Minunea norului de pe Muntele Tabor

Neindoielnic, Norul care apare in fiecare an pe Muntele Tabor, dimineata, la finalul Sfintei Liturghii oficiata la Praznicul Schimbarii la Fata a Mantuitorului nostru, este Lumina pura, lumina necreata, similara cu Lumina Sfintei Invieri. Indraznesc sa fac aceasta afirmatie acum, dupa patriciparea la procesiunea care a avut loc in noaptea de 18/19 august 2010, la biserica greceasca de pe Muntele Tabor (Tara Safnta, calendar pe stil vechi). Mai fusesem la acesta sarbatoare si in anul 2008, atunci ca si acum norul aparand dimineata, ca o boare, ca un fum abia sesizat, mai vizibil in lumina becurilor montate in curtea manastirii plina de pelerine greci, rusi, romani (foate multi romani, de fiecare data).

Toata lumea care merge in pelerinaj in mijlocul lunii august in Israel, infruntand calduri cumplite (40 – 50 grade Celsius) o face pentru a vedea Norul care apare dimineata – acesta fiind una dintre cele 4 minuni anuale care au loc in Tara Sfanta, amintind de marile evenimente ale crestinatatii, dar mai ales amintindu-ne de prezenta Dumnezeului nostru celui viu: de Boboteaza se intoarce apa Iordanului, de Pasti apare Lumina Invierii, la Schimbarea la Fata a Mantuitorului apare Norul prin care Dumnezeu Tatal a vorbit, dand acelasi mesaj ca la momentul Botezului (Acesta este Fiul meu iubit, pe Acesta sa-L ascultati), de Nasterea Domnului apare pe cer, la Bethleem, Steaua Magilor.

Dar abia acum, in 19 august 2010, am inteles ca acest Nor nu este material (condens de apa) ci este mult mai mult decat atat! Revazand fotografiile, mi se pare ca primele forme de lumina apar la citirea Sfintei Evanghelii ( acum s-a citit in limba greaca, araba, rusa si romana – pentru noi oficiind, cu emotie in glas, Parintele Gherasim de la Biserica Sf Arh. Mihail si Gavriil din Tel Aviv / Jaffa – cel mai vechi port din lume). Catre finalul Sfintei Liturghii oficiata afara, in curtea manastirii de pe Muntele Tabor, au inceput sa apara niste flash-uri imense pe peretele bisericii, deasupra esplanadei in care slujea soborul de preoti in frunte cu Patriarhul Teofil al Ierusalimului ; flash-uri imposibil de facut de catre aparate fotografice, exact ca la momentele premergatoare aparitiei Sfintei Lumini de Pasti, deasupra Mormantului Sfant din Ierusalim! Similitudinile incep sa apara…

Ora 4 dimineata: momentele in care preotii slujitori pregatesc potirele cu sfanta impartasanie par efectiv interminabile, strana psalmodiaza in greceste la nesfarsit, timp in care noi ne uitam la cer si ne gandim ca trebuie sa se faca dimineata si, in acest an, Domnul ne-a uitat, pentru pacatele noastre… Din cand in cand, cate un vanticel infoara steguletele triungiulare colorate, prinse pe ata la inaltime (décor de biserica greaca), curentul se iteste brusc si tot astfel se risipeste… Ne gandim ca o fi semn ca Sf Ilie, present pe Tabor in aceste momente, nu ne lasa totusi… Deja preotii incep sa se impartaseasca, iar eu intru in biserica sa caut anafura. Pana cand ies, afara incepuse Sfanta Impartasanie pentru credinciosi. Oameni cu mainile ridicate, sa atinga norul abia vizibil, ca un fum, care apare si dispare din reflectoare, mai ales catre partea dreapta a scenei, plimbandu-se parca exct in zonele in care preotii impartasec. Legatura dintre potire si Nor devine deja evidenta pentru toata lumea! Conform relatarilor lor, unii dintre cei care ridicasera mainile in speranta ca Norul ii va atinge, dau slava lui Dumnezeu, pentru ca simtisera fie picaturi de apa, ca o roua, pe maini, fie furnicaturi, fie miros de mir care persista, sau doar o boare racoroasa…

Mai tarziu, in autocar, maica – cea care s-a aflat exact sub nor la momentul aparitiei acestuia, dupa ce mai intai a observat o Lumina in zona, ne-a oferit cea mai impresionanta dovada a faptului ca acest Nor este Lumina pura: fotografiile facute de ea chiar de sub nor, pozand direct catre acesta, arata particule clare de lumina alba, nesesizabile cu ochiul liber, dar foarte dense ( si ea a vazut tot doar un fel de ceata, un fum…). De altfel, comentand aceste relatari, Parintele Roman, ghidul nostru, ne spunea ca Lumina a fost prezenta intotdeauna, in toate aparitiile Mantuitorului nostru, de la nasterea Sa in pesterea din Bethleem (care s-a umplut de Lumina sfanta), pana la momentul Inaltari sale la Cer! Fie ca Sfanta Lumina a Taborului sa ne curete si sa lumineze si sufletele noastre, pregatindu-ne pentru mantuire! Amin.

Maria Chirculescu, Miriam Turism / Israel

http://www.crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *