Botezul Domnului la Catedrala Schimbarea la Faţă a Mântuitorului din mun. Chişinău

Pe 6/19 ianuarie prăznuim Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Boboteaza. Botezul Mantuitorului în Iordan, poartă și denumirea de “Epifanie” sau “Teofanie”, termeni care provin din limba greacă și înseamnă “arătare”, “descoperire”. De ce arătare sau descoperire? Pentru că în momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).

\r\n

Și astăzi cerul s-a deschis, și iarăși Duhul Sfânt a coborât peste ape sfințindule, o bucurie nespusă pentru toți creștinii care întru această zi de dimineață au venit la sfintele biserici pentru a se ruga. Neîncăpătoare a fost astăzi și catedrala Schimbarea la Faţă a Mântuitorului din mun. Chişinău. Sfânta Liturghie a fost slujită de părintele paroh prot. mitr. Ioan Plămădeală împreună cu clericii catedralei.

\r\n

\r\n

\r\n

După rugăciunea amvonului s-a ieşit în procesiune în curtea bisericii, unde s-a oficiat, potrivit rânduielei, slujba Aghezmei Mari. Credincioşii prezenţi în număr mare la această slujbă au fost stropiţi  cu apa sfinţită. Părintele paroh a adresat un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa sărbătorii Botezului Domnului , când s-a descoperit Preasfânta Treime. Sfinţia sa a mai amintit de Duhul lui Dumnezeu care s-a coborât în chip de porumbel, dar şi de Mântuitorul Hristos care s-a smerit până la moarte ca să ne mântuiască pe noi. Darul Duhului Sfânt nu încetează a fi asupra noastră, dar se întristează când ne îndepărtăm de el. Regenerarea firii noastre sufleteşti se face prin credinţă trăită, prin sfinţenie şi prin viaţă plină de fapte bune“, a explicat părintele.

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *