Moaştele Sfântului Pantelimon din Muntele Athos

Sfântul Pantelimon, acest minunat mare mucenic, a luat cu cinste mucenicia pentru Hristos, fiind în tânăra lui vârstă, în douăzeci şi şapte de zile ale lunii iulie, din anul 304. Sfântul a fost ucis sub un măslin care, îndată după uciderea lui, a rodit minunat. Prin aceasta, Atotmilostivul Dumnezeu a arătat că a primit sufletul dreptului Său şi l-a proslăvit printre Sfinţii Lui cei mari.

Sfintele moaşte ale Sfântului Pantelimon sunt mari făcătoare de minuni. Îndată după martiriu, moaştele Sfântului Pantelimon au început să săvârşească minuni şi să aducă vindecarea lui Hristos, Singurul Doctor al sufletelor şi trupurilor, al tuturor celor care se apropie de El cu evlavie.

Părţi din sfintele moaște ale Marelui Mucenic Pantelimon au fost împărţite în toată lumea creștină, mulţimi de credincioşi găsind mângâiere şi tămăduire la acestea.

O parte din cinstitul cap al sfântului se află acum la Mănăstirea rusească Sfântul Pantelimon din Muntele Athos, în timp ce o altă parte este la Mănăstirea Sfântul Pavel, tot din Sfântul Munte. O a treia parte se află la Mănăstirea Panachrantos de pe insula Andros, Grecia.

În Mănăstirea Sfântul Pantelimon se află şi icoana făcătoare de minuni a Sfântului Pantelimon, având şi o mică părticică din moaştele sfântului.

În Athos, părţi din moaştele Sfântului Pantelimon se mai găsesc la Mănăstirile Vatoped şi Filotheu, precum şi la Schitul Sfântul Pantelimon al Mănăstirii Kutlumuş. La acest schit se află şi o icoană făcătoare de minuni a sfântului.

O mică parte din moaştele Sfântului Pantelimon se găsesc şi în Statele Unite ale Americii, la Mănăstirea Sfântul Antonie din Arizona, întemeiată de părintele Efrem Filotheitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *