FILĂ DIN VIAȚA BISERICII ,, NAȘTEREA SF.IOAN BOTEZĂTORUL ”

Troparul, glasul al 4-lea

Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.

 A doua zi după Sfânta şi dumnezeiasca Arătare, adică Botezul Domnului, Biserica a rânduit încă de la început a se prăznui soborul cinstitului şi slăvitului proroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, căci se cădea a cinsti cu praznic pe cel ce a slujit la taina Botezului dumnezeiesc, punând mâna sa pe creştetul Stăpânului. Deci, îndată după Botezul Domnului, Botezătorul se cinsteşte de toţi şi cu cântări se slăveşte, pentru că prin sobor se înţelege adunarea poporului în biserică, la cântarea şi slăvirea lui Dumnezeu, întru cinstea şi lauda marelui Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Celui ce se prăznuieşte.

Soborul, măcar că se săvârşea la toate bisericile ce sunt în toată lumea, ba încă se săvârşeşte şi astăzi; însă se face mai ales mare prăznuire în bisericile zidite în numele Botezătorului, precum oarecând în biserica lui de lângă Iordan. Se părea atunci că însuşi Botezătorul soseşte nevăzut la sfinţirea apelor, făcându-se bucurie împăraţilor şi la tot poporul, care cu multă prăznuire face pomenirea  soborul lui, după ziua dumnezeieştii Arătări.

Astfel și noi, un sobor de preoți și diaconi în frunte cu  părintele paroh prot. Ioan Plămădeală am oficiat slujba Sfintei Liturghii adresând rugăciuni fierbinți celui ce s-a învrednicit de a se atinge de creștetul Ziditorului. Cel mai mare născut din femie, lumea a primit  pe cel ce boteza cu apă. Înaintemergătorul nu își petrecea viața în pei de cămilă pentru că nu avea cu ce să se îmbrace, el o făcea din motive pedagogice și alături de ,, Mielul cel ce a ridicat păcatele lumii”  au împlinit legea. După terminarea SF. Liturghii  am adresat sincere felicitări părintelui Ioan și tuturor drepmăritorilor creștini care își au numele în cinstea Sfîntului; să ne fie sănătoși cu frică de Dumnezeu împlinind caiile Lui.

Deci, să prăznuim şi noi cu bucurie duhovnicească soborul Sfântului marelui Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul, rugându-l să mijlocească pentru noi către Stăpânul Hristos, ca să fim şi noi în Biserica celor ce prăznuiesc veşnic, în locaşul cel nefăcut de mînă  slăvind cu toate cereştile cete pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, în veci. Amin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *