Alți 30 de creștini acceptă execuția în locul islamului

crestini-etiopia

\r\n

La aproape două luni după ce Statul Islamic (IS) a publicat o filmare în care membrii săi ucideau 21 de creștini copți în Libia, duminică, 19 aprilie, organizația islamică a publicat o alta, în care mai mulți creștini din Libia era omorâți. De data aceasta, motivul a fost neplatajizya – o taxă percepută în mod forțat de la „Oamenii cărții”, potrivit fragmentului din Coran 9, 29.

\r\n

\r\n

În filmarea de 29 de minute publicată de al-Furqan, organizația Statului Islamic responsabilă cu media, apar două scene. Prima scenă constă într-un grup de creștini etiopieni îmbrăcați în întregime în negru, stând în genunchi și cu mâinile legate la spate. Membrii IS sunt mascați și stau în spatele etiopienilor cu arma la capul lor. Potrivit filmării, această scenă a avut loc în orașul Fezzan. Creștinii ținuți captivi sunt numiți „Închinători ai crucii ce aparține Bisericii etiopiene dușmane”.

\r\n

A doua scenă arată un număr mai mare de creștini etiopieni, îmbrăcați în portocaliu și stând pe malurile râului Barqa, aceeași regiune unde au fost decapitați acum ceva timp cei 21 de creștini egipteni care au refuzat să se convertească la islam.

\r\n

Alte scene includ naratorul care face trimitere la raționamentul juristului medieval Ibn Taymiyya, care proclamă pe toți creștinii drept „infideli”. Apoi, Abu Malik ibn Ans al-Nashwan, aparent unul din liderii grupului, afirmă că „modul în care Statul Islamic se ocupă de creștini este conform shariei lui Allah [legii islamice]. Jizya [tributul] se impune celor care o acceptă, iar războiul celor care se împotrivesc”. Scena finală o reprezintă împușcarea în cap a creștinilor din Fezzan și imagini cu capetelr măcelărite ale creștinilor din Barqa.

\r\n

Este foarte posibil ca motivul pentru care acești creștini „s-au împotrivit” plății jizya să-l fi reprezentat faptul că nu aveau acești bani – creștinii imigranți care lucrează în Libia, veniți fie din Egipt, fie din Etiopia, sunt extrem de săraci. Însă, nici nu au acceptat singura opțiune care i-ar fi putut salva viețile, potrivit legii islamice – renunțarea la Treimea creștină și convertirea la islam.

\r\n

Naratorul continuă spunând că, IS a „propus” creștinilor din Raqqa, Siria, să adere la islam, însă au refuzat. Așadar, IS a cerut de la ei plata tributului și dacă ar fi acceptat, ar fi trăit. În continuare urmează o scenă în care creștinii din Raqqa – potrivit celor auzite din filmare – vorbesc despre cât este de „liniștită” viața sub Statul Islamic și că tot ce au de făcut față de califat este plata tributului jizya.

\r\n

Fie că este regizat sau nu – șansele fiind mai mari pentru prima opțiune – acest așa-zis „conținut” exprimat de creștini nu este nici pe departe reprezentativ pentru majoritatea copleșitoare de creștini aflați în teritoriile anexate de către Statul Islamic.

\r\n

Această nouă filmare arată și alte scene și orașe aflate sub jurisdicția Statului Islamic, inclusiv imagini cu distrugerea în mod intenționat a bisericilor din Ninevah și Mosul, deoarece creștinii aflați aici nu au plătit sau nu au putut să plătească jizya.

\r\n

La un moment dat, același narator mascat apare vorbind despre „lupta dintre adevăr și minciună” – o trimitere la viziunea dihotomică a islamului, care, în mod cert, nu-și are aceeași origine cu „ISIS”. De exemplu, în timpul unui interviu luat acum un deceniu, atunci când a fost întrebat despre starea lui Osama bin Laden și Mullah Omar, liderul al-Qaeda Ayman al-Zawahiri a răspuns:

\r\n

Pe calea lui Allah, Jihadul este mai măreț decât orice individ sau organizație. El reprezintă o luptă între Adevăr și Minciună, până când atotputernicul Allah va moșteni pământul și pe cei care îl locuiesc. Pe Mullah Muhammad Omar și Sheikh Osama bin Laden – să-i păzească Allah de tot răul – sunt doar doi soldați ai islamului în călătoria către Jihad, în timp ce lupta dintre Adevăr [Islam] și Minciună [non-islam] transcende timpul (The Al Qaeda Reader, p. 182).

\r\n

Această afirmație rezumă cel mai bine de ce uciderea creștinilor și a altor „infideli” va continua indiferent dacă vom numi Jihadul „al-Qaeda”, „ISIS”, „Boko Haram”, „Al Shabaab” sau „Lone Wolf”. Liderii Jihadului, ideologi, emiri, sultani, califi, chiar și profetul islamului, vin și pleacă de aproape 1 400 de ani – însă Jihadul face în continuare ravagii.

\r\n

Iar, ca nu cumva cititorii occidentali în general și creștinii în special să nu creadă că acest lucru se petrece numai „acolo”, același narator, vorbind despre Occident în general, exact înainte să fie arătate trupurile măcelărite ale creștinilor etiopieni, a spus că „până nu veți îmbrățișa islamul, nu veți fi în siguranță nici măcar în visele voastre”.

\r\n

traducere şi adaptare: Lucian Filip

\r\n

http://www.doxologia.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *