E vremea postului, sa nu uitam sa ne impartasim

Suntem in Postul Nasterii Domnului si avem datoria sa postim dupa putere, sa ne spovedim si sa ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului. Postul aduce un alt mod de hranire a fiintei noastre. Nu e doar oprire de la anumite alimente, ci e si hranire mai accentuata cu cele duhovnicesti.

Spovedania trebuie facuta ca si cand ar fi ultima, nelasand in noi nimic care sa ne desparta de Dumnezeu. Lepadarea trecutului pacatos prin marturisire, ne daruieste un prezent bun. Iar acolo unde exista prezent bun, nu mai exista trecut rau. Omul care se spovedeste cu pocainta pentru cele savarsite face trecerea de la intuneric la lumina, de la moarte la viata.
Postul si spovedania insotite de rugaciuni vor aprinde in noi foamea de Dumnezeu, foame ce poate fi potolita prin primirea Sfintei Impartasanii. Sfanta Impartasanie reprezinta Trupul si Sangele Domnului nostru Iisus Hristos. Rugaciunile randuite de Biserica pentru impartasire ne atrag atentia ca Hristos Se face una cu noi, ca Trupul si Sangele Sau devin una cu trupul si sangele nostru.

Parintele Teofil Paraian marturisea ca noua, nevrednicilor, ne-a dat Trupul si Sangele Sau, nu vrednicilor. E adevarat ca noi trebuie sa cautam, sa ne silim pentru o vrednicie la care niciodata nu putem ajunge. Insa, daca asteptam vrednicia, nu ne mai impartasim niciodata, pentru ca niciodata nu suntem vrednici. Dar Domnul Hristos ne face vrednici.

Sfantul Simeon Metafrastul se ruga astfel: „Cel ce de bunavoie mi-ai dat mie spre hrana Trupul Tau, foc fiind, care arde pe cei nevrednici, sa nu ma arzi pe mine, Facatorul meu, ci mai vartos intra in alcatuirea madularelor mele si intru toate incheieturile, in rarunchi si in inima, si arde spinii tuturor pacatelor mele; curateste-mi sufletul; sfinteste-mi gandurile si oasele; numarul deplin al celor cinci simturi il lumineaza; peste tot ma patrunde cu frica Ta; pururea ma acopera si ma apara si ma pazeste de tot lucrul si cuvantul pierzator de suflet; curateste-ma, spala-ma si ma indrepteaza; intelepteste-ma si ma lumineaza; arata-ma locas numai al Duhului Tau si sa nu mai fiu salas pacatului, ci Tie casa, prin primirea Impartasaniei. Ca de foc sa fuga de mine tot lucrul rau, toata patima” (Rugaciunea Sfantului Simeon Metafrastul, in „Carte de rugaciuni“, Bucuresti, Ed. Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, pp. 218-219).

Sa ne intareasca Dumnezeu sa ne impartasim, ca El sa curga in noi, dupa cum curge sangele nostru

Iulian Predescu

sursa: www.crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *