ÎNGERII-SECERĂTORI ȘI ÎNGERII PĂZITORI

“In sfanta biserica auzim de multe ori cuvintele: Cel ce are urechi de auzit, sa auda. Imparatia cerurilor este asemenea omului care a semanat seminte bune in campul sau; cand insa oamenii dormeau, a venit vrajmasul si a semanat neghina printre grau. Spicele sunt asemanatoare cu graul la inceput, cum sunt asemanatori la chip oamenii buni si rai, evlaviosi si necinstiti, credinciosi si necredinciosi.

Toti sunt amestecati pe campul vietii. Semanatorul este Fiul lui Dumnezeu. Doar El cu harul Sau seamana samanta buna in camp, adica in lume. Vrajmasul – diavolul – seamana necredinta, necinstea, desfranarea, rautatea, si asa incepe vrajba: intre popoare, in familii, in biserica, peste tot. Cand a semanat vrajmasul neghina? Atunci cand oamenii dormeau, adica stateau fara grija, nu sesizau tentatiile, nu se indepartau de ele. Vrajmasul si-a facut lucrul: a semanat si a plecat, s-au ascuns. Au aparut mladitele, dar dupa voia proniatoare  a lui Dumnezeu, neghinele nu au rasarit inaintea graului: Domnul a randuit sa se intareasca credinta.

Slujitorii, adica ingerii Domnului, cer Stapanului sa le dea voie sa indepar­teze neghinele, sa curate campul. Ei cer aceasta dorind in­dreptarea si vindecarea intregii omeniri. Totusi, Domnul nu le da voie, ca sa nu afecteze graul tanar, inca neintarit. El ingaduie ca spicele bune si neghina sa creasca impreuna in acelasi lan. In acest timp, semintele bune trebuie sa prinda vigoare, adica cei evlaviosi trebuie sa se intareasca in cre­dinta, sa se izbaveasca de frica, de deznadejde, de mahni­re, de cartire, ca sa fie coapte la seceris, care este judecata lui Dumnezeu, cand ingerii-seceratori vor arunca in foc tot ce este neindreptat si rau, lasand ce este bun si drept pen­tru imparatia cerurilor.

Ingerii-seceratori sunt pregatiti, iar ingerii nostri pazitori ne sunt mereu alaturi, daca noi nu-i alungam cu murdaria pacatelor noastre. Ne rugam ingerului nostru pazitor dimineata si seara, el ne ajuta sa gasim ras­punsuri la intrebarile si nelamuririle noastre, ne inspira ho­tararile. Daca ii auzim glasul in inima si il ascultam, atunci implinim voia Celui care l-a trimis. Atunci in suflet impara­tesc pacea, linistea, harul. Asa gustam si pe pamant Impara­tia cerurilor. In ceasul mortii, ingerul ne intampina, pentru a ne conduce prin vami.

Biserica ne invata ca ingerii sunt pri­mele si cele mai desavarsite creaturi spirituale ale lui Dum­nezeu. Ei sunt fara de trupuri, nevazuti, dar pot aparea ce­lor vrednici pentru scurt timp si in chip vazut. Numarul lor este nespus de mare. Nu sunt egali, dar toti sunt multumiti cu pozitia lor, cei mai de jos supunandu-se fara cartire ce­lor de sus si toti supunandu-se Arhanghelului Mihail, ca­petenia ingerilor. Ingerii nu stau fara treaba. Ei il slavesc pe Dumnezeu neincetat, asculta rugaciunile noastre, le duc Domnului, implinesc voia lui Dumnezeu pentru mantuirea noastra. Trimisi de Domnul, ii slujesc pazind orasele, tarile, bisericile si pe noi, pacatosii. Sa fim asadar ascultatori fata de ingerul nostru, sa ne intoarcem de la rau si vom primi indata rasplata: pace si liniste in inima. Daca insa nu-l ascul­tam, ne asemanam cu tanarul care s-a ascuns, lasand la usa pe ingerul sau, ce statea si plangea. Ingerul nu este raspun­zator pentru pacatele noastre. Cand vom ajunge in fata lui Dumnezeu va trebui sa raspundem pentru pacatele noastre si pentru ca nu l-am ascultat pe inger.

Despre ingeri vorbeste si Apostolul Pavel: Noi suntem paziti intotdeauna si Prorocul David: Ca ingerilor Sai va porunci pentru tine, ca sa te pazeasca in toate caile tale.

Oare exista vreun mod prin care sa ne putem convin­ge de existenta ingerului nostru pazitor? Multi stiu despre existenta ingerului pazitor si vor sa-l vada din curiozitate, dar nu simt legatura cu el. Cauza acestui fapt este neaten­tia. Biserica ne invata sa-l chemam pe ingerul pazitor prin rugaciune. Prima zi a saptamanii (luni) este inchinata ingerilor pazitori. Ceea ce il atrage pe ingerul pazitor si intares­te comuniunea lui cu omul este indepartarea de pacat. El ne pazeste constiinta si sufletul, de la el asteptam ajutor in orice nevoie.

In vietile sfintilor gasim multe exemple despre ajutorul ingerului pazitor; el le-a ajutat si celor trei tineri in cuptor. Ingerul poate indeparta pericolul, poate preveni, poate lumina mintea cu gandul tainic, poate mangaia. Tre­buie sa ne amintim de el, sa ne adresam lui, sa dobandim comuniunea cu el prin pastrarea constiintei curate.Totusi, nu trebuie sa-L ispitim pe Domnul prin nadejdea nemasurata in ingerul pazitor, cum a incercat vrajmasul neamului omenesc sa-L ispiteasca pe Domnul nostru Iisus Hristos, cand L-a dus pe aripa templului.

Daca omul se incranceneaza in rautate si pacat, pierde comuniunea cu ingerul pazitor si deschide accesul catre inima sa ingerilor intunericului. Dar, chiar fiind intr-o stare decazuta, omul poate redobandi legatura cu ingerul sau printr-o pocainta sincera, pregatind inima sa prin nevointa si prin dezradacinarea poftelor si a deprinderilor rele.

Fiecare se va intalni cu ingerul sau pazitor in ceasul mortii. Pentru unii va fi o bucurie, pentru altii va insemna tristete si mustrari de constiinta. Sa-I multumim Domnului ca ne-a daruit drept aparare si ajutor pe slujitorii Sai ceresti, pe ingerii pazitori. Sa ne rugam ingerului nostru, sa-i multumim si sa nadajduim in el, pentru ca intalnirea cu el sa ne fie spre bucurie si mangaiere.

 Pr. Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov: Invataturi si intamplari minunate,Editura Sophia, 2011

www.cuvantul-ortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *