , in plus tatal meu destul de bolnav , ar trebui sa faca operatie la picioare , dar nu vrea ,abia mai merge, noi amandoi cu servici destul de greu , lucram in industria auto, dar destul de bine platiti. Am si niste fini care au probleme si ei destule probleme.Parinte , am si eu destule pe cap , dar nu ma vait la nimeni , sunt singura la parinti ,iar sotului daca ii zic , mai bine rade decat sa ma ajute , mai bine tac si ma rog pentru toti. Dar nu stiu cum sa mai procedez cu cumnata , ca mai bine o ocolesc decat sa o intalnesc , ca nu am pus-o eu sa-si ia asupra ei asa responsabilitate ; eu fac cat pot , ca prin familie, care se vaita si ei la randul lor. Unii nu vor sa asculte sfaturile mele si au mai mult nu pot !Multumesc!

  • pmarcel spune:

   Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan a trăit mai mult de o sută de ani. Înaintat în vârstă, nu avea altă predică, decât aceste cuvinte: “Copiilor, iubiți-vă unii pe alții!”. Ucenicii lui, auzind că repetă numai această frază, l-au întrebat într-o zi de ce nu spune și altceva. El a răspuns că aceasta este cea mai mare poruncă a Domnului. Este de ajuns.\r\nAstfel procedează și cu cumnata “iubiți-vă unii pe alții!” și aceasta este de ajuns. Doamne ajuta.

 37. anca spune:

  Sarut mana. Parinte , fina mea a facut operatie de chist endometric , iar la 2 luni dupa operatie , la control , se pare ca incepe din nou sa se formeze. Au in jur de 34 ani si nu au copii. Tratament pentru stoparea chistului se pare ca nu este ! Ce sfat le dati , ce sa faca ?

  • pmarcel spune:

   Unicul si cred ca cel mai bun sfat pe care pot sa-l dau, e sa nu piarda nadejdea in Bunul Dumnezeu, care este cunoscatorul tuturor durerelor noastre si dese ori ne trimite dureri doar pentru a ne indrepta pe calea Mantuirii, iar de langa nadejde sa nu lipseasca rugaciunea si faptele bune. Doamne ajuta!

   • anca spune:

    Sarut mana pentru rapsuns.La fel ii sfatuim si noi ca nasi,sa tina post , sa se spovedeasca , sa se impartaseasca, sa citeasca Ac Sf Nectarie si Sf Ioachim si Ana, dar … se pare ca ei nu mai au rabdare. Doctorii ii indruma catre fertilizarea in vitro. Dumneavoastra ce sfat le dati in acest sens ? Multumim! Doamne ajuta.

 38. Ana spune:

  Parinte, cunoastem ca ceea ce a unit Dumnezeu, omul sa nu desparta, doar din pricina de curvie, dar cunoastem un caz particular, in care sotul e betiv, isi bate joc de copii si sotie, ea e grav bolnava incurabil ( boala fiind tot pe fon de probleme familiare)\r\nAr trebui sa-si duca ultimile zile linga un betiv care i le scurteaza si mai mult, sau sa se desparta sa isi creasca copii in liniste si tot odata sa-si pastreze sanatatea pe care o mai are?\r\nDin parte ei au fost multe incercari de al opri din drumul betiei, dar in zadar!\r\nE permis divortul in asa caz?

 39. irina spune:

  Sarut mina parinte.As vrea sa va intreb daca intr-adevar acuma in postul Craciunului se da dezlegare la peste in zilele de weekend?Am auzit asta si mai inainte,dar as vrea sa fiu sigura!Multumesc!

  • pmarcel spune:

   Postul Naşterii Domnului durează 40 de zile, până în ajunul praznicului, pe 24 decembrie/6 ianuarie, fiind de o asprime mijlocie – ca şi Postul Sfinţilor Apostoli -, mai puţin riguros decât Postul Mare, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. După 21 noiembrie/4 decembrie, sâmbăta şi duminica se poate mânca peşte (afară de perioada dintre 20 şi 25 decembrie/2 și 7 ianuarie, când postul devine mai aspru). Dacă lunea, marţea sau joia cade serbarea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la peşte, iar miercurea şi vinerea, în acest caz, se dezleagă la untdelemn şi vin, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Dacă se întâmplă miercuri şi vineri un sfânt cu Priveghere, ori hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin. Dezlegare la peşte se dă, de asemenea, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie/4 decembrie), în orice zi ar cădea.

 40. Rodica spune:

  Sarut maina parinte.As vrea sa-mi dati un sfat.Am fost botezata la Manastirea Ciuflea.Toate nanele mele spun ca am fost botezata cu Numele Rodica de un parinte batrin.La sfinta impartasanie sunt dusa in eroare caci nu am fost botezata corect.Mi-am botezat copilul un an in urma in aceasta catedrala cu numele Eduard si din cite am precautat este sfintul mucenic eduard.Vreau sa stiu ce se poate de facut daca nu avem inger pazitor.Multumesc.

  • pmarcel spune:

   Îngerul păzitor îl primește fiecare creștin la Sf. Botez, faptul că nu ați găsit numele pe care îl purtați în calendarul creștin nu înseamnă că nu aveți înger păzitor. Problema constă în faptul că nu este cu putință de a trece toți sfinții în calendar. Plus la aceasta dacă ne întoarcem la primii creștini, vedem că majoritatea dintre ei provin dintre păgâni și nu numele ia sfințit ci ei prin viața, pătimirile lor ausfințit numele pe care le purtau. Doamne ajută!

 41. anca spune:

  Sarut mana , parinte . Copilul meu a primit cadou , simbolic, la implinirea varstei de 20 ani , o Biblie , dar nu cred ca este Ortodoxa. Cum ne dam seama daca este sau nu ? In caz ca nu este , ce sa faca cu ea ?? Eu i-am zis s-o arunce , daca nu e ortodoxa, iar el nu vrea, a zis ca e un cadou simbolic , pe care nu-l va citi ! Multumim !

 42. AC spune:

  Sarut mana. Va rog frumos sa-mi dati ceva sfaturi pentru mama mea , ce sa faca in conditiile in care un vecin a murit fara sa vorbeasca cu ea , fiind certati pentru un salcam pe care l-a sadit bunicul meu cu ani multi in urma , pentru toti vecinii , in poiana putului din sat , iar vecinul l-a taiat cum ca ar fi al lui.(el era la Bucuresti in acea perioada , venind in sat cam de vreo 15 ani). I-a zis mamei ca „cine se apropie de salcamul acela face moarte de om”. Bunicii i-au zis mereu mamei sa nu-l lase sa-l taie, sa aibe grija de asta. Mama , vazand ca-l taie , a iesit si i-a zis , s-au certat , mama l-a si blestemat , a chemat politia , primarul din comuna ; vecinul a reusit sa ia cam jumatate din salcamul taiat sa-l bage in curte , restul mama le-a zis politistilor si primarului sa-l duca la scoala , la gradinita. Apoi i s-a dat amenda vecinului; dupa cateva zile, mama a trecut de vreo 3 ori pe langa el , i-a dat „Buna ziua”, iar el nu i-a raspuns ,iar la scurt timp s-a imbolnavit , a stat prin spitale , a fost dus la Bucuresti si acolo a murit , fara lumanare si neimpartasit.(nu aveau obiceiul sa mearga la biserica , nu faceau pomeni socrilor, etc). Familia lui nu o acuza pe mama , stiind ca el era foarte avar pentru pamant ; mama a fost cu lumanare la el , a vorbit cu sotia lui si cu toti care erau pe acolo; dar totusi , mie imi pare rau ca s-au intamplat lucrurile asa si a murit suparat pe ea , fara sa vorbeasca. Ce ar mai putea face mama in acest caz ? Mama mea a spus preotului duhovnic din sat ce s-a intamplat si i-a spus ca este pacatul lui daca nu vrea sa vorbeasca. Sarut mana, parinte . Sarbatori fericite !

 43. Anna spune:

  Sarut mina parinte. As dori sa va intreb, in cazut cind intr-un cuplu doar unul dintre parteneri este credincios( in cazul dat femeia) dar barbatul este mai retinut la acest capitol, si nu recunoaste toate sfintele taine ale credintei, decit in linii generale. Femeia nu poate sa tine nici posturile cum se cade( precum ar fi cu trupul, din cauza barbatului)Cum trebuie sa se actioneze in acest caz?? \r\nVa multumim pentru vorbele intelepte si ajutorul e care ni-l acordati! Dumnezeu sa va aiba in paza!

 44. LILIAN spune:

  Binecuvintati parinte! Spuneti va rog, ce este mai important pe pamint Sfinta Cununie sau Inscrierea Oficiala? Pentru ce se savirsec aceste taine? Aceasta intrebari sunt foarte importante pentru mine! Va multumesc din suflet.

 45. Daniela spune:

  buna ziua parinte.As dori sa ma consult cu dnv.in privinta la o asa: Asociaţia AGAPE Oradea – Campanie pentru motivarea pentru performanţă – http://agapeoradea.xhost.ro. daca e buna de urmarit,si daca nu face parte din vre-o secta noua ceva de acest gen! uitindu-mA LA CITEVA VIDIO AM vazut ca sunt lucruri utile de invatat.imi puteti lasa argumente va rog mult!….?

  • Daniela spune:

   Parinte ati putea sa-mi raspundeti la intrebarea care v-am adresat-o anterior ?

  • pmarcel spune:

   Soră Daniela, Asociaţia AGAPE Oradea de care vorbiți nu are nici o legătură vie cu Ortodoxia. Chiar și cuvântul din Evanghelia după Ioan cap.8, 32, cu care de fapt manipulează vizitatorii, este citat după edițiile sectare ale Noului Testament. Se pune accent pe moralitate și bunul simț, dar fără a indica izvorul adevăratei moralități – Dumnezeu. Tinde spre „rezolvarea unor probleme”, dar cine este Izvorul vieții – nici un cuvânt. Totul e construit pe discuții interminabile și iluzia că ajută oamenii, tinerii, adoliscenții, dar nici un cuvânt despre Sf. Euharistie. În materialele video postate se dau exemple din viața protestanților și chiar din viața păstorilor lor – materialul „Învins sau învingător?” \r\nLa prima vedere pare totul folositor și de învățătură, dar nu vedem nici o referință la Viețele Sfinților care sunt izvoare nesecate de înțelepciune izvorâte din desăvârșirea dobândită prin nevoință. \r\nUn site ortodox trebuie neapărat să aibă binecuvântarea unui ierarh al Bisericii Ortodoxe.\r\nVă sfătui să evitați asemenea site-uri deoarece de cele mai dese ori în spatele lor se ascund diverse secte sau oganizații,iar intențiile lor, bune la prima vedere, urmăresc interese meschine. \r\nDoamne Ajută!

 46. sergiu spune:

  Parinte,e pacat sa nu vreu sa ma casatoresc si sa traiesc in curatie?La manastire m-am gandit sa ma duc dar inca nu am simtit acea „chemare”.

  • pmarcel spune:

   Nu nu este păcat, cât ține de mănăstire, dacă nu ai simțit chemarea de a merge nu este neapărat să mergi, se poate trăi în curăție și în lume(doar că este mai greu fiind mai multe ispite), iar când vei simți chemarea vei urma ei. Doamne Ajută!

 47. ionut spune:

  Parinte, eu si cu mama suntem credinciosi (mergem la biserica,ne rugam ) am incercat sa il aduc si pe tata pe calea cea buna , dar nu reusesc.Ce as putea sa fac ca sa il aduc pe calea cea buna?

 48. IONUT spune:

  Sarut mana ! Este pacat sa practic sportul columbofilie ,, cresterea de porumbei ” ?\r\n\r\nhttp://www.youtube.com/watch?v=bhFullxkln0

 49. I spune:

  Buna seara! Ma scuzati de intrebare, dar unde se poate de achizitionat o Biblie Ortodoxa la pret accesibil? Ma rog de ma iertati, stiu ca e mare rusine sa nu ai biblie…

 50. ALC spune:

  sarut mana parinte si La multi ani !!\r\nParinte , preotul meu duhovnic mi-a dat un canon care este foarte greu de respectat , si il calc mereu . Cum pot face sa fiu mai calma, sa am mai multa rabdare si sa nu mai am stari de impulsivitate ? Am apelat la un psihoterapeut , nu am facut decat o singura sedinta pana acum! Credeti ca este o metoda buna care sa ma invete sa ma stapanesc ? Sau ce-as putea face altceva? Multumesc !

  • pmarcel spune:

   Ascultarea de duhovnic se face cu lepădarea de sine, adică de voia proprie și de părerea proprie, iar aceasta nu doar că dă omului pace și un plus de credință, dar mai ales îl ajută pe om să conștientizeze starea sa de neputință, de slăbiciune și de boală sufletească. Și atunci începe smerenia, ca stare duhovnicească. Aceasta place mult Domnului și atrage harul lui Dumnezeu în viața și lucrarea noastră de fiecare zi. De aceea ascultarea de duhovnic trebuie să prevaleze propriile noastre păreri despre viața duhovnicească.\r\nDacă vi se pare că canonul pe care vi la dat este prea greu, ar trbui să discutați cu duhovnicul despre aceast fapt și cu siguranță o să vă dea careva sfaturi, care vă vor ajuta în îndeplinirea canonului.\r\n\r\nDoamne ajută.

 51. Luminita spune:

  As dori sa stiu cum se pote folosi Aghiasma Mare de catre noi mirenii pe parcursul anului.Doamne ajuta!

 52. Ana spune:

  Parinte, as dori sa stiu daca e pacat sa lauzi pe cineva pt faptele lui, si cum sa te comporti atunci cind esti laudat??

 53. Irina spune:

  Sarut mina parinte!Am o intrebare referitor la necuratia lunara a femeii?!Mi-a dat cineva un articol sa citesc pe aceasta tema:” http://pentruea.md/article/pacat-sau-ba-drepturile-femeilor-crestine-in-perioada-ciclului-menstrual-4422.html„,si as vrea sa intreb ,totusi are dreptul o femeie sa intre in Sfinta Biserica in aceasta perioada,sau nu?Va rog,daca o sa aveti timp sa cititi articolul si sa-mi spuneti!Va multumesc!!!

 54. A C spune:

  Sarut mana. Pärinte , am o fina saraca , care nu are servici si mai lucreaza prin sat , care are 2 copii in intretinere si este singura , fara barbat. Unul din copilas , cel mic de 3 ani si jumatate , este botezat de mine. Primeste pensie alimentara de la cei 2 barbati pe care i-a avut si ajutor de la Primarie. Daca s-ar oragniza , ar putea sa-i ajunga banii , insa ea cand primeste bani , isi cumpara tigari si sucuri (nu numai pt ea , ci si pentru copii), iar apoi cand vine data scadenta pentru lumina , ma suna : Nasa , nu ai tu sa ma imprumuti , ca uite , imi taie lumina. Eu nu mai vreau sa-i dau bani pt ca i-am zis de nenumarate ori sa se lase de fumat si nu vrea , sau nu paote , problema ei . Dar , cand are bani , isi ia tigari si lasa factura de lumina pe mai tarziu , stiind ca nasa nu o s-o lase. Va spun sincer , nu-mi convine deloc situatia , pt ca asa particip si eu la tigarile ei si nu sunt de acord , stiind ca este un mare pacat . Dar parca nici sa ramana fara lumina si fara resou ca sa faca de mancare la copii, nu vreau. I-am zis de o mie de ori ca nu mai pot s-o ajut , ca am si eu greutatile mele, dar degeaba. Nu vrea sa se organizeze deloc, stiind ca daca apeleaza la mine , nu o s-o las. Daca o ajut , o ajut cu mancare de cate ori ma duc la ea , cu dulciuri pt copii , dar nu vreau sa-i mai dau bani , din acest motiv : tu nu ai bani de mancare , de lumina , dar de tigari si de sucuri ai. Nu vreau sa judec pe nimeni , dar nici nu vreau sa fiu partasa la pacatul ei . Ce ma indemnati sa fac , parinte ? Cum sa procedez cu ea?Doamne ajuta!

  • pmarcel spune:

   Dumnezeu ne invata sa iubim pe aproapele nostru si sa-l ajutam dupa posibilitate. Ne mai invata sa nu judecam. Fiecare raspunde pentru pacatele sale. Doamne ajuta.

   • AC spune:

    Asa este parinte , aveti perfecta dreptate si stiu toate astea, dar oare eu daca o ajut neconditionat , fara sa o constrang cu nimic, nu sunt oare partasa la pacatul ei ? Ca stiu ca nasii au responsabilitati fata de fini sa le dea sfaturi, sa-i indrume , dar daca ea nu vrea sa asculte sfaturile mele , eu ce sa fac? Stiu ca voi raspunde pentru ea si copilul ei ! Este chiar bolnava din cauza tigarilor, nu mai are putere de munca, iar daca se intampla ceva cu ea, copii ii raman pe drumuri , pentru ca tatii nu stau cu ei si nu-i intereseaza.Ea se gandeste doar la ea , sa moara mai repede , chiar se roaga pentru asta si il pune si pe finicul meu , cand se roaga , sa-i spuna lui Dumnezeu „s-o ia pe mami, ca nu mai poate”, cu gandul ca DUMNEZEU asculta un copil nevinovat, pt ca pe ea n-o asculta , ca e pacatoasa ! Va dati seama , ce minte diabolica paote avea? Iar eu , daca incerc s-o constrang cumva cu banii , ma gandesc ca renunta la tigari si-si va plati lumina , ca doar n-o sta pe intuneric. Iar cu taote astea , mi-a zis ca nu paote sa renunte la ele ! Si eu , in acest caz , nu sunt partasa la pacatul ei ? Doamne ajuta !

    • pmarcel spune:

     Cu adevarat nasii poarta responsabilitate pentru fini, este datoria lor sa le dea sfaturi, sa-i indrumeze, dar nu tot timpul constrangerea este calea cea mai potrivita incercati sa mai discutati, sa o mai convingeti, indemnati-o sa mai mearga la biserica, sa se marturiseasca, sa se impartaseasca. Doamne ajuta!

     • AC spune:

      Parinte , mereu am indemnat-o sa mearga la biserica, sa se spovedeasca,sa se impartaseasca, si ea si pe copii, sa participe la slujbe, etc. Stiu care este datoria mea de nasa si ce sa o sfatuiesc , dar nu am pe cine. Ea tot ce vrea ea face si nu ma asculta ! Atunci, constrangerea , in acest caz , nu este binevenita ?

  • TI spune:

   Draguto, roaga-te la Dumnezeu mai fierbinte sa iti arate calea, si pentru luminarea ei.

 55. Anna spune:

  Parinte, spuneti-ne va rog, daca saptamina aceasta este dezlegare la post miercurea si vinerea, atunci cind/cum putem sa postim ca sa ne impartasim duminica??\r\nVa rog de ne iertati!

 56. ignat ion spune:

  Sarut mana parinte.As dori un raspuns cat mai sincerla ceea ce am sa va relatez.\r\n Ne-am mutat de curand la casa noua(prin prima casa) eu si cu iubita (pe parcurs am sa-i spun sotie ptr ca,\r\nptr sufletul meu,e mai sotie decat sotiile multora cu taina facuta…nu am scos inca actele de casatorie…\r\nacum nu caut scuze…dar …ne-a cam ingenuncheat facturile si rata la banca). \r\nToate au mers bine un timp apoi ca un facut parca nu se mai opreau necazurile.\r\nNu o sa intru in detalii…am ajuns la pamant cu sufletul.Dar intr-o zi,plin de amaraciune si \r\nnevoie de ajutor de la Dumnezeu,mai mult ca niciodata,am cazut in genunchi si am inceput cu o simpla \r\nrugaciune apoi sau facut multe,sute,mii…au trecut 2 ani de atunci in care sau rostit mii si mii de rugaciuni. \r\n Acum pot sa spun cu mare bucurie in suflet ca Domnul nostru Isus Cristos mi-a raspuns ajutandu-ne pe diferite cai. \r\nE adevarat cand se spune ca „calea credintei e una lunga si grea” dar darurile primite sunt inestimabile.\r\nAnu asta cu sotia i-am promis Domnului ca va fi inceputul schimbarii si vrem cu adevarat sa intram pe drumul Sau.\r\nAm inceput ca orice bun crestin prin sfintirea casei si prin toamna poate reusim sa scoatem si actele si bineinteles \r\nreligios. LA sfintirea casei am cautat preoti fara numar,am mers in cateva biserici de am asistat la liturghii,\r\nin schimb m-a atras un preot in cel mai adevarat sens al cuvantului.Cand propovaduieste,face liturghia,\r\nesti pur si simplu vrajit de simplitatea si bunatatea vorbelor lui.\r\n l-am chemat acasa si intai ne-a tinut ca un psiholog de vorba vreo 3 ore explicandu-ne poruncile Domnului,\r\ni-a facut taina Sf.Maslu sotiei mele(Sufera de depresie,fara pastile nu poate fi activa …plus cate si mai cate),\r\nne-a citit pe amandoi cu deslegare de blesteme,apoi a sfintit casa si bineinteles si pe cei din ea atat cat se poate…\r\n Am fost foarte multumiti. NUMAI CA ACEST PREOT ESTE GRECO-CATOLIC si SUFLETUL mi-e NEIMPACAT \r\nacum cand am citit despre DIFERNTE SI DOCTRINI INTRE BISERICI.cu toate aceste doctrini el ne-a vorbit de bine Ortodoxia.\r\n De aceea as vrea un raspuns dincolo de aceste divergente,daca Dumnezeu a privit la noi prin acest om cand \r\nl-am primit in casa.Am mers si la vreo 2 liturghii la el in biserica.\r\n\r\n PS. Sotia,din neam,a fost greco-catolica,eu,din stramosi,sunt ortodox si asa o sa raman.\r\nSotia nu are o problema cu trecerea la ortodoxie. Nunta o vom face Cu preot Ortodox.\r\n Va multumesc anticipat.

  • pmarcel spune:

   Frate Ion, Sf.Scriptură, Biserica și Sf. Părinți ne învață că curvia este un păcat mare, iar tu trăiești în curvie nefiind cununat, cred că acest lucru ar trebui să te pună pe gânduri în primul rând, Zici că:„Anu asta cu sotia i-am promis Domnului ca va fi inceputul schimbarii si vrem cu adevarat sa intram pe drumul Sau. Am inceput ca orice bun crestin prin sfintirea casei…” ar fi fost mult mai corect și mai bine dacă începeai cu Sf. Cununie.\r\nÎntr-al doilea rând zici că: „LA sfintirea casei am cautat preoti fara numar,am mers in cateva biserici…”, să înțeleg că ai avut careva cerințe speciale, sau trbuia să răspundă anumitor condiții preotul care ar fi trebuit să meargă să sfințească casa? Să știi că și aici ai dato-n bară. Binecuvântarea nu vine de la persoană (preot) ci de la Harul Duhului Sfânt care lucrează prin preotul ORTODOX. O învățătura de credință falsă, daca este acceptata de o Biserică, acea Biserică devine eretică și își pierde harul mântuitor, dar acolo unde sunt acceptate mai multe? Și dacă cunoști diferența între Biserica Ortodoxă și eresurile acceptate de Biserica Catolică parte componentă a cărea sunt și Greco-Catolicii, nu mai e necesar să vorbesc despre aceste lucruri.\r\n\r\nDoamne ajută!\r\n\r\nP.S. Dacă a vorbit de bine Ortodoxia de ce nu trece la Ortodoxie.

 57. AC spune:

  Sarut mana parinte. Sunt foarte necajita , am 2 perechi de fini de cununie care nu asculta deloc sfaturile noastre legate de credinta , de biserica . Nu au credinta si nu merg la slujba , o pereche se duc doar sa impartaseasca copilul , iar ceilalti , intr-un an si jumatate de cand s-au cununat , o data au fost la slujba cu noi , ca i-am chemat noi , si odata tot cu mine la Sf Moaste ale Sf Mucenite Filofteia , dar nu la slujba. In rest , au mai fost doar asa , in vizita scurta la Manastire la Namaiesti , o data sau de 2 ori , si atat. Mi-au zis ca nu le au ei cu biserica , iar vineri am invitat-o pe fina sa mearga cu mine la Sf Maslu , la mine la biserica , si mi-a zis ca nu merge ea acolo. Eu i-am zis ca este de datoria mea sa-i indrum pe calea credintei , iar ea mi-a spus ca nici nu consuma droguri , nici rau nu fac la nimeni , si ca este alegerea lor daca merg sau nu la biserica. Parinte , ma doare sufletul , pentru ca eu stiu care este datoria mea si ca voi raspunde pentru ei in fata lui Dumnezeu , dar nu mai stiu cum sa mai procedez cu ei . Sincer , incepe sa-mi para rau ca am facut pasul acesta , si cred ca m-am pacalit . Ea este colega cu mine la servici si parea , inainte de casatorie , ca este credincioasa. Postea , din ce-mi povestea , se spovedea. Credeam ca va fi bine. Dar finul a fost crescut intr-o familie de oameni care nu i-au vorbit de credinta , si acum a tras-o in jos si pe ea. Cred ca trebuia sa cercetez mai bine terenul inainte de cununie , pentru ca stiind ca nu avea cine sa-i cunune, eu m-am oferit sa le fim nasi .Nici la servici nu avem o relatie prea buna , ea imi reproseaza , mai voalat , ca-mi face ea mie treaba si la fel pentru intreg serviciul nostru .Daca ati stii ce rau ma simt , si jicnita , si refuzata in tot ceea ce o povatuiesc sa faca!! Ma doare sufletul !!! Ajutati-ma , cum sa procedez cu ei ?

   • AC spune:

    Parinte , am citit articolul, dar nu inteleg prea bine . Ma sfatuiti sa nu mai tinem lagatura cu ei ? Dar cum sa fac , ce sa le zic ? In plus , sunt fiii mei duhovnicesti. Nici propriul meu copil nu vrea sa mearga la biserica , dar mai fortat , si cu conditii puse , merge pana la urma . Cum sa-mi parasesc copilul? Cum sa-mi parasesc finii? Raspund pentru toti in fata lui Dumnezeu. Ajutati-ma sa inteleg cum trebuie sa procedez. Ma iertati ca nu am inteles. Doamne ajuta.

    • pmarcel spune:

     Suntem datori să avem grijă de inima noastră până ce se va întări desăvârșit în smerenia și dragostea lui Dumnezeu. Abia apoi, din iubire, ne putem deschide și celor mai puțin luminați de harul lui Dumnezeu din jurul nostru.\r\n\r\nAşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri.(Matei 5,16)\r\n \r\nDoamne Ajuta!

 58. curios spune:

  mi-as dori sa vorbiti despre sf. maslu. cind se face si cui se face. eu am apucat din parinti, ca sf. maslu se fac pentru acei bolnavi, dar de la un timp incoace observ ca la mai multe biserici se fac sf. maslu foarte des si participa mai multa lume sanatoasa. inclusiv si la biserica dvs, in fiecare saptamina de post are loc sf.maslu. oamenii mai fac singuri reguli si la sf. maslu mai aduc haine a celor neprezenti, le ung hainele cu ulei, etc. cit e de corect asta?

 59. irina. spune:

  SARUT MANA PARINTE.am si eu o intrebare referitor la o randuiala bisericeasca.fetita cea mare a fost botezata de nasii de botez,care la scurt timp dupa botez ei s-au despartit.colacii nu iam dat la botez,trebuia sa-i dam la taierea motului.ei fiind despartiti,nu i-am dat nici acum,si nici nu am de unde sa-i iau pt ca nu mai stiu nimik de ei de 7ani.i-am cautat,si nu ii gasesc.ce as putea face in situatia de fata?as putea da colacii nasilor mei de cununie,si asa nasa mi-a fost moasa la fata.nici colaci dati,si nici de imbracat nu mi-a imbracato la un am.ia taiat cumatru din mot la un an,si urma sa o imbrace si sa-i dau colacii,cumatra nu e de gasit.acum,nu-l gasesc nici pe el.ce pot face?nu ar putea nasii de cununie sa imbace fata si sa le dau si colacii pe care trebuiau dati cumatrilor?nu stiu ce sa fac.multumesc mult.

  • pmarcel spune:

   Soră Irina, închinatul colacilor, tăierea moțului, îmbrăcatul copilului, etc. sunt doar niște tradiții populare și nu au nimic comun cu Taina Sfântului Botez prin care devenim membri ai Bisericii lui Hristos. Datoria nașilor (cumătrilor) este de a îndruma, de a ajuta tânărul creștin să urmeze calea mântuirii, în lipsa nașilor (cumătrilor), și nu doar în lipsa lor ci pemanent, această misiune o au părinții (nașii (cumătrii) nu sunt altceva de cât părinți duhovnicești). Ce trebuie să faceți? Să educați fetița în spiritul valorilor Ortodoxe pentru ca să ajungă și ea o bună creștină.\nDoamne Ajută!

   • livia spune:

    sarut mana . Si ce trebuie sa faca nasii daca nu sunt lasati de fini , pentru ca la randul lor nici finii nu cred si nu asculta de nasi ? Nu duc copilul la biserica ,nu au timp , nu vor , etc. Ce putere are nasul in acest caz ? Ce ar trebui sa faca? multumesc!

    • pmarcel spune:

     Nașii au o putere extraordinară, puterea rugăciunii, să se roage pentru finii săi așa cum se roagă pentru copiii săi ca Dumnezeu să-i înțelepțească și să-i lumineze. \nDoamne Ajută!

 60. irina spune:

  multumesc mult parinte pt raspuns.as mai avea o intrebare.de ce neaparat unul din copii tai trebuie botezat de nasii de cununie?eu stiu ca nasii sunt nasi si cumatri cumatri.nasa mea e putin suparata ca nu mi-a botezat fetita cea mica.ea nu a putut boteza la data cand am vrut eu si am ramas cu un gol in suflet ca e putin suparata.noi am cautat pe cineva sa o boteze,indiferent cine e persoana aia,nu-mi pare rau de alegerea facuta,dar nu as fi banuit ca nasa e putin suparata.nu am insistat cu asupra ei cu botezul,i-am spus ca botezam,mi-a dat un raspuns,si eu mi-am continuat treaba.eu cred ca odata ce m-a cununat,a facut o pomana in fata lui dumnezeu,copiii mei sunt pt ei ca si copii lor spirituali,asa cum si noi suntem finii lor,si copiii nostri sunt tot copiii lor spiritual.am gresit asa grav sa fie asa suparata pe mine?multumesc.

  • pmarcel spune:

   Soră Irina, iarăși încurcați esența botezului cu tradiția populară. În unele regiuni toți copiii îi botează nașii de cununie în altele niciunul, undeva botează câte un singur cumătru, în altă parte pot boteza și 100 de cumătri un singur copil, nu persoana sau numărul cumătrilor este important, importantă sau mai bine spus esențială pentru creștin este Taina Sfântului Botez.\nDoamne Ajută!

 61. Daniela spune:

  Sarut mana Parinte !\r\nAm o mare neliniste in suflet si nu stiu cum as putea sa fac ceva pentru fratele mamei care a decedat acum opt luni. \r\nA fost casatorit cu o femeie, desi provenea dintr-o familie Martori lui Iohova, s-au cununat in religia ortodoxa .\r\nPe la jumatatea vietii sotia a divortat de el, iar dupa 17 ani s-au recasatorit. \r\nCat au fost divortati, sotia s-a trecut in religia Penticostala , cand s-au impacat ea a insistat sa treaca si el la penticostali, iar el santajat emotional de ea , a acceptat doar verbal dar in sufletul lui el a ramas ortodox. Ca sa nu il paraseasca, ASA CUM IL AVERTIZA MEREU, caci era bolnav si fara rude aproape de el , si-a facut pe ascuns un cavou la biserica ortodoxa, iar actele de propietate le-a tinut in secret la o vecina, si nu i-a spus sotiei decat pe patul de moarte ca el are cavou la ortodoxi si vrea sa fie imormantat acolo. \r\nNe asumam vina ca nu am mai tinut legatura cu el, insa am crezut ca nu doreste sa fie deranjat caci nu ne-a solicitat niciodata ajutorul si desi i-am propus sa se mute in judetul natal , a refuzat. Personal pe mama mea nimeni nu a anuntat-o ca el este bolnav grav si am aflat de deces cu doua zile inainte de inmormantare , iar sotia a mentionat sa ne spuna ca ea il v-a ingropa la penticostali , motiv pentru care rudele nu au dorit sa participe,nestiind ca el avea cavou la ortodoxi, plus faptul ca frati au probleme de sanatate si mobilitate.\r\n Eu personal si mama mea dorim ca lucrurile sa nu ramana asa si cand se v-a putea sa il ingropam crestineste asa cum si-a dorit el in credinta ortodoxa . \r\nCe sanse avem sa indeplinim aceasta dorinta a raposatului si cand se v-a putea face acest lucru? ce putem face noi in ce priveste ritualurile de inmormntare pentru defunt daca nu v-a putea fi deshumat pana la 7 ani? \r\n\r\nVA SARUTAM MANA CU RESPECT SI ASTEPTAM UN RASPUNS\r\nDOAMNE AJUTA

  • pmarcel spune:

   Soră Daniela, neliniștea pe care o aveți este justificată, lepădarea de credință este unul dintre cele mai mari păcate. Ziceți că „cand s-au impacat ea a insistat sa treaca si el la penticostali, iar el santajat emotional de ea , a acceptat doar verbal dar in sufletul lui el a ramas ortodox”, dar a fi ortodox presupune altceva decât a crede undeva în adâncul sufletului, credința este luptătoare, „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa. Şi duşmanii omului (vor fi) casnicii lui. Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Şi cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine”(Matei 10,32-38). \nMii de mucenici au pătimit până la sânge și au primit să moară, dar nu sau lepădat de Hristos nici verbal.”Ce-i folosește omului să câstige lumea întreagă, dacă-și pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său?” (Marcu 8, 36-37). Faptul că avea cavou la biserca ortodoxă nu-l face ortodox. Singurul lucru pe care-l puteți face este să vă rugați Bunului Dumnezeu pentru ertarea lui.\nDoamne Ajută!

   • Daniela spune:

    Sarut mana Parinte !\r\n Aveti mare dreptate , si aceste cuvinte ale Domnului Iisus Hristos , le cunosteam , dar intotdeauna mai ravnim la un strop de speranta, regret faptul ca noi rudele nu am fost mai aproape de el si de sufletul lui cat a trait si, poate ca asta ne reprosam, acum dorim sa ne revansam macar prin rugaciune pentru raposat . Nu stiu, insa daca pomana si randuiala de pomenire este primita pentru iertarea pacatelor lui.\r\nDoamne ajuta si ne iarta de pacate!

    • Daniela spune:

     Iertare Parinte , dar mai am o nelamurire . Domnul nostru Iisus Hristos se bucura de reintoarcerea oricarei oi ratacite la turma crestina, daca unchiul meu a avut o perioada de ratacire , iar in ultimul timp din viata s-a reantors la credinta ortodoxa , nu era normal sa fie bineprimit precum o oaie ratacita care a regasit drumul? sau sa zicem ca un pagan ,descopera in timpul de sfarsit al vietii sale, calea cea dreapta la credinta ortodoxa , nu are dreptul de a fi inmormantat conform religiei careia i s-a convertit la final de viata? iertata sa-mi fie intrebarea .\r\nDoamne ajuta!

 62. mariana spune:

  bunaziua as vrea sa intreb nu demult ma despartit de prietenul meu si doresc sa pot sa ne ipacam daca este vreo rugaciune sa ma ajute. va multumesc

  • pmarcel spune:

   Soră Mariana, necuprinse și nebănuite sunt căile Domnului, dese ori nu știm ce e mai bine pentru noi și pentru sufletul nostru, posibil e mai bine că v-ați despărțit acum pentru a nu suferi mai târziu mai tare. Roagăte Bunului Dumnezeu și El te va ajuta.\nDoamne Ajută!

 63. mariana spune:

  va multumesc pentru raspuns. dar mai am o intrebare daca se poate si nu gasesc raspun am aunj la o virsta la care demult trebuia sa reusesc sami fac familie si de multe ori nu reusesc nu intelg motivu si ini pare foarte rau ma simnt vinovata si simnt ca numai am putere recent am fost la un parinte care mi sa spus ca mii legata cununia ,am incercat pe la manastiri dar tot nu reusesc simnt ca numai am putere nustiu ce sa mai fac si daca o sa reusesc mii foarte greu .va multumesc va rog sami dati un sfat.

 64. elena spune:

  multumesc de raps

 65. George spune:

  Sarut dreapta parinte . Intrebarea mea este scurta : doi tineri necasatoriti ( baiat si fata ) care sunt nasi de botez la acelasi fin(a) , pot primi ulterior Taina Cununiei ? Multumesc.

 66. George spune:

  Am uitat un amnunt: daca se pot sau nu casatori ulterior as vrea si trimiteri catre sursa de drept canonic.

  • pmarcel spune:

   Canonul 53 Trullan: rudenia cea după suflet este mai mare decât legătura trupurilor…\nDacă familia doreşte mai mulţi naşi pentru copilul lor, atunci se poate face o excepţie. Pentru ca aceştia să fie consideraţi naşi în sens canonic (rude spirituale ale finului) şi să fie trecuţi în registrul botezaţilor, trebuie să dea răspunsurile la lepădări şi să rostească Crezul cu voce tare toţi deodată;\nÎn Ecloga (2, 2) împăratului Leon al III-lea Isaurul (714-741), impedimentul rudeniei spirituale, rezultate din actul botezului, a fost extins până la gradul al III-lea inclusiv, interzicându-se căsătoria dintre copiii naşului cu fina sau cu mama finei. Câţiva ani mai târziu, în anul 780, prin Novella 26, împăraţii Leon al IV-lea Chazarul (775-780) şi Constantin al VI-lea (780-797) extind impedimentul rudeniei spirituale până la gradul al IV-lea inclusiv, interzicând astfel căsătoria fratelui naşului cu fina (gr. III) sau cu mama acesteia (gr. IV).

 67. elena spune:

  bunaziua parinte vareu sami spuneti daca tin mult la cineva si as vrea sa ne inpacap si imi doresc foarte mult dupa cite am intels sunt multe rugacuine care poate sa ajute dar nustiu care as putea so spun si so spun si din inima va rog dati un sfat.

 68. Irina spune:

  Sarut mina parinte!In dimineata Invierii,inainte de a iesi preotul pentru a sfinti cele aduse de oameni,am vazut ca sint persoane care primesc sfinta impartasanie!Astfel as vrea sa va intreb:dar cind se marturisesc acesti oameni?In noaptea invierii in timpul slujbei este un preot care marturiseste?As vrea si eu anul acesta cu ajutorul Domnului sa primesc sfinta impartasanie,numai ca nu stiu cind se marturiseste!\r\nMutumesc!

 69. dorina spune:

  se pot duce prescuri pentru morti in ziua de pasti

 70. Elena Tudorache spune:

  Sarut mana. Am o cunostinta care locuieste impreuna cu familia langa niste oameni care, de cateva luni,o jignesc si ameninta ca sa se mute. De curand i s-a pus in fata portii ceva care seamana a argint viu. Este nelinistita si nu stie cum sa procedeze cu acest „element”, ii e frica sa nu intre si in curte, dus de ploaie sau altfel.Ce parere aveti de vrajile cu mercur(argint viu)? Considerati ca daca nu crede in asa ceva si ignora, Dumnezeu o va proteja sau este bine sa se fereasca, stiind ca si ceea ce nu cunoastem ne poate face rau? Va multumesc anticipat!

 71. A C spune:

  Sarut mana parinte. \r\nCe ar trebui sa faca o mama care , dimineata mearge la servici , apoi vine acasa si face tot posibilul sa le asigure copiilor si sotului hrana cat mai naturala (fac paine in casa ,prajituri , cozonaci , incerc sa evit prajelile si sa pregatesc la cuptor, la abur , etc), iar drept multumire aude :\r\n- din partea sotului : ce e mare lucru sa faci niste cozonaci , data viitoare ii fac eu ; \r\n- din partea unui copil (al sotului): nu mananca mancare din frigider , ci isi cumpara saorme , pepsi , coca -cola, etc ; \r\n- din partea copilului ei natural care vine de la facultate : de ce faci , nu mai fa , daca esti stresata , obosita ! \r\nEu ii raspund :\r\n „pai daca nu fac, tie ce-ti trimit la facultate? Daca nu am chef sa ma duc la servici , nu am bani sa-ti trimit , etc. Tu crezi ca la mine e ca la tine , daca tu nu ai chef azi sa te duci la ore , nu te duci ; dar daca eu azi nu am chef sa ma duc la servici , tot trebuie sa ma duc , ca nu am bani , de una de alta !”\r\nEste foarte visator copilul asta ! Eu il trimit la facultate , ii asigur bani , mancare , cazare, el trebuie doar sa invete , ca de aceea a plecat de acasa ! Mi-a spus ca s-a dus la facultate asa departe ca sa se descopere pe sine , ca el nu stie cine e si ce e cu el , nu sa se faca arhitect ! Sta mereu cu gandul sa-si deschida o saormerie in campus la facultate , ca vezi Doamne , are timp destul si il foloseste inutil (adica nu in scopul de a invata , de a se duce la cursuri , de a se odihni etc). Nu ne intelegem deloc si ies scantei de fiecare data , eu o tin pe a mea, el pe a lui ; recent mi-a spus ca nici nu mai vrea sa mai vina pe acasa , ca gaseste numai stress , si nu-i place atmosfera! Ca de aceea vine asa rar acasa ! Mi-a aratat aseara un filmulet cu un muzician care tot voia sa demonstreze ceva , si al final se intreba :cine e el ? Deci citeste tot felul de carti , vede tot felul de filme care-l fac sa nu-l mai recunosc pe copilul meu ! Si nici nu mai am control asupra lui ! Post nu mai vrea sa tina , sa mearga la biserica , etc!!\r\nImi este tare dor de copilul meu de altadata !!! \r\nDe unde sa-l iau , Doamne , ca nu mai e ! S-a transformat cu totul \r\nI-am zis ca este tare visator , ca o sa-l vad peste ani , cu 3 copii si nevasta , si sa vad daca si atunci va gandi al fel !!!\r\nMi-a zis ca mai bine traieste in lumea lui visatoare decat in lumea mea reala !! Atat de mult ma desconsidera , ca mama !\r\n\r\nDeci , parinte , ce trebuie sa faca o mama care , dupa atata truda si munca , nu are parte nici macar de putina recunostinta din partea familiei? Cum mai poate sa traiasca o astfel de mama? \r\nO sa-mi spuneti sa ma rog ! Da , ma rog mereu , dar cateodata se umple paharul si da pe afara , rabufnesc si eu, cata rabdare sa mai am ? Sau paote nu ma rog cum trebuie … Cert este ca aceste Sarbatori Pascale care au trecut au fost cele mai urate pentru mine…. ca mama , ca sotie !Nu m-am putut duce la Sf Biserica si bucura de ele , de spovedanie , din cauza supararilor , sunt neagra!!!

  • A C spune:

   Parinte , va rog frumos, imi spuneti parerea dvs referitor la pb mea? multumesc!

   • maria spune:

    sarut mana parinte iertati si ajutati nestiintei mele am fost casatorita religios m am despartit si ne fiind divortata am cunoscut pe cineva si cum ca pe vremea comunismului nu te cununa in biserica daca nu erai cunat civil atunci am gasit un parinte care nea cununat acasa aceasta cununie este valabila s au trebuie sa fac ceva in plus dumnezeu sa va binecuvinteze pt rabdarea care ne o aratati doamne ajuta

 72. Elena spune:

  Hristos a Inviat! am o durere mare in suflet, traim cu sotul in casatorie de 19 ani, sintem cununati avem 2 copii deja mari, ne-am luat din dragoste, kind e treaz e om foarte bun, cum se imbata i se tulbura mintile si foarte des ma bate, am ajuns la spital de multe ori, de la batai capul ma doare, nu demult si operata la un sin la oncologie (ma gindesk ka tot e de la batai), eu nustiu ce sa mai fac, kindva mi-a promis ka no sa ma mai bata dar tot prelungeste mai departe. sint foarte disperata si imi vine sa plec undeva la lucru departe sa fiu undeva o sluga numai sa scap de batai, simt ca daca am sa mai traesc cu sotul am sa mor intro zi de mina lui. ma gindesc sa dau la divort, dar in suflet nu vreau, sper ka se va schimba poate, dar au trecut 19 ani si nu se mai schimba…si ma tine sa nu fac acest pas din cauza copiilor, nu vreau ca ei sa ramina fara tata, copiii tot sufera mult vazind asa trai la noi. Va rog mult dati-mi un sfat ce sa fac eu, sint foarte disperata, ce spune biserica in privinta divortului. RUGATI-VA PENTRU MINE MULT PACATOASA.

 73. Andra spune:

  Doamne ajuta ! Inca din copilarie ma confrunt cu ghinioane, nu pot persevera pe nici un plan, sunt foarte bolnava , imi cade parul, si oricat m-as ruga ( merg la biserica , sunt spovedita, ma rog , citesc psalmi, paraclisele ) nu reusesc absolut nimic practic este o incorsetare permanenta ! VA ROG UN SFAT

 74. ana spune:

  doamne vreau si eu sa intreb ce pot face ce rugagiune sa spun nu mai pot sa sufar vreau si iubesc o persoana care am 29 si numi gasesc locu mie.greu.nu.pot.sa.ma.intilnesc.cu,nimeni.viata.trece.simi.pare.rau.de.mine

 75. florina spune:

  buna ziua.ma numesc florina si am o prietena care are mici probleme psihice,si intr-o zi am vazut-o ca scria pe o foaie numai:,,d-zeu nu exista”,,satana”,,lucifer”,,binele nu castiga,raul invinge”,,666″ si are vise ciudate.ea este o fata credincioasa,merge regulat la biserica si tine post.va rog sa ma ajutati sa inteleg despre ce e vorba.multumesc.

 76. Anna spune:

  Buna ziua parinte!\r\nSpuneti-mi va rog, in ce zile in postul Sfintilor Apostoli este dezlegare la peste?? ( in calendarul rus este dezlegare la peste in toate zilele in afara de miercuri si vineri)\r\nMultumesc mult!!

 77. ALC spune:

  Sarut mana, parinte .Fetita mea a fost in vizita (sa se joace cu fetita vecinei) la o vecina de la tara si acolo a vazut , in cada de baie a familiei , o broasca testoasa. Copila sustine ca vecina i-a spus sa puna mana pe aceasta si ea a pus , iar pe de alta parte i-a zis fetitei noastre sa nu ne spuna ce-a vazut . Avem mari dubii , se poate intampla ceva ? Vecina poate face vraji cu o broasca testoasa ? Ce sa facem mai departe , cum sa procedam cu vecina , mai cu seama ca cele 2 fetite se intalnesc si le place sa se joace amandoua !Va multumesc mult !

  • curios spune:

   iaca spuneti-mi mie, daca va considerati crtestini ortodoxi, cum puteti sa va ginditi, dar inca si sa scrieti asa timpenii.\r\n(vraji, broasca testoasa, etc)\r\nslaviti-l pe Domnul si faceti lucruri bune sa-i fie pe plac Domnului si nu va umpleti capul cu diverse prostii.

 78. ALC spune:

  sarut mana. Parinte ,avem o mare problema : peste 2 sapt trebuie sa facem parastasul de 5 ani pentru bunica mea , iar mama si sora ei s-au certat din cauza ca in primavara ele au stabilit sa faca parastasul impreuna , iar acum sora a venit sa-i spuna ca ea nu pune nimic , ca mama are pensia mult mai mare decat pensia ei si ca mamei i-a facut casa , nu ei (invidia asta a fost mereu). De specificat ca la impartirea pamantului a venit , iar de 5 ani doar in primavara asta sora a facut un singur parastas pentru toti mortii , in rest numai mama si cu mine (cred ca si cei 2 frati au participat cu foarte putin la unele din ele ). Problema este insa acum , ca mama i-a zis sa n-o prinda la parastas , ca e obraznica , ca la avere a venit ,etc. Eu stiu ca daca mama face acest parastas fara sa se impace cu sora ei , nu va fi primit nimic. Eu i-am zis sa ma lase pe mine sa fac eu , dar nu vrea . Nu stiu cum sa procedez , dati-mi ceva sfaturi , eu am invatat-o sa se impace , dar nu vrea. Multumesc mult .

 79. nicoleta spune:

  Doamne ajuta Parinte, doresc sa va felicit pentru acest sito si pentru aceasta initiativa de a veni in ajutorul nostru . ceea ce mi s-a intamplat mi-a rupt inima in doua ! dupa un post de rugaciune al Sfintilor si marilor Apostoli Petru si Pavel,m-am spovedit la o anume biserica (eu neavand un duhovnic in tara pt ca m-am reintors de curind din strainatate),si dumineca urma sa primesc Sfanta Impartasanie CU ACORDUL PARINTELUI CARE M-A SPOVEDIT.din motive de timp (avand niste rude la mine acasa), m-am oprit la o bisercuta de cartier mai aproape in drumul meu unde am stat la rand ca orice crestin cu lumanarea aprinsa sa primesc si eu Sfanta Impartasanie pe care o asteptasem cu mare evlavie….numai ca an fata Usilor Altarului,preotul m-a refuzat intrebanduma unde m-am spovedit si ca sa ma duc la biserica unde m-am spovedit sa ma impartasesc .am ramas dezamagita si profund indurerata in sufletul meu la ceea ce mi s-a intamplat !Parca m-am dus la piata sa cumpar ceva s-au nustiu ce sa mai cred ! Dumnezeu este pretutindeni si nelimitat ! asta se intampla in galati(ro). ce parere aveti ? va multumesc din nou, Doamne miluieste.

 80. cristian spune:

  Parinte am o intrebare: te poti ruga ca simplu credincios cu rugaciunile din Octoih, Triod sau Penticostar? Va multumesc!

 81. Adina spune:

  Buna ziua,\r\n\r\nVa scriu acest comentariu ca fiind un apel de disperare. Noi suntem 3 fete si stam intr-un apartament in chirie, nu stim daca acesta a mai fost sfintit inainte, desi eu nu cred acest fapt. In acest apartament am sesizat inca de la inceput ceva anormal, o forta negativa. De curand, am fost nevoita sa plec din oras pentru o zi, iar in acea noapte, aceasta forta s-a aratat colegelor mele. Aceasta forta este o femeie care a locuit in acest apartament si a murit strangulata. Nu stim ce vrea de la ele, si spun asta, deoarece in prezenta mea nu se mai manifesta de foarte multa vreme, eu fiind spovedita si impartasita de curand. Intrebarea mea este: ar trebui sa apelam la un preot pentru sfintirea casei sau este necesar de ceva mai mult pentru indepartarea acestei forte?

  • Adina spune:

   Va multumesc pentru „raspuns” si pentru „promptitudinea” de care dati dovada…\r\nImi pare rau ca acest subiect nu constituie un interes, insa, chiar aveam nevoie de o indrumare, o incurajare…

 82. elena spune:

  sarut mana, parinte!\r\nas vrea sa va intrebȘ nasii de cununie nu ne-au scos la biserica, conform traditiei crestine. Poate merge alta pereche cu noi? Evident, nasii nostri raman cei dintai, dar cineva care sa ne tina lumanarile, de la cununie.

 83. ac spune:

  Sarut mana parinte . Am niste veri cu care impart o mostenire de la bunica , o bucata de pamant . Anul trecut ne-au pus in fata faptului implinit , sa facem cadastru , pe toata bucata , apoi pe cele 2 bucati , mintindu-ne ca vor sa-si faca casa ; nu ne-au intrebat daca avem sau nu bani , daca putem sau nu (fiind vorba , cu totul , de aprox 13 -14 mil de fiecare familie). Au venit cu omul sa masoare la o sapt dupa ce ne-au spus. Bineinteles ca pana la urma s-au facut , cu chiu cu vai ,aceste cadastre,pentru ca aveam si noi greutatile noastre, mai cu haraiala , si de uratul faptului ca nu voiam sa ne certam , fiind veri ( si parintii nostri la fel , mamele surori ,cu taote ca s-au mai ciondanit ). Anul acesta l-am rugat pe varu-meu sa acopere o bucata de gard de 17 m (care de drept , nu el trebuia s-o faca , ci vecinul lui ), sa cumpere o bucata de plasa care costa doar 75 lei care se punea in maxim o ora ; eu nu am apelat la DREPTATE , ci la OMENIE , ca sa nu-i mai cautam pe vecinii aceia , care nu se stia daca il vor face , pentru ca ei au lasat altcuiva gradina , etc. Nevasta varului mi-a zis ca se rezolva , ca vedem cum facem. Apoi in ziua in care noi am pus plasa , a trecut cam cu 3 metrii la ei , si apoi i-am sunat si le-am zis ca noi am facut , si ca dc vor , sa cumpere si ei si sa vina sa terminam gardul , pentru ca sa nu mai intre cainii straini in gradinile noastre , iar la noi veneau pana in curte si mancau mancarea cainelui nostru , care este batran. Mi-au zis atunci la telefon ca vin , m-au intrebat de la ce magazin sa cumpere, le-am spus si i-am asteptat . Ce credeti ca au facut ? A venit doar varu-meu impreuna cu parintii lui , fara plasa , bineinteles , ca sa ne convinga ca nu ei trebuie sa faca , ci vecinu , si mai bn , decat sa puna acolo o bucatica de plasa , mai bine fac gardul intre noi , ca tot tb sa-l facem ( in contextul in care fratii mamelor noastre , care le-au cedat bucatile lor , si bunica mea ,Dumnezeu s-o odihneasca in pace , nu vor gard , nu vor sa desparta gradina ) ; le-am zis sa-l caute sa vb cu el , sa-i spuna , ne-au zis prima data ca nu e treaba lor , ca noi sa facem asta ,ca e interesul nostru ; noi le-am zis ca ei tb sa-l caute pt ca sunt vecinii lor ; in fine , dp o intreaga tiganie , varu-meu a zis ca-i cauta el , ca promite asta. Intre timp , si mama mea a vorbit cu vecinul caruia ceilalti ii lasasera gradina in grija , sa-l anunte ; a vb , i-a zis ca e la mare si dp ce vine rezolva gardul . Din partea varului astept o sapt raspuns , si nimic. Intr-un final , ii trimit un mesaj pe telefon si-l intreb dc a vorbit ; mi-a raspuns ca da , dar ca pe ei (pe vecini) nu-i interesaeza gradina si sa nu se apropie de gard , ca vor sa vanda. Deci unul mi-a zis ceva , altul , altceva. Atunci , convinsa ca unul din ei minte , am trimis-o pe mama s-o caute ea pe acea vecina si s-o intrebe ea , convingandu-se in acest mod si cine minte ! Bineinteles ca varu -meu a mintit , ca nici macar nu i-a cautat si nu i-a intrebat nimic. Parinte , cum trebuie sa ne comportam noi de azi inainte cu acesti oameni , care ne mint in fata , ne iau de prosti , care ne sunt vecini si pe deasupra ne sunt si rude ? Mie mi-este efectiv rusine de nerusinea lor ca sa-i intreb de ce ne-au mintit cu atata nerusinare !

 84. curios spune:

  intrebarea urmeaza a fi plasata pe un forum de drept.

 85. Alexandrina spune:

  Sarut mina parinte,am asa intrebare-daca sotul e plecat peste hotare si in ziua cununiei finilor nostri nu poate sa vina,pot sai cunun eu cu fiul nostru in locul lui??

 86. Nicoleta spune:

  Sarut mana parinte eu sunt casatorita la starea civila de 9 ani dar nu m-am cununat la biserica si am gasit nasi dar cum sa va spun eu locuiesc in italia acum si am gasit pe cineva sa ma cunune o femeie dar are sotul i romania sitraieste aici in italia cu alti doi barbati este bine sau trebuie sa caut pe altcineva????

  • pmarcel spune:

   Este foarte rău că nu v-ați cununat până acum, dar mă bucur că ați hotărât să o faceți. \r\nCeea ce privește nașii, nașii sunt părinții DUHOVNICEȘTI a familiei, ei sunt cei care mărturisesc în fața lui Dumnezeu că finii sunt creștini, că vor păzi poruncile lui Dumnezeu, îndrumă finii prin propriul exemplu la o viață bineplăcută lui Dumnezeu după cum un părinte își îndrumă și își învață copilul și poartă răspundere în fața lui Dumnezeu pentru el, la rândul său finii se obligă să-i asculte și să le urmeze în toate după cum un copil își ascultă părintele (cu părere de rău aceste aspecte ale relațiilor între nași și fini în ultima vreme s-au cam dat uitării, scoținduse în prim plan partea financiară). \r\nCredeți că a trăi cu trei bărbați este un exemplu demn de urmat și este cea mai apropiată cale spre MÂNTUIRE?\r\nP.S. Rămâne la discreția dumneavoastră ce nași să alegeți.\r\nDoamne Ajută!

 87. Sergiu spune:

  Parinte, este pacat daca noaptea am avut vise desfranate patimand cu scurgere de samanta si a doua zi am fost la Biserica?

  • pmarcel spune:

   A merge la Biserică nu este păcat niciodată. \nViața omului se prelungește și în timpul somnului, în timpul somnului putem să ne rugăm, putem să iubim pe Dumnezeu, putem să urâm păcatul, de asemeni în timpul somnului putem să ne opunem vrăjmașului și tot în somn putem să ne lăsăm biruiți de el. Omul este conștient de visele sale, drept pentru care, de la unele se poate opri, iar pe altele le poate îmbrățișa cu multă poftă. Astfel, visele pătimașe pot fi primite cu multă poftă sau pot fi refuzate categoric. Dacă omul nu ar putea fi conștient și liber în vremea somnului, scurgerile trupești și celelalte gânduri rele primite în vis nu ar mai fi numite „păcate”, de către Părinții Bisericii.\nSfântul Simeon Noul Teolog spune: „Războiul este permanent și totdeauna este necesar ca ostașii lui Hristos să aibă armele asupra lor. Nu este zi sau noapte, nici măcar o clipă în care acest război să înceteze, ci fie că mâncăm, fie că dormim, fie că lucrăm, fie că ne rugam, în toiul luptei suntem.”\nTrebuie să conștientizăm faptul că păcatele săvârșite în timpul somnului sunt cu adevărat păcate și trebuie privite cu responsabilite și trebuiesc spovedite, acesta este începutul luptei noastre cu neadormitul dușman. De asemeni este necesară rugăciunea din timpul zilei când putem lucra mai ușor cu voința noastră, precum și rugăciunea de seară în care ne rugăm: „Și-mi dă, Doamne, în această noapte, a trece somnul în pace, ca sculându-mă din ticălosul meu așternut, bine să plac Preasfântului Tău nume, în toate zilele vieții mele.” \nDoamne ajută !

 88. Cristina spune:

  Buna ziua,Parinte,spuneti-ne va rog in cazul in care asteptam un copil,si se apropie tot mai repede momentul mult asteptat,putem sa incepem sa cumparam copilului toate cele necesare din timp? sau este necesar sa asteptam momentul ca el sa se nasca mai intii? Multi ne sfatuie sa asteptam,dar noi credem ca e vorba doar de superstitii.Spuneti-ne care este adevarul.Va rugam de ne iertati.

 89. Ionut spune:

  Doamne ajuta ! Parinte,mireni pot manca in post mancare cu undelemn ?

  • pmarcel spune:

   Mirenii pot mânca ulei în post. Unii părinți sfătuiesc totuși ca mirenii (dacă nu sunt bolnavi) să se înfrâneze de la untdelemn doar în prima săptămână a Postului Mare și în Săptămâna Patimilor. Doamne ajută!

 90. cristina spune:

  buna seara parinte.am o intrebare ,dupa o logodna de 5ani am fost parasita.nu stiu de ce dar nu reusesc sa trec.m_am spovedit.dar nu stiu.ma rog neincetat dar cateodata am impresia ca dumnezeu nu imi asculta rugaciunile.si nu stiu de ce tot il iubesc si tot ma gandesc la el si parca tot il astept desi a trecut 6luni.si el ma parasit pentru alta femeie.ce sa mai fac?doamne ajuta

  • pmarcel spune:

   Părintele Paisie Athonitul adesea spunea că nu tot ceea ce vrea omul este și voia lui Dumnezeu, acum cred că nu e cazul să ghicim care este planul lui Dumnezeu cu viața ta, dar îți este de folos să gândești că Dumnezeu te-a scăpat de un mare rău. Durerea va trece cu timpul, dacă o încredințezi lui Dumnezeu. De mare folos duhovnicesc îți vor fi cărțile acestui sfânt încă necanonizat, în special volumul Viața de familie (vol V) din seria Cuviosul Paisie Aghioritul: Cuvinte Duhovnicești, editura Evanghelismos. Acolo vei găsi o mare mulțime de răspunsuri practice referitor la întrebările ce te frământă. Doamne ajută!

 91. sergiu spune:

  Parinte ,vreau sa ma calugaresc ,dar nu stiu cum sa procedez..\r\nTrebuie doar sa ma duc la manastire si sa ii spun parintelui staret ca vreau sa ma calugaresc?

  • pmarcel spune:

   Călugăria este un mare pas în viața omului, și nu oricui este dată, așa decizii nu se iau pripit, ci după foarte multă rugăciune pentru luminarea minții spre a lua o decizie bineplăcută Domnului. Apoi trebuie neapărat de vorbit cu duhovnicul spre a te vedea dintr-o parte, în sfârșit chiar de vei ajunge la mănăstire, să știi că nu te vor călugări imediat, ci după o perioadă de probă (”ascultare”) care variază până la câțiva ani, și dacă dragostea și înflăcărarea pentru monahism se va păstra, de va fi voia Domnului vei primi chipul îngeresc. Doamne ajută!

 92. Crin spune:

  Parinte, am o intrebare… Am niste colegi de facultate (oameni buni in viata de zi cu zi) insa au o repulsie foarte mare fata de preoti. Catalogandu-i drept hoti si mincinosi (etichete bine infipte de mass-media in constiinta poporului nostru-lucru bine stiut de tot omul mai deschis la minte) acestia nu au avut nicio intersectie cu Biserica(desi sunt ortodocsi) si ma intristeaza foarte mult faptul ca vorbesc aiurea despre Preoti iar eu vreau sa va intreb: Banuiesc, oricat le-as explica cum sunt preotii cu adevarat ei vor refuza sa inteleaga… deci cum sa fac sa le schimb parerea despre preoti? Majoritatea preotilor pe care i-am intalnit sunt niste oameni minunati, iar eu nu vreau ca acesti colegi sa vada in preoti ideea inoculata de media ci sa vada in ei un ajutor in lupta cu toate aceste probleme de natura spirituala si nu numai, ale lumii contemporane. Va multumesc! Doamne ajuta!

  • pmarcel spune:

   În toată viaţa Sa Mântuitorul a fost socotit prieten al păcătoşilor şi vameşilor, mâncăcois şi chiar beţiv!!! L-a afectat? NU!!! Aşadar să nu credeţi că nici preoţii cât de buni ar fi vor fi scutiţi de aceste etichetări din mass-media. Hristos spune clar, dacă L-au urât pe El şi pe cei ce Îl urmează îi vor urâ. Dar nu contează, pentru că după cum spune Însuşi Hristos, El a biruit lumea. Să nu încercaţi să schimbaţi părerea prin cuvânt dacă vedeţi inimile de piatră, topiţi-le prin rugăciunea personală şi cea a Bisericii.

 93. Ina spune:

  Buna ziua, Parinte, as dori sa va intreb daca eu as dori sa tin trupeste posturile, zilele de post si alte sarbatori, dar sotul meu se impotriveste, si de la asta apar certuri intre noi.\r\nCum trebuie sa procedez? \r\nVa rugam de ne iertati!

  • pmarcel spune:

   Astfel de intrebări mai bine să le discutaţi cu duhovnicul DVS, dar în general ca o regulă în Ortodoxie, abţinerea de la relaţiile conjugale trebuie asumată de ambele părţi, pentru că în acest caz reiese că soţul DVS este forţat să postească (din punct de vedere al relaţiilor trupeşti dintre soţi) fără voia lui, şi nu are „de câştigat” nici el şi nici DVS dacă vi se destramă căsnicia, în mod absolut ACEASTA NU ESTE SCOPUL POSTULUI. Cu referinţă la o soluţie ce să faceţi, mergeţi la duhovnic şi întrebaţi-l concret, eu cred ca aşa e mai bine, pentru că întrebările de genul ăsta nu pot fi discutate pe Internet.

 94. Angelina spune:

  Buna ziua parinte. Am o intrebare, in post putem merge la nasi sa le dam piinea ?? Spre exemplu in data de 6,7 decembrie ? Multumesc anticipat pentru raspuns

  • pmarcel spune:

   Naşii sunt părinţii voştri duhovniceşti, iar părinţii pot fi vizitaţi oricând, indiferent de e post sau sărbătoare. Altceva este, că nu trebuie de uitat atunci când vă afllaţi în ospeţie că suntem în perioada de post. Doamne ajută

 95. Mihail spune:

  Buna ziua,\r\nEste ortodoxa traditia ca in cazul unor necazuri, probleme – de a vizita in aceeasi zi anume 9 manastiri pentru a comnada la fiecare din ele 40 de proscomedii fie pentru persoana apropiata, fie pentru vrajmasi (ca prin aceasta „sa-i linistesti sau sai faci sa sufere”?).\r\nAm primit asa un sfat intr-o biserica ortodoxa. Dar oare poate fi vizitarea in fuga a manastirilor o fapta legata de adevarata credinta, constienta si cu rugaciune adinca? Nu este asa ceva mai mult o formalitate si fatarnicie si oare poate fi asa „pelerinaj” placut Domnului?\r\nCu atit mai mult ca am auzit ca asa sfaturi le dau oamenilor diferiti vrajitori, ghicitori…\r\nIertaţi-mi îndrazneala! Doamne ajută!

  • pmarcel spune:

   Evident că nimic ortodox în această alergare la viteză după mila lui Dumnezeu nu este. Este o superstiţie născută din practici vrăjitoreşti. Acelaşi este Hristos în toate bisericile şi potirurile, aşadar vă este deajuns să pomeniţi la o singură biserică la 40 de proscomidii, şi să vă rugaţi şi personal, cerând mila lui Dumnezeu. Doamne ajută.

 96. petra spune:

  Sunt casatorita de 14 ani si cu greu am facut un baietel. M-am chinuit cu tratamente…nu aveam nimic dar nu ramaneam insarcinata, Acum Matei are 2 ani si 7 luni. In urma cu 5 luni am nascut o fetita perfect sanatoasa. Nu credeam ca se va intampla sa mai am un copil…mai ales o fetita.Si acum… a facut o viroza eruptiva si peste ea a luat din cabinet medical o bacterie pioceanic si in doua zile am pierdut-o. Sunt distrusa….de ce a vrut Dumnezeu sa mi-o dea si apoi sa mi-o ia? de ce? ce ma fac eu acum fara ea? ce ma fac fara nadejdea mea? nu stiu ce sa fac…trebuie sa trec peste pentru Matei….dar de ce? de ce mi-a luat-o?\r\nAjutati-ma sa inteleg…de ce?

 97. petra spune:

  De ce mi-a murit fetita? Sunt casatorita de 14 ani si mai am un baietel de 2 ani si 7 luni pe care l-am facut foarte greu. Sofia a venit fara sa stiu si acum Dumnezeu mi-a luat-o tot fara sa stiu…era un pic racita si am dus-o la un cabinet de pediatrie de unde cred ca a luat o bacterie pioceanic si in 2 zile am pierdut-o. De ce parinte? a fost sanatoasa, cuminte, buna…de ce mi-a dat-o asa usor si mi-a luat-o tot asa de usor? imi e dor de ea…cum pot intelege si trece peste asta? il am pe Matei..si stiu ca trebuie sa fiu puternica pentru el si sotul meu…dar ma doare f rau….de ce mi-a luat-o daca mi-a dat-o? de ce? sunt distrusa fara ea…ce ma fac eu acum?

  • pmarcel spune:

   Există întrebări la care ar fi bine să nu avem un răspuns, cel puţin în viaţa pământească. Le vom putea adresa lui Dumnezeu, faţă către faţă atunci când vom pleca din viaţa aceasta, dar înainte de asta va trebui să-I răspundem noi la întrebările lui Dumnezeu.\nOrice aş spune acum, sunt sigur, nu ar putea să vă aline durerea, să vă stingă mânia şi revolta. Chiar de aş spune că asta e voia nepătrunsă a lui Dumnezeu, sau mai mult că Dumnezeu a iubit-o şi o iubeşte mai mult decât a-ţi putea-o face DVS. şi o vrea pentru vecie alături de El. Totuşi cel mai probabil în starea în care vă aflaţi nu puteţi percepe aceste lucruri. Dacă v-ar fi de folos, vă pot împărtăşi din modesta mea experienţă de viaţă, un caz la înmormântarea unui preot foarte tânăr, soţia lui m-a impreosinat până la lacrimi, pentru că atunci când se săvârşea Sf Liturghie înainte de prohodul preotului, ea a vut grijă să pregătească NU colaci şi pomene, ci ŞI-A ÎMPĂRTĂŞIT COPILAŞUL CEL MAI MIC LÂNGĂ SICRIUL PROPRIULUI SOŢ!!! Şi atunci când trupul preotului a fot pus în mormând am auzit printre lacrimi şi suspine următoarele cuvinte: Dacă Dumnezeu are nevoie de tine mai mult decât am eu, atunci îţi dau voie să pleci…

 98. petra spune:

  Va multumesc parinte pentru cuvintele dvs de incurajare. Am stat cu ei tot timpul, i-am crescut, i-am protejat…si tot ma simt vinovata ca nu am actionat altfel pentru a o proteja pe Sofia si a o tine langa mine.Nu stiu ce a vrut Dumnezeu sa ne arate prin aceasta tragedie.

 99. Mihalea Doina Simona spune:

  Sarut mana parinte\r\n\r\nAs dori sa stiu si eu cand se aprind lumanarile mirilor la slujba cununiei?\r\nM-am casatori in acest an si partintele nu a aprins lumanarile la inceputul slujbei..nici cand ne-a logodit cu inelele si nici cand ne-e pus cununiile pe cap.A aprins lumanarile abia cand am inceput sa ne invartim in jurul mesei.Este vreo problema?\r\n\r\nAs vrea sa stiu daca asa se procedeaza pentru ca eu am vazut la alte nunti ca s-au aprins lumanarile la inceputul slujbei.\r\nLumanarile nu au fost tinute deloc de nasi si doar de domnisoara si cavalerul de onoare.Este bine?\r\n\r\nMultumesc frumos

  • pmarcel spune:

   Nu este foarte important dacă s-au aprins lumânările mai devreme sau mai târziu. Asta ţine de formă, Dumnezeu însă caută mai mult la conţinut, cu ce inimă şi în ce stare duhovnicească aţi stat ţinându-vă de mână soţul în faţa Sf Altar, cât de conştienţi aţi fost şi sunteţi de Harul primit la Sfânta Taină a Cununiei.

 100. Rodica spune:

  Părinte, cum trebuie să ne rugăm pentru o căsătorie binecuvântată?

 101. Georgeta spune:

  Doamne ajuta, parinte! Pe parcursul vietii mele am avut parte de foarte multe momente de intunecime a mintii, momente in care am facut lucruri foarte grave, nu cred ca exista cineva care a procedat atat de grav indiferent despre ce a fost vorba.Eu am dragoste si frica de Dumnezeu, merg la biserica si mereu plang din cauza faptelor si neputintei mele….si nu inteleg, nu inteleg de ce Dumnezeu a permis sa cad asa rau. Ma doare pentru mine, ma doare pentru familia mea…mi-e frica ca ma fac vinovata de unele greseli ale familiei mele…nu am liniste. De multe ori dupa ce ma spovedeam…nu reuseam sa ma linistesc, mereu intervine ceva grav sau poate mai grav decat inainte. Ma gamdesc la lucrurile care le-am marturisit si mereu ma gandesc ca nu am interpretat lucrurile cum trebuie, ca nu le-am marturisit cum trebuie. Ce e de facut?

  • pmarcel spune:

   Dumnezeu oferă libertate omului, dacă acesta stăruie Dumnezeu îi poate îndeplini cererea, dar deseori ce vrea omul nu este şi voia lui Dumnezeu, de aceea omul suferă din cauza propriei sale voinţe care foarte des nu este de ajutor pentru mântuirea sa. Asta explică de ce Dumnezeu a permis să cădeţi, mai este altă latură, Dumnezeu lasă pe om să casă în cele mai grele patimi, tocmai pentru ca să se smerească restul vieţii, până la ultima suflare. Ar putea fi aduse încă o mulţime de explicaţii, dar sunt de ajuns acestea. Referitor la mărturisire, dacă o săvârşiţi sincer, fără vicleşug, cu pocăinţă şi cu o foarte fermă dorinţă de a vă schimba viaţa, atunci ar trebui după spovedanie să vă simţiţi mai uşor sufleteşte, ţinând cont că Hristos va şters povara. Încercaţi să vă analizaţi cum vă apropiaţi de Sf. Spovedanie, şi mai ales de Sf. Împărtăşanie.

 102. Mihail spune:

  Buna ziua,\r\nSe permite de a scri la proscomidie numele persoanelor care sunt botezati, dar\r\n\r\n- vin la biserica, dar nu se marturisesc si nu se impartasesc de mai multi ani, sau\r\n- nu sunt credinciosi, sau\r\n- nu au rugat sau nu vor ca cineva sa se roage pentru dinsii, sau\r\n- nu postesc, nu vin la biserica si nu-si leaga viata nici intr-un fel de Dumnezeu, biserica, pocainta … ?\r\n\r\nEste vre-un sens si este corecta pomenirea acestor oameni la proscomidie sau pentru ei este necesar de a se ruga in singuratate acasa si numai daca ajung sa se inbisericeasca, atunci este posibila si binevenita pomenirea la proscomidie ?\r\n\r\nExista careva limitari legate de pomenirea la proscomidie in afara de botez ?\r\n\r\nMultumesc\r\n\r\nPS. La o manastire o maica nu a vrut sa primeasca scrisoarea pentru pomenirea la 40 de proscomidii, spunind ca este necesar ca persoana pomenita sa posteasca toate 40 zile si ca preotului ar fi foarte greu sa pomeneasca o persoana daca aceasta nu se pocaieste, nu posteste, adica continua sa pacatuiasca in acelasi timp ce preotul incearca sa o spele de pacate la proscomidie.

  • pmarcel spune:

   La Proscomidie nu-i pomenim pe cei ce s-au lepădat de Hristos (foşti ortodocşi care au devenit sectanţi), pe cei de altă credinţă (musulmani, budişti etc.), pe cei nebotezaţi, pe cei necredincioşi declaraţi, hulitori ai dreptei credinţe, pe sinucigaşi. În rest lăsăm pe Dumnezeu să lucreze, nu se ştie care este lucrarea fiecăruia, noi putem cataloga că sunt nedemni de a fi pomeniţi la Proscomidie, ei însă ar putea fi mult mai vrednici decât noi (cu toate că nu postesc, nu se spovedesc, nu se împărtăşesc – numai Dumnezeu ştie inima fiecăruia, vă recomand în acest caz să citiţi viaţa Cuviosului Vitalie). Mai mult, noi înşine, alături de marea majoritate a ortodocşilor am putea fi nedemni de a fi pomeniţi la Proscomidie dacă s-ar aplica cu regurozitate toate Canoanele BIsericii, de exemplu de s-ar ţine cont de Canonul 80 Trulan care zice că un creştin care lipseşte (fără temei – aici se referă la boală, căltorie de urgenţă etc.) trei Duminici la rând de la Biserică se autoexcomunică. Lipsa de la Biserică apropo însemna şi neîmpărtăşirea, pentru că era de neconceput să fii prezent la Sfânta Liturghie şi să nu te împărtăşeşti. Totodată să ne aducem aminte şi de femeia păcătoasă osândită de evrei pentru adulter, care trebuia ucisă cu pietre, şi totuşi primită pentru pocăinţa ei de către Hristos, care zice : „Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei.” (Ioan 8,7)

 103. Sergiu spune:

  Sarut dreapta parinte!Am colegi de serviciu care injura si vorbesc pornografic foarte mult si de nevoie trebuie sa stau mai tot timpul langa ei,pana acum nu le-am spus nimic, dar parca nu mai suport sa se vorbeasca aproape tot timpul urat despre Hristos.Parinte ce credeti, as rezolva ceva daca le-as spune sa nu mai injure?\r\nSi este pacat daca stau in preajma lor si ascult toate injuraturile si vorbele pornografice? \r\n Multumesc!

  • pmarcel spune:

   Dacă aveţi cu cine discuta, oameni care au urechi le puteţi spune, aici este nevoie şi de puţină pricepere duhovnicească. Dacă nu, atunci pentru a vă proteja puteţi lucra în permanenţă rugăciunea, de exemplu discutaţi cu duhovnicul referitor la rugăciunea lui Iisus, astfel că dacă veţi avea permanent grija să spuneţi mereu rugăciunea în inimă nu veţi auzi vorbele urâte. Referitor la prezenţa în astfel de mediu, nu este păcat atât timp cât nu este benevolă ci impusă.

 104. Alina spune:

  Bună ziua \r\nPărinte am și eu o rugăminte la dumneavoastră, ce as putea sa fac în cazul în care tot ce fac nu dureaza mai mult de trei luni, ca e vorba de munca, loc de trai sau partenerul de viata. Ma învârt tot timpul într-un cerc. Vă rog mult sa îmi dați binecuvântarea sa citesc ceva rugăciuni. Din păcate nu sint în țară și nu am posibilitate sa merg la biserica. Va rog din tot sufletul sa ma ajutați, sa ma îndrumați.

  • pmarcel spune:

   Este o încercare de care trebuie să treceţi cu răbdare, ar trebuie să aveţi mai multă încredere în Dumnezeu, va rândui Dumnezeu pentru DVS un post de lucru, un loc de trai şi un viitor soţ (căruia să fiţi fidelă şi devotată). Până atunci regaţi-vă cu stăruinţă Dumnului, citiţi şi rugăciunile pe care le aveţi la îndămână, îndeoseobi Canonul de pocăinţă către Domnul nostru Iisus Hristos şi Paraclisul Maicii Dumnului, dacă aveţi şi acatiste. Doamne ajută

 105. Alina spune:

  Vă mulțumesc mult pentru răspuns. Nu as fi apelat la dumneavoastră, însă aceste lucruri se repeta de 11 ani,sunt disperata și fără putere. Vă rog să îmi iertați instarea. Va mulțumesc.

 106. Tatiana spune:

  Buna ziua, parinte! Va scriu, in sferanta ca voi primi un raspuns concret la intrebarea mea. Avem o fetita, careia recent i-am sarbatorit ziua de nastere (1 anisor) , dar am dori, ca parinti crestini sa-i sarbatorim si ziua numelui. Se numeste Olivia. Cind am botezat-o, preotul la biserica ne-a spus ca este asa nume in biblie, si ca ziua numelui ei se va sarbatori de Florii. Ne-a explicat prin faptul ca, Olivia este luat de la maslin, si atunci cind Isus a intrat in Ierusalim, crestinii l-au intimpinat cu crencute de maslin. Mi-a placut sa aud aceasta frumoasa semnificatie a numelui, deorece Floriile este una din sarbatorile dragi sufletului meu, tin mereu sa i-am parte la slujbe. Doar ca zile acestea, cautind prin internet ca sa aflu mai mult despre numele micutei noastre, am gasit o a doua varinta: Sfintul Mucenic Olivian, care se sarbatoreste pe 17 mai (stil vechi). As vrea sa aflu, cu ajutorul Dvs, care din acestea doua varinte este mai corecta. Multumesc anticipat!

  • pmarcel spune:

   Sfântul Sfinţit Mucenic Olivian episcopul, conform calendarului pe care îl deţin se sărbătoreşte la 29 mai/11 iunie(stil nou/vechi). Mai corect consider, ar fi să sărbătoriţi ziua numelui fetiţei dvs la această dată, TOTUŞI, să ştiţi că Dumnezeu n-o să osândească, ba chiar se va înduioşa văzând evlavia familiei voastre către marele praznic al Intrării în Ierusalim a Domnului (Floriile), pentru a sărbători ziua numelui fetei, ţinând cont de interpretarea propusă de părintele amintit anterior. Pentru a lua o decizie ar trebui să citiţi şi viaţa Sfântului. PS Ştiu că răspunsul nu este unul concret, dar în acest caz alegerea văaparţine, pentru ambele variante mi se par potrivite şi „cucernice”.

 107. Georgeta spune:

  Buna ziua, parinte\r\n\r\nS-a vorbit foarte mult, in ultima vreme, despre actele biometrice.Din nefericire, am si eu un astfel de act (pasaport). Nu intentionez sa-l prelungesc dar datele raman stocate. Ce pot sa fac sa indrept situatia…daca mai pot face ceva?\r\n\r\nMultumesc,

  • pmarcel spune:

   Acest fel de subiect nu poate fi tratat superficial pe site, pentru că ar fi spre sminteala unora şi lauda altora. Site-ul de altfel este destinat întrebărilor doar de ordin general. În cazul DVS, răspunsul să-l căutaţi doar la duhovnic sub epitrahil la Sf Taină a Spovedaniei, şi în general în Sfintele Taine a Bisericii. Dacă răspunsul duhovnicului nu vă lămureşte, să cautaţi duhovnic până gasiţi că anume acela vă odihneşte. Doamne ajută!

 108. Elena spune:

  Buna seara,am o problema care dupa parerea mea este pe cit de complicata,pe atit de nerezolvabila.Aproape de 3 ani incercam cu sotul sa concepem copii dar nu se primeste.Am fost la multi doctori si am primit multe tratamente,chiar m-am adresat la persoane care trateaza cu diverse ierburi.Ultimul profesor la care am fost mi-a spus ca daca nu ajuta ultimul tratament sa plec la insamintare in vitro dar costa cam 50.000 lei si nu este sigur daca va reusi.Sunt foarte deceptionata,mihnita si disperata.Va rog parinte ajutati-ma cu un sfat.

 109. olga spune:

  Buna ziua !Parinte spuneti-mi va rog cum eu trebuie sa procedez daca sunt casatorita si am si un copil in casnicie , dar la moment sotul meu locuieste cu prietena fratelui meu …fratele meu a stat cu o domnisoara 3 ani impreuna si au si un copil …eu cu sotul primisem piinea de la ei ca sa le fim nasi …acum sotul meu traieste cu ea si creste pe nepotul meu ….saftuitima va rog cum sa procedez?

  • pmarcel spune:

   Dacă aş încerca să dau un răspuns pe site, cel mai probabil aş fi fost părtinitor, cel mai potrivit, este să vă îndrebaţi preotul duhovnic, el ştiindu-vă întreaga viaţă, circumstanţele întâmplării etc. De altfel pe site recomandăm să se adreseze întrebări de ordin strict general şi nu cele din viaţa personală care implică cunoaşterea aprofundată a vieţii celui ce adresează întrebarea.

 110. Cristian spune:

  Bună ziua Sfinte preot, \r\nDoresc să vă împărtăşescu un mare păcate de care nu pot scăpa. Eu am 24 de ani, momentan nu sun implicat în vreo relaţie, dar mă confrunt cu o mare problemă. Am încercat de foarte multe ori, să scapt de păcatul malahiei, dar niciodată nu am rezistat tentaţiei. Ce mă sfătuiţ să fac pentru a nu mai păcătui în acest mod?. \r\nVă mulţumesc anticipat pentru răspunsul oferit.\r\nDoamne Ajută!

  • pmarcel spune:

   În primul rând, când este vorba de un părinte care este în viaţă, şi nu este trecut în rândurile sfinţilor adresarea corectă este „părinte”, nu sfinte ci sfinţite. Este o mare diferenţă, pentru că sfinţit înseamnă curăţat, luminat, închinat lui Dumnezeu.\nÎn al doilea rând, din moment ce ale avut curajul să scrieţi referitor la păcatul vostru deja e un mare pas înainte, deci conştientizaţi păcatul. Acum trebuie să vă daţi seama de gravitatea păcatului, pentru că Apostolul Pavel scrie clar ca să nu se amăgească malahienii pentru că ei nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. \nPentru a scăpa de o patimă Părinţii Bisericii, învaţă că trebuie să-L punem pe Hristos pe linia frontului, să-I cerem Lui ajutor din toată inima. Să vrem cu toată fiinţa să ne corectăm. Din punct de vedere practic, întâi de toate trebuie să excludem toate sursele care alimentează păcatul: filme desfrânate, reviste, poze, imaginaţie, anturaj „stricat” al prietenilor etc. \nPlus la asta, în locul gol al inimii trebuie să turnăm din plin rugăciune dimineaţa, seara , înainte şi după masă, rugăciunea în timpul liber cu oricare ocazie, postul asumat cu cea mai mare seriozitate, fără concesii,rugăciune în comun în cadrul Bisricii, spovedania sinceră, împărtăşania cât mai deasă. Să aveţi o candelă acasă în faţa icoanei, şi să vă turnaţi durerea acolo în faţa lui Hristos, cerând ajutorul şi cu toată sinceritatea recunoscând că fără de Hristos nu puteţi izbândi în acest război cu diavolul.\nÎn esenţă nu este greu de loc şi chiar totul decurge de la sine, doar dacă este făcut cu mare dragoste şi dor de Hristos.\nCe zeceţi e posibil?\nÎncercaţi, miza e foarte mare – veşnicia în Rai.

 111. Ursu Florin spune:

  Intr-o noapte avand un somn profund,ma trezesc instantaneu deschid ochii brusc de parca ar fi dorit cineva sa ma trezesc asa….si avand in fata mea de obicei perdeaua de la geam reflectand lumina stradala si umbra gratiilor de la geam locuind la bloc vad umbra lui Iisus Hristos am putut distinge ciocul (barba),parul lung si mana dreapta tinand degetele in forma sfintei treimi,ma sterg la ochi sa nu cumva sa visez ma rog pentru familia mea scurt crezand ca astea fiind ultimele mele momente in viata si am crezut ca a venit sa ma ia cu el si inchid linistit ochii adormind,apoi dupa nu stiu cat timp deschid ochii iar brusc de parca m-a trezit cineva sau a dorit ca eu sa deschid ochii umbra lui nu mai era acolo,era reflexia luminii stradale si umbra gratiilor de la geam…..Doresc sa va intreb oare ce poate insemna aceasta aparitie unica,care m-a lasat cu multe semne de intrebare va rog din suflet daca aveti bunavointa sa ma lamuriti ce are sa insemne aceasta aparitie eu care sunt credincios dar nu ma duc des la biserica iar ca sa spun sincer am cercetat putin religia martorii lui iehova ducandu-ma de 3-4 ori la niste adunari de ale lor cand eram in spania dar mai mult din curiozitate nu ca sa imi schimb religia,lucru pe care nu am sa il fac niciodata deoarece m-am nascut sub religia ortodoxa si tot sub aceeasi religie doresc sa mor……Numele meu este Ursu Florin nascut la 01/04/1981

  • pmarcel spune:

   S-ar putea să vă înşelaţi referitor dacă ese Hristos cel care vi s-a arătat . Oricum, chiar dacă este aşa, Părinţii Bisericii învaţă să nu primim nici o vedenie ca fiind una sigură de la Dumnezeu, ca nu cumva să cădem în înşelare, mândrie şi părere de sine. Dacă este de la Dumnezeu, oricum El nu se „supără”, pentru că ştie că din dragoste şi precauţie aţi refuzat să credeţi în adevărul vedeniei, iar mesajul îl veţi înţelege oricum pe altă cale.\n Doar în cadrul Bisericii, de veţi începe o viaţă activă bisericească, ca o părticică vie a Bisericii, cu timpul, după nevoinţă corectă, dobândind sfinţenia lui Dumnezeu, veţi deprinde acest meşteşug al deosebirii duhurilor. Dumnezeu să vă ajute să vă găsiţi calea spre biserică şi spre Dumnezeu.

 112. ionel spune:

  Sarut-mana,Parinte.Va rog sa-mi raspundeti la o framantare .Fratele meu s-a casatorit cu o fata.Sora sotiei fratelui meu s-a casatorit cu un baiat ,pe nume Catalin .Eu m-am casatorit cu sora lui CATALIN.E pacat?.Avem 15 ani de casnicie si doi copii.

  • pmarcel spune:

   Ioan vă voi răspunde în scurt timp, după ceva consfătuiri adăugătoare.

  • pmarcel spune:

   Doamne ajută. Frate Ioane, am cercetat problema Dvs, şi trebuie să vă spun că există o legătură de rudenie între dvs şi soţia dvs (rudenie gr VI), pe când Biserică opreşte căsătoriile până la al VII grad. Totuşi probabil aţi făcut-o din neştiinţă, atunci gravitatea păcatului nu este la fel de mare. Cu toate acestea trebuie să mergeţi la un duhovnic competent în drept canonic, un preot cu experienţă la acre să vă mărturiţi, la fel şi soţia, să luaţi un canon. Apoi să mergeţi în viaţa de familie mai departe. Şi ar trebuie ca tocmai dvs. să fiţi acea persoană care să spuneţi multora despre oprirea căsătoriei între rude până la al VII-lea grad.

 113. cristina spune:

  doamne ajuta parinte.va deranjez si eu cu o intrebare.am cunoscutaiat pe un site de socializare.un baiat diferit de mine cu o viata diferita de a mea.el tinea toate posturile mergea la biserica era inaintat mult mai inaintat in viata duhovniceasca.eu am suferit in urma unei relatii esuate de 6ani.el m_a indemnat spre biserica,la spovedanie ma invatat fm lucruri.eu fiind din banat el in moldova a urmat sa ne intalnim.doar ca ducandu-se la duhovnic sa ceara binecuvantare pt a venii spre mine,parintele ia spus ca eu fiind de etnie roma si el nu,oamenii de aceata etnie sunt foarte atasati de fam lor si posibil ca eu sa nu plec pe parcurs din banat.intradevar sunt foarte atasata de familia mea,mereu miam dorit sa raman cu ei in casa,sa ma casatoresc acasa.acum baiatul a renuntat la mine dar eu tot ma gandesc la el.dar nici nu vreau sa il supar pe Dumnezeu.va rog sa imi oferiti si mie un sfat

  • pmarcel spune:

   Dacă Dumnezeu v-a ales anume pe Dvs în calitate de soţie a acelui tânăr înseamnă că aşa va fi, iar dacă nu atunci smeriţi-vă. Vă rămâne acum să vă rugaţi sincer ca Dumnezeu să vă lămurească încotro s-o luaţi. Să nu aşteptaţi un mesaj direct, ci împrejurările vor forma răspunsul lui Dumnezeu. Doamne ajută

 114. Cristi spune:

  Sarutmana parinte. In urma cu cateva lun I-am facut o promisiune lui Dumnezeu. I-am promis ca nu voi mai practica malahia. M-am tinut de promisiune aprox. 3-4 luni si intr-un moment de slabiciune am cazut in pacat. In acea zi, la rugaciunea de seara am spus Tatal nostru, Psalmul 129 si la final I-am cerut iertare ca nu m-am tinut de promisiune. Va rog frumos daca se poate sa-mi da-ti cateva sfaturi cu ce as putea sa fac. Mi-e foarte teama de ce am facut, si doar la aceasta promisiune ma gandesc.

  • pmarcel spune:

   Am oferit sfaturi la această problemă anterior, vezi răspunsul de la comentarii mai jos.

   • Cristi spune:

    Nu am gasit sfaturile, dar as aprecia daca a-ti putea da un copy-paste la acele sfaturi.

   • Cristi spune:

    Am gasit cateva sfaturi despre cum sa renunti la malahie.Eu vreau sa incerc sa-mi tin iar promisiunea, dar as vrea detalii despre acest sperjur. Stiu ca este un mare pacat ca mi-am incalcat promisiunea si de aceea as vrea sa-mi spune-ti ce as putea face pentru ca Dumnezeu sa mi-l ierte. O seara buna !

    • pmarcel spune:

     Acum trebuie să vă daţi seama de gravitatea păcatului, pentru că Apostolul Pavel scrie clar ca să nu se amăgească malahienii pentru că ei nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.\r\nPentru a scăpa de o patimă Părinţii Bisericii, învaţă că trebuie să-L punem pe Hristos pe linia frontului, să-I cerem Lui ajutor din toată inima. Să vrem cu toată fiinţa să ne corectăm. Din punct de vedere practic, întâi de toate trebuie să excludem toate sursele care alimentează păcatul: filme desfrânate, reviste, poze, imaginaţie, anturaj „stricat” al prietenilor etc.\r\nPlus la asta, în locul gol al inimii trebuie să turnăm din plin rugăciune dimineaţa, seara , înainte şi după masă, rugăciunea în timpul liber cu oricare ocazie, postul asumat cu cea mai mare seriozitate, fără concesii,rugăciune în comun în cadrul Bisricii, spovedania sinceră, împărtăşania cât mai deasă. Să aveţi o candelă acasă în faţa icoanei, şi să vă turnaţi durerea acolo în faţa lui Hristos, cerând ajutorul şi cu toată sinceritatea recunoscând că fără de Hristos nu puteţi izbândi în acest război cu diavolul.\r\nÎn esenţă nu este greu de loc şi chiar totul decurge de la sine, doar dacă este făcut cu mare dragoste şi dor de Hristos.\r\nCe zeceţi e posibil?\r\nÎncercaţi, miza e foarte mare – veşnicia în Rai.\r\n\r\nDespre aceste sfaturi vă ziceam, dacă aveţi nelămuriri îmi puteţi scrie.\r\nPS. Aici aş mai adăuga, când vă vine iarăşi ispita de sunteţi într-un loc retras să faceţi câteva metanii, îndată ce aţi identificat gândul păcătos. Încă ceva, pentru o reuşită în acest război duhovnicesc trebuie numaidecât să aveţi un preot duhovnic care să vă îndrume. Doamne ajută

 115. ioana spune:

  Buna ziua, parinte! Ma aflu intr-o relatie cu un baiat baptist. Eu sunt ortodoxa. Nu vrem nici unul sa ne schimbam religia, asa ca el mi-a propus sa ne casatorim si sa ne pastram religia.(stie biserica unde se oficiaza casatorii intre persoane de religii diferite) Dupa casatorie, el vrea sa se boteze la baptisti si m-a asigurat ca nu se va schimba dupa botez, va ramane la fel, va avea aceleasi obiceiuri. Sa accept o astfel de casatorie? Ne iubim mult si ar fi pacat sa ne pierdem unul pe celalalt din cauza asta. Va multumesc!

  • pmarcel spune:

   Dragă Ioana,\nDacă vă doriţi o familie binecuvântată de Dumnezeu, plină de sfinţenia Lui şi milele Sale cele bogate, atunci vă rog să nu negociaţi cu Dumnezeu. La Dumnezeu nu există jumătăţi de măsură. Numai în cazul în care viitorul soţ al DVS. va fi ortodox puteţ primi binecuvântarea de a împărtăşi de harul cununiei. Să nu vă amăgiţi nici pe dvs. şi nici pe celălat că va fi totul bine dacă veţi păstra credinţa dar nu vă veţi cununa. Soluţia este să vă rugaţi din toată fiinţa voastră ca să-l lumineze pe el Dumnezeu să vină la cunoştinţa adevărului ortodox.

 116. Cristi spune:

  Daca mi-am incalcat juramantul mai am voie sa ma impartasesc?

  • pmarcel spune:

   Păcatul este mare dar aici sunt foarte multe nuanţe. Cea mai potrivită soluţie în cazul Dvs este să vă adresaţi preotului duhovnic, care poate cerceta toate amănuntele săvârşirii păcatului, deci şi partea de vină, iar în funcţia de starea duhovnicească, să vă dezlege sau nu pentru a primi Sf. Împărtăşanie.

 117. Ranoni spune:

  Doamne ajuta ! Draga parinte cum definiti dumneavoastra ghinioanele sau scarbele care ni-se intampla : boli,neputinte,blocaje,nu putem sa perseveram, nu gasim de munca, nu gasim partenerul potrivit si lucrurile merg numai rau desi mergem la biserica , ne spovedim,facem fapte de milostenie, nu suntem certati cu nimeni, nu dusmanim s-au citit rugaciuni de dezlegare, moliftele sf Vasile,RugCIUNEA SF Ciprian, sfestanie in casa… etc si nimic nu se misca !

  • pmarcel spune:

   Doamne ajută. În primul rând vă recomand să citiţi articolul: https://csf.md/teolog-in-teorie-si-in-practica/ . Apoi oricum, orice s-ar întâmpla în viaţa noastă trebuie să ne amintim că Dumnezeu este iubire, şi că toate câte ni le face sunt spre folosul nostru. Posibil că nu vă merge afacerea, sau aveţi alte dificultăţi, în schimb prin răbdarea pe care o lucraţi câştigaţi infinit mai mult, poate pe această cale Dumnezeu vă smereşte, lucrează la despătimirea voastră, deci la mântuirea voastră. Sfântul Serafim de Sarov avea mulţi fii duhovniceşti, unul dintre ei venind într-o zi, îi cere să se roage părintele ca să o ducă mai uşor în viaţ, că ci erau la începutul vieţii familiale şi o ducea greu. Sfântul Serafim îi răspunde că ar putea cere asta de la Dumnezeu, şi probabil li s-ar fi îndeplinit cererea, dar aceasta nu le-ar fi fost de folos.

 118. Petru spune:

  Binecuvintati parinte..parinte am o problema care ca destul de grava pentru mine si de aceea apelez la ajutorul dumneavoastra..intre mine si prietena mea din dragostea noastra a fost sa fie ca a ramas insarcinata noi fiind necununati ..parintii ei au fost din start contra la copil invocind diferte probleme si motive pe alocuri banale ,si din motive necunoscute prietena a pierdut sarcina ca ei mai apoi sa fie si contra relatiei noastre,noi ambii ne dorim sa fim mereu impreuna ,,ce ne sfatuiti sa facem si cum sa procedam??va multumim

  • pmarcel spune:

   Este bine ca să aveţi binecuvântarea părinţilor, pentru că acea binecuvântare întăreşte casa copiilor. Dar, dacă ei sunt contra căsătoriei, iar dvs. sunteţi foarte fermi în convingerea că veţi trăi în comuniune, în dragoste, credinţă în Dumnezeu şi unul în altul (în sensul fidelităţii), atunci mergeţi înainte şi cununaţi-vă. Până la Cununie trebuie neapărat să trăiţi în curăţie cu viitoarea soţie/soţ. Să vă spovediţi şi să vă împărtăşiţi, ca nu cumva să se mai repete cu pierderea sarcinii. Totuşi, înainte de a face pasul acesta este bine să vă întrebaţi în primul rând duhovnicul pentru că el ştie cel mai bine starea duhovnicească a voastră.

 119. virginia spune:

  sarut-mana,parinte!\r\n sunt ortodoxa,casatorita romano-catolic,cu un „credincios” romano-catolic,spun asta deoarece trece de multe ori trece peste oranduirile bisericesti pentru a-si sastisface „nevoile”,indiferent de situatie( lucru casnic,spalat,calcat,treburi interzise dumineca si in zilele de sarbatoare,pe langa acestea.este fals( mincinos),depistand deseori adevarul acuns,chiar „usuratec”.placandu-i viata in desfrau.doresc sa nbu mai am legaturi religioase cu un asemenea tip de om,chiar o dezlegare a cununiilor.

  • pmarcel spune:

   Cununia catolică din punct de vedere ortodox nu este recunoscută, puteţi fără ezitare să vă aranjaţi viaţa, dar să fiţi atentă data viitoare când alegeţi viitorul soţ.

 120. ac spune:

  Sarut mana parinte . \r\nam mari probleme cu o fina care creste singura copilul , a fost ajutata de multa lume si financiar si cu sfaturi , dar ea face numai ce vrea ea. Sta in chirie (fara sa plateasca) la o doamna foarte cumsecade care i-a pus in vedere sa plece de o jumatate de an pentru ca vrea sa demoleze casa , fiind veche , dar si din cauza comportamentului ei. A amenintat ca ia copilul si se arunca in putul din curte cu el , pentru ca nu-l vrea nimeni. I-am dat 2 icoane si le-a aruncat in foc , nu mai vrea sa duca copilul la impartasit si mi-a zis ca Dumnezeu nu mai exista pentru ea. Ea nu vrea sa plece sa munceasca sa-si intretina copiii (are 2 , iar cel mare sta la mama ei ). Din putinul pe care il castiga lucrand prin sat , isi cumpara tigari (prioritar) si sucuri si fumeaza in camera cu copilul ! A avut si bordel in aceeasi camera cu copilul , pt ca una singura are in care se poate dormi , cu 2 paturi . Acum nu are lumina platita si in cateva zile o vor debransa , fura uluci si lemne de la vecini pentru foc (pana acum eu i-am dat pentru 2 carute si primaria ajutor pentru o caruta ) , i-a adus cineva din sat o caruta pe care nu i-a platit-o spunand ca nu i-a dat bon si omul nu are nicio dovada. Cand nu are tigari se razbuna si bate copilul , i-a invinetit ochiul de l-au vazut educatoarea si vecinii prin sat. Dimineata il ia de mana si il duce la chiosc , ii cumpara prajituri in loc de mancare , iar daca ii spun toti ea zice ca nu mananca copilul , dar el saracul mananca daca este pe la vecini si acestia ii dau. Copilul este subnutrit si la 5 ani arata ca unul de 2 maxim 3 ani. Nu cunoaste culorile , nu stie poezii , iti da o palma daca nu faci ca el! Nu-l duce la gradinita decat maxim 1-2 zile pe saptamana pentru ca nu poate sa stea un minut fara copil . Tot din acelasi motiv nu vrea nici sa se angajeze , sa munceasca si sa duca copilul la camin , prefera sa stea langa ei si sa astepte ajutoare de la mine si inca vreo 2 vecine , decat sa se angajeze. Eu nu mai pot s-o ajut si chiar daca as putea nu vreau sa-i mai dau niciun ban ! De 2 ani o previn si ii spun ca nu o mai pot ajuta , dar nu vrea sa se apuce de munca. I-am gasit si o camera cu 250 ron , si servici (acum 2 ani ), copilul l-am aranjat sa-l duca la camin si nu a vrut , pe pretext ca nu paote stea un minut fara el. Concluzia mea , a vecinilor si a preotului satului este ca nu avem cu cine ne intelege , de 5 ani ii tot explicam si nu avem cui , ea face tot ce vrea ea. Avand in vedere toate cele de mai sus , atat eu cat si vecinii , preotul satului am decis sa anunt primaria , sa le aduc la cunostinta toate acestea si sa cer evaluari din punct de vedere fizic si psihic pentru ea si copil. Apoi ei vor decide daca ii vor mai lasa copilul si o vor decade din drepturi parintesti. Voiam , inainte de a face acest lucru , sa va cer un sfat si dvs. Este bine sa anunt primaria ? Este pacat daca stiu toate acestea si nu anunt , iar copilul este in pericol si nu numai ? Sau este pacat sa anunt ca sigur o vor decade din drepturile parintesti si ii vor lua copiii ? Ce sfat imi dati ?

  • pmarcel spune:

   Mama ar trebui să fie o icoană pentru copilul său, aici este tocmai invers. Dacă mama sminteşte copilul prin aventurile amoroase chiar de faţă cu copilul, în înfometează, îşi bate joc de copil atunci nu mai este loc de discuţii. Trebuie lipsită de drepturile părinteşti să nu mai sufere copilul din cauza prostiei părinţilor.

 121. cristina spune:

  doamne ajuta parinte.din nou vin cu o intrebare.va rog sa imi scuzati insistentele.vam spus despre despartirea care ma marcat de fostul meu logodnic .nu resusec sa imi revin,plus ca ma mai simt si singura din cauza ca nu am pe nimeni.mam gandit sa i cer duhovnicului sa imi citeasca moliftele sf vasile.mentionez ca niciodata nu am participat la cititul moliftelor .va rog sfatuitima si pe mine.post binecuvatntat

  • pmarcel spune:

   Rugăciunile Sf Vasile cel Mare se citesc oamenilor posedaţi de diavol, acesta este adevărul, nu se citesc la depresie, şomaj, imposibilitate de căsătorie etc. Căutaţi-vă de viaţă, ajutaţi-L pe Dumnezeu să vă ajute, aveţi încredere în Dumnezeu, vă veţi refacere, este nevoie de timp, răbdare şi nădejde.

 122. Teodora spune:

  Sarut mana, parinte! Am 22 de ani si sufar de depresie.. Sunt casatorita, locuiesc in Italia impreuna cu sotul si cumnatele.. Ne.am certat de mai multe ori, pentru ca ele sunt mai mari , si intotdeauna au vrut sa ma comande si pe mine si pe sot, iar mie nu mi.a convenit..ei au avut o relatie foarte stransa..stau de vr 9 ani impreuna..iar acum ca noi 2 ne.am casatorit e ca si cum, ca el ar fii tot singur..am incercat sa las de la mine ca sunt mai mica, sa le ascult sfaturile,dar am ajuns intr.un moment ca nu mai puteam..ca sa ne mutam sa stam singuri e foarte greu..nu ne permitem.. Cand ne.am certat sotul era impotriva mia, ca mie nu imi convine nimic,ca ele au dreptate..eu am plans foarte mult, m.am consumat extrem de mult..nu aveam pe nimeni care sa ma ajute.Acasa nu puteam sa o sun pe mama in Romania, ca pe urma statea cu griji..dupa un timp m.am simtit rau, am facut analize ..mi.au iesit bune, dar ma simteam din ce un ce mai rau..dupa am Aflat ca am depresie..acum ne.am impacat, vorbim..problema este ca nu ma simt bine, i.au si medicamente..va rog, parinte, spuneti.mi ce pot face, ce acatiste sa citesc..va multumesc! Sarut mana!

  • pmarcel spune:

   Mergeţi regulat la Sfânta Biserică, împărtăşiţi-vă cât de des posibil, învăţaţi-vă să iubiţi rugăciunea, să vă îndulciţi de ea.Şi cel mai greu din acestea învăţaţi-vă să iertaţi.

 123. Corina spune:

  Buna ziua, parinte. Acum un an in familia parintilor sotului a aparut o situatie deloc placuta. Sora sotului meu a inceput sa aiba o relatie cu un verisor de al II, bunelele lor au fost surori.Mama de la bun inceput i-a lamurit ca nu are voie sa se intilneasca cu el. Insa dupa o jumatate de an s-a aflat ca ei totusi ieseau impreuna si au o relatie. Parintii au fost cei care ne-au rugat sa vorbim cu ea si sai lamurim ca nu se cade. Sa-l vedem si pe el si sa le zicem sa puna categoric capat acestei relatii. Ei au incercat so faca insa ea prin comportament orgolios nu lea dat ascultare. Nu mergea acasa la parinti, nu raspundea la telefon si de frica parintii nici nu mai stiau cum sa procedeze sa nu o indeparteze de ei. Sotul totusi l-a intilnit pe varul asta si ia lamurit… ca nu e de bine, ca parintii is contra si la intrebat de ce au continuat relatia in taina mai departe si peste un an abia sa se afle iarasi. Situatia este ca parintii se revolta dar nu direct ci prin noi. Noi sa zicem, noi sa lamurim … Si iata ca ei asa si continua mai departe deacum nu se mai ascund dar pe noi se primeste ca ne ignora pu ca el ca frate ia zis hotarit daca o sa fii cu el neam din singele nostru LA MINE IN OGRADA eu nu va primesc. AVEM FRICA DE DUMNEZEU. Atunci eu ma intreb cum sa procedam cu totii sa fie liniste si pace in toata familia cum era cindva. si cum sa procedam si noi ca frati intradevar trebuie sa fim indiferenti si sa ne impacam cu alegerea ei? Pur si simplu e un paradox. Parintii is oameni cumsecade si de biserica au stiut tot timpul si frica de Dumnezeu au avut-o dar iata cum se primeste… Noi in familia noastra nu ne simtim bine ca ea ne ignora si ne indeparteaza p/u ca noi sa-l acceptam. Sotul vad ca sufera prea mult din cauza asta eu nu stiu cum sa-l mai linistesc i-am zis daca ei nu merg la un preot sa le zica care e situatia apoi noi ce putem face daca tinerii din ziua de azi nu au frica si rusine de nimeni atunci cu ce sintem noi de vina? Dupa atitia ani de liniste si voie buna sa-ti zica ca va veni la tine singura dar de el nu se lasa… Iarta-ne Doamne si fa LUMINA.

  • pmarcel spune:

   Căsătoria cu o rudenia de sânge este oprită de Dumnezeu şi Biserică. Explicaţi-le că nu vor avea binecuvântarea lui Dumnezeu în căsnicie, ar putea să aibă o viaţă foarte amară ei sau ce este mai grav, posibil copiii lor.Datoria dvs. să-i atenţionaţi la modul cel mai ferm, spuneţi-le că nici un preot nu va dori să-i cunune, deci vor trăi mereu în păcat. Să se liniştească să-şi caute de viaţă fiecare, că vor găsi cu cine să se căsătorească.

   • Alexandru spune:

    Sarut mina sfinte parinte!As vrea sa stiu se poate de oficializat o casatorie religioasa cu martori de cununie sau trebuie neaparat nasi!Pentru mine e foarte important cununia religioasa, posibil si fara nunta, de aceea nu stiu cum sa procedez sa caut si nasi si o pereche de martori, sau doar martori ar fi de ajuns! Multumesc anticipat!

    • pmarcel spune:

     Formula corectă de adresare este sfinţite părinte (adică închinat slujirii lui Dumnezeu) şi nu sfinte. Referitor la naşi, ar fi mai bine să aveţi naşi de cununie perosane care să vă fie exemplu în viaţa familială, cu experienţă, ortodocşi, ca să aveţi model pentru sporirea duhovnicească în calitate de cuplu. Dacă totuşi nu aveţi posibilitate în nici un caz să vă alegeţi o pereche de naşi ca să vă fie părinţi duhovniceşti, atunci măcar să vă găsiţi martori ai credinţei voastre ortodoxe şi ai dragostei voastre reciproce în familie. Oricum şi ei ar fi nevoie să fie oameni cucernici, cu oarecare experienţă în viaţa familială pentru a vă putea îmbogaţi duhovniceşte. Doamne ajută!

 124. Cristina spune:

  Parinte,va rugam sa ne ajutati.Avem un copil de 3 luni, care slava Domnului ne bucura in fiecare zi,inca nu e botezat. De ceva timp mai multi membri ai familiei noastre au avut vise foarte urite, cum ca am putea sa o pierdem. Cum credeti care ar fi motivul acestor vise? Este o ispita a celui rau, cu care ar trebui sa luptam,sau ar insemna ceva? Poate e timpul sa o botezam si sa nu mai aminam?

  • pmarcel spune:

   Nu visele sunt cele care ne motivează să ne botezăm copilul sau nu, ci credinţa noastră. Atunci când ne botezăm pruncul el devine parte a Bisericii, deci poate participa la viaţa Bisericii şi la Tainele ei. Să nu aşteptăm ca va dormi mai bine, sau va mânca mai bine, sau se vor spulbera visele cuiva în legătură cu el. Dacă consideraţi că este momentul când sunteţi pregătiţi pentru ca pruncul vostru să primească Sfânta Taină a Botezului, atunci să o faceţi cu credinţă. Doamne ajută

 125. sergiu spune:

  Sarut mana,parinte! \r\nParinte am fost sa ma spovedesc si parintele ne-a citit molifta apoi a inceput sa ne spovedeasca,pe toti la gramada.Este normal sa faca asa ceva? Ce credeti ar trebuie sa imi schimb duhovnicul si sa ma spovedesc din nou ?

  • pmarcel spune:

   Este spovedanie de obşte, care se practică excepţional, în cazul în care preotul fizic nu reuşeşte să spovedească un numaăr foarte mare de credincioşi. Spovedania este valabilă, depinde deja de sinceritatea şi căinţa dvs. Dacă simţiţi că nu vă împacă sufleteşte, atunci discutaţi cu duhovnicul despre posibilitatea mărturisirii în particular, de exemplu seara la vecernie (care de altfel este de preferat să o faceţi, pentru disponibilitate mai mare de timp), sau poate în cursul săptămânii când sunt mai puţini enoriaşi.

   • Constantin spune:

    Sarut mina sfintite parinte! Am o intrebare care ma intereseaza, se pot pomeni la morti persoanele care si-au luat singure viata, s-a spinzurat de exemplu sau sinucidere. Cum putem sa-i ajutam noi cei vii! Si daca putem sa-i pomenim la vii pe cei nebotezati, in credinta noastra ortodoxa? Multumesc anticipat

    • pmarcel spune:

     Pe sinucigaşi nu îi putem pomeni la Sfânta Litughie, decât numai în cadrul rugăciunii personale de acasă. Faptele bune pentru pomenirea lor cât şi rugăciunea persoanlă acestea le mai puteţi face. Cât despre cei nebotezaţi, nifiind parte a Bisericii Ortodoxe nu pot fi pomeniţi la Slujbele cei nebotezaţi dar şi cei de altă credinţă.

     • Constantin spune:

      Sarut mina sfintite parinte! As vrea sa intreb este o rinduiala oarecare la citirea rugaciunilor acasa de catre credincios. Citisem undeva ca fiecare zi are rugaciunea sa bine stabilita, cum ar fi luni se citeste Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu, marti Acatistul Sfintului cei porti numele, miercuri Rugaciuni catre Domnul Iisus Hristos, sau ceva asemanator. ultumesc anticipat!

 126. Cosmin spune:

  Sarutmana parinte, care sunt consecintele sperjurului?

  • pmarcel spune:

   Consecințele jurământului fals, pot fi variate (oprire temorară de la Sf Împărtăşanie, acordarea drepturilor diavolului asupra vieţii noastre sau a celor apropiaţi din cauza păcatului, părăsirea Harului lui Dumnezeu ş.a.), în dependență de circumstanțele păcatului poate varia și gravitatea acestuia și respectiv și consecințele lui. Persoana care a săvârșit astfel de păcat ar trebui sî se mărturisească la un preot pentru a scăpa de „consecintele” jurământului fals, dar şi pentru a-şi tămădui sufletul rănit de păcat.

 127. Livia spune:

  Sarut mana Parinte. Am ajutat o verisoara cu bani pentru pomenile fratelui sau , iar ea , ca si recompensa , s-a gandit sa-mi trimita un colet cu vreo 4,5 kg de haine (pantaloni , bluze , rochii ) pt mine si fetita mea. Am vrut sa i le platesc , dar nu vrea , a zis ca le-a luat si ea asa cand a putut si cum a putut ,pt ca lucreaza la o croitorie . E de inteles cum le-a luat , fara bani ! Ce sa fac cu ele parinte ? Nu vreau sa purtam haine luate(furate) si nici sa i le trimit inapoi , ca se supara pe mine ! Dati-mi un sfat , parinte! Sarutmana !

 128. Mihail spune:

  Sarut mana parinte,\r\nCare este semnificatia foitelor pe care unii oameni le lasa la icoane in biserici?\r\nDin cate inteleg este o modalitate de a se ruga la icoana respectiva, lasind rugaciunea scrisa pe hirtie.\r\nEste binecuvintata asa modalitate de rugaciune sau este o superstitie?

 129. Constantin spune:

  Sarut mina sfintite parinte! As vrea sa intreb este o rinduiala oarecare la citirea rugaciunilor acasa de catre credincios. Citisem undeva ca fiecare zi are rugaciunea sa bine stabilita, cum ar fi luni se citeste Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu, marti Acatistul Sfintului cei porti numele, miercuri Rugaciuni catre Domnul Iisus Hristos, sau ceva asemanator. Multumesc anticipat!

 130. Bianca spune:

  Doamne ajuta. Va rog din suflet, stie cineva de unde pot descarca Biblia ortodoxa in limba araba? Sotul meu e musulman, dar vrea sa invete despre credinta ortodoxa si in engleza ii e cam greu. Va multumesc.

 131. IIinca spune:

  Bună ziua! \r\nPărinţii mei sunt căsătoriţi de 20 de ani, timp în care au realizat multe lucruri frumoase împreună.\r\nÎncă de la începutul relaţiei, bunicii mei nu au fost de acord, iar convietuirea in aceeasi casă a fost un chin. \r\nAcesta este motivul pentru care au luptat să-şi construiască propriul cămin, fără ajutorul nimănui. Au reşit acest lucru, eu am venit pe lume; mi-au oferit o copilarie minunată şi multă iubire. \r\nÎn tot acest timp au mai existat perioade de împăcăre în care ai mei incercau sa se apropie de parintii lor, dar niciodata acest lucru nu s-a intamplat cu adevarat.\r\nProblemele au început s apară în urmă cu 6 ani, atunci când bunicul a murit. Fiind o situatie mai delicata, tata a renuntat la vechile suparari şi a incercat sa o ajute pe bunica. In perioada ce a urmat s-a ingrijit împreună cu mama ca acesteia sa nu ii lipseasca nimic, doar ca nu s-a multumit cu atat.\r\nPe zi ce trecea incepea sa aiba o influenta negativa asupra tatălui meu. Impreuna cu surorile lui plănuiau sa vîndă casa, acesta fiind si motivul pentru care tot insista ca acesta sa o refacă. Atunci cand tata si-a dat seama de acest plan, a cerut doar sa i se faca acte, nu putea sa investeasca in ceva ce nu ii apartinea. Au mers impreuna la un notar, apoi la avocat, dar desigur ca nu au fost de acord. Astfel a inceput un lung proces de succesiune. Zeci de dosare la care tata a avut câstig de cauza, ani de zile pierduti, bani cheluiti, dar cel mai rau lucru, multă ură şi tensiune.\r\nBunica a inceput sa ne blesteme la orice colţ, acest lucru continuând, atat cu vorba, cat si mergand la vrăjitoare.\r\nInitial ne-am gandit ca aceste energii negative nu se vor abate asupra noastra atat timp cat vo rămâne cinstiti şi uniti, dar cu părere de rau incep să cred ca ne-am inselat.\r\nÎn prezent avem mari probleme financiare şi o familie aproape dezbinata. Tata a inceput sa ne mintă, să ia bani de acasă şi decizii pe cont propriu doar pentru a-şi reconstrui partea din casa parinteasca. Acolo îşi petrece majoritatea timpului, fără să-şi mai dea interesul si sa sealizeze cu situatia dificilă cu care ne confruntam acasă, fără să mai munceasca pentru a ne intretine. Zilnic aud reprosuri, certuri si un comportament total deviat.\r\nAtunci cand incercam sa ii explicam unde greseste se incrunta si incepe sa ţipe.\r\nEu si mama nu stim ce sa mai facem pentru a ne păstra răbdarea si a-l readuce pe drumul cel bun.\r\nSincer să spun, părinte, că ii e dor să simt iubire in privirea lui. E un alt om.\r\nVă rog să ne dati un sfat!\r\nVreau sa mentionez faptul că nu exista cale de impacare intre el si bunica şi nici de a-l convinge sa vorbeasca cu un preot.\r\n\r\nVă mulţumesc anticipat!

  • pmarcel spune:

   Să nu aveţi grijă de blestem,dacă aveţi o viaţa o viaţa bisericească adevărată, activă, vă împărtăşiţi des participaţi la toate slijbele bisericeşti. Toate aceste vă protejează de blestem, desigur dacă nu cumva este o nedreptate la mijloc.\n\nFaţă de tatăl dumneavoastră să aveţi multă răbdare, arătaţi dvs acea dragoste pe care o aşteptaţi.

 132. Elena spune:

  Buna ziua! Am citit undeva ca o femee trebuie sa se poarte modest imbracata, nu doar pentru trup ci cu grija sa se imbrace si pentru suflet. Vreau sa intreb- e obligatoriu ca o femee sa aiba capul acoperit, in biserica stiu ca numaidecit se cuvine, dar ma refer la serviciu, pe strada, in obste… Este un pacat daca capul este descoperit in prezenta oamenilor? Multumesc mult si Va rog de ma ertati.

 133. pmarcel spune:

  Cel mai important este să vă acoperiţi capul la rugăciune acasă sau la biserică, în rest nu este obligatoriu. La acest subiect este şi un articol relevant : http://www.teologie.net/2014/05/27/despre-purtarea-baticului-la-femeile-ortodoxe/

 134. mihaela spune:

  MA IERTATI PARINTE VREAU SA VA INTREB DACA E PACAT DACA DUPA CE M-AM IMPARTASIT DUPA 4 ORE AM GUSTAT CEVA CARE ERA RINCED SIDIN REFLEX AM DAT AFARA DIN GURA DUPA ACEEA MI-AM DAT SEAMA CA NU AM FACUT BINE CUM POT INDREPTA ACEST LUCRU?

 135. corina spune:

  HRISTOS A INVIAT!spuneti-mi va rog daca se poate lua Sfinte Pasti ca femeie în perioada ciclului?

 136. Alexandra spune:

  Hristos a Inviat! Acum un an in vinerea de Izvorul Tamaduirii l-am pierdut pe bunicul meu. La momentul acela am facut ce mi-a stat in putinta, insa exista ceva ce ma macina, a murit fara lumanare si neimprtasit si nespovedit. Intrebarea mea este daca mai pot face ceva sa indrept acest lucru si as vrea sa mai stiu are vreo semnificatie ca a murit in Saptamana Luminata. Multumesc

 137. Diana spune:

  Hristos a Inviat!spunetimi varog \r\nne pot fi nasi finii parintilor mei. ???????

 138. iulia spune:

  Sarut mana parinte. Am si eu o intrebare. De curand mi-a murit un frate. Parintii mei nu sunt cununati in Sfanta Biserica. Eu si sora mea suntem cununate si religios. Intrebarea mea este daca am procedat bine daca eu si sora mea am dat de pomana in locul parintilor,caci stim ca pomelnicele si darurile celor necununati religios nu sunt primite.Va multumesc.

  • pmarcel spune:

   Învăţătura despre faptul că darurile şi rugăciunile celor necununaţi în Biserică nu sunt primite este nefondată, desigur este păcat ca omul să trăiască în curvie şi din moment ce a conştientizat acest lucru trebuie neapărat să corecteze, dar este lipsit de dreaptă judecată să afirmăm că darurile şi rugăciunile acestor persoane nu sunt primite şi auzite la Dumnezeu, astfel noi Îi luăm locul lui Dumnezeu şi ne facem judecători.

 139. mirela balan spune:

  HRİSTOS A INVİAT!SUNT CASATORİTA DE 23 DE ANİ İAR SOTUL MEU ESTE MUSULMAN.PE VREMEA ACEEA NU ŞTİAM CA E MARE PACAT SA TE CASATOREŞTİ CU O PERSOANA DE ALTA RELİGİE!!EVİDENT,DATORİTA DİFERENTEİ DE CULT,NU SUNTEM CUNUNATİ.IN ULTİMA PERİOADA MA MACİNA MULT ACEASTA PROBLEMA,UNEORİ SİMTİNDU-MA CEA MAİ PACATOASA FEMEİE DİN LUME.DEŞİ SOTUL MEU E O FİRE INTELEGATOARE,NU VA ACCEPTA NİCİODATA CUNUNİA LA BİSERİCA!CUM AŞ PUTEA SA MA ROG LA BUNUL D-ZEU SA MA İERTE PT.ACEST MARE PACAT?CE AR TREBUİ SA FAC?CE RUGACİUNİ SUNT RECOMANDATE IN ACEST SENS? BİNECUVANTAT FİE NUMELE LUİ D-ZEU,CU TOATA CREATURA SA!!!

  • pmarcel spune:

   Rugaţi-L pe Bunul Dumnezeu ca să vă luminieze soţul, să facă această mare şi covârşitoare minune ca să se îndrăgostească de Ortodoxie (să îmbrăţişeze conştient Ortodoxia, nu doar de dragul DVS), să dorească să se boteze şi să vă cununaţi. Paate sună cam idealist, dar au fost multe cazuri în istoria Bisericii de convertire a musulmanilor la Ortodoxie, DECI este posibil!!!

 140. Serban spune:

  Bună seara! Avem și noi o mare nelamurire….\r\nÎn urma cu 6 ani n-am căsătorit civil și în fata lui Dumnezeu! Acum 3 ani am divortat! In momentul de fata suntem din nou împreună. Întrebarea noastră este: avem voie sa fim nasi de cununie divortati fiind? Și dacă am dori sa devenim din nou soț și soție mai e nevoie de încă o nunta la biserica? Multumim!

  • pmarcel spune:

   Din moment ce sunteţi împreună, deşi aţi divorţat, oricum legătura voastră de la cununie nu s-a desfiinţat, de aceea nu mai aveţi nevoie de cununie repetată. Cât despre naşi, puteţi fi naşi, doar că e bine să vă gândiţi foarte bine înainte la rolul naşului, care este chemat să fie martorul dragostei finilor, a credinţei lor ortodoxe dar şi să devină model pentru finii săi în viaţa familială.

 141. liia spune:

  Buna ziua, am asa o intrebare, numele de fata Denisa se boteaza sau nu ,este asa sfinta in biserica ortodoxsa,astept raspuns, multumesc mult

  • pmarcel spune:

   Se botează, pentru că derivă de la Dionisie, nume care este sfinţit prin mai multe vieţi sfinte.

   • lilia spune:

    Sarut mina parinte, am asa o intrebare :copilul meu este botezat Gabriel,asa e scris si in certificatul de botez,, dar cind merg la manastiri si il scriu GABRIEL, MI SE SPUNE CA NU ESTE ASA NUME IN BISERICA ORTODOXA, si ei imi spun sal sciu Gavriel sau Grigore, cum sa procedez, care nume totusi sal scriu,astept raspuns.

    • pmarcel spune:

     Scrieţi-l precum este botezat, Gavriil este o formă a numelui Gabriel, în esenţă este acelaşi nume, de nu vă crede la mănăstire prezentaţi-le certificatul de botez.

 142. lucia spune:

  Parinte, spuneti Va rog, ce sa fac am ignorat biserica ani de-a rindul, acum ma simt foarte rau, ma doare totul, incerc sa ma intorc la D-zeu, dar sfatuiti-ma cum trebuie sa fac corect totul… Multumesc anticipat!!!

  • pmarcel spune:

   Începeţi prin a vă găsi un duhovnic, care să vă fie călăuză în drumul de întoarcere către Dumnezeu. Cercetaţi cu deamănuntul , ca să vă găsisţi un docor duhovnicesc pe măsura cerinţelor voastre şi să vă mărturisiţi mănunţit chiar din copilărie dacă e cazul. Celelalte deja pe parcurs le veţi descoperi. Doamne ajută.

 143. Flory spune:

  Hristos a inviat ! Parinte cum putem sa gasim duhovnicul potrivit ? M-am rugat la Dumnezeu si am tot cautat un duhovnic cu care sa rezonez dar in zadar 🙁 nu ca as fi pretentioasa dar este clar in momentul in care te spovedesti cand pleci trebuie sa fi alt om,un om al schimbarii ! am incercat si m-am spovedit deja la 4 preoti dar nu sunt multumita.Iertati-ma si va rog sfatuiti-ma !

  • pmarcel spune:

   Adevărat a înviat!\n\nÎn lucrarea duhovnicească nu este bine să aveţi aşteptări să trăiţi anumite stări, lăsaţi pe Dumnezeu să vi le dăruiască dacă vă va fi de folos. Altceva este dacă duhovnicul nu vi se pare potrivit, dar şi aici, mare atenţie, potrivirea să o căutaţi mai mult nu în îngăduinţa părintelui faţă de păcatele voastre, ci mai multă experienţă a duhovnicului în „medicina sufletească”.\nReferitor cum să vă găsiţi duhovnicul? Mai multă rugăciune dar şi multă răbdare şi el vă va găsi pe dvs. Aveţi încredere în Dumnezeu…\n\nDoamne ajută!

 144. Siluan spune:

  Hristos a Inviat!\r\nParinte dati-mi un sfat va rog.Eu personal stiu ca pentru ca omul sa se mîntuie are nevoie de milostenie, rugaciune si dragoste fata de aproapele.Insaşi eu am o problema ce ţine de rugaciune.Eu recunosc ca trebuie sa fac multa rugaciune pentru viata de apoi,dar pe mine nu ma atrage la rugaciunea.Ma rog doar atunci cînd eu singur ma impun pe mine,nu am o atractie faţa de rugaciunie (citeodata sunt momente in care doresc sa ma rog,dar din pacate rareori).Ce sa fac Parinte ca sa am o iubire mare faţa de rugaciune?\r\nParinte si inca o intrebare:\r\nCe sa fac atunci cind in timpul rugaciunii imi vin gînduri urite in minte?\r\nMultumesc mult.

  • pmarcel spune:

   Dorinţa şi îndulcirea de rugăciune se dobândeşte prin multă osteneală, de aceea este nevoie să învârtiţi elicea până se porneşte motorul, adică să insistaţi să vă rugaţi chiar dacă nu aveţi dorinţă, ca mai apoi să vă placă şi să nu puteţi să nu vă rugaţi. Gândurile urâte din timpul rugăciunii vin de la vrăjmaş, atunci când ele vin este nevoie să vă rugaţi mai concentrat şi chiar să cereţi ajurtorul lui Dumnezeu ca El să ele împrăştie.

 145. Siluan spune:

  Hristos a Inviat!\r\nParinte spuneti-mi va rog cum sa procedam in cazul urmator daca dupa spovedanie canonul dat de Parinte spre expemplu in timp de o luna noi nu il indeplinim.In acest caz pacatele de la Sfînta Spovedanie sunt iertate?\r\nSi inca o intrebare Parinte:\r\nEu ma-m spovedit si ma-m impartasit in noaptea de Paste, si Parintele mi-a dat sa indeplinesc canon pîna la Inaltarea Domnului,eu insa pina la moment nu am indeplinit canonul aproximativ o saptamîna.Pot eu sa indeplinesc canonul(din zilele in care nu lam facut) dupa Inaltarea Domnului?

  • pmarcel spune:

   Păcatele sunt iertate (dacă sunt dezlegate de preot) doar că sufletul capătă vătămare, de aceea este nevoie să mărturisiţi acel fapt, referitor la recuperarea zilelor în care nu aţi făcut cananol, acest lucru se convine discută cu preotul-duhovnic.

 146. Elena spune:

  Hristos s-a inaltat! Cum pot sa aflu daca ortodoxia recunoaste pe sfintul Eduard. sotul meu decedat a purtat numele Eduard si as vra sa stiu daca ma pot ruga acestui sfint si cind e ziua pomenirii lui. Si vreau sa mai intreb de pastile blajinului am observat ca multi crestini dupa ce preotul termina slujba si se chinta vesnica pomenire pe la morminte toarna vinul peste mormint – este corect aceasta si ce insemnatate are? Si la noi in cimitir crucile toate sint instalate la capul mortului dar undeva(nu tin minte unde) am citit ca cind se ingroapa mortul crucea se instaleaza la picioarele mortului. cum este corect? Multumesc de raspuns si Va rog de ma ertati!

 147. pmarcel spune:

  Sfântul Eduard (Edward) – rege al Angliei, este recunoscut de Ortodoxie, pentru că a trecut la Domnul (978) până la ruptura dintre ortodocşi şi catolici din anul 1054. Este Mucenic şi a mărturisit credinţa în Hristos fapt pentru care a fost martirizat. Pomenirea lui se săvârşeşte la data de 18/31 martie (stil nou/stil vechi).\r\nObiceiul de a turna vinul peste mormânt nu este bisericesc.\r\nÎntotdeauna crucea se aranjează la capul celui adormit.

 148. gheorghe spune:

  buna ziua parinte,am o intrebare,am o pereche de cumatri,la care am botezat….as vrea sami fie nasi,vreau sa stiu daca se poate

 149. cristina spune:

  DOAMNE AJUTA.PARINTE AM MAE NEVOIE DE UN SFATam mai scris pe site.am cunoscut pe inter net un baiat cu care cu voia Domnului o sa ne intalnim.problema este ca acest baiat cand vine vorba despre casatorie el nu vrea cu lautari.el vrea nunta crestina si imi explica mai multe despre aceasta.dar totusi eu vreau nunta de lume .nu cu alai si fastuasa dar ….cu invitati cu muzica .ce sa fac?va rog mult ajutati_ma.pe langa aceasta daca va exista aceasta casatorie eu va trebui sa plec din banat in moldova.iar eu sunt foarte atasata de familia_fac o mica paranteza eu sunt de etnie roma si cred ca sunt umpic mai atasata de familie decat este normal.dar imi place si baiatul.si imi doresc din inima sa am o familie ,sa ies din depresia pe care am avut_o din cauza unei despartiri dupa6ani.va multumesc .doamne ajuta!

 150. Ruslan spune:

  Slava Domnului Nostru Iisus Hristos! Parinte, se cuvine noua sa citim psaltiria?

 151. stefan anca spune:

  sarut mana

 152. Cristina spune:

  Bună ziua părinte,îmi cer iertare dacă e o întrebare care nu vă privește. Dacă puteți să ne spuneți,taina Sfântului Botez se realizează doar după sfârșitul sfintei Liturghii sau poate fi realizată și mai târziu,de exemplu pe la orele 16.00? Mulțumesc anticipat

 153. Elena spune:

  Buna ziua! Va rog mult spuneti-mi ce parere aveti despre slujba sf. Vasile ce se face in fiecare joi la manastirea Saharna? Va multumesc.

 154. Adriana spune:

  Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. De ceva timp realizez ca simt din timp unele intimplari sau vorbe. Azi m-am gindit la moarte si peste 5 minute bunica m-a anuntat despre moarte unei cunoscute. Deseori simt deja-vu…am impresia ca retraiesc unele clipe din trecut. Pot visa niste oameni, niste vorbe si apoi sa uit visul, iar cind ajung sa vad sau sa aud aceeasi in viata reala, imi amintesc ca am visat asta. Ma cam sperie asta si nu stiu daca e corect sa cred in vreo putere extrasensorica. Cu toate acestea, memoria mea devine tot mai rea si uit momente importante din viata..Va rog sa imi spuneti daca are rost sa imi fac griji. Va multumesc anticipat.

  • pmarcel spune:

   Momentele de deja-vu sunt considerate ca fiind înșelăciuni din partea celui rău, care nu știe viitorul ci îl intuiește. Să nu dați importanță acestora ci căutați o mai mare apropiere de Dumnezeu, de sfintele slujbe și Biserică.

 155. PseudoNume spune:

  Hei!? De ce mi-ati marcat ca spam si nu mai este vizibila pe site intrebarea mea?\r\n\r\nIn caz de ce ati ratat-o sau interpretat-o gresit, va rog s-o cititi din nou cu grija si sa-mi raspundeti.\r\n\r\nParinte, am inceput de curand sa citesc Biblia caci este cuvantul lui Dumnezeu catre oameni si doresc sa-l cunosc ca sa-l urmez insa unele pasaje nu le inteleg deloc. Spre exemplu: Leviticul 21:9:” Daca fiica preotului se va spurca prin desfrânare, ea necinsteste pe tatal sau: sa fie arsa cu foc.” sau Deuteronom 17:12: „Iar cine se va purta asa de îndaratnic, încât sa nu asculte pe preotul care sta acolo la slujba înaintea Domnului Dumnezeului tau, sau pe judecatorul care va fi în zilele acelea, unul ca acela sa moara.” sau acest pasaj Deutronom 13:10: „Sa-i ucizi cu pietre pâna la moarte, ca au încercat sa te abata de la Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamântul Egiptului si din casa robiei.” si inca unul Leviticul 20:10: „De se va desfrâna cineva cu femeie maritata, adica de se va desfrâna cu femeia aproapelui sau, sa se omoare desfrânatul si desfrânata.”\r\n\r\nIn toate aceste pasaje Dumnezeu da ca pedeapsa moartea pentru unele pacate. De ce? Asta intra in contradictie cu una din poruncile sale sa nu ucizi. Deci? Eu n-as ucide pe nimeni care incearca sa-mi schimbe convingerile religioase, incerc sa port o discutie civilizata sau plec. Nu sunt preot si nici n-am fica, dar n-as vrea sa fie ars nimeni pentru pacatele sale, mai ales ca stiu ca se pot indrepta. N-as ucide pe nimeni care nu asculta de preot, asta ar fi o crima teribila cine stie ce perspectiva nesanatoasa are saracul om, mai degraba as cauta sa-i luminez mintea. Suntem atatia oameni pe pamantul asta incat am putea zice ca in fiecare moment undeva un sot isi inseala sotia, dar nu este moartea lui si a amantei o pedeapsa exagerata?\r\n\r\nVa doresc numai bine!

  • pmarcel spune:

   Dragă prietene, Biblia este o carte care necesită citită de toţi, dar intepretată doar de oameni pregătiţi. De fapt totul a fost deja comentat de Sfinţii Părinţi, care prin nevoinţă de postire, rugăciune dor neîncetat după Dumnezeu şi-au curăţit sufletele şi au primit revelaţia Duhului Sfânt explicând Scriptura. Aşadar în citirea Bibliei ai nevoie de călăuză ca să nu rătăceşti în secte şi astfel să te pierzi. Ca atare se recomendă citirea Scripturii de la Noul Testament. Atunci îţi va fi mai clar, în lumina Noului Testament şi Testamentul Vechi. \nCât despre întrebările ce te frământă, starea duhovnicească a lumii era atât de decîzută că nu putea încăpea învăţătura Evangheliei, nu era pregătită să o accepte. De aceea aşa a fost starea poporului încât pentru a eradica păcatul erau nevoie de aşa măsuri drastice, nu pentru că Dumnezeu era tiran, ci pentru că aşa era lumea de decăzută. Să vedem acest lucru şi în lumina cuvântului „Dumnezeu este iubire”. Sfântul Ioan Gură de Aur (unul din marii comentatori inspirați ai Bibliei) spune că Dumnezeu a distrus Sodoma și Gomora din iubire, pentru ca păcatul să nu fie fără de sfârșit, pentru ca să nu se chinuiască și mai tare în iad oameni pentru păcatele lor strașnice, de aceea i-a luat din viață, ca să nu mai păcătuiască mai mult, să nu ia o mai mare pedeapsă.\nPoruncile Vechiului Testament, nu sunt anulate ci pur și simplu desăvârșite de cele din cadrul Noului Testament.\n\nDomane ajută

 156. sandy80 spune:

  Doamne ajuta ! Parinte va rog sa-mi spuneti si mie simptomele unei persoane blestemate sau care are vraji puternice.Blocajele,ghinioanele,necazurile sau neperseverenta in viata pot fi asa ceva ? Mentionez ca persoanei i-sa citit dezlegari , a participat la sf Maslu de multe ori este spovedita si merge frecvent la biserica , face milostenie dar are ani de zile de cand ii merge foarte rau

  • pmarcel spune:

   „Simptomele” blesteului sunt cele care îţi întorc viaţa pe dos, dar să ştiţi că blestemul prinde îndeosebi care la mijloc este o nedreptate făcută cuiva. Dacă s-a citit rugăciunea de dezlegare a blestemului, persoana s-a mărturisit sincer, fără vicleşug, s-a împărtăşit, are a viaţă adevărată bisericească, face milostenie, se roagă permanent, are bunăvoinţă faţă de toţi şi totuşi scîrba persistă, atunci putem presupune că e o încercare de la Dumnezeu care trebuie trecută cu răbdare, fără cârtire şi cu mulţumire, pentru că pe toate le face Dumnezeu spre bine, deşi este greu de acceptat acest adevăr.

   • sandy80 spune:

    Va multumesc pentru raspuns ! dar consider ca rugaciunea trebuie sa mai simplifice viata oricat de grea ar fi incercarea sau crucea, rugaciunea este comunicarea cu Divinitea si ar trebuie sa de-a rezultate la un moment dat.Rabdare trebuie sa avem dar se sfarseste la un moment dat ufff

 157. miki spune:

  Sarutmana parinte. Vroiam sa va intreb ceva. Ascultand o predica dea Parinteleui calistrat despre o doamna care fiind in Italia s-a impartasit de cateva ori la catolici , fara sa stie bineinteles ca nu e bine.Astfel mi-am adus si eu aminte ca o data l-am facut si eu , din nestiinta, considerand ca nu am facut ceva rau, am uitat sa-l spun la Sf. Spovedanie , urmand apoi de m-am impartasit la biserica ortodoxa incontinuare. Ce trb sa fac . Sarutmana.

 158. Tatiana spune:

  Buna ziua, am si eu o intrebare. Se poate de cununat vinerea? Am stabilit o data si nashii deja imi spun ca nu e bine vinerea, ca doar cei care au mai fost casatoriti se pot cununa vinerea… sunt confuza, sfatuima va rog!

 159. Jeni spune:

  Parinte, am nevoie de un sfat. Acum aproape 2 luni am aflat de moartea unui foarte bun si drag prieten care murise cu 3 ani in urma, noaptea l-am visat ca ma intreba la ce vrajitoare sa mearga sa-i faca ceva, vreun ritual. eu ii citeam prostii de genul asta dintr-o carte cand brusc am inchis cartea ca dintr-o dezmeticire si i-am spus sa mearga la manastire sa vorbeasca cu un preot ca acolo gaseste ajutorul el s-a inseninat a fost de acord dar mi-a spus ca nu poate merge ssingur, ci ca trebuie sa merg cu el. Ce inseamna asta parinte? De atunci m-am rugat in fiecare seara pt. el, am aprins lumanari la biserica, am facut milostenie si am fost si la manastire si am dat un acatist de 40 de zile pt. sufletul lui. Ce pot sa fac pt. el? Simt ca sufletul lui are nevoie de ajutor da nu stiu ce pot sa mai fac.

  • pmarcel spune:

   Ceea ce aţi făcut este corect, în afară de acatist trebuie să fie pomenit la Sf Proscomidie, în rest rugăciunea personală şi a BIsericii şi multă nădejde în Hristos.

 160. mihaela spune:

  este pacat daca are loc o relatie intima intre soti miercuri dupa 0ra 12 seara

 161. Natalia spune:

  Buna ziua parinte, am o mare neliniste sufleteasca, am un copil mic si am fost prima data cu ea la impartasanie si din nestiinta mea ca pot spune ca nu am o cultura de a merge des la biserca si din nestiinta, in impul impartasaniei am sters cu gedetul barbia copilului si preotul ma certat si eu sunt in panica,ma tem sa nu fi facut ceva rau pentru copil, poate trebuie ceva de facut, multumesc mult si cer iertare.

  • pmarcel spune:

   Sfântul Sânge cu care a fost împărtăşit copilul, dacă s-a prelins un pic pe bărbie trebuie să fie şters cu o materie, ţesătură specială (deseori este de culoare roşie), în nici un caz cu degetul. Ar trebui să mărturisiţi la Spovedanie, pentru copil nu este nimic rău, fiţi liniştită.

 162. Natalia spune:

  Mii tare rusine c anu mergdes la biserica, dar vreau sai insuflu aceasta cultura cpilului meu.

 163. Irina spune:

  Buna ziua!\r\nSuntem nu de mult timp cununati si dorim sa aflam in ce zile a saptaminii e binevenit sa avem relatii trupesti.\r\nMultumim

 164. Vlad spune:

  Buna ziua,\r\n\r\nAm o intrebare, o nelamurire. O pereche de tineri ne-au botezat baiatul nostru(ne sunt noua cumatri). Acum ei au hotarit sa se casatoreasca si vor sa ne eie de nasi. \r\n\r\nEste aceasta posibil?

 165. Anonim spune:

  Sarut mina parinte.am si eu o problema, care sper ca ma veti ajuta sa o rezolv oarecum. Am un iubit de ceva timp, insa in relatia noastra apar foarte multe certuri si neintelegeri deoarece, dupa cum spune el eu ii impun prea multe limite si nu ii permit sa-si traiasca tineretea ca o persoana obisnuita, vorbindu-i ca anumite lucruri care si le doreste sa le facem- sunt pacate, ca sunt urite in fata lui Dumnezeu.In acest sens el se supara si pe mine si risc sa spun ca si pe biserica, ca din cauza credintei mele noi nu ne putem permite multe lucruri care si le doresc tinerii din ziua de astazi..Mi-i frica ca in acest mod il indepartez si mai mult de biserica, ca si asa nu prea merge, dar nici nu vreau sa accept anumite lucruri care D-zeu nu le accepta.Va rog sa-mi spuneti cum ar fi mai bine sa procedez, ca sa nu stric si mai mult relatia lui cu Domnul si sa-l fac sa ma inteleaga corect. Ma rog de ma iertati!

  • pmarcel spune:

   Daca va iubeste cu adevarat, va respecta alegerea dumneavoastra de a pastra curatia pana la cununie, altfel veti vedea ca vrea doar altceva de la dvs. Vorbiti-i cat e de important pentru viitorul familiei dvs inclusiv a viitorilor copii, sa vedem cat de mult ii pasa…

 166. Ovidiu spune:

  Buna ziua!\r\nAm rasfoit paginile acestui site in cautarea unei rubrici unde sa pot adresa o intrebare unui preot,iar acum ca am gasit-o imi las cele cateva nelamuriri si intrebari aici. Sa incepem:\r\n\r\n1. Am constatat in viata cotidiana ca unii dintre preoti, episcopi, arhiepiscopi etc se simt oarecum ofensati daca cineva nu li se adreseaza cu apelativul „Parinte”, iar mie nu mi se pare normal acest lucru. De exemplu eu sunt inginer. Cum ar fi daca si eu m-as ofusca de fiecare data cand restul lumii nu mi se adreseaza cu formula „Domnule inginer”? Pe principiul acesta, in societate ar trebui sa ne adresam unul altuia numai cu „domnule inginer/doctor/profesor/director/manager etc, fiecare dupa meseria pe care o are, ceea ce ar fi un impediment in apropierea oamenilor unul fata de altul. Asa ca preotii fixisti care tin cu dintii de apelativul „parinte nu mi se pare ca ar avea o atitudine ce corespunde cu umilinta crestina. Dumneavoastra ce parere aveti in legatura cu asta?\r\n\r\n2. Tot in cadrul vietii cotidiene, din discutiile pe care le-am avut cu diversi preoti, teologi, calugari si calugarite, se pare ca toti acestia erau „curiosi” cu privire la viata personala a oamenilor, inclusiv a mea. Nu de putine ori esti intrebat cand te casatoresti, iar dupa ce te-ai casatorit, cand vei face primul copil, dupa ce il faci pe primul, esti intrebat cand il faci pe al doilea etc. Imi cer scuze de expresia mai dura, dar oamenii astia chiar n-au alta treaba decat sa se uite in chilotii oamenilor si in vietile lor? Se pare ca unii dintre slujitorii bisericii sunt foarte preocupati despre ceea ce fac oamenii in pat, in ce pozitii fac sex (unii spun ca numai cea a misionarului e buna, restul fiind „pacat”), despre ce tip de sex practica oamenii (normal, oral sau anal – bineinteles, ultimele doua fiind incluse in categoria „pacatoase”), despre ce mananca oamenii la masa si cand mananca etc. Efectiv simt ca multi slujitori ai bisericii incearca sa controleze viata oamenilor in cele mai amanuntite aspecte, iar cand li se da peste nas, tot ei sunt cei care se supara.\r\nPt clarificarea subiectului, vreau si eu niste referinte atat biblice cat si patristice despre pozitiile si tipurile de sex permise. Dar atentie, scena cu Sodoma si Gomora nu se pune, deoarece aceia practicau sexul anal + alte perversiui barbat cu barbat (adica relatii homosexuale). Biblia nu spune nimic insa despre sexul anal si/sau oral heterosexual, dintre barbat si femeie (bineinteles, casatoriti). Nici scena cu Onan (cel ucis de Dumnezeu pt ca varsa samanta pe jos) nu se pune, deoarece scena se referea la o anumita situatie specifica (Onan refuza sa lase urmasi fratelui sau) , si nu vorbea in general. Astept referintele cu mult interes. Dar sa fie referinte biblice, si/sau patristice, adica de la Parintii Bisericii din primele secole crestine. In niciun caz sa nu fie simple opinii personale de la teologi din zilele noastre gen Ilie Cleopa sau Arsenie Papacioc. \r\n\r\n3. De ce Biserica Ortodoxa nu ii recunoaste drept sfinti pe Sfantul Francisc, Sfantul Anton de Padova si Sfantul Toma de Aquino? \r\nDe asemenea, voiesc sa stiu de ce Sfantul Augustin este considerat doar la rangul de Fericit? Ce i-a lipsit lui Augustin ca sa fie considerat sfant si de catre Biserica Ortodoxa?\r\nMentionez ca am citit Biblia, precum si mai multe opere de patristica + istoria religiilor, asa ca astept, daca se poate, un raspuns argumentat, poate chiar si ceva referinte. \r\nVa multumesc!

  • pmarcel spune:

   Stimate Ovidiu,\n\n1. Fericitul (fericit(ă)- treaptă de sfinţenie, precum este şi Fericita Xenia sau Matrona etc.) Augustin este considerat sfânt de Biserica Ortodoxă, prăznuirea lui se face la 15/28 iunie. Din cauza unor greşeli în credinţă nu a devenit Sfânt Părinte, adică învăţător al dreptei credinţe, cu toate aceste oricum datorită vieţii lui de după întoarcerea la credinţa dreaptă Biserica l-a recunoscut drept sfânt.\n\nRestul celor nominalizaţi: „Sfantul Francisc, Sfantul Anton de Padova si Sfantul Toma de Aquino” nu sunt recunoscuţi drept sfinţi de către Biserica Ortodoxă întrucât au avut mari abateri şi greşeli foarte grave în învăţătura de credinţă, nu au avut parte de Botezul Ortodox, nefiind parte din Biserica Ortodoxă. Oare cum ar fi proclamat Biserica Ortodoxă pe cineva sfânt care nu este fiul ei, neducând o viaţă potrivit învăţăturilor ei, inidiferent de gradul de „moralitate” de care dispunea?\n\n2. Credeţi-mă slujitorii Bisericii au alte treburi mult mai importante de făcut şi cercetat decât să se preocupe de viaţa voastră intimă, o spun din experienţă. Poate există cazuri în care v-aţi confruntat cu „introziune” în viaţa voastră personală, atunci cred că s-a manifestat doar pentru a manifesta o politeţe nimic mai mult (mă refer la faptul „când te căsătoreşti”, „când apare al doilea „etc.). \n\nCând vine credinciosul la Spovedanie şi mărturiseşte că a săvârşit păcate grave , împreunându-se peste fire, preotul nu îl iscodeşte de ce a făcut-o ci doar îi spune că este necuvenit pentru un ortodox să ducă o viaţă mai prelos de animale, căci dacă observaţă nci animalele nu săvârşesc astfel de prostii.\n\nÎmi scrieţi: „Pt clarificarea subiectului, vreau si eu niste referinte atat biblice cat si patristice despre pozitiile si tipurile de sex permise.„\n\nConsideraţi că Sfânta Scriptură (care ne indică drumul spre îndumnezeire) tratează astfeş de subiecte josnice??? Cea mai mare PROSTIE!!!\n\nSau Sfinţii Părinţi care încercau să aducă la înţelegerea a cît mai mulţi credincioşi tâlcurile şi adâncurile credinţei se interesau de poziţiile pentru împreunare???\n\nAşadar nu veţi găsi nici în Biblie nici la Sfinţii Părinţi sugestii despre poziţiile permise pentru împreunare, aceasta s-a lăsat la bunul (aici am în vedere normal, sănătos, nepervertit) simţ. Adică aşa precum a îngăduit Dumnezeu, conform celor lăsate pentru scopul procreării. Iar celelalte organe le-a lăsat Dumnezeu pentru menirea fiecăruia (gura pentru slăvirea lui Dumnezeu, şi organele celelalte vă daţi seama…)\n\nActul de împreunare legitimă doar dintre soţ şi soţie (cununaţi desigur) este îngăduit doar pentru aducere de prunci, nu pentru plăcere. \n\nExiste referinţe la Sfinţii Părinţi care au văzut ruinarea sufletească în urma săvârşirii păcatelor peste fire, acestea fiind de tipul (ofer doar câteva din lipsă de timp, cer iertare):\n\nSodamia: oprire de la Sf Împărtăşanie pentru 15 ani – Canoanele 7,62,63 a Sf Vasile cel Mare şi 59 al Sf Ioan Postitorul\n\nCurvia cu animal: 15 ani, Sf Vasile cel Mare\n\nMalahie (masturbare): post 40 zile, metanii 100 pe zi – canonul 20 al Sf Ioan Postitorul\n\nMalahie cu altul 80 zile post şi 50 metanii pe zi, – canonul 11 al Sf Ioan Postitorul \n\nCeea ce era în Sodoma şi Gomora erau păcate strigătoare la cer toate perversiunile posibile.\n\nSă uitaţi ce spune Sf Apostol Pavel: \n\nNu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, Nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu. (I Corinteni 6,9-10)

 167. Ovidiu spune:

  1. Stimate domnule preot, imi cer scuze pentu insistenta dar e musai sa va intreb: care sunt acele „abateri foarte grave” ale Sfintilor Francisc, Anton si Toma de Aquino? Dati macar cateva exemple concrete si dovezi factuale si lamuriti-ne care au fost greselile cu pricina. Eu stiu ca atat Francisc cat si Anton au facut minuni mari, au vindecat bolnavi si ologi, ba chiar au inviat persoane decedate. Toate acestea nu conteaza? Sunt fapte si intamplari documentate, sunt zeci si sute de marturii, sunt intamplari care au ramas in istorie (inclusiv stigmatele primite de Francisc in urma extazului mistic). Ce facem, le ascundem sub pres doar pt ca nu ne convin noua? Le ignoram pt ca nu corespund cu ideile noastre preconcepute despre credinta din spatiul vest-european?\r\n\r\n2. Cum sa nu fie botezati? Sfintii cu pricina au fost botezati in Biserica Apuseana, care e sora buna cu cea Ortodoxa. De altfel,argumentul bisericilor surori este ssustinut si de mai marii dumneavoastra, caci atat regretatul Prea Fericit Parinte Patriarh Teoctist, cat si actualul Patriarh Daniel sunt in relatii foarte apropiate cu Biserica Catolica. Nu degeaba a ales Papa Ioan Paul al doilea sa vina in Romania. \r\nSi apoi, chiar daca dumneavoastra personal n-ati fi de acord cu opiniile celor doi patriarhi, va spun ca botezul catolic e recunoscut de ortodocsi. Dovada? Cei ce trec de la catolicism la ortodoxie nu se mai boteaza inca odata, ci li se face doar mirungerea. Este o dovada factuala. Asa ca ma tem ca argumentul dumneavoastra cum ca acei sfinti nu au avut botezul valid, nu poate sta in picioare. \r\nNu va suparati pe mine, insa stiti vorba: prieten mi-e Platon, dar mai prieten mi-e adevarul.\r\n\r\n3. M-am uitat si eu peste documentatia cu privire la canoanele Sf Vasile si am gasit condamnat intr-adevar cazul sodomiei, insa vorbea de sodomie cu barbati (adica relatii homosexuale). Nu sodomia dintre 2 barbati ma interesa, ci sodomia (adica sexul anal) dintre sot si sotie, care nu-i mentionata. Nici sexul oral dintre sot si sotie nu-i mentionat. Iar daca nu-i mentionat intr-un mod clar si fara echivoc, dumneavoastra ca preot nu aveti argument in fata mireanului sa-i spuneti cum trebuie si cum nu trebuie sa faca sex cu propria sotie si in propria casa. Nu aveti fundament, imi pare rau, dar asta este realitatea. \r\n\r\n4. Daca sustineti ca sexul e numai si numai pt procreare, invit atunci preotii sa-mi dea bani pentru cresterea copiilor ori de cate ori am eu chef de sex (ca eu unul nu imi permit sa cresc n-spe mii de copii). Si nu numai bani, ci si alimente, rechizite si toate cele pt buna crestere a droaiei de copii pe care eu ii fac intr-una fara sa ma protejez. Sa faca bine unii preoti si sa sara cu banul si cu fapta, nu numai cu vorba. Poate asa mai practica si ei ceea ce predica, in speta umilinta crestina.\r\nVa multumesc!

  • Ovidiu spune:

   P.S. \r\nDomnule preot, am uitat sa mentionez in comentariul de mai sus o chestiune importanta: spre deosebire de Sf Vasile cel Mare, Ioan Postitorul nu face parte din categoria Parintilor Bisericii, asa ca acele canoane ale sale nu pot fi folosite ca argument prin care sa dictati viata sexuala a mirenilor. Eu v-am cerut in mod expres numai si numai argumente ale Bibliei si/sau ale Parintilor Bisericii pt ca aceste doua surse reprezinta temelia crestinismului si nu parerile personale ale lui Ioan Postitorul, fie el si sfant. Asa, daca e sa cautam in toata literatura crestina opinii anti sex anal si oral intre sot si sotie, bineinteles ca vom gasi cu nemiluita. Insa opiniile personale ale unor simpli preoti sau teologi (fie ei si cu ranguri de episcopi), nu pot niciodata sa cantareasca la fel de mult precum cartile biblice si scrierile patristice. Iar daca in canoanele Sf Vasile (care este parinte al bisericii) nu apare nimic concret anti sex anal si oral intre sot si sotie, atunci nu aveti autoritatea sa dati solutii noua mirenilor cu privire la ce putem si ce nu putem sa facem in pat cu propriile noastre sotii.

  • pmarcel spune:

   Stimate Ovidiu,\n\nTe rog să nu fii răutăcios în comentariile tale.\n\nAm observat că ai o concepţie greşită despre sodomie. Proorocul Isaia spune clar ce este Sodomia: „Vai de cei ce zic răului bine şi binelui rău; care numesc lumina întuneric şi întunericul lumină; care socotesc amarul dulce şi dulcele amar!” (Is 5,20) ADICĂ : Sodomia este pervertirea firescului. În sens restrâns însă se aplică şi la definirea relaţiilor intime nefireşti, anormale dintre oameni (atenţie nu doar între persoane de acelaşi gen, ci tot felul de apucături ale minţii bolnave de patima desfrâului dintre bărbat şi femeie) ci anume şi la ceea ce te preocupă atât de mult intrebuinţarea altor organe pentru împreunare. Deci firescul este întrebuinţarea la împreunare a organelor cu această menire.\n\nRepet ceea ce am scris anterior, fiecare mădular al omului a fost creat de Dumnezeu cu o menire anume. Acum îmi voi permite să scriu mai deschis, cu riscul de a sminti pe cineva, darmăcar acum sper să înţelegi: cum oare se mai poate numi ortodox, cucernic, duhovnicesc fiu adevărat şi devotat al Bisericii cineva care spurcă gura sa la împreunare, gura care îi este dăruită de Dumnezeu, gura care îi este dăruită pentru a înălţate sfinte rugăciuni???\n\nSusţin în continuare că împreunarea dintre bărbat şi femeie are menirea doar de aduce prunci pe lume, câţi vor apărea este cunoscut numai lui Dumnezeu, dar fiţi atemţi, viaţa ortodoxă de familie presupune şi anume înfrânare, nu de fiecare dată când are cineva are poftă trupească înseamnă că e liber să o satisfacă. Este ceea ce spune Sfântul Apostol Pavel:”Să nu vă lipsiţi unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre.”(I Corinteni 7,5)

   • Ovidiu spune:

    Domnule preot, in primul rand nu eu sunt cel care vrea sa dea solutii celorlalti oameni cu privire la ce au de facut in propriile paturi si cu propriile neveste. Preotii fac asta, nu eu. Unii preoti chiar se baga in viata personala si intima atat a mea, cat si a altora, cu tupeu si maxima nesimtire, iar acest lucru este inadmisibil. Deci rautatea si tupeul nu cred ca sunt situate in ograda mea. Ceea ce scriu eu aici si acum este doar o contra-reactie la vorbele si actiunile unor preoti, atata tot. \r\n\r\nIn al doilea rand, nu mi-ati dat niciun cotraargument valid la intrebarile pe care vi le-am pus in comentariul anterior, mai exact: \r\n1. Nu mi-ati spus deloc care-s acele „abateri grave” ale Sfintilor Francisc, Anton si Toma. \r\n2. De asemeni, eu v-am replicat ca Ioan Postitorul NU este Parinte al Bisericii, asa ca acele Canoane ale sale nu pot fi folosite ca argument pentru sustinerea opiniilor dumneavoastra. Nu v-ati obosit sa dati contraargument nici la acest lucru. \r\n3.Vad ca utilizati tot felul de tehnici retorice si masinatiuni lingvistice folosindu-va de citate biblice care nu sunt clare si care pot avea si alte interpretari sau care se pot referi la cu totul altfel de lucruri (cum este exemplul dumneavoastra din Isaia 5, 20). Nu vad niciun argument valid care sa sustina ca gura s-ar spurca la sexul oral , asa cum ziceti dumneavoastra, caci omul a fost creat de Dumnezeu cu tot cu organe genitale. Cum pot fi organele genitale „spurcate”, daca au fost create de Dumnezeu si mai ales ca fara ele nu ar mai exista fiinte vii pe pamant?\r\n\r\nDaca sustineti in continuare ca scopul sexului e numai si numai nasterea de copii, atunci va invit pe voi preotii sa va suflecati manecile si sa treceti de la vorbe la fapte. Mai exact, vreau sa va vad pe voi preotii cum sariti cu banul ca sa luati rechizite si mancare copiilor, vreau sa va vad cum spalati ZILNIC scutecele murdare cu propriile maini, cum stergeti copiii la nas, cum ii imbaiati, cum faceti mancare in bucatarie si apoi sa stati dupa fundul droaiei de copii 24 de ore din 24 sa le dati sa manance etc, si dupa toate astea sa nu lipsiti nici de la serviciu (eventual unul in ture de noapte). Asta vrem noi mirenii de la voi preotii: fapte, nu vorbe si tehnici retorice. Am fost prea rautacios?\r\nImi pare rau daca v-am suparat, insa va repet sloganul la care eu subscriu si pe care-l consider corect: „Prieten mi-e Platon, dar mai prieten mi-e adevarul”. Dar sa stiti ca de multe ori tocmai asa se intampla: adevarul supara. Asta este realitatea, si cel mai bun lucru pe care il putem face e s-o acceptam.

    • Anonim spune:

     Ovidiu, buna seara, da sunteti chiar rautacios!\r\nDe ce considerati ca ar trebui preotii sa va urmareasca cu scopul de a vedea citi copii ati mai adus pe lume…eu cred ca daca ve-ti avea o „droaie de copii” cum ati spus dvs, si v-ati adresa bisericii cu rugamintea de a primi ajutor financiar, o sa primiti un feedback, cu siguranta, cunoscind personal zeci de cazuri si sunt sigura ca real zeci de mii, in care familiile cu multi copii primesc ajutoare materiale si nu doar din partea bisericii.\r\n\r\nDoi la maina, ce nu este pe-ntelese, unde Parintele a spus ca trebuie sa ne mai infrinam cind avem pofte trupesti, si sigur ca organizmul femeii nu este predispus in fiecare zi a lunii sa conceapa un fat, cred ca cunoasteti destul de bine. In asa fel nu o sa va umpleti casa de copii, insa daca veti fi binecuvintati sa-i aveti multi, Slava Domnului, inseamna ca aveti ce sa le oferiti pe lumea asta!\r\nNumai bine si Doamne ajuta!

     • Ovidiu spune:

      In primul rand ca nu doresc sa am o droaie de copii. Tocmai de asta eu si sotia ne protejam si mai practicam din cand in cand si alte tipuri de sex, cu care preotii nu-s de acord caci chipurile pacatuim. Un preot a aflat odata cu ce ne ocupam noi (probabil in cadrul unei spovedanii, nu detaliez mai mult) si a inceput sa ne tina morala. Bineinteles ca i-am dat peste nas acelui nesimtit in secunda doi. Ideea este ca nimeni nu are dreptul sa intre in viata privata si in casnicia altuia. Sa faca deci bine preotii sa-si vada de treaba lor si de propriile lor familii. Daca cineva vrea sa mai practice si alte tipuri de sex cu propria sotie si in propria ograda, nu-i treaba preotilor sa-si bage nasul unde nu le fierbe oala. Nu le plac lor alte tipuri de sex? Foarte bine, atunci sa fie fericiti si sa nu le practice. Dar sa-i lase pe cei carora le place sa le practice dupa cum crede fiecare de cuviinta, mai alesnca atunci cand li se cer argumente patristice dau din colt in colt si in loc sa dea raspunsuri clare, ei apeleaza la tehnici retorice si versete biblice trunchiate. Poate le merge cu babele purtatoare de batic, insa cineva care a citit cat de cat si e informat vede imediat lipsa lor de argumente. Asta am vrut eu sa ilustrez in comentariul de mai sus.

    • Cristina spune:

     Ovidiu,Dumnezeu ori face,ori nu face parte din viețile fiecăruia dintre noi. Atât modul în care ne comportăm în societate, la serviciu și nu în ultimul rând în familie îl bucură sau îl întristează. Nu ai dreptul să acuzi preotul că se implică în familia și viața ta privată, el vine cu sfaturi care să ne indrume astfel încât să nu mâniem pe Dumnezeu. Noi nu alegem situațiile care îl privesc sau nu pe El, El face parte din toate.

 168. Petru spune:

  Buna ziua, am o intrebare, va rog sa ma ajutati, sotia mea este insarcinata si stim ca o sa fie fetita, si suntem in cautarea numelui care doresc sa fie un nume crestin ortodox, ne ghindim la numele Beatrice, ar fi un nume corect?\r\nla Biserica putem gasi o cartulie unde putem sa ne uitam si sa alegem?

  • pmarcel spune:

   Evistă o astfel de muceniţă în Roma a pătimit în anul 303 şi se prăznuieşte la 29iulie/11 august. La unele biserici puteţi găsi calendare cu anexe de nume masculine şi feminine din Biserica din Apus şi Răsărit până anul 1054.

   • Ovidiu spune:

    @ Petru\r\nDesi poate risc sa devin persoana non-grata pe acest site din cauza comentariilor in care am criticat unele conceptii si opinii deplasate ale unor preoti, simt totusi nevoia sa intervin. \r\nDe ce trebuie sa dai neaparat nume de sfant copiilor, cand este binecunoscut printre teologi si preoti ca omul sfinteste numelensi nu numele pe om. Carciumile si bodegile sunt pline de oameni asa-zisi ortodocsi pe care ii cheama Ion, Mihai, Petru etc, deci nume de sfinti. E absurd sa crezi ca doar pt ca ii dai copilului un nume de sfant, acesta va duce automat o viata de sfintenie. E ca si cum am avea pretentia ca daca ii punem unui copil numele Mihai, sa devina automat poet ca Mihai Eminescu. E absurd. Renunta la asemenea gandiri superstitioase, te rog.

    • pmarcel spune:

     Stimate Ovidiu!\r\n\r\n1. Omul este liber să facă ce vrea el, ca să-ţi fie şi mai clar, tu poţi face ce vrei cu propria viaţă, orice abateri, acţiuni de înjosire a propriei demnităţi de OM. Dar să nu îndrăzneşti să te numeşti ortodox dacă te lepezi de învăţătura de credinţă ortodoxă, este furt de cele sfinte. Să ţii minte foarte bine, Dumnezeu nu se lasă batjocorit!\r\n\r\n2. Există mai multe lucruri care nu sunt stipulate în Sfânta Scriptură sau la Sfinţii Părinţi (fumat, droguri, dependenţă de shoping, internet, etc. ) care desigur sunt considerate păcat. Oare şi aici îmi vei spune că dacă nu e scris despre ele nu este păcat??? \r\n\r\nAşadar perversiunile practicate cu soţia pe care le consideri normale nu au fost subiect tratat nominal, cu exemplificări (precum vrei să auzi) în Biblie nu pentru că nu sunt păcat, ci în primul rând pentru că aşa de josnic Dumnezeu nu coboară, şi apoi era la toată lumea de la sine înţeles că se înscriu în păcatele pentru care au fost distruse Sodoma şi Gomora.\r\n\r\n3. Dacă te consideri atât de citit mai răsfoieşte şi alte surse în afară de cele de inspiraţie romano-catolică şi scolastică. Zici că Sfântul Ioan Postitorul nu este considerat Sfânt Părinte. Asta dacă luăm învăţătura care zice perioadă Sfinţilor Părinţi a fost cuprinsă în cadrul celor 7 Sinoade Ecumenice. O învăţătură de influenţă scolastică. Părintele Ioannis Romanidis, un patrolog care a sintetizat cea mai cristalină învăţătură a Sfinţilor Părinţi, în Dogmatică Empirică, face praf învăţătura aceasta (a părinţilor care au trăit în perioada celor 7 sinoade ec.), arătând inspiraţia romano-catolică. Dacă e aşa, el întreabă atunci Sf Grigorie Palama cine este? Iar Simeon Noul Teolog? etc.\r\n\r\nAşadar încearcă să-ţi lărgeşti orizontul şi cu alte puncte de vedere şi să vezi şi alte autorităţi pentru tine.\r\n\r\n4. Tradiţia de a pune la copii nume de sfinţi este izvorâtă din dorinţa părinţilor ca odraslele lor să aibă sfânt protector, ca să mijlocească sfântul la Dumnezeu, desigur dacă creştinul va duce o viaţă cucernică şi va dori măcar cât de cât să urmeze după putinţă sfinţenia protectorului său. Nu numele sfinţeşte omul ci invers omul prin viaţa sa trebuie să sfinţească numele.\r\n\r\nAstfel Ovidiu te rog să nu intervii unde nu te priveşte, pentru că în primul rând nu ţie ţi s-a oferit întrebarea, şi apoi dai sfaturi greşite.

     • Ovidiu spune:

      @ pmarcel\r\n\r\nIti raspund la insinuarile pe care le-ai facut (si o sa vorbesc cu tine la „pertu” pt ca nu mi se pare normal ca eu sa vorbesc cu cineva cu formula „dumneavoastra”, iar respectivul sa ma tutuiasca).\r\n\r\n”Dar să nu îndrăzneşti să te numeşti ortodox dacă te lepezi de învăţătura de credinţă ortodoxă, este furt de cele sfinte.”\r\n\r\nDar ia sa nu mai indraznesti sa-mi spui mie cum sa ma numesc si cum nu. Ce facem aici, ma evaluezi? Ideea e ca dumneata nu cunosti suficient de multe lucruri despre persoana mea sau despre credinta mea, asa ca ar trebui sa nu-ti mai dai cu parerea despre ceea ce nu cunosti. \r\nDaca eu nu sunt ortodox, atunci calugarii si maicile de la manastirile detinatoare si exploatatoare de sclavi tigani (robi manastiresti) din Evul Mediu erau ortodocsi? Dar fostul patriarh Miron Cristea cand da dispozitie ca filosoful Nae Ionescu sa fie pictat in chip de diavol la Catedrala patriarhala a fost sau nu ortodox adevarat? Tot patriarhul Miron Cristea cand ajunge prim-ministru in 1938 si introduce pedeapsa cu moartea era ortodox sau nu?\r\n Vrei sa mai sap in istorie si sa-ti mai dau exemple de asemenea „ortodocsi”? \r\n\r\n”Există mai multe lucruri care nu sunt stipulate în Sfânta Scriptură sau la Sfinţii Părinţi (fumat, droguri, dependenţă de shoping, internet, etc. ) care desigur sunt considerate păcat.”\r\n\r\nEste adevarat, insa spre deosebire de fumat, droguri etc, subiectul sexualitatii chiar este abordat in mod concret si specific atat in Biblie cat si in literatura patristica. Dar spre deosebire de unii preoti, Parintii Bisericii au avut decenta si bunul simt de a nu se amesteca in vietile private ale enoriasilor. Faptul ca s-au scris randuri dupa randuri despre sexualitate, dar nimic despre ce sa faca sotul cu sotia in pat, este un argument care va interzice voua preotilor sa va amestecati sub plapuma oamenilor. Simplu de tot.\r\n\r\n” Dacă te consideri atât de citit mai răsfoieşte şi alte surse în afară de cele de inspiraţie romano-catolică şi scolastică.”\r\n\r\nDar ce facem aici, eliminam sursele de inspiratie scolastica pt ca nu convin unuia sau altuia? Le bagam si pe astea sub pres, asa cum face Biserica Ortodoxa cu minunile lui Francisc din Assisi si ale lui Anton de Padova? \r\nVezi ca Ioannis Romanidis e un grec care a fost contemporan cu noi. Sunt multi teologi moderni, atat ortodocsi cat si catolici care scriu carti de dogmatica si fiecare are opinii si opinii. Dar repet ce am mai zis: opiniile si convingerile unui teolog modern sunt una, iar invataturile Parintilor Bisericii din primele secole sunt alta. Ce facem, extindem denumirea de „Parinte al Bisericii” la teologi care au trait pana la data cand ne convine noua? Il facem pe Ioan Postitorul Parinte al Bisericii ca asa spune un grec? \r\nNu l-am citit din pacate pe Romanidis, dar sa stii ca nu este nevoie de cunoastere exhaustiva ca sa comentezi sau sa intelegi un subiect. Nu-i nevoie sa fii doctor in zoologie ca sa stii ca vaca are 4 picioare si nici doctor in literatura rusa ca sa-l citesti pe Dostoievski. \r\n \r\n \r\n”Nu numele sfinţeşte omul ci invers omul prin viaţa sa trebuie să sfinţească numele”\r\n\r\nPai omule, exact asta am zis si eu mai sus in ultimul comentariu. Exact la fel si cuvant cu cuvant. Dumneata n-ai avut ochi sa vezi? Mai citeste odata, poate ca inversunarea pe care o ai ti-a afectat simtul vazului nu ti-a permis sa-mi analizezi cum trebuie spusele.

 169. Ovidiu spune:

  P.S. \r\nAi mai zis ca „Tradiţia de a pune la copii nume de sfinţi este izvorâtă din dorinţa părinţilor ca odraslele lor să aibă sfânt protector, ca să mijlocească sfântul la Dumnezeu”.\r\nSi deci daca cineva n-are nume de sfant rezulta cu n-are nici inger pazitor? O asemenea absurditate rar mi-e dat sa citesc. Primii crestini purtau nume pagane, iar la botez acestea nu erau schimbate deoarece denumirea generica de „creştin” sfinţea numele, oricare ar fi fost acesta. De exemplu Sfantul Dionisie Areopagitul purta numele unei zeitaţi pagane (Dionysos), dar cu toate astea si-a păstrat numele si dupa ce a fost convertit de Pavel in Areopagul Atenei, iar prin viata pe care a dus-o si prin scrierile pro-crestinism, numele sau s-a sfintit. Dumneata vrei sa insinuezi ca Dionisie n-a avut inger pazitor pt ca nu purta un nume care sa fi fost anterior al unui sfant?\r\nE ok ca copilul sa poarte nume de sfant, dar nu-i deloc obligatoriu. Asa ca lasati-i domnilor pe mireni sa puna ce nume vor copiilor si nu-i mai indoctrinati cu superstitii si traditii lumesti. Mai bine predicati-le Sfanta Traditie si nu traditii lumesti.

  • pmarcel spune:

   Stimate Ovidiu!\n\nAi scris: „Si deci daca cineva n-are nume de sfant rezulta cu n-are nici inger pazitor? O asemenea absurditate rar mi-e dat sa citesc.”\n\nA spus cineva că dacă un creştin pune nume care nu este nume de sfânt nu are înger păzitor? Dacă da, atunci să văd citatul!\n\nPosibil că nu vezi diferenţa dintre sfânt protector (în cinstea căruia i s-a pus numele copilului) şi înger păzitor.\n\nCu adevîrat foarte mulţi creştini au purtat nume păgâne, nu doar atît ci chiar consacrate zeilor (de ex Sf Dionisie, pe care l-ai amintit sau Sf Dimitrie etc.) care ulterior au sfinţit numele prin viaţa lor, dar aceasta nu înseamnă că ei nu aveau înger păzitor!

   • Ovidiu spune:

    @ pmarcel\r\n\r\nIntr-adevar, ai dreptate la chestiunea ingerului pazitor. Am voit sa ma refer totusi la sfant pazitor (protector), insa printr-o eroare de-a mea am scris inger in loc de sfant. Mea culpa. \r\nDar obiectia mea tot sta in picioare deoarece sfintii si martirii crestini au fost cu mult mai multi decat cei mentionati in cutare calendar sau in cutare „catalog” al bisericii. Au existat sfinti al caror nume nu este cunoscut. Au existat de asemenea si sfinti nebotezati cu apa, insa care prin martiriu au primit Botezul sangelui. Asa ca argumentul alegerii numelui copilului dupa numele de sfinti din calendar nu tine. Este foarte posibil ca nume care nu apartin niciunui sfant din calendar sa fie totusi ale unor sfinti necunoscuti (dupa cum si in razboi sau la vreme de restriste pier atat de multi oameni incat nu se mai stie de unul sau de altul), asa ca copilul nu va duce lipsa nici de sfant protector, indiferent ce nume poarta. Ca sa nu mai spun ca omul poate el insusi sa-si aleaga oricand un sfant preferat la care sa se roage mereu si mereu.\r\nVoi preotii puteti intr-adevar sa recomandati oamenilor anumite nume pt copii, atata timp cat vorbele voastre raman la stadiul de recomandari si nu se transforma in ordine sau porunci. \r\nAsa ca dumneata trebuia sa-i precizezi de prima data sus-numitului Petru (cel care ti-a adresat intrebarea) ca omul sfinteste numele si nu numele pe om si ca ramane la latitudinea sa ce nume sa dea propriului copil. Asta trebuia sa spui dumneata, cu subiect si predicat.\r\nEu atunci cand voi avea copil (daca voi avea), ii voi pune ce nume cred eu de cuviinta. N-am nevoie sa se bage preotii sa-mi dicteze ce nume sa pun. Nu-i mare filozofie sa aleg un nume, macar atat ma duce si pe mine capul.

 170. Mihai spune:

  Buna ziua. Pentru a Sfinti apartamenul ce este necesar sa pregatim?

 171. Ioana spune:

  Doamne ajuta! Cum imi dau seama daca sunt potrivita pt viata de manastire?

  • pmarcel spune:

   Viata de mănăstire este foarte frumoasă şi chiar îngerească pentru cei care o râvnesc cu toată fiinţa şi fără şovăire. Este nevoie să vă cercetaţi cu mare atenţie, ce vreţi cu adevărat, dar foarte important este să vă întrebaţi duhovnicul. Astfel de decizii se iau cu mare discernământ.

 172. Mihaela spune:

  Sarut mana as avea nevoie de un sfat am 3 copii unul de 5 ani 2 jumatate si ,si ultimul de 1 an si jumatate sunt in italia cu sotul si lucreaza numai el acum am ramas din nou insarcinata si sunt in dubii nustiu ce sa fac ma gandeam sa fac avort dar gandul asta ma infioara mie imi plac copii as face si 10 copii dar traiul este foarte greu …….nici noaptea nu mai pot sa dorm ma gandesc intruna sa fac avort sau nu dak nu fac o sa ne fie greu k nu am pe nimeni care sa ne ajute dak fac avort iar e rau imi imaginezi cat de frumos poate fi bebelusul si nu as vrea sa omor ajutati ma ce pot sa fac sunt foarte stresata ….. multumesc anticipat……DOAMNE AJUTA

  • pmarcel spune:

   Draga mea,\r\n\r\nScriu cu mare durere dar şi cu bucurie. Durere, pentru că adevăraul este următorul: noi înnotăm în sângele copiilor noştri… Aici în Republica Moldova de la independenţă până azi sunt ucişi aproximativ 5 milioane de copii (cifra statistică oficială + date neoficiale), aşadar am ucis aproximativ de două ori mai mulţi copiii decât suntem azi în ţară. În România ştiu că situaţia este similară. Crede-mă sângele acesta strigă la Dumnezeu cerând răzbunare, este exact ca şi cazul lui Cain şi Abel… Nu ştiu dacă ai văzut trupul unui copil avortat. Este cea mai neomenească crimă, împotriva unui copil nevinovat, unui suflet zămislit pentru viaţă…\r\n\r\nÎţi scriu cu bucurie pentru că îmi dă o mare nădejde, faptul că ai avut nevoie de un cuvânt care să te oprească, de altfel dacă voiai o făceai fără să întrebi pe nimeni. Sper din toată inima că nu vei face ucidere de om, care să te urmărească toată viaţă, să te distrugi moral, psihic şi duhovniceşte. Mai mult, Părintele Arsenie Boca spune că copiii nenăscuţi (avortaţi) se răzbuna pe cei născuţi. Un părinte făcea o comparaţie ori e să omori copilul mai mare (în cazul tău unul din cei trei născuţi) ori să omori pe cel nenăscut DAR VIU!!! ESTE DE FAPT ACELAŞI LUCRU.\r\n\r\nEvident că este greu material, financiar, dar crede-mă, Dumnezeu se va înduioşa de familia voastră dacă păstrezi copilul şi te va ajuta să creşti pe toţi. Dumnezeu nu rămâne dator niciodată…\r\n\r\nNe vom ruga pentru voi.

   • Mihaela spune:

    Sarut mana parinte si va multmesc din tot sufletul meu k mi ati dat un sfat bun si ma ti indrumat spre calea cea mai buna sunt fericita k am pastrat acest copil mai fericita de atat nu se putea sa mi simt copilu in burtica cum se misca abia ast.ziua cand o sa l tin in brate sper k Domnul sa ma ierte pentru gandul rau ce la m avut in legatura cu bebelusul meu si sa mi l dea sanatos Doamne Ajuta la toata lumea.

    • Mihaela spune:

     Sarut mana parinte si va multmesc din tot sufletul meu k mi ati dat un sfat bun si ma ti indrumat spre calea cea mai buna sunt fericita k am pastrat acest copil mai fericita de atat nu se putea sa mi simt copilu in burtica cum se misca abia ast.ziua cand o sa l tin in brate sper k Domnul sa ma ierte pentru gandul rau ce la m avut in legatura cu bebelusul meu si sa mi l dea sanatos Doamne Ajuta la toata lumea.Parinte am uitat sa va intreb dak sunt insarcinata si am avut acel gand rau peste care am trecut pot boteza un bebelus va rog sa mi spuneti pentru k pe 13 februarie trebuie sa botez o fetita draga mie este bine sau nu?

     • pmarcel spune:

      Sunt nespus de bucuros că aţi păstrat copilul, să ţineţi minte toată viaţa: DUMNEZEU NU RĂMÂNE DATOR NICIODATĂ!!! Numaidecât vă va ajuta să creşteţi copilul! Cât despre botez, puteţi fi naşă, doar că va trebui să vă atârnaţi foarte serios faţă misiunea de naş, care presupune rugăciunea pentru fiul duhovnicesc şi sedigur sp învăţaţi copilul credinţa, deci îndrumător în viaţa duhovnicească.\n\nP.S. Vă îndemn să mărturisiţi gândul de a ucide copilaşul, ca să nu rămână nici urmă de el.

 173. Robert spune:

  Doamne Ajuta! Daca am avut relatii trupesti cu sotia sambata seara pana in ora 24 , mai ma pot duce Duminica la Sfanta Liturghie?

 174. Anonim spune:

  Buna ziua Parinte. Ma aflu intr-o situatie complicata si am nevoie de un sfat. Din copilarie pina in adolescenta mergeam la biserica si ma rugam intotdeauna. Dupa am lasat totul si am trait un mod de viata pacatos.Si, uite asha am ajuns sa ma casatoresc de doua ori fara a ma cununa in biserica nici la prima si nici la a doua casatorie.Deci, am un divort si sunt recasatorita.Dar, nici acum nu m-am cununat pentru ca am indoieli.A doua casatorie am facut-o la insistenta parintilor pentru ca am ramas insarcinata.Sunt total impotriva avorturilor.Sotul foarte mult vroia casatoria eu insa pana a afla de sarcina vream sa ne despartim.Si, intrebarea mea este urmatoarea suntem casatoriti in fata legii insa nu si in fata lui Dumnezeu dar avem un copil(primul meu copil). Simt ca anume sufleteste nu ne potrivim deloc.Caractere total diferite.Cum ar fi mai bine sa ne cununam sau sa divortam? Daca divortam ar fi pacat in fata lui Dumnezeu?Ne considera El sot si sotie fara cununie?Mentionez ca sotul categoric nu vrea divort si vrea sa inceapa si el sa mearga la biserica.Insa simt ca totul e ca sa-mi faca mie pe plac dar nu are interes de Dumnezeu.Si eu recent m-am reintors la credinta dupa foarte mult timp.De ani buni nu m-am impartasit nici marturisit si acum tot parca mi-e foarte rusine sa o fac.Am invatat o lectie foarte grea de la viata cind nu mergi pe calea Domnului tot drumul duce la durere si dezamagire.Dar timpul nu-l pot intoarce asa ca am nevoie de un sfat. Ma scuzati pentru asa mesaj lung si multumesc anticipat.

  • pmarcel spune:

   Începeţi prin a vă întoarce cu toată inima către Dumnezeu care v-a aşteptat foarte mult. Mărturisiţi-vă neapărat, acum deja fără ruşine (ruşine trebuie să fie înainte de a săvîrşi păcatul nu la Spovedanie, că ci lui Dumnezeu vă spovediţi nu preotului care este un martor) Căutaţi un duhovnic experimentat care să vă fie părinte duhovnicesc şi ghid în viaţa duhovnicească pentru întoarcere. În faţa lui DUmnezeu nu sunteţi soţ şi soţie şi trăind împreună (având relaţii trupeşti) săvârşiţi păcatul curviei. Ca să vă căsătoriţi este neoie să aveţi credinţa ortodoxă dar şi foarte important dragoste unul pentru celălalt (reciprocă), aceasta este materia nevăzută a Tainei Cununiei. Gândiţi-vă bine până a face un pas atât de seios în viaţă, nu mai repetaţi greşelile săvârşite anterior şi nu vă jucaţi cu Sfintele Taine ale lui Hrisots, azi mă cunun iar mâine mă despart.

 175. Cristina spune:

  Buna seara. Parinte,sora mea a participat astazi la inmormintarea unui om care s-a sinucis(prin consumul abuziv de medicamente).A primit de pomana o icoana,cu Maica Domnului in brate cu Iisus Hristos.Spuneti-ne va rugam,putem sa ne rugam la aceasta iconita pentru iertarea pacatelor sufletului celui adormit,daca da,cum sa ne rugam?Multumim anticipat pentru raspuns.Rugam de ne iertati.

 176. Diana spune:

  Buna seara!parinte am si eu o intebare,noi avem niste prieteni is un cuplu de tineri el nii cumatru ne-a increstiant copilul si acuma vor sa ne ia de nasi,putem noi sai cununam?

 177. Kriss spune:

  Buna ziua…am si eu o intrebare…..prietenul nostru de familie si actuelul nas de botez al ficei melle se insoara si vrea sai fim nasi de cununie…..sunt tare confuza si nustiu ce sa fac!!! ce sai zic si cum sa procedez…..conform religiei oare se permite?!

 178. Mihail spune:

  Auzi parinte, am si eu o intrebare pt dumneata, desi cred ca nu-i prima data cand ti se pune o asemenea intrebare: vreau sa aflu de ce voi preotii precum si diverse capete bisericesti vreti ca oamenii sa vi se adreseze neaparat cu apelative de genul „parinte”, ” preacucernice parinte”, „inaltpreasfintia ta”, „preafericitul cutarescu” s.a.m.d, fiecare in functie de gradul pe care il are. De ce oare credeti ca voi preotii ati avea un statut special in societate? Daca eu ma declar acum preasfant, voi ati lua-o ca un act de umilinta? \r\nNu stiu daca ati mai fost intrebat de chestia asta si ce raspuns ati dat, insa vreau un raspuns cat mai clar. \r\n\r\nVeti observa adeseori pe preoti chiar mandrindu-se cu virtutea de-a fi umili, si o vor face pe un ton atat de umil incat ai putea foarte bine sa-i confunzi cu niste cersetori de drept comun. A vorbi în stilul acela, cu acea intonatie specifica, este o tehnica oratorica ce se invata prin seminare si facultati de teologie, nu se invata la ora de biologie sau in laboratorul de chimie. Si nu se invata la chimie sau biologie deoarece oamenii care predau adevarul n-au nevoie sa mimeze umilinta; de-a mima umilinta au nevoie doar cei care umbla cu minciunile.\r\nCand popii pretind ca oamenii sa execute ceea ce spun ei ca este moral, cand pretind controlul populatiilor, cand dicteaza ce tip de sex sa faci si ce pozitii sexuale sunt permise, cand sa muncesti, ce dijma sa le platesti, cand isi aroga drepturi si privilegii de senior feudal o fac pe un ton cat mai umil, predicand despre virtutea umilintei. \r\nBineinteles ca eu nu dau curs unor asemenea elucubratii si de obicei le spun pe nume preotilor (pe numele de familie), exact cum fac si cu restul persoanelor. De ce nu e bine asa?

  • pmarcel spune:

   Cel ce se nevoieşte spre creşterea fizică a copilului se numeşte părinite, la fel cel ce contribuie la creşterea duhovnicească a fiilor duhovniceşti este numit părinte (în sens duhovnicesc).\n\nTitlul sau apelativul de „sfinţite părinte”, „prea sfinţite” „înalt prea sfinţite” etc. nu presupune sfinţenia slujitorului fie el chiar şi patriarh! În Ortodoxie mărturisim că nu există om fără de păcat. Sfinţit înseamnă nu sfânt ci închinat Domnului. De aici şi statutul „special” în societate, ca cel al cărui viaţă este închinată slujirii Domnului, este oarecum ales în numele poporului să păstorească credincioşii.\n\nAi scris că : „Cand popii pretind ca oamenii sa execute ceea ce spun ei ca este moral, cand pretind controlul populatiilor, cand dicteaza ce tip de sex sa faci si ce pozitii sexuale sunt permise, cand sa muncesti, ce dijma sa le platesti, cand isi aroga drepturi si privilegii de senior feudal o fac pe un ton cat mai umil, predicand despre virtutea umilintei.”\n\nNimeni nu pretindă ce trebuie să faci: în Ortodoxie persoana este LIBERĂ. Faci ce vrei, doar că ce vei semăna vei culege, preotul este îndrumătorul nu persoana care forţează libertatea. Preotul recomandă, credinciosul decide să facă ascultare sau nu. \n\nMisiunea mea de preotl nu este controlul populaţiei, precum ai scris, aceasta o face Dumnezeu, ci am scopul să contribui la mântuirea turmei încredinţată mie spre păstorire. Aşadar pot recomanda doar, nu impune, în ce zile să muncească pentru binele lor (au fost multe cazuri în care enoriaşii au lucrat de sărbători mari şi duminici şi au văzut pedagogia lui Dumnezeu în practică). \n\nCând este întrebat preotul (nu este preotul cel care se interesează de astfel de subiecte, ci doar răspunde la nedumeririle enoriaşilor) despre împreunarea trupească firească dintre soţ şi soţie, poate da răspuns pentru ca cei doi să rămână oameni şi la acest subiect, să nu coboare la nivel mai jos decât animalele, care nu au deviaţii în comportament sexual, nu impune el anumite poziţii, ci dă sfat enoriaşii să rămână oameni şi în astfel de situaţii.\n\nDacă te referi la umilinţă în calitate de smerenie, atunci să ştii adevărată smerenie nu este culeasă din predica preotului ci din viaţa lui. Dacă nu vezi această virtute într-un preot, caută să vezi la altul şi tot aşa. Să ştii cel smerit nu va zice niciodată că este smerit. căci se vede pe sine mândru. Există preoţi care vor să pară smeriţi, nu îi judeca, mai bine roagă-te pentru ei, aşa îi vei ajuta mai mult. \n\nP.S. Întrebarea nu am şters-o, ci încă nu o publicasem pentru că nu aveam timp ca să-ţi răspund.

 179. Tatiana spune:

  BUNA ZIUA STIMATE Printe am asa intrebare,Duhovnikulmeu, cind ma apropii de el cu vre-o intrbare imi raspunde agresiv si este crud de imi trece dorul sa ma intreb de ceva,dar cu sa ma spovedesc,dati-mi va rog un sfat ce sa fac.

  • pmarcel spune:

   Mergem la doctorul care considerăm că cel mai bine ne va face operaţia, astfel şi în cazul duhovnicului, căutăm un duhovnic care să ne devnă părinte duhovnicesc, poate fi nu cel mai bun din lume, dar cel mai bun pentru tine personal. Mai caută. Apropo vezi ca nu cumva comportamentul preotului este condiţionat de vreo greşeală a ta, şi în aşa fel (poate nepotrivit) încearcă să te corecteze.

   • Tatiana spune:

    Imi pare rau ca sa-mi lepad duhovnikul nu am posibilitate sa mai caut altul,dar am nevoe de a vorbi cu cineva,citesc carti ai sfintilor parintisi imi apar multe intrebari.Duhovnikul nu e demult undeva un an,dar ma ghindesc ca e tinar si poate nu are destula experienta,nu stiu dar nu e placut cind nu simti ca ai o sustinere de la duhovnuk si inca una,ma ghindeam sa ma marturisec la el pe de plin ca pina acum nu am facut-o,spuneam asa pe de asupra dar imi doresc sa-mi descarc sufletul,dar nu stiu cum sa ma mai apropii de el,poate prin asa duhovnik Dumnezeu doreste sa ma curat,sa invat smerenie,ce ziceti?multumesc stimate parinte.

    • pmarcel spune:

     Încercaţi să vorbiţi sincer cu duhovnicul dvs. despre cele ce vă preocupă referitor chiar la persoana sfinţiei sale, dacă este experimentat va înţelege preocupările dvs. Posibil să vă recomande să mergeţi la un preot mai experimentat, deşi încercaţi să vedeţi oare u greşiţi făcând concluzie pripită?

 180. petrica spune:

  sarut mana ,parinte\r\n Am si eu o intrebare,este pacat sa bei cafea dupa ce ajungi acasa fiind impartasita?dar dimineata dupa o fugitiva rugaciune iau sfanta Anafura si apoi beau cafea.

  • pmarcel spune:

   Nu este păcat să bei cafea, doar că ai grijă ca acea cafea să nu devină motiv ca rugăciunea să devină aşa cum ai scris „fugitivă”. După rugăciune luăm anafura, APOI AGHIZMA, abia apoi cafeaua.

 181. AC spune:

  Sarut mana parinte. Mama mea (69 ani ) fumeaza ( nu de fata cu noi, dar a prins-o si fetita si noi de cateva ori si nu mult, cred ca 2-3 tigari/ zi), este tare nervoasa si din cand in cand mai bea si ceva alcool (facut in casa), dar nu mult, ci suficient sa se cunoasca….la vorba . Am mai incercat sa vorbesc cu ea referitor la acestea, dar se cam supara… si vreau sa evit acest lucru. Am o fetita de 12 ani infiiata pe care, sincer , ea nu o suporta. Orice vorba,fapta, orice raspuns de-al ei o enerveaza si iese scandal. (este foarte adevarat si ca fetita ii cam raspunde , nici ea n-o suporta ca fumeaza si simte ca o uraste).Am inceput de o saptamana sa citesc Paraclisul Maicii Domnului pentru amandoua si am dat si 40 Sf Liturghii. As vrea un sfat de la dvs. Ce as mai putea face,pentru ca sa vina din nou pacea intre ele ? Multumesc frumos!

 182. pedroS spune:

  sarut mana parinte,\r\nAm o intrebare ,este bine sa se casatoreasca un baiat cu o fata mai mare cu 5 ani decat el?Va rog daca se poate da si un sfat in privinta asta.\r\nDoamne ajuta!

 183. elena spune:

  Buna ziua parinte,\r\n este vreo interdictie in canoanele bisericesti referitor la nasii nostri de cununie sa nu fie finii de cununie a parintilor mirelui?\r\nVa multumesc

 184. Florin spune:

  Buna seara parinte. \r\nImi doresc foarte mult sa devin preot..Simt o atractie catre Dumnezeu si catre Sfanta Biserica.Cand ma duc la biserica simt o mare bucurie in mine.Din păcate eu am săvârşit păcatul ,,malahiei,, si din ce am citit eu pe internet nu pot sa m.a mai fac preot.Din cate am citit trebuie sa merg la duhovnicul meu sa ma spovedesc si preotul o sa imi dea un canon sa il îndeplinesc.Mie imi este extrem de rusine sa ma duc sa ma spovedesc.O sa imi fie foarte rusine sa mărturisesc păcatul.Eu am 13 ani.Eu daca as primi acel canon nu as putea sa il fac deoarece nu vreau sa afle parintii mei. Regret tot ceia ce am facut. Va rog foarte frumos sa ma ajutaţi cu sfaturi si sa imi spuneti daca dupa ce îndeplinesc canonul si ma spovedesc si ma împărtăşesc pot sa ma mai fac preot. astept raspunsul dvs. cat mai repede…Doamne Ajuta!

  • pmarcel spune:

   Dragă Florin!!!\n\nPăcatul este grav, dar tot Hristos ne porunceşte ca de fiecare dată când vom cădea, să ne sculăm, aşadar CURAJ, mergi şi mărturiseşte păcatul lui Dumnezeu (Care deja îl ştie, doar trebuie să ceri iertare), preotul fiind doar martor şi instrument în mâna lui Dumnezeu. În viaţă vei avea multe momente de „răstignire” persoanlă, aşa cum este acum pentru tine spovedania păcatului făcut. Dar nu uita nu există Înviere fără răstignire şi la fel nu uita, mai ales dacă vrei să fii preot: viaţa preoţească este o continuă răstignire şi înviere în Hristos.

 185. Tatiana spune:

  Buna seara parinte,as dori sa va itreb,logodnicul meu a botezat la o ruda de a sa,acum cind am ajuns sa cautam nasi de cununie am dori sa ne fie nasi cumatrii sai,adica este posibil ca sa ne cununi persoanele carora lea botezat copilul?Multumesc frumos!

 186. Daria spune:

  Buna seara, parinte! Am locuit cu sotul meu la parintii lui. Soacra mea este autoritara, noi trebuia sa facem cum spunea ea. La un moment dat, a inceput sa ma jigneasca, cind sotul nu era acasa. Ne controla fiecare pas. Nu am rezistat si am plecat la parintii mei cu copilul nostru. I-am propus sotului sa mergem impreuna, dar a refuzat. La inceput, credeam ca vom locui separat pina gasim ceva comun… Apoi soacra i-a interzis sa plece de linga ea. Acum el depune actele pentru desfacerea casatoriei. Eu nu vreau sa divortam, vreau sa pastram familia, pentru ca tin la el si la familia noastra. Stiu ca am gresit si eu, ca am plecat, dar nu rezistam ca sa-i dau zilnic explicatii soacrei pentru fiecare pas facut… Nu o judec, asa e firea ei. Dati-mi va rog un sfat.. Ce rugaciune as putea citi, pentru a-mi reintregi familia. Multumesc mult!

  • pmarcel spune:

   Încercaţi să vă salvaţi familia, fiţi mai răbdătoare cu soţul şi soacra. Ar fi bine să explicaţi soţului că familia voastră va fi mai strâns legată dacă veţi locui separat de soacră. Dacă nu va dori, atunci de dragul familiei ar trebui să înduraţi cicălelile, poate până la mometul când veţi găsi limbă comună cu soacra.

 187. Tatiana spune:

  Buna ziua Parinte! Vreau sa va multumesc mult pentru ca ati format acest forum si fiecare poate sa-si expue problema sa,sa ceara un sfat,Domnul sa va ajute.Am si eu o problema daca se poate asa spune,eu as numi mai bine zis o lipsa in vita mea.Am deja 36 ani si nu sint casatorita,merg la biserica, ma rog, citesc si cu ajutorul lui Dumnezeu ma impac cu aceasta lipsa avind nadejde in bunul Domnul nostru,dar cite odata ma viziteaza ghindurile cele rele,ma tem de viitorul meu,ma ghindesc daca nu voi avea familie ce va fi cu mine cui trebuiesc,pentru ce traesc,inca vre-o doi ani si de copii pot sa uit,mii frica si stiu ca e pacatul deznadajduirii dar ma apasa.Vreau, sa va rog, Parinte sustineti-ma cu us sfat,ce rugaciuni sa citesc ca sa-mi linistesc sufletul.multumesc!

 188. Ana spune:

  Buna ziua parinte. Am un copil de un an shi noua luni cu probleme neurologice, asha cum Domnul nostri IIsus Hristos a zis lasati copii sa vina la mine am mers shi eu la biserica pentru al impartasha shi a asista shi la dezbracare cu credinta ca se va linishti dar deoarece a mincat un biscuit dimineata preotul nu a vrut sa l impartashe.Oare e atit de principiala chestia asta, ca la drept vorbind am venit acasa golita sufleteshte deoarecenici la dezbracat nu am putut sta, copilul plingea shi parintele a zis sa ieshim afara

  • pmarcel spune:

   Cu părere de rău se întâmplă în rândul preoţilor şi aşa slujitori care să-şi permită astfel de greşeli. Cu părere de rău… Vă pot sfătui să mergeţi acolo unde vă veţi regăsi „ca acasă” (la Dumnezeu). Referitor la principiu: în general ortodoxul trebuie să se împărtăşească pe nemâncate, dar un copil poate fi împărtăşit, mai ales de vârsta copilului dvs, doar că până la vărsta de 3-4 copilul deja, treptat, cu mare înţelepciune (din partea părinţilor) trebuie deprins să primească Sfintele Taine pe nemâncate.

 189. Alexandra spune:

  Întrebare pentru preot\r\n\r\nDe la : just_creatza91@yahoo.com\r\n\r\nSubiectul : Spovedanie\r\n\r\nTipul întrbării: \r\n\r\nÎntrebarea : Buna ziua parinte. Sunt foarte pacatoasa l-am suparat pe Dumnezeu de nenumarate ori cu pacate foarte grele si de aceea am fost in tara (sunt instrainatate) sa ma spovedesc ca nu mai suportam constiinta incarcata . Imi era atat de rusine sa merg la preotul meu ca am ales sa merg la alt preot poate voi avea mai mult curaj dar chiar si asa nu am spus toate pacatele si pe acelea incomplete. Preotul m-a dezlegat si a zis sa ma rog mult (ceea ce nu cred ca am facut)si mi-a dat aghiazma dar cand m-am intors ma simteam si mai vinovata ca oricand simt ca inebunesc de vina ca am fost atat de lasa si am facut mai mult rau decat bine. Acum vreau sa ma duc in tara vreau sa-mi schimb viata sa ma spovedesc din nou asa cum ar fi trebuit sa o fac de la inceput dar as vrea sa stiu daca as putea sa ma reintorc la parintele meu ca ma simt vinovata ca mi-am schimbat preotul fara binecuvantarea lui si in schimb el ma cunoaste cel mai bine? \r\nMultumesc si astept raspunsul dumneavoastra

  • pmarcel spune:

   Ruşinea la Spovedanie poartă o parte de ispăşire a păcatului, este cu adevărat foarte greu să depăşeşti această trăire, DAR, mai bine să trăieşti această stare de mii de ori aici decât să părăseşti această viaţă cu păcate nemărturisite. Păcatele ascunse devin demult mai grele, de aceea să mergeţi cu toată îndrăznire şi convingerea că vă mărturisiţi nu preotului ci lui DUMNEZEU. Vă veţi simţi renăscută, înviată dacă veţi face o spovedanie completă, sinceră şi cu toată căinţa şi zdrobirea inimii că l-aţi trădat pe Dumnezeu prin păcatele voastre, ci v-aţi pricinuit mare vătămare şi rană sufletească. Curaj şi vă doresc un început bun, nou şi fericit în viaţă.

 190. capris roxana spune:

  Buna ziua. Eu vreau sa va cer un sfat ca numai Dumnezeu o sa faca dreptate. Avem o firma o afacere de fam si un angajat mi-a fugit cu ff multi bani, noi am facut tot ce trebuie din punct de vedere legal ne-am judecat intr-un final, pt ca asa e procedura, si judecatorul l-a considerat nevinovat intr0un final dupa ce a amanat sentinta de nenumarate ori. Acum Dumnezeu stie ca el e un hot, a furat, a fugit din tara, paritntii lui stiau, ca tot ei ne-au adus si cheia de la magazin atunci. Ce sa fac parinte, cum sa ma rog, ce sa citesc sa iasa adevarul la suprafata macar moral sa fiu achitata ca banii nu cred ca ii mai vad. Ajutati-ma ca legile in tara asta sunt facute cred ca pt infractori sa ii ajute nu pt noi cei care suntem corecti.

  • pmarcel spune:

   Rugaţi-vă ca Dumnezeu să vă dea putere să mergeţi mai departe în viaţă, să se facă voia Lui, referitor la hoţ, Dumnezeu le vede pe toate şi pe fiecare ce face, nu poţi construi fericirea pe lacrimile altora

 191. Cristina spune:

  Sărut mâna părinte. Vă rugăm să veniți cu un sfat, pe 19 decembrie fiica noastră împlinește un an. Vrem să organizăm o masă de sărbătoare, la care vor fi invitați toți nașii de botez ai fetei. În cazul în care, o mare parte din ei nu țin postul, putem găti și mâncare de frupt, sau este păcat? Va fi și mâncare de post, pentru cei ce au hotărât să îl țină, dar și mâncare de frupt pentru restul. Este alegerea fiecăruia dacă mănâncă sau nu? Sau va fi și păcatul nostru? Ne rugăm de ne iertați.

 192. Maria spune:

  Buna ziua parinte, am o intrebare la dumneavoastra. Putem noi cununa o pereche de tineri daca respectiva fata pe cind inca era singura nea botezat baietelul? Putem noi acum sai sustinem la Sfinta Cununie si asa sa le devenim parinti spirituali?Doamne ajuta!

 193. Cristina spune:

  Sărut mâna părinte, vă rog să veniți cu un sfat. Am planificat ca sâmbătă, de Sfântul Nicolae, să mă împărtășesc. Astăzi însă, soțul mi-a spus că vineri seara suntem invitați să sărbătorim împreună cu colegii săi de serviciu ziua lor profesională. Nu vreau să îl las să meargă singur, dar totodată vreau și să mă împărtășesc a doua zi, mai ales că nu am făcut-o de mult timp și tot timpul apar ispite care mă împiedică să o fac. Cum sa fac ca să fie bine? Vă rog de mă iertați.

 194. IONICA spune:

  Doamne Ajuta Parinte am si eu o intrebare ce sfat imi dati , Sunt despartita de primul barbat cu care am fost cununata civil si religios , dupa un timp am cunoscut un om Italian care nu a mai fost casatorit , suntem inpreuna de patru ani el e de religie catolica ,cand l am cunoscut am mers la preotul duhovnic de aici din Italia si a intrebat de cununie am avut incredere ca ne casatorim civil si religios asa cum a zis si in fata Preotului de aici , dar au trecut patru ani si tot amana casatoria . Eu merg ma spovedesc fac canonul , citesc psalmi lu David , din vietile Sfintilor , imi fac rugaciunele dar sunt nelinistita din cauza ca traiesc in pacat ,iertatima Parinte as putea face cununia Religioasa fara cununia civila . Cu casatoria noastra nu sunt de acord parinti lui pentru casa care o are , Eu din prima casatorie am doi copii si parintilor lui le este frica prin casatorie casa lui sa nu o ia copii mei dar copii mei au casa au servici multumesc Domnului , Am incercat Parinte sa le spun parintilor lui ca nu e bine sa traim asa in pacat si au ura pe mine , cu el cand vorbesc si ai spun de casatorie nu zice nu zice ca sa am rabdare ca va veni si ziua aceia . Dar eu Parinte nu vreau sa mai traiesc in pacat as vrea macar cununia religioasa se poate ? Sarutmana Doamne Ajuta si sarbatori binecuvantate-

 195. Tatiana spune:

  Sarut mina Parinte.Am asa intrebare,azi cu ajutorul lui Dumnezeu am primit sfintele taine,impartasania,dar am avut o situatie care m-a facut sa pling toata ziua, mi s-a inchis calea prin care eu ma hraneam si cresteam duhovniceste, adica am petrecut-o in scirba si plins,spuneti-mi va rog am adus eu vre-o dauna sufletului meu,am piredut darurile primite sau nu,trebuie sa marturisesc lucrul acesta sau nu…multumesc.

  • pmarcel spune:

   Nu este păcat să plângi , doar că într-o mare măsură pui în umbră importanţa evenimentului şi trăirilor duhovniceşti în urma împărtăşirii şi apoi plânsului pe durata zilei.

 196. Xenia spune:

  Sarut mana,parinte!\r\n\r\n As vrea sa va intreb daca e pacat sa te spovedesti la un alt preot in afara de duhovnic?De multe ori fiind in trecere pe langa o biserica simt nevoia sa merg sa ma spovedesc,mentionez ca trec printr-o perioada dificila,am avut parte de un esec,si am fel de fel de ganduri si framantari launtrice.E pacat daca merg sa ma spovedesc?Trebuie sa spun asta duhovnicului?\r\n\r\n Va multumesc parinte!\r\n Doamne ajuta!

  • pmarcel spune:

   Nu este păcat, doar că ar fi bine, să vă spovediţi la alţi preoţi doar dacă aveţi binecuvântarea duhovnicului. În general, este recomandat să vă mărturisiţi la unul şi acelaşi preot pentru că el deja cunoaşte trăsăturile voastre duhovniceşti, şi vă poate indica o cale cât mai corectă de tămăduire duhovnicească.

 197. Xenia spune:

  Sărut mâna, părinte!\r\n\r\n Mă iertaţi pentru deranj, aş vrea să vă rog să mă ajutaţi cu un sfat duhovnicesc.\r\n De cele mai multe ori pentru luarea unei decizii importante în viaţă cer sfatul duhovnicului.\r\nCum se procedează în cazul în care nu sunt de acord cu sfatul duhovnicului?\r\nAm avut parte de cazuri de genul acesta, şi nefiind de acord, totuşi făceam ascultare, fiindu-mi frică să mă împotrivesc.\r\nŞi din păcate, în urma ascultării duhovnicului, se întâmpla să ajung la deznăjduire, vinovătie, rezultatul nefiind cel dorit sau cum ar fi trebuit să fie.\r\nDin cauza aceasta ajung să mă supăr pe duhovnic, că nu mi-a dat binecuvântare să procedez aşa cum intuiam eu.\r\nE păcat dacă îmi ascult intuiţia şi nu ascult de duhovnic?\r\nLa spovedanie mărturisesc că sunt supărată pe părinte sau trebuie să discut aparte?\r\n\r\n Vă mulţumesc Părinte!\r\n Doamne ajută!

  • pmarcel spune:

   Aţi face bine să discutaţi aceste lucruri cu duhovnicul dvs. Nu este neapărat să fiţi de acord cu duhovnicul, însă dacă acesta vă vatămă sufletul atunci aveţi voie să cautaţi altul.

 198. D spune:

  Sărut mina părinte. Am și eu o întrebare care e procedura de cununie dacă unul din ei a fost deja căsătorit și cununat odată și ce trebuie și Cum trebuie de făcut și dacă este adevărat ca nu vor avea parte de o cununie deplina și ca coroanele le vor fi puse pe umeri și nu pe cap. Iertare pentru limbajul folosit.

  • pmarcel spune:

   Dacă unul din miri este la prima căsătorie iar celălalt la a doua, se săvârşeşte rânduiala Cununiei ca la prima nuntă. Spovediţi-vă şi vă împărtăşiţi înainte (dacă e posibil chiar în ziua evenimentului) de cununie.

 199. Roberta spune:

  Bună ziua. Am și eu o întrebare puțin mai delicată. Eu și iubitul meu, amândoi suntem creștini ortodoxi. Dar am vrea să facem nuntă într.o biserică catolică. Este permis acest lucru? Va mulțumesc!

 200. Andreea spune:

  Vreau sa ma calugaresc dar am doar 12 ani.Ce pot sa fac?

  • pmarcel spune:

   Să nu te grăbeşti cu astfel de decizii foarte importante, dacă eşti aleasă de Dumnezeu pentru calea monahismului nu vei putea fugi nicăieri. deacamdată aşteaptă să te „coci” pâne te va chema irezistibil Dumnezeu la călugărie.

 201. Ana spune:

  Buna ziua,\r\nAm o nelamurire si as dori daca se poate sa ma ajutati. Traiesc in pacat cu prietenul meu de 7 ani si recent, de 2 luni ne-am mutat impreuna. Avem ganduri de casatorie dar am citit ca pacatul desfranarii nu se spala odata cu Taina Sfintei Cununii. Ce pot face pentru a ma curati de acest pacat si a intra cu bine in casnicie? Va multumesc

  • pmarcel spune:

   Este nevoie să vă mărturisiţi cu cea mai mare sinceritate şi pocăinţă, timpul pe care vi la dăruit Domnul până la Cununie, măcar acest puţin, să-l trăiţi în curăţie. Faceţi măcar ceva pentru Domnul…

 202. Tatiana spune:

  BUNA ZIUA.Cu sarbatoarea Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos!!!Am asa o intrebare,cum sa ne luptam cu pacatele odata spovedite si din nou facute,vreai sa te schimbi,sa nu superi pe Dumnezeu,dar iata ca faci iarasi pacatele spovedite,judecarea,supararea pe apropiati si e rusine sa la spovedesti din nou,dar trecem si prin aceasta.Stiu ca Dumnezeu ne iubeste si de fiecare data, ne iarta, dar totusi cum sa luptam ca sa nu ne rapeasca vrajmasul si sa nu suparam pe Tatal Nostru…multumesc si creciun fericit.

  • pmarcel spune:

   Este o adevărată lupta cu păcatul, dar reuşita deăinde nu doar de cel ce spovedeşte şi şi de cel care se spovedeşte. Ar fi bine să aveţi un părinte duhovnic la care să vă mărturisiţi detaliat, astfel ca pentru fiecare patimă să vă rânduiască un medicament.

 203. Constantin spune:

  Sarut mina Parinte! As dori sa va intreb daca trebuie binecuvintarea duvohnicului pentru citirea Psaltirei acasa.\r\nva multumesc

 204. Oxana spune:

  Buna ziua, am si eu o intrebare, vrem sa botezam fiica noastra dar nu vrem Ca nashii de cununie sa o boteze, e posibil sa botezam fata fara ei?? Adica ei vor fi la botez dar nu vor boteza. Multumesc

 205. Maria spune:

  Spuneti-mi va rog, am fost botezata la Ciuflea, sunt crestina sau ortodoxa ? Un crestin se poate cununa la o biserica ortodoxa? Va intreb pentru ca in unele tari fac diferenza intre crestini si ortodocsi.Multumesc

 206. marcela spune:

  Buna seara . Am si eu o intrebare. Cu sotul suntem casatoriti de apropa 10 ani , dar decind ne-am casatorit de la nasi de cununie nu am mai primit nici un sfat omeneste, nici un ajutor si nici macar la botezul copiilor nu au asistat si nici datoria de nas nu si-au facut-o. De ceva vreme nu suntem in relatii bune, nu ne intilnim am avut ceva observatii si nu leau fost pe plac si nu vorbesc cu noi. Dar nici ei nu au o viata demna de urmat in calitate de nasi, cind se casatoresc cind divorteaza si asa ani de zile, noi vrem sa avem alti nasi e posibil ??? e nevoie de ceva la biserica de facut?? caci cununati suntem deja de 10 ani. Mersi anticipat!!!! astept raspunsul\r\n\r\n1

  • pmarcel spune:

   Rolul naşului la Cununie este de a fi martorul al dragostei celor doi, al ortodoxiei lor dar şi de a fi îndrumători în viaţa duhovnicească şi de familie. Din câte se pare naşii voştri nu prea corespund rolului lor, alţi naşi din punct de vedere bisericesc nu puteţi avea (pentru că nu vă recăsătoriţi) dar vă puteţi alege alţi mentori, îndrumători cu experienţă în cele duhovniceşti şi ale familiei.

 207. marcela spune:

  multumesc mult pentru sfat dar cum sa facem pur si simplu le putem spune nasi fara altceva saui cum va rog din suflet sfatuiti-ne ca sa fie totul bine pentru toti

 208. Cristian spune:

  Buna seara.Parinte pot incepe o relatie de iubire cinstita inaintea lui Dumnezeu cu fiica mosilor de botez ai varului meu bun (tatal meu si tatal lui sint frati).Nici eu si nici varul meu nu sintem neamuri de singe cu mosi lui,sint doar prieteni de familie . Cind sa nascut a fost botezat de alcineva dar in oltenia este obiceiul ca pe linga nasi care boteaza sa se numeasca si mosi. Va rog ajutatima cu un raspuns ca sa nu fac un pacat.Multumesc anticipat .

 209. Tatiana spune:

  Sarut mina Parinte!!Am intilnit asa citate:Iisus Hristos nu s-a rugat,la Maica Domnului,pentru ca era vie,nu s-a rugat apostolilor,pentru ca erau alaturi,nu s-a rugat sfintilor pentru ca nu erau sfinti,deci si noi trebuie sa ne rugam celui cui se ruga Dumnul nostru Iisus Hristos,ce pareri aveti referitor la aceasta citata.

  • Tatiana spune:

   Iertati-ma Parinte,dar de ce nu dati raspuns la toti?cred ca fiecare din noi asteptam un sfat,poate nu avem posibilitate sa ne adresam la duhovnici sau la alti oameni cunoscatori de viata duhovniceasca,dar ne impartiti in categorii, cum vad,ma rog de ma iertati.

   • pmarcel spune:

    Vă rog să nu vă supăraţi, comentarii şi întrebări sunt zeci, iar părintele mai are de făcut şi alte lucrări în fară de acestea… Vă rog să aveţi răbdare, să fiţi mai îngăduitori şi să nu faceţi concluzii pripite cu etichetarea…\r\nReferitor la întrebarea dvs. Domnul Iisus Hristos nu S-a rugat Maicii Sale, nici Apostolilor, nici Sfinţilor pentru că era, este şi va fi Dumnezeu. Noi însă ortodocşii ne rugăm Maicii Domnului, Apostolilor şi Sfinţilor pentru a ne fi mijlocitori în faşa lui Dumnezeu. Deci este absurd argumentul, totodată, rugăciunea cu care se roagă Fiul Tatălui este cea care ne dezvăluie partea omenească a Persoanei lui Hristos.

 210. Number9 spune:

  Buna ziua\r\nSufar de tulburare obsesiv compulsiva,o tulburare psihica prin care iti vin ganduri rele,urate,blasfemice,de indoiala,de desfranare(dar atentie nu imi vin cu voia mea,sunt false,eu nu le accept,nu vin cu vointa mea) ..iau tratament de la doctor si intrebarea mea este cum invingem,alungam ,infrangem aceste ganduri si ispite d.p.d.v duhovnicesc?\r\nCum sa ne curatim mintea???Cum scap de acele ganduri rele si false care imi tulbura mintea si vin fara sa vreau?\r\nMentionez ca ma rog ,cred in Dumnezeu..si vreau sa citesc si Biblia..:(\r\nPoate fi de la vrajmas gandurile rele dar false?Sufar destul de mult:(\r\nAjutati-ma va rog:(

 211. simona spune:

  saru’mana parinte,cineva mi-a zis ca nu este bine sa ma spovedesc la mai multi preoti,si doar la unul singur daca se poate la cel de botez,este adevarat parinte si de ce?

  • pmarcel spune:

   Nu este neapărat să vă spovediţi la preotul care va botezat, însă este binevenit să vă mărturisiţi la un siingur preot, să vă fie duhovnic, pentru că el vă poate cunoaşte mult mai bine părţile tari şi slabe, astfel să vă dea „tratament” duhovnicesc corespunzător şi exact.

 212. marinela spune:

  sarumana parinte,in perioada menstruatiei este pacat sa intram in biserica si sa asistam la slujba sau sa pupam icoanele,bunica mea mi-a zis ca pot intra dar sa imi pun la sold o batista alba,ca si Fecioara Maria le-a avut.multumesc mult!

  • pmarcel spune:

   Ceea ce v-a recomandat bunica nu este o regulă bisericească, ci probabil o tradiţie locală. În privinţa intrării în biserică în respectiva perioadă cei mai mulţi preoţi permit, dar să nu se atingă femeia de icoane, moaşte etc. Există şi părinţi care sunt de părerea că mai bine ar fi femeii să mai îngăduie până la perioaa cînd se va termina ciclul. O poziţie sănătoasă ar fi să consultaţi şi părerea duhovnicului.

 213. MARIA SPUNE spune:

  DOAMNE AJUTA PARINTE. VREAU SA VA MARTURISESC O MARE NELINISTE PE CARE O AM IN SUFLT SI SA MA SFATUITI CE SA FAC IN PRIVINTA ASTA CA SA-MI RECAPAT LINISTEA. LUCREZ IN SANATATE, IAR CU CEVA TIMP IN URMA INTR-UNA DIN ZILE CAND ALIMENTAM BOLNAVII, UNUL DIN EI ERA DESTUL DE GRAV, REACTIONA CAM GREU SI INCERCAND SA-I DAU SA MANANCE O DATA DAR VAZAND CA NU MANANCA L-AM LASAT IN PACE, IAR DUPA DOUA ORE CAND A FOST VIZITA O COLEGA MI-A ZIS SA-I SCOT CE ARE IN GURA, I-AM SCOS CAT S-A VAZUT DAR NU L-AM FORTAT CA ERA SOMNOLENT, INSA DUPA 4-5 ORE DE CAND S-A INTAMPLAT SA-I DAU A FOST GASIT IN STOP CARDIORESPIRATOR NU ERAM DE FATA ATUNCI SI NU A MAI PUTUT FI SALVAT. PROBLEMA E CA DE ATUNCI MA SIMT VINOVATA PENTRU CE S-A INTAMPLAT MAI ALES CA IN MOMENTUL CAND A FOST ASPIRAT I-AU ASPIRAT SI CEVA RESTURI DE MANCARE, NU A ZIS NIMENI CA ASTA AR FI CAUZA INSA PE MINE M-A MUSTRAT CONSTIINTA, IAR IN URMATOAREA ZI AM MERS SA MA SPOVEDESC, PE CINE AM MAI INTREBAT MI-A ZIS CA AR FI FACUT ATUNCI DACA ASTA AR FI FOST CAUZA SI NU DUPA ATATEA ORE INSA NUMAI DUMNEZEU POATE SA STIE CEL MAI BINE CARE A FOST CAUZA, IAR DE ATUNCI TOT ACOLO MI-E GANDUL SI MA FRAMANT DACA S-A INTAMPLAT DIN CAUZA ASTA SAU NU CU TOATE CA M-AM SPOVEDIT NU POT SA-MI MAI GASESC LINISTEA SUFLETEASCA, SI VA ROG FOARTE MULT SA-MI DATI UN SFAT CE TREBUIE SA FAC PE MAI DEPARTE, IMI PARE FOARTE RAU DE CE S-A INTAMPLAT DAR NU SE MAI POATE DA TIMPUL INAPOI, IAR CEEA CE IMI DORESC E SA PLATESC PENTRU PACATELE MELE IN LUMEA ACEASTA SI NU IN CEALALTA. AS FACE TOT CE E NEVOIE NUMAI SA NU-MI PIERD SUFLETUL. ASTEPT UN RASPUNS…DOAMNE AJUTA!

  • pmarcel spune:

   Aţi făcut ce aţi putut, v-aţi spovedit (cred că sincer) mai departe lăsaţi-vă în voia lui Dumnezeu şi rugaţi-L să vă călăuzească în viaţă.

   • MARIA SPUNE spune:

    VA MULTUMES DIN SUFLET PARINTE, CU TOATE CA TREC DE MULTE ORI PRIN MOMENTE DE DEZNADEJDE, DAR STIU CA SUNT DE LA CEL RAU, SI MA ROG LA DUMNEZEU SA-MI DEA PUTEREA SA MERG MAI DEPARTE SI SA-MI AJUTE SA TREC SI PESTE ACEASTA INCERCARE. ASA VOI FACE MA VOI RUGA LA BUNUL DUMNEZEU SA-MI CALAUZEASCA PASII PE CALEA MANTUIRII. DUMNEZEU SA VA DEA BINECUVANTARI SI CELE SPRE MANTUIRE. DOAMNE AJUTA!

    • MARIA SPUNE spune:

     IMI CER IERTARE CA VA DERANJEZ DIN NOU PARINTE. V-AS RUGA SA MA LAMURITI IN URMA INTAMPLARII PE CARE AM TRAIT-O VREAU SA VA INTREB DACA AVEAM VOIE SA MA IMPARTASESC SAU NU? PENTRU CA M-AM IMPARTASIT DUPA SPOVEDANIE. ASTEPT SA-MI RASPUNDETI CA DE O VREME TOT MA GANDESC LA ASTA, IAR CAT AM FOST DE TULBURATA SIMTEAM SA MERG SI SA MA SPOVEDESC IN ZIUA URMATOARE SI NU AM TINUT POST INAINTE, E PACAT CA NU AM TINUT POST?

     • pmarcel spune:

      Era bineveneit să postiţi măcar câteva zile înainte, de ce zic pentru că nu vă cunosc trăirea orotodoxă pe care o aveţi. Dar să ştiţi este în primul rând responsabilitatea preotului care la dezlegat la Împărtăşanie.

     • MARIA SPUNE spune:

      MULTUMES PARINTE. DE OBICEI TIN POST CATEVA ZILE INAINTE DE SPOVEDANIE DOAR CA ATUNCI MA MUSTRA CONSTIINTA SI N-AM MAI AMANAT, IAR URMATOAREA SAPTAMANA NU PUTEAM SA MA MAI SPOVEDESC, NU E UN MOTIV CA SA MA SCUZ, TREBUIA SA MAI ASTEPT, IAR CU PRIVIRE LA FAPTUL CA NU MI S-A SPUS CA NU POT SA MA IMPARTASESC TREBUIE SA MA SIMP VINOVATA? CE SA FAC? SA MARTURISESC ACEASTA FRAMANTARE LA URMATOAREA SPOVEDANIE? DEOARECE MA SIMT NELINISTITA DIN ACESTA CAUZA. CUM SA PROCEDEZ?

 214. Anca spune:

  Sarut mana,parinte!Imi cer scuze de deranj,insa am nevoie de un sfat.Sunt pur si simplu termiata psihic din cauza unui gand stupid.De vreo cateva saptamani sunt terorizata de gandul ca ar trebui sa port batic si nu port,pentru ca nu imi preq place si nu vreau sa fiu chiar asa diferita de ceilalti.Am 18 ani si tot am sentimentul ca Dumnezeu e suparat pe mine pentru ca nu port batic tot timpul.Stiu ca suna ciudat,am si virbit cu un preot si mi-a spus ca nu exteriorul e cel important.Relatia mea cu Dumnezeu s-a racit groaznic de cand au aparut gandurile astea si nu stiu ce sa fac.Sunt obsedata de gandul asta si ma tem sa nu o iau razna.Simt ca merit sa ajung in fundul iadului din cayza neascultarii mele.Duhovnicul meu mi-a spus sa nu exagerez cu nimic,sa fiu echilibrata,dar nu reusesc.Nici nu mai am putere sa ma rog.Va rog sa imi dati un sfat cam cum ar trebui sa procedez.Am citit o gramada de articole legate de acest subiect,unii sustinand ca trebuie purtat non-stop,altii spunand ca doar la biserica si la rugaciune acasa,dar nu mai stiu ce sa cred.Stiu ca e stupid,dar nu imi gasesc linistea,tot crezand ca Dumnezeu ma va pedeps pentru asta.Mama mea imi spune ca sunt absurda.Of!Astept raspusul dumneavoastra.Muktumesc!

  • pmarcel spune:

   Bun sfat va dat duhovnicul: să fiţi echilibrată, să alegeţi mijlocul de aur, dreapta judecată. Este important să vă acoperiţi capul la rugăciune, în sens de smerenie şi din „securitate duhovnicească” pentru bărbaţi, ca să nu alunece cu gândul în altă parte. În rest, în afară puteţi să nu vă acoperiţi capul cu batic şi fiţi liniştită că nu vă va pedepsi pentru aceasta Dumnezeu.

 215. luiza spune:

  parinte am si eu nevoie de un sfat…am o prietena care e indragostita de un preot iar acel om e insurat iar ea nu e constiincioasa de acest pacat nu si-l poate scoate din cap de mult timp,cu toate ca nu au vorbit mai deloc si nu ia zis asta niciodata iam zis sa il uite sa isi faca prieten si degeaba ea mi-a zis ca inca il iubeste,ce ar trebui sa faca

 216. Cristina spune:

  Buna ziua. Părinte,aș vrea să va întreb :,,se permite căsătoria între doi tineri,în cazul în care baiatul e verișor de-al 3-lea cu mama fetei”?

 217. Tatiana spune:

  Bbuna ziua Parinte!!! spuneti-mi va rog, se fac la noi in Moldova excursii prin manastiri,mai ales acum cind se va icepe postul cel mare si cum de aflat de asa chestii,multumesc.

  • Tatiana spune:

   Doamne ajuta Parinte!!!am la dvs.o intrebare,mai bine zis o problema,va rog sa ma ajutati sa ma clarific in ea.Azi e ziua cind toti se cer ertare unul de la altul,eu am avut un conflict mik cu duhovnicul meu unde ambii,dupa parerea mea am fost vinovati,eu mi-am cerut, in curind ertare de la el,asteptam asta si de la el nu pentru a ma mindri sau ceva in felul acesta ,dar prin aceasta el imi aducea un ezemplu de un luptator adevarat de a lui Dumnezeu,ma ghindeam poate crede ca nu m-a obijduit,dar d-lui ma invata sa-mi cer ertare chiar daca nu sint vinovata daca a avut loc vre-un conflict asa si fac dar asta am vrut sa vad si de la singur.Acum stau si ma rog la Dumnezeu sa nu-mi permita sa ma uit la el ca la o persoana care nu are har si poate ca Sfuntul Dumnezeu nu mai da raspunsuri prin d-lui la scaunul ispovedaniei si in genere,ertati-ma poate ca se pare ca-l judec,nu este nimeni sfint dar credeti-ma pentru mine e o jescurajare,ajutati-ma va rog si va rog de ma ertati.

 218. Adrian spune:

  Buna sear,parinte in unele sate preotul la pomana nu mananca cu lumea de ce se crede atat de superior fata de ceilalti adica pe ceilalti oameni ii crede prosti de nu manaca impreuna,ii e sila de ei?

  • pmarcel spune:

   NU cred că preotului îi este silă de oameni, altfel nu ar ajunge să fie slujitorul lui Dumnezeu şi al oamenilor. Alta este menirea, chemarea şi preocuparea preotului decât a mânca împreună cu credincioşii.