A FOST ÎNTOTDEAUNA PREOT

Într-o cazarmă militară de turci, pe la anul 1700, sub presiunea chinurilor, un preot s-a lepădat de preoție și a devenit, așa cum se zice ”preot bisman”, adică musulman, tăiat împrejur. S-a lepădat de credință, dar și de preoție.

După câțiva ani, pentru a se distra, soldații turci l-au luat cu forța și l-au dus într-o cazarmă, zicându-i: ”Fă pentru noi ceea ce făceai atunci când erai preot ”ghiaur”!

Acesta a cerut prescură și vin. Vinul era ușor de găsit, însă prescura nu. În cele din urmă, turcii au obligat o bătrânică să frământe o prescură, pe care i-au dus-o preotului. Acesta s-a pregătit pentru Sf. Liturghie, așa cum făcea înainte să se lepede de credință. Avea o masă, un disc, un potir adevărat, precum și veșminte, pe care i le aduseseră turcii dintr-o Biserică pe care o jefuiseră. S-a pregătit pentru Proscomidie și a zis cuvintele: ”Și unul din ostași cu sulița coasta Lui a împuns și îndată a ieșit Sânge și apă”.

A luat copia și a vrut să împungă Agnețul, pentru ca în continuare să pună apa și vinul în Sfântul Potir.
Toți turcii, în afară de preot, au văzut un prunc pe Sfântul Disc și pe preot ținând în mână un cuțit mare gata să îl înfigă în prunc. Soldatii turci strigau cuprinși de frică și căzuseră cu fața la pământ.

Preotul s-a oprit din rânduiala Proscomidiei, neștiind ce se întâmplă, și, când turcii i-au spus ce au văzut, a fost luminat de Dumnezeu, L-a mărturisit pe Hristos și a pătimit moarte!

S-a lepădat de Hristos, însă harul preoției nu a plecat niciodată. A fost întotdeauna preot!

Sursa: Trăire și cunoaștere în Credința Ortodoxă– Protoprezbiter Stefan Anagnostopoulos, editura Bunavestire.

sursa: www.marturieathonita.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *