\r\n
Recent cu binecuvântarea Î. P. S. Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove – Editura „Lumina lui Hristos” de pe lângă Sihăstria „Acoperământul Maicii Domnului” Goloseevo (or. Kiev, Ucraina) a editat o ediție a Calendarului Bisericesc Ortodox cu indicaţii şi îndrumări tipiconale – 2015.
\r\n
Pentru prima dată în limba română în Republica Moldova, a fost scoasă la lumină o ediţie originală a Calendarului Bisericesc Ortodox, îngrijit și adaptat în exclusivitate pentru Biserica Ortodoxă din Moldova, având convingerea că o asemenea ediție este necesară şi binevenită pentru întregul Trup real al Bisericii – şi clerului şi mirenilor care ţin la demnitatea de care s-au învrednicit – de a fi şi de a rămâne fii devotaţi ai Sfintei Biserici Ortodoxe.
\r\n
Ce cuprinde în sine această nouă ediție a Calendarului Bisericesc Ortodox?
\r\n
― Pentru început s-a purces la verificarea numelor Sfinţilor din fiecare zi a anului bisericesc dacă corespund cu cele din Sinaxare.
\r\n
― Sunt adăugați şi pe acei Sfinţi nevoitori care au trăit şi s-au nevoit pe pământurile noastre.
\r\n
― Sunt introduse parţial unele completări şi precizări, ținând seama de ultimele canonizări ale Bisericilor Ortodoxe Autocefale, inclusiv Noii Mucenici şi Mărturisitori care au pătimit, mărturisindu-L pe Hristos în secolul XX, precum şi Soboarele Sfinților, dar și Sfinţii aparte cinstiţi local în Bisericile Ortodoxe din Rusia, România, Ucraina, Belarusi, Grecia, Georgia, Serbia şi Bulgaria.
\r\n
― De asemenea sunt introduși pentru prima dată și Sfinții ortodocși care s-au preaslăvit (s-au nevoit și / sau au pătimit) în Apus (în Europa Occidentală și în nord-vestul Africii) înainte de schisma din anul 1054.
\r\n
― În Anexa 1 a Calendarului de față sunt anexate troparele şi condacele Învierii pe cele 8 glasuri.
\r\n
― În Anexa 2 sunt anexate troparele, condacele şi Mărimurile de obşte ale Sfinţilor.
\r\n
― În Anexa 3 sunt așezate troparele şi condacele pentru fiecare zi a săptămânii.
\r\n
― De asemenea sunt introduse unele indicaţii şi îndrumări liturgice şi tipiconale, necesare şi folositoare, precum şi Data Paștilor de la 1961 până la 2118 [după Pascalia Alexandrină] și cele 35 de Pascalii [35 de tabele ale Sfintelor Paști], care sunt anexate cu scop liturgic ca îndrumare şi orientare pentru fiecare creştin ortodox.
\r\n
― Cel mai important lucru care s-a realizat prin prezenta ediție a Calendarului, este că pentru prima dată în limba română sunt prezentate în ordine alfabetică: ―
\r\n
♦ Datele despre Soboarele Sfinților, fiind prezentată lista completă a Soboarelor Sfinților publicate în edițiile Calendarelor Bisericești Ortodoxe ale Bisericii Ortodoxe Ruse din anii 2003-2014.
\r\n
♦ Icoanele Făcătoare de minuni ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pomenite în Sinaxare.
\r\n
♦ Numele masculine și feminine (cu tâlcuirea / explicația semnificației unora dintre ele în limba noastră) ale Sfinților Bisericii Ortodoxe Universale, inclusiv și unii Sfinți ortodocși care s-au preaslăvit (s-au nevoit și / sau au pătimit) în Apus (în Europa Occidentală și în nord-vestul Africii) înainte de schisma din anul 1054, fiind indicată şi data sau ziua pomenirii fiecăruia.
\r\n
― toate acestea nefiind până astăzi în limba şi pe înţelesul poporului nostru – prin ediţia Calendarului Bisericesc Ortodox – 2015 s-a completat această lipsă.
\r\n
― Ediţia de faţă a Calendarului Bisericesc Ortodox cu indicaţii şi îndrumări tipiconale – 2015 cuprinde şi datele informative şi de contact ale Școlilor Teologice (Instituțiile de învățământ teologic) ale Bisericii Ortodoxe Ruse.
\r\n
Editorii Calendarului Bisericesc Ortodox cu indicaţii şi îndrumări tipiconale – 2015 au urmărit doar un singur scop – să avem la îndemână un calendar-regulator al vieţii liturgice bisericeşti din ţara noastră Moldova pentru luminarea noastră a tuturor întru sporirea evlaviei și a dragostei față de sfințenia și măreția Ortodoxiei…
\r\n
Doritorii de a procura acest Calendar sunt rugați să ne contacteze la nr. de telefon: 069790392