În fiecare an, la data de 7 iulie, toți creștinii sărbatoresc „Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul”, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Este una din figurile centrale ale creștinismului, predicător și botezător pe malurile râului Iordan; înainte-mergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus. Este numit deMântuitor „cel mai mare dintre cei născuți dintre femei”, iar Biserica Ortodoxă îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți (având nu mai puțin de 3 sărbători dedicate lui).
\r\n
Sfântul Ioan Botezatorul s-a nascut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminței lui Aaron. Prorocului Ioan s-a născut cu șase luni înaintea lui Iisus. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.
\r\n
Anume în această zi de mare bucurie pentru creștini, biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Chișinău a sărbătorit hramul sfântului lăcaș.
\r\n
După cum relatează preotul paroh al bisericii, Prot. Mitr. Ioan Plămădeală, care împreună cu cu familia şi cu ctitorii a reuşit să înalţe sfântul lăcaş, acest loc a fost ales de însuși Dumnezeu. „Am decis să construim o biserică în timp ce discutam cu fiica mea Nicoleta. Pe atunci aveam ceva bani adunați acasă. Era toamna târziu și afară ploua când am pornit în căutarea locului pentru actuala biserică. Ne doream să procurăm doar câți va ari de pământ gol, pe care mai departe să ridicăm biserica. Eram aproape disperați că nu găsim nimic potrivit, însă Bunul Dumnezeu ne-a luminat și ne-a adus aici, în locul unde astăzi se aduce zilnic laude lui Dumnezeu. La început ne îndoiam, căci locul era îngust și nu credeam că am putea construi Biserica în modul cuvenit, însă, în acel moment de dubii, Dumnezeu a împrăștiat norii de pe cer și cu o rază de soare, care apunea deja, a luminat și a binecuvântat acest loc, arătându-ne că cu adevărat mare este Domnul”. Tot el ne-a spus că s-a reușit construirea sfântului locaș datorită ajutorului pe care l-au primit din partea enoriașilor care veneau la biserica „Schimbarea la Față” din Chișinău unde slujește părintele Ioan. Domnului Ghenadie Boleacu, a contribuit atât cu ajutor material (mobilă, teracotă etc.), cât și cu ajutor financiar, la construcția acestui lăcaș. Domnul Ion Bazi a fost trimis de însăși Dumnezeu cu sume considerabile de bani, care au fost de folos la ridicarea bisericii. Domnul Nicolae Păvălescu a făcut pentru biserică ușile din lemn, aducându-și astfel și dumnealui aportul în ridicarea sfântului lăcaș. Soții Negru, Margareta și Andrei, au contribuit la acoperirea bisericii. Astfel fiecare dintre ei a construit o biserică nu numai pe pamânt, dar și în ceruri.
\r\n
Prin munca asiduă a ctitorilor dar și a parohului bisericii, Prot. Mitr. Ioan Plămădeală, în octombrie 2005 s-au început lucrările de construcție, iar la data de 26 noiembrie 2009 biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” a fost sfințită de către ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove.
\r\n
După cum ne-a spus părintele, biserica niciodată nu este pustie, mereu vin creștini la rugăciune. Ba chiar toamna și iarna biserica devine neîncăpătoare, ceea ce îi bucură nespus de mult pe cei ce slujesc aici. „Mă bucur să văd că vin și mulți tineri la închinare, aici vin la rugăciune și mulți dintre cei care frecventează și biserica „Schimbarea la Față”. Dascălul bisericii la fel este un tânăr, care are studii în alt domeniu, însă e foarte interesat și de teologie. Pe lângă acesta, în biserică activează un cor de copii, care Îl laudă pe Dumnezeu zi de zi”, ne-a spus părintele Ioan.
\r\n
„Sunt în această bisirică pentru prima oară, însă am rămas profund mișcat de frumusețea și curățenia sfântului lăcaș. Voi veni și altă dată cu mare bucurie sufletească aici”, ne-a relatat un enoriaș venit la Sfânta Liturghie.
\r\n
După serviciul divin credincioșii au participat la o agapă frățească.
\r\n
Eugenia Lujanscaia
\r\n