Prot. Mitr. Ioan Plămădeală

Prot. Mitr. Ioan Plămădeală s-a născut la 04.09.1953 în s. Cobîlea, r-nul Şoldăneşti, Republica Moldova.

În 1968 a absolvit şcoala medie din satul natal. În acelaşi an a intrat la Colegiul de Construcţii (pe atunci Tehnicumul de Construcţii) din Chişinău, pe care l-a absolvit în anul 1972.

Între 1972-1974 şi-a satisfăcut serviciul militar în rândurile armatei sovietice, fiind repartizat în Republica Democrată Germană în  armata I-a de tancuri.

În anul 1975 s-a căsătorit.

În anul 1977 a intrat la Institutul Politehnic (acum Universitatea Politehnică) din Chişinău, pe care a absolvit-o în anul 1983.

Între anii 1974-1990 a ocupat diferite funcţii conform profesiei de inginer-constructor.

În anul 1990 a intrat la şcoala duhovnicească de pe lângă mănăstirea Căpriana, care a absolvit-o în anul 1991.

La data de 16 decembrie 1990, a fost hirotonit în treapata de diacon de către ÎPS Vichentie (Moraru) în catedrala „Schimbarea la Faţă” din or. Tighina.

La data de 27 ianuarie 1991, a fost hirotonit în treapta de preot de către acelaşi ierarh în acelaşi sfânt locaş.

În anul 1991, a intrat la Seminarul Teologic din Odesa, care l-a absolvit în anul 1993.

În anul 2003, absolveşte Academia Teologică din mun. Chişinău.

În 1991 – numit paroh al bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Cruzeşti, suburbie a mun. Chişinău.

În 1993 – numit paroh al bisericii „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din s. Cimişeni, r. Criuleni. În anul 1996 a fost transferat la biserica” Sf. Arh . Mihail”, s. Dubăsarii-Vechi, r. Criuleni.

În luna iulie 1997, numit paroh al catedralei „Schimbarea la Faţă”, mun Chişinău, unde slujeşte Domnului până în prezent.

A fost decorat cu distincţii bisericeşti şi statale:

Uşile Împărăteşti deschise până la Tatăl Nostru;

1998 – Ordinul Patriarhal „Sf. Cneaz Vladimir” gr. III;

2003 – Ordinul „Sf. Paisie Velicicovschi” gr. II;

2005 – Medalia „Meritul Civic”;

2006 – Ordinul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” gr. II;

2009 – Ordinul Patriarhal „Sf. Daniil al Moscovei” gr. III;

2011 – Ordinul Patriarhal „Sf. Serghie de Radonej” gr. III;

2013 – Medalia jubiliară „Eparhia Chișinăului – 200 de ani ”;

2013 – Ordinul „Meritul Bisericesc” gr. II;

2016 – Ordinul Patriarhal „Dreptcredinciosul Cneaz Dmitri Donskoi” gr. III;

2016 – Ordinul „Gloria Muncii”;

2018 – Ordinul „Meritul Bisericesc” gr. III;

2019 – Ordinul „Recunoștinței”;

2020 – Ordinul „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”, gr. III;

A scris și a editat următoarele cărți:

2012 – Catedrala ortodoxă – “Schimbarea la Față a Mântuitorului” – Ieri Si Astazi – 110 ani – (1902–2012) – carte apărută cu binecuvantarea si sub ingrijirea părintelui prot. Ioan Plămădeală;

2016 – „Rezumări la cărţile Sfintei Scripturi”;

2017 – ”Căutați și veți afla… Calea spre cer” (cuvânt-îndemn omului contemporan);

2018 – „Cereți și vi se va da… cheia de la Cer” (cuvânt-îndemn omului contemporan);

2019 – „Bate și ți se va deschide… ușa de la Cer” (cuvânt-îndemn omului contemporan);

Participă la activităţile din domeniul vieţii bisericeşti şi de stat. A fost membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova; Protopop de Criuleni şi Dubăsari; Preşedinte al Departamentului mitropolitan Inspecţie control şi revizie; Membru al consiliului eparhial.

Din anul 2001 până în prezent este membru al Comisiei pentru graţierea persoanelor condamnate de pe lângă Preşedintele Republica Moldova.

Membru al Judecăţii Mitropolitane; Membru al Comisiei Disciplinare a Protopopiatului sectorul I (Centru).

A vizitat de două ori Ţara Sfântă (Ierusalim, Nazaret, Cana Galileii, muntele Tabor, marea Tiberiadei, r. Iordan); biserica „Sf. Irh. Nicoale” din Mira Lichia (Turcia); biserica „Sf. Irh. Nicolae” din or. Bari (Italia), unde se păstrează moaştele „Sf. Irh. Nicoale”; or. Thesalonik (Grecia) la moaştele „Sf. Mare Mucenic Dimitrie”; insula Creta (Grecia) la biserica „Sf. Ap. Tit”; insula Cipru, precum şi multe alte locuri sfinte din România, Rusia şi Ucraina.

11 thoughts on “Prot. Mitr. Ioan Plămădeală”

 1. Ana spune:

  Buna ziua parinte!\r\nPredicile D-voastra ne intaresc foarte mult, multumim lui Dumnezeu ca avem asa pastor!\r\nAs dori sa va intreb care este semnificatia ortodoxa a „ochiului atotvazator”, deoarece am citit mai multe versiuni controversate si as dori sa o aflu pe cea adevarata.\r\nSa va dea Dumnezeu sanatate si sa va aiba in paza!\r\nMultumim anticipat

  1. pmarcel spune:

   Ochiul în triunghi este un simbol crestin, ochiul semnifica atotprezenta lui Dumnezeu, iar triungiul – Sfânta Treime. Pentru o mai bună documentare în aceste probleme îţi recomand o carte „Biserica. Sinagoga. Loja. Ispitirea din Carantania. Drumul Damascului. Disoluţia masonică.”, apărută la Editura „Puncte Cardinale”, Sibiu, 2007.

