Fiul vândut

pediatrie-copil-pe-targa-spital-evz-465x390

\r\n

Atunci când a fost întrebat care sunt cele mai mari păcate în care omul poate cădea, părintele Petroniu Tănase, fostul stareț al Schitului Prodromu din Sfântul Munte Athos, a răspuns: nepăsarea și neștiința. E uimitor răspunsul celui pe care mulți aghioriți îl recunoșteau a fi un aghios anthropos, adică un om sfânt, nu-i așa?

\r\n

\r\n

Ne-am fi așteptat să vorbească despre desfrânare, despre ucidere, dar nu. Bătrânul pe acestea două le-a menționat: nepăsarea și neștiința, pe care le și numea proptele ale păcatelor. Adică pe ele se sprijină și din ele izvorăsc toate relele de pe pământ.

\r\n

În privința neștiinței, mai înțeleg. Dacă nu cunoști ce-i acela păcat, îl săvârșești fără să te gândești că faci o ticăloșie, dar și nepăsarea să fie în top?

\r\n

Despre cât de grav este păcatul nepăsării și ce consecințe dureroase poate avea, în pilda de astăzi.

\r\n

Un tânăr se întorcea de la serviciu cu mașina. Deodată, un pieton imprudent se repezi pe carosabil. În fracțiunea următoare de secundă s-a produs o coliziune puternică. Rezultatul? Sub roți zăcea un copil. Șoferul a văzut negru în fața ochilor. L-a dus repede la spital pe băiețel și l-a implorat pe doctor ca să-l consulte. Dar doctorul nu s-a grăbit, ci l-a chemat pe șofer în camera medicilor și i-a scris pe o hârtie suma pe care o pretindea pentru serviciile sale, deși ele, potrivit legii, erau gratuite.

\r\n

„Bine, vă aduc banii, dar vă implor, salvați copilul. Mă întorc cât se poate de repede! Domnule doctor, vă rog, o să moară!”, a strigat omul.

\r\n

Șoferul s-a întors într-un suflet cu suma cerută, intrând în secție ca o vijelie. Medicul nici măcar nu se apropiase de băiețelul care zăcea părăsit în camera de gardă. Doar o soră medicală miloasă încerca să păstreze în el ultimele scântei de viață.

\r\n

„Să mergem să vedem care-i treaba”, a mormăit leneș și fără chef doctorul lipsit de inimă. Însă, deodată, i s-a zugrăvit pe chip groaza, iar din piept i-a țâșnit un geamăt de deznădejde. Pe targă murea propriul lui fiu, iar el pierduse vremea și nimeni nu-l mai putea ajuta pe nefericit!

\r\n

Augustin Păunoiu

\r\n

Sursa: ziarullumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *