Sf. Nicolae Velimirovici – despre fastul bisericesc

IMG_1310

\r\n

Nu puteţi înţelege de ce Biserica ortodoxă admite atâta fast interior: în icoanele scumpe, în candelele din argint, în potirele din aur, în odăjdiile din brocart şi în alte obiecte de preţ. Vreţi să ştiţi de ce?

\r\n

Fiindcă prin toată această slabă strălucire vrea să le amintească oamenilor de veşnica strălucire din cer;Să îi rupă fie şi pentru o clipă de necazurile lor pământeşti şi să le amintească de lumea cealaltă, de patria lor cerească, de împărăţia veşnicei fericiri şi a veşnicei bucurii; Să le înfăţişeze – pe cât e pământeşte cu putinţă -prin simboluri materiale acea îndestularea şi acea bogăţie în care este îmbelşugată lumea duhovnicească şi în care trebuie să fie îmbelşugat sufletul creştinesc cel închis în trup aşa cum este toată această strălucire închisă între zidurile de piatră ale bisericilor.

\r\n

La modul general, aşa stau lucrurile. Totuşi, fiecare obiect în parte, forma, culoarea, ornamentaţia lui, au în biserica ortodoxă un înţeles duhovnicesc aparte. Aşadar, în general şi în particular, toate acestea exprimă în mod simbolic o învăţătură, calea spre mântuire, drama mântuitoare a vieţii lui Hristos, a făgăduinţelor lui Hristos sau oarecare taină a Împărăţiei cerurilor.

\r\n

Credeţi că toate acestea ar putea fi transformate în pâine şi mâncate. Dar după ce vor fi mâncate? Dacă trupul mănâncă hrana sufletului, sufletul cu ce se va mai hrăni? Oare n-aţi auzit ceea ce toată lumea a auzit, şi anume cum au transformat ateii moscoviţi totul în pâine şi au mâncat, iar acum flămânzesc – şi încă aşa cum nu s-a mai flămânzit în Rusia din vremurile lui Askold şi Dir? Nu trăieşte omul numai cu pâine trupească, ci şi cu cea duhovnicească. Iar toate lucrurile şi odoarele din sfânta biserică sunt prin înţelesul lor hrană duhovnicească pentru sufletele omeneşti.

\r\n

Intraţi mai adânc în ştiinţa creştină, care e pentru noi, drumeţii pământeşti, mai însemnată decât orice altă ştiinţă, şi veţi înţelege, iar după ce veţi înţelege veţi lepăda gândurile dumneavoastră de acum şi le veţi înlocui cu gânduri drepte.

\r\n

Pace dumneavoastră şi binecuvântare.

\r\n\r\n

\r\n

 Extras din Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi vol. 2, Editura Sophia, București, 2008, p. 84-85

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *