Importanta pomenirii celor adormiti la Sfanta Liturghie

Pe 22 februarie 2020, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor adormiti, randuiala liturgica cunoscuta in popor ca Mosii de iarna. Amintim ca in cursul anului bisericesc avem trei sambete in care facem pomenire generala a celor adormiti.

Prima este Sambata mosilor de toamna, prima sambata din luna noiembrie. A doua este Sambata Mosilor de iarna, care precede Duminica Infricosatoarei Judecati sau a lasatului sec de carne, iar a treia este Sambata Mosilor de vara, care preceda Duminica Pogorarii Sfantului Duh. Cele trei sambete poarta denumirea de mosi, pentru ca „mos” este un termen care face referire la toti inaintasii nostri trecuti la cele vesnice.

Cel mai important lucru pentru cei adormiti este sa-i pomenim la dumnezeiasca Liturghie. Credinciosii aduc la Sfantul Altar un pomelnic in care sunt trecuti cei pentru care Biserica se roaga sa le ierte pacatele si sa aiba parte de mantuire. Prin rugaciunile din aceste zile, Ii cerem lui Dumnezeu sa-i faca partasi pe toti cei adormiti de bucuria vietuirii intru El. Totodata, Il rugam ca atunci cand va randui sa judece intreg neamul omenesc, sa faca aceasta judecata prin multa bunatate si ingaduinta fata de pacatele savarsite in aceasta lume.

Mentionam ca la Proscomidie, preotul scoate pentru cei adormiti miridie din prescura, rostind numele celor de pe pomelnicele care i-au fost aduse. Miridele sunt niste particele mici pe care preotul le asaza pe Sfantul Disc, alaturi de Sfantul Agnet, partea care Il simbolizeaza pe Hristos. In cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului prin invocarea Sfantului Duh. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul Lui Hristos de pe Sfantul Disc.

Ne rugam pentru cei trecuti la cele vesnice deoarece nu vedem in moarte sfarsitul vietii omului. Sufletul lor este viu, chiar daca trupul lor este ingropat si descompus. Asadar, avem credinta in nemurirea sufletului, in vietuirea lui dupa despartirea de trup. Si sa nu uitam ca atunci cand va randui Dumnezeu, trupurile acestora vor invia si se vor uni din nou cu sufletul.

Ne rugam pentru cei adormiti, pentru ca avem convingerea ca prin rugaciunile noastre, cei trecuti la cele vesnice vor ajunge intr-o stare mai buna decat aceea in care se aflau cand au trecut in lumea vesniciei. Cei raposati nu mai pot face nimic pentru ei insisi, asteapta rugaciunile noastre. Iar pentru ca noi nu stim in ce stare se afla sufletele celor care au adormit, ne rugam pentru toti cei adormiti.

„Rugandu-ne pentru ei, ne intalnim cu ei in Hristos, care este dragoste. (…) In Hristos nu este diferenta intre cei vii si cei morti. El este Viata si aceasta viata este lumina omului. Iubindu-L pe Hristos, ii iubim pe cei ce sunt in El; iubind pe cei ce sunt in El, Il iubim pe Hristos: aceasta este legea Bisericii si motivatia pentru care se savarsesc rugaciuni pentru cei adormiti”, arata parintele Alexander Schmemann.

Sa ne rugam lui Hristos sa daruiasca lumina si bucurie sufletelor celor adormiti, iar celor lipsiti de prezenta celor raposati, mangaiere si intarirea sufleteasca.

Adrian Cocosila

 

Sambata, ziua pomenirii celor adormiti

In randuiala liturgica a Bisericii, orice zi de sambata, cu cateva exceptii, este consacrata pomenirii celor adormiti. Biserica a ales pentru pomenirea celor raposati ziua de sambata, intrucat aceasta este ziua in care Hristos a a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe cei tinuti in legaturile mortii de mult timp.

Coliva este simbolul trupului celui raposat

Coliva se face din grau. Bobul de grau este simbol al invierii mortilor. Dupa cum graul se seamana mai intai sub brazda, pentru ca putrezind sa incolteasca si sa dea roada, tot asa si trupul omului ingropat va invia intru nestricaciune. Dulciurile si ingredientele care intra in compozitia colivei reprezinta virtutile sfintilor sau ale raposatilor pomeniti, ori dulceata vietii celei vesnice pe care nadajduim ca a dobandit-o cel raposat.

sursa: www.crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *