Cum arată sufletul?

Se povesteşte că la un pustnic au venit mai mulţi filosofi care se certau între ei despre cum este lumea şi sufletul omului. Unii spuneau că lumea este infinită şi eternă, ceilalţi afirmau că este finită şi muritoare, unii credeau că sufletul moare împreună cu trupul în timp ce restul mărturiseau că el nu poate muri. Ce poţi să ne spui despre aceste lucruri?, a fost întrebarea adresată cuviosului.

\r\n

Atunci bătrânul le-a spus o pildă. „Cândva, demult, trăia un rege care, chemându-şi servitorii, le-a spus: «Adunaţi-vă cu toţii şi mergeţi de strângeţi la un loc pe toţi oamenii născuţi orbi din împărăţie, pentru a le arăta un elefant.»

\r\n

«Prea bine, mărite rege», au spus oamenii, după care fiecare a plecat spre a îndeplini voia stăpânului lor.

\r\n

Când toţi cei născuţi orbi au fost adunaţi în locul desemnat de rege, acesta a venit în mijlocul lor şi le-a spus: «Acesta este un elefant». Apoi unui orb i-a prezentat capul elefantului, altui orb i-a prezentat trompa, altuia urechea şi aşa mai departe, spunându-i fiecăruia că ceea ce i-a arătat a fost un elefant. De fiecare dată când regele prezenta elefantul unui orb, îl întreba pe acesta: «Omule, îţi dai seama acum cum arată un elefant? Mi-l poţi descrie?»

\r\n

Cei cărora li s-a prezentat capul elefantului au spus că elefantul este ca o mare minge. Apoi, cei cărora li s-a arătat urechea au spus că elefantul este ca un coş de fructe; cei cărora li s-au arătat colţii de fildeş ai elefantului au spus că elefantul este ca un plug; cei cărora li s-a arătat trunchiul elefantului au spus că elefantul este ca un mare burduf; cei cărora li s-au arătat picioarele au spus că elefantul este precum coloana care susţine un templu; cei cărora li s-a arătat coada au spus că elefantul este ca o perie.

\r\n

Apoi toţi orbii adunaţi în acea piaţă au început să se îmbrâncească şi să ţipe: «Aşa arată elefantul!» «Ba nu, elefantul nu arată aşa!», «Ba da!», «Ba nu!». În curând lucrurile au scăpat de sub control şi orbii au început să se îmbrâncească“.

\r\n

Pustnicul a încheiat, spunând: „La fel sunt şi cei care vorbesc la nivel teoretic de lucruri pe care ei nu le-au văzut şi cunoscut… Prin ignoranţa lor aceştia sunt exact ca orbii din povestea cu împăratul, certăreţi şi deformând realitatea într-un fel sau altul.“

\r\n

(Preluare de pe site-ul http://povestiri-cu-talc.blogspot.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *