Libertate nu înseamnă „Fac orice vreau!”

arhim_sofronie1993

\r\n

„Libertate nu înseamnă «Fac orice vreau!», ci «Fac orice vreau în anumi­te limite, în rânduială». Adică să discutăm cu copiii, să nu ne arătăm miraţi sau înspăimântaţi de ceva rău făcut de ei şi, în probleme secundare, să-i lă­săm chiar să lucreze singuri, după voinţa lor.

\r\n

\r\n

Dacă un copil vrea să meargă la o petrecere, să-i spunem: «Roagă-te şi fă cum te luminează Dumnezeu!», şi să adăugăm: «Eu nu te voi reţine, dacă mergi la petrecere după rugăciu­ne.» Astfel, le dezvoltăm responsabilitatea în legătura lor cu Hristos, îi în­văţăm să se roage lui Dumnezeu pentru orice faptă a lor.”

\r\n

„Libertatea joacă un mare rol în educaţia copiilor. (…) Să ne rugăm ca Dumnezeu să ne dea inspiraţie, însufleţire. Dumnezeu luminează pe toţi oamenii, mai ales pe mame, le dă inspiraţie. Numai aşa putem să-i creştem pe copii, să-i educăm.” (Părintele Sofronie de la Essex)

\r\n

(Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie, Cunosc un om în Hristos: Părintele Sofronie de la Essex, traducere din limba greacă de Preot Șerban Tica, Editura Sophia, București, 2011, p. 331)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *