Dezlegare a postului de miercuri şi vineri în prima săptămână a Triodului

Suntem în prima săptămână a Triodului, când în calendarul bisericesc vedem că miercuri şi vineri este harţi. Când întâlnim cuvântul harţi înseamnă că se face dezlegare la toate mâncărurile, adică la produsele de carne, precum şi la lactate şi ouă.

Harţi este termenul popular pentru a denumi zilele de dezlegare sau suspendare a postului, miercurea şi vinerea din anumite săptămâni: în Săptămâna Luminată (săptămâna întâi de după Paşti), în săptămâna întâi de după Rusalii; miercuri şi vineri în răstimpul dintre Crăciun şi Botezul Domnului, miercuri şi vineri din săptămâna după Duminica Vameşului şi a Fariseului (prima din perioada Triodului), cum este şi săptămâna în care ne aflăm din punct de vedere liturgic. Se suspendă postul când marile sărbători Naşterea şi Botezul Domnului cad miercuri sau vineri.

Zilele cu dezlegare la mâncăruri s-au aşezat astfel atât pentru bucuria marilor praznice împărăteşti ce se oglindeşte şi în planul trupesc, al hranei, cât şi pentru rolul pedagogic din prima săptămână a Triodului.

Săptămâna cu harţi, miercuri şi vineri, de la începutul perioadei Triodului îşi ascunde semnificaţiile în Evanghelia Vameşului şi Fariseului ce s-a citit duminică în sfintele biserici. În aceasta se vorbeşte despre felul mândru şi lăudăros al fariseului de a posti şi despre smerenia vameşului, care era păcătos şi mărturisea aceasta în rugăciunea sa. Fariseul se lăuda că ţine post şi în acelaşi timp îl judeca pe vameş, crezându-se deasupra lui.

Pentru a ne pregăti de post cum se cuvine – Postul Sfintelor Paşti ce se apropie – şi pentru a nu ţine post ca fariseul, cu îngâmfare şi laudă, Biserica a hotărât să nu ţinem deloc post în prima săptămână de la începutul perioadei Triodului. Pe de altă parte, această săptămână de dezlegări la de toate are şi rolul de a pregăti şi întări credincioşii pentru marele post pe care urmează să îl parcurgă, în toată asprimea lui.

www.ziarullumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *