Adevărata libertate înseamnă să îl ai pe Hristos! – Tinerii din Mitropolia Moldovei au participat la ITO 2017

foto: www.doxologia.ro

„Staţi deci tari în libertatea cu care Hristos ne-a făcut liberi şi nu vă prindeţi iarăşi în jugul robiei” (Galateni 5, 1)

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, circa 50 de tineri din Eparhiile Chişinăului, de Ungheni şi Nisporeni, şi Cahul şi Comrat au participat la Intâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea ITO 2017, desfăşurată la Iaşi în perioada 1-4 septembrie.

La eveniment au participat peste 6000 de tineri ortodocși din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Franța, Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Elveția, Turcia, Iordania, Siria, dar și de pe continentul african.

Tinerii, care sunt în căutarea vieţii veşnice, îşi doresc o viaţă trăită în libertate şi adevăr, în dragoste şi bucurie sfântă. Iar adevărata libertate le-o poate dărui doar Mântuitorul nostru Iisus Hristos, El le oferă libertatea sufletului care prin harul lui Dumnezeu le transformă viaţa în bucurie şi împlinire. Iar când tinerii descoperă şi valorifică în sufletele lor iubirea, pacea şi libertatea dăruite de Hristos, atunci ei pot deveni în lume misionari ai iubirii lui Hristos în relație cu alți tineri.

Astfel, tema întrunirii din acest an a fost Tânărul în căutarea libertăţii, iar scopul: crearea cadrului în care tinerii să poată găsi modele şi să cunoască experienţe formatoare care să-i apropie de Hristos şi Biserică, prin participarea la programe educative, duhovnicești, culturale și artistice.

După festivitatea de deschidere din seara zilei de vineri, 1 septembrie 2017, în ziua de sâmbătă, tinerii au participat la două ateliere de lucru desfăşurate în unitățile de învățământ din Iaşi, tema discuțiilor fiind: libertatea. În seara zilei de sâmbătă, 3 septembrie, Grădina Palas a găzduit unul dintre cele mai așteptate momente din cadrul ITO 2017, conferința susținută de Pr. Constantin Necula.

„Când aveti senzația că v-ați îndepărtat de Dumnezeu, e simplu: mergeți după Hristos! Faceți-I cu mâna și El vă vede! De fiecare dată Hristos este acolo! Nu ați remarcat că în toate icoanele ortodoxe Hristos este doar cu fața la noi?”, a menționat Pr. Constantin Necula. De asemenea, a insistat și asupra faptului că „Libertatea și iubirea nu răspund la întrebarea ce, ci la întrebarea cine, iar răspunsul este Hristos. Adevărata libertate ține de capacitatea de a fi împreună cu El în permanență. Adevărata libertate înseamnă să îl ai pe Hristos.”

Duminică, 3 septembrie, toţi tinerii au participat la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată pe scena de pe Bulevardul Sf. Ştefan cel Mare, iar în după-amiaza aceleiaşi zile Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Întreaga lume a continuat cu Marșul Tinereții. Seara s-a încheiat cu un concert în fața Palatului Culturii.

Câteva impresii ale tinerilor participanți la ITO:

,,Într-o perioadă în care suntem tot mai mult prinşi în mrejele societăţii contemporane, drumul spre adevăr şi libertatea autentică pare anevoios şi lung. În aceste 3 zile petrecute în oraşul celor şapte coline, am trăit o bucurie imensă de a participa la întâlnirea internaţională, unde am descoperit, alături de alţi 6000 de tineri, cât e de minunat să fii tânăr, creştin şi liber! Am cunoscut tineri cu inima curată, frumoşi la chip şi la suflet, diverşi după cultură, naţionalitate , limba vorbită, dar liberi şi uniţi întru credinţă. Or, în mijlocul acestei comuniuni internaţionale am simţit cu toţii că Hristos – izvorul libertăţii, este în noi şi lângă noi mereu!’’ – Vitalie Scurtu.

„Participarea mea la ITO 2017 concluzionează armonios cu sentimentele de recunoştinţă, pace şi prezența unei mari bucurii duhovniceşti. Aceste stări sufleteşti se datorează libertății celei Adevărate, înţeleasă şi trăită pe deplin în cadrul evenimentului de la Iaşi,” – Nadejda Butnari.

„ITO 2017 a fost cu adevărat un eveniment mult-așteptat, la care nici nu visam să particip! Frații noștri de la Iași s-au descurcat de minune cu rolul de gazdă! Printre cele mai emoționante momente remarc Liturghia arhierească, care a unit în rugăciune circa 6000 de suflete. Cadourile pregătite cu grijă și ingeniozitate ne vor aduce aminte încă mult timp de grandoarea întâlnirii. ITO2017 ne-a descoperit că, dincolo de diferențele de cultură și naționalitate, dobândim unitatea, pacea și libertatea în Hristos! Hristos e în mijlocul nostru – este și va fi!” – Elena Bocancea.

„Am mers cu multe speranțe la ITO, dar am primit mai mult decât atât. În momentul în care vezi steagurile fluturând și îți dai seama că ele sunt de pe diferite continente, te apucă fiorii. Îți dai seama că ortodoxia nu are limite, că Hristos nu are limite, fiindcă dragostea Lui nu are limite, ea e peste tot și vindecă tot. După cum ne-a îndemnat şi părintele Constantin Necula: Toate rănile se vindecă prin iubire.” – Natalia Borş.

Cu impresii de la acest eveniment au revenit și cei 6 slujitori, care au însoțit grupurile de tineri. ”Am trăit clipe de aleasă bucurie sufletească. Să vezi mii de tineri adunați în același loc se întâmplă poate în fiecare zi în diverse colțuri ale lumii. Însă să îi simți în același duh al lui Hristos e o mare raritate. Cred că ne-a adunat Cuvioasa Parascheva, fiind rugătoare pentru toți pelerinii care calcă porțile acestei cetăți. Ne-am rugat, am împărtășit bucurii și scârbe, am relatat ce se întâmplă în zonele de unde ne-am adunat, am aflat cum e să fii astăzi ortodox pe diverse continente… Este o experiență aparte.

Doar astfel de întruniri ne ajută să ne cunoaștem, să ne regăsim în această lume secularizată și să dobândim mai mult curaj întru o viață cu și pentru Hristos”, a menționat prot. Octavian Moșin, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret.

Având speranţa unei noi întâlniri la Sibiu în anul 2018, tinerii din ASCO aduc sincere mulţumiri organizatorilor evenimentului Arhiepiscopiei Iașilor, în persoana arhim Nicodim Petre, pentru invitaţia de a participa la acest eveniment, dar şi Bisericii Întâmpinarea Domnului din incina USM şi tânărului Anatol Stefanov, care ne-au sprijinit în înfăptuirea acestei călătorii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

www.mitropolia.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *