„Binecuvântată fii închisoare!” – film ortodox

\r\n

Binecuvantata fii, inchisoare! – o poveste reala, plina de durere si de credinta. Cartea, lucrare autobiografica, a fost scrisa de romanca Nicole Valery Grossu, in limba franceza. In anul 2002, aceasta carte a ajuns pe ecrane, intr-un film semnat de regizorul roman Nicolae Margineanu. Acesta este primul film romanesc care arata chinurile si umilintele la care au fost supuse detinutele politice (femei) din inchisorile comuniste din Romania.

\r\n

Regizorul Nicolae Margineanu, al carui tata a fost inchis vreme de 16 ani in temnitele comuniste, a declarat: „Binecuvantata fii, inchisoare” a fost o datorie morala, un film inchinat acestor oameni care au suferit atat de mult. Ma bucur ca am reusit sa-l fac si il consider filmul cel mai important din cariera mea.”

\r\n

Rolul principal din film este jucat de Maria Ploae, alaturi de alte actrite, precum: Dorina Lazar, Ecaterina Nazarie, Victoria Cocias, Maria Rotaru, Iulia Lazar, Romanita Ionescu. Pentru rolul interpratat in acest film, Maria Ploae a castigat „Premiul Uniunii Cineastilor din Romania”, in anul 2003. Filmul a castigat doua premii si a avut o nominalizare la „Festivalul de Film din Montreal”, tot in anul 2003.

2 thoughts on “„Binecuvântată fii închisoare!” – film ortodox”

  1. Sergiu spune:

    Un film care îţi ridică puterea credinţei.

  2. curios spune:

    As propune cititorilor si cartea „Tema pentru acasa” de Nicolae Dabija. \r\nAici la fel este descrisa viata unor oameni nevinovati umiliti de regimul comunist. Numai prin credința în Dumnezeu, prin rugăciune, deținuții reușesc să scape de acea lume meschină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *