Cum s-a nascut Fecioara Maria

Ziua de 1/14 septembrie marcheaza in Biserica Ortodoxa inceputul noului an bisericesc. Astfel, anul bisericesc se incheie in luna august. Sfarsitul anului bisericesc, ca de altfel si inceputul lui, este sub ocrotirea si binecuvantarea Sfintei Fecioare Maria: Adormirea Maicii Domnului – 15 /28 august si Nasterea Maicii Domnului – 8/21 septembrie.

Sfintii Parinti au randuit acest lucru, ca noi sa urmam pildei vietii Maicii Domnului pentru a putea primi in noi pe Hristos. Astfel, Hristos Domnul doreste sa locuiasca in noi, dupa cum a salasluit in Maica Domnului.

Mentionam ca Maica Domnului a fost rodul rugaciunilor neincetate ale Sfintilor si Dreptilor Ioachim si Ana din Nazaret. Din cauza lipsei de copii, Ioachim si Ana erau priviti ca fiind blestemati de Dumnezeu. Insa, Dumnezeu a ascultat rugaciunile lor si a trimis pe ingerul Sau sa le vesteasca ca vor avea un copil care va da trup omenesc lui Dumnezeu Fiul. Din acest motiv, Sfanta Fecioara Maria se bucura in Biserica noastra si in inimile credinciosilor de un cult deosebit, de o supramarire si supravenerare, fiind socotita „mai cinstita decat heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat serafimii”, adica decat toti ingerii. Desi se bucura de o astfel de cinstire, toata viata sa a stat sub semnul discretiei, al smereniei.

Unindu-se firea dumnezeiasca a Mantuitorului Iisus Hristos cu firea lui omeneasca, luata din Fecioara Maria prin lucrarea Duhului Sfant, se savarseste unirea omului cu Dumnezeu si prin aceasta se sfinteste si se indumnezeieste firea omeneasca. Nici ingerii din ceruri nu au putut intelege modul in care Dumnezeu Cel Vesnic devine Om in timp si Dumnezeu Cel Necuprins devine cuprins in umanitatea pe care Si-o inpropriaza.

Arhanghelul Gavriil aduce lumina in aceasta taina, prin cuvintele: Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui preainalt te va umbri; pentru aceasta si Sfantul care se va naste din tine, se va chema Fiul lui Dumnezeu. Astfel, Fecioara Maria devine fiinta creata cea mai apropiata de Sfanta Treime. Important este sa retinem ca actul intruparii este unul de conlucrare. Fara Acordul Maicii Domnului, Intruparea Domnului nu s-ar fi realizat. Momentul zamislirii este acela cand Fecioara accepta cele spuse de inger si spune: „Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau”. Asadar, Dumnezeu nu se face om fara acordul Fecioarei.

Cum s-a nascut Fecioara Maria

Ioachim cobora din vestitul neam al lui David, iar Ana era una dintre fiicele lui Levi, adica de neam preotesc. Levi a avut trei fete: pe Ana, mama Mariei, pe Elisabeta, mama lui Ioan Botezatorul, si pe Salomeea, mama fiilor lui Zevedei.

Sinaxarul zilei ne spune ei erau drepti inaintea lui Dumnezeu si la fiecare sarbatoare luau doua parti din castigul lor, o parte o dadeau saracilor, iar pe cealalta o dadeau lui Dumnezeu.

Odata, pe cand erau deja batrani si erau in Ierusalim sa jertfeasca Domnului, Marele Preot Isahar l-a mustrat pe Ioachim: „De ce aduci darul inaintea mea? Oare nu stii ca nevrednic esti sa aduci cu noi daruri, de vreme ce nu ai lasat semintie in Israel?”.

Si a plecat Ioachim foarte intristat si rusinat si defaimat de la praznicul acela, si, de mahnire, nu s-a intors la casa sa, ci s-a dus in pustie si s-a rugat lui Dumnezeu patruzeci de zile si striga catre Dumnezeu cu lacrimi, ca sa-i dea lui rod pantecelui. Asemenea si Ana, in casa si in gradina ei, se ruga lui Dumnezeu. Si i-a auzit pe dansii Domnul si a trimis pe ingerul Sau, binevestindu-le lor nasterea Maicii Domnului, care a si fost, spre mantuirea a tot neamul omenesc.

Ana a ramas in curand insarcinata, iar peste noua luni a nascut-o pe Sfanta Fecioara Maria. Zamislirea Maicii Domnului este praznuita de Biserica in 9 decembrie, iar Nasterea Maicii Domnului este sarbatorita pe 8 septembrie.

La varsta de trei ani, Ioachim si Ana au dus-o pe Sfanta Fecioara la Templu si au inchinat-o slujirii lui Dumnezeu, incredintand-o preotului Zaharia. Atunci, dupa ce parintii ei au adus sacrificii Domnului (dupa obiceiul vremii), au lasat-o impreuna cu celelalte fecioare in camerele Templului sa creasca acolo. Biserica praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului in 21 noiembrie.

In urmatorii sapte ani, Dreapta Ana si Ioachim au vizitat-o adesea pe Maria la Templu, pana la moartea lor; aceasta a ramas insa orfana la varsta de zece ani. Sfantul Ioachim a trait 80 de ani, iar Ana 79 de ani.

Rugaciunea Sfintei Ana pentru dobandirea de prunci

Doamne Dumnezeule, Atottiitorule, Cel ce numai cu cuvantul Tau ai facut cerul si pamantul cu toate cele ce sunt intr-insele; Dumnezeule, Cel ce ai zis fapturilor Tale sa creasca si sa se inmulteasca, Tu cel ce ai binecuvantat pe Sara, sotia lui Avraam, si la batranetile ei a nascut pe Isaac, si ai daruit Anei, ce era stearpa, pe Samuil Prorocul si alti copii, da-mi si mie roada pantecelui meu, si nu ma lasa sa raman pururea de ocara si urgie oamenilor. Adonai, Doamne Savaot, Tu Care stii ocara nerodirii mele, dezleaga-mi durerea inimii mele, deschide pantecele meu, si pe cea neroditoare arat-o roditoare cu Atotputernicia Ta… Si orice voi naste: fecior ori fecioara, o voi inchina Sfintiei Tale cu toata inima, daruind-o Bisericii Tale pentru a-Ti sluji pururea acolo.

sursa: crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.