 2. Atena spune:

  Buna ziua!Ma numesc Atena 40 ani.De cand am divortat de curand de 3 luni nu pot sa dorm noptile sant mereu nelinistita ma simt singura nefericita imi lipseste iubirea unui barbat care sa imi poarte de grija sa ma faca sa ma simt iubita fericita nu imi gasesc nici un loc de munca serios stabil parca nimic nu imi merge bine nu mai am incredere in nimeni uneori plang din cauza ca nu sant fericita ma gandesc ca alte femei la varsta mea au un sot au copil un serviciu stabil iar eu sant singura.Mai aprind o lumanare cnd stau acasa dar parca dumnezeu nu ma aude.Inainte sa ma casatoresc cu fostu sot am facut un juramant in biserica ca nimeni nu ne va desparti ca ne vom iubi toata viata desi nu a fost sa fie asa cum am jurat.Ce pot face sa ma dezleg de juramantul facut cu fostul sot?Astept raspuns.

  1. pmarcel spune:

   Vă îndemn să vă rugaţi lui Dumnezeu ce cale în viaţă să alegeţi după divorţ, în privinţa jurământului, cereţi sfatului preotului la care să vă mărturisiţi.

 3. Stella spune:

  Hristos a inviat spunetimi va rog la cununie poti sa ai 2 perechi de nasi?

  1. pmarcel spune:

   Deşi în unele parohiise practică, totuşi ar mai corect să aveţi o perechi de părinţi duhovniceşti (naşi) la cununie.

 4. veniamin pribeagul spune:

  Preacucernice Părinte protopop mitrofor Ioan, Deşi trebuia să Vă văd la Cernăuţi,în această zi binecuvântată, din voia lui Dumnezeu sunt nevoit să Vă prezint sincere urări de sănătate, pace şi mântuire ocazia zilei natale. Munca Sfinţiei Voastre o cunosc îndeaproape, fiind prezent de două ori în Biserica păstorită de Sfiinţia Voastră. Lucrarea „Rezumări la cărţile Sfintei Scripturi” este o pildă pentru clericii tineri despre felul în care trebuie să se pregădească de cuvînt.Primiţi dar, şi din partea noastră, nefăţarnice urări de sănătate, bună sporire în toate şi răbdare, Dumnezeu să nu Vă numere anii, ci să-i adaoge spre mângâierea noastră, a celor ce şi cu rugăciunile Preacucerniciei Voastre, ostemin pentru mântuire! Vă îmbrăţişăm cu sărutare sfântă întru Hristos Domnul!

 5. Rodica spune:

  Părinte,aveam 14 ani (16 ani în urmă)fiind cu minte de copil mam certat rău cu sora mamei mele,motivul a fost că eu sunt rea că îl supăr pe fratele meu mai mic…SA supărat tare şi chear atunci seara a plecat de la noi, ea era bolnavă cu inima.Nam vazuto după asta.peste ceva timp 3-4luni Ea a decedat.?am mers am petrecuto pe ultimul drum.Iertare nu meam cerut de la ea.de atunci mam spovedit mam împărtăşit.Am uitat de tot ce a fost atunci.Acum stau şi mă gîndesc e păcat mare ce pot face acum????sfat và rog.

  1. pmarcel spune:

   Spuneți că v-ați spovedit de atunci, dar anume acest păcat l-ați spovedit? Dacă nu atunci neapărat să o faceți.În afară de aceasta trebuie să vă pomeniți sora la fiecare Sfântă Liturghie, să vă rugați pentru ea, să faceți pentru ea milostenie, se recomandă de citit și Psaltirea. Doamne ajută!

 6. Minha Galera spune:

  Buna ziua parinte!\r\nPredicile D-voastra ne intaresc foarte mult, multumim lui Dumnezeu ca avem asa pastor!\r\nAs dori sa va intreb care este semnificatia ortodoxa a „ochiului atotvazator”, deoarece am citit mai multe versiuni controversate si as dori sa o aflu pe cea adevarata.\r\nSa va dea Dumnezeu sanatate si sa va aiba in paza!\r\nMultumim anticipat

  1. pmarcel spune:

   Bună ziua. Simbolul „Ochiului atotvăzator” îl întâlnim atât la evrei cât și în religiile antice egiptene. Egiptenii au asociat acest simbol cu Horus, zeitatea lor supremă. Ei considerau că Ochiul lui Horus este un simbol protector, aducător de înțelepciune, claritate și luciditate purtătorului. Pe de altă parte, pentru evrei, ochiul deschis a devenit un simbol al vegherii, și ochiul lui Dumnezeu – unul al veghei și grijii divine față de lume. Utilizarea simbolului ochiului este regăsită adeseori în acest sens în scrierile ebraice. Astfel, Psalmistul spune, „Ochii Domnului spre cei drepți și urechile Lui spre rugăciunea lor” (Psalmul 33, 14). Într-un alt pasaj se explicitează : „Iată că nu ațipește, nici nu doarme Cel ce păzește pe Israel” (Psalmi 121, 4). La fel, acest simbol a fost preluat și de către creștini, pentru noi el reprezentând o imagine explicită a Sfintei Treimi. Ochiul atotvăzător poate fi considerat un simbol al lui Dumnezeu manifestat prin omniprezeța Sa, prin veghea și protecția Sa permanentă, așa cum mărturisește Solomon în Proverbe, „Ochii lui Dumnezeu sunt în orice loc, veghind asupra celor răi și asupra celor buni“ (Proverbe 15:3).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *