Cu Hristos în Săptămâna Sfintelor şi Mântuitoarelor Sale Pătimiri

Săptămâna Mare sau a Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos este perioada din anul bisericesc în care suntem pelerini alături de Hristos pe drumul către Golgota. Este un timp al reflecţiei duhovniceşti şi al aplecării cu acrivie asupra textelor scripturistice.

În această săptămână Biserica prin sfintele slujbe şi prin lecturile evanghelice ne aduce aminte de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele pătimiri ale Domnului şi Dumnezeului nostru Iisus Hristos. Evenimentele legate de Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, pentru mântuitrea neamului omenesc, ne trec prin faţa ochilor noştri sufleteşti la slujbele din zilele Săptămânii Mari, în care ne aflăm. Acum Îl vom vedea pe Domnul curăţind pentru a doua oară Templul, casa Tatălui Său, de cei care Îl pângăreau făcând comerţ (`Şi a doua zi, ieşind ei din Betania…au venit în Ierusalim. Şi, intrând în templu, a început să dea afară pe cei ce vindeau şi pe cei ce cumpărau în templu, iar mesele schimbătorilor de bani şi scaunele vânzătorilor de porumbei le-a răsturnat” – Marcu 11, 12 şi 15); căutând smochine într-un pom fară roadă şi bles­te­mându-l, pentru ca apoi ucenicii să-l vadă uscat. În Templu face un sever rechizitoriu fariseilor şi cărturarilor, prevestind dărâmarea Ierusalimului şi vorbind despre a doua venire a Sa. Joia, la Cina cea de Taină, instituie Taina Sfintei Euharistii, rostind marea cuvântare de despărţire de apostolii Săi. Apoi joi spre vineri, noaptea, Se roagă cu sudori de sânge în grădina Ghetsimani, este arestat, judecat, iar vineri este răstignit pe Cruce, apoi este pus în mormânt de Iosif din Arimateea: „Şi coborându-L, L-a înfăşurat în giulgiu de in şi L-a pus într-un mormânt săpat în piatră, în care nimeni, niciodată, nu mai fusese pus” (Luca 23, 53).

Acum, când Hristos merge spre Pătimirea cea de bunăvoie, trebuie să intensificăm postirea noastră, atât trupească, cât şi duhovnicească, şi să fim alături de El în această săptămână a Sfintelor Sale Pătimiri, prin participarea la sfintele slujbe, arătând adevărată fidelitate şi dragoste.

www.ziarullumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *