Cea dintâi datorie a credinciosului este mântuirea sufletului !

106

\r\n

1. Care este cea dintai datorie si cea mai mare grija a credinciosului in viata?\r\nCea dintai datorie si cea mai mare grija a credinciosului in viata este grija de mantuire a sufletului sau. Nimic pe lume nu e mai de pret pentru el ca mantuirea sufletului, dupa cuvantul Mantuitorului, care zice: “Ce va folosi omului de ar dobandi lumea toata si-si va pierde sufletul sau? Sau ce va da omul, in schimb, pentru sufletul sau?” (Marcu 8, 36-37).

\r\n

2. Dar ce este mantuirea?\r\nMantuirea este eliberarea din robia pacatului si a mortii si dobandirea vietii de veci, in Hristos. Ea ne-a fost facuta cu putinta de intruparea, jertfa, Invierea si Inaltarea Domnului nostru Iisus Hristos la cer, si ne-o insusim prin harul dumnezeiesc, cu care trebuie sa conlucram prin credinta prin credinta si fapte bune. De mantuire se poate impartasi orice om, caci Dumnezeu “voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si sa vina la cunostinta adevarului” (I Timotei 2, 4).

\r\n

3. Unde se gaseste adevarul care duce la mantuire?\r\nAdevarul care duce la mantuire se gaseste in Sfanta Biserica Ortodoxa, “stalpul si temelia adevarului” (I TImotei 3, 15).

\r\n

4. De la cine are Biserica Ortodoxa acest adevar?\r\nBiserica Ortodoxa are acest adevar de la Dumnezeu insusi, vestit mai dinainte prin patriarhii, dreptii si proorocii Vechiului Testament, care au avut o viata si cugetare sfanta, si apoi in mod desavarsit prin Insusi Fiul Sau intrupat, Domnul nostru Iisus Hristos, Mantuitorul, cum spune Sfantul Apostol Pavel: “Dupa ce Dumnezeu odinioara, in multe randuri si in multe chipuri, a vorbit parintilor nostri prin prooroci, in zilele acestea mai de pe urma ne-a grait noua prin Fiul, pe Care L-a pus mostenitor a toate si prin Care a facut veacurile; Care fiind stralucirea slavei si chipul fiintei Lui si Care tine toate cu cuvantul puterii Sale…” (Evrei 1, 1-3).

\r\n

5. Cum a dat Dumnezeu acest adevar?\r\nAcest adevar l-a dat Dumnezeu prin Descoperirea dumnezeiasca.

\r\n

Extras: Credinta Ortodoxa – Trinitas, Iasi, 1996

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *