De ce S-a numit Hristos pe Sine Mântuitorul lumii?

Copile, Hristos este Mântuitorul lumii. Aceasta ne învaţă şi Sfânta Scriptură, şi Părinţii Bisericii, şi întreaga noastră Tradiţie.

Citim în Sfânta Scriptură: Ştim că Acesta este cu adevărat Hristosul, Mântuitorul lumii (Ioan 4, 42), adică Hristos. În altă parte, Sfântul Ioan Evanghelistul scrie: Noi am văzut şi mărturisim că Tatăl a trimis pe Fiul, Mântuitor al lumii (I Ioan 4, 14). În altă parte, Scriptura ne învaţă că: N-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea (Ioan 3, 17).

Şi, ca să nu aduc toată bogăţia de învăţături şi de texte scripturistice, îţi voi prezenta însuşi cuvântul Domnului nostru Iisus Hristos, care zice despre Sine: N-am venit ca să judec lumea, ci ca să mântuiesc lumea (Ioan 12, 47).

Dar nu numai Scriptura Îl numeşte pe Hristos Mântuitorul lumii. Sunt o mulţime de referiri ale Sfinţilor Părinţi care ne învaţă că Hristos este Mântuitorul lumii. Vom prezenta câteva numai. Mai întâi voi face referire la răspunsul Sfântului Macarie Egipteanul la întrebarea: De ce S-a numit Hristos pe Sine Mântuitorul lumii? „A mântuit şi mântuieşte pe om şi lumea, este numit Mântuitor pentru că mântuieşte pe cei robiţi”. Şi, fireşte, vrea să spună pe cei robiţi duhovniceşte, pe cei robiţi şi încarceraţi de către diavol, precum în povestioara noastră.

Sfântul Hipolit ne învaţă: „A venit Mântuitor ca să îi strice pe oamenii cei fără de lege şi pe demoni şi să-i salveze pe cei buni”.

Sfântul Atanasie cel Mare ne învaţă că „lumea s-a izbăvit de către Hristos şi nu de către altcineva aparţinând lumii acesteia, căci din lume nimeni nu putea să mântuiască lumea”.

(Arhimandritul Spiridonos LogothetisRăspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia şi lumea, traducere din limba greacă de Părintele Şerban Tica, Editura Sophia, Bucureşti, 2012, pp. 134-135)

sursa: www.doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *