Nici măcar Farisei!

Gheronda, de unde putem şti dacă sântem în regulă în privinţa raportului stabilit între bunurile noastre şi milostenia ce o facem? Care este criteriul? Rezolvăm problema dând un bănuţ sau doi, fără valoare, celor ce au nevoie?

\r\n

Arhimandritul Epifanie: Întrucât Evanghelia spune că va trebui ca virtutea noastră să prisosească mai mult decât cea a cărturarilor şi Fariseilor (Mat. 5:20),care dădeau săracilor zeciuială din toate cele ce aveau, noi sântem chemaţi la a da mai mult de atât din veniturile noastre. Din păcate, mulţi Creştini cred că dând câteva monede, fac prin aceasta milostenie.

\r\n

Spunea un Stareţ: „Pe noi, Creştinii, ar trebui să ne ia cineva şi să ne arunce în mare. Nici măcar ca Fariseii nu sântem şi nu facem. Cine dă o zecime din câştigurile sale?” Eu unul nu ştiu, nu pot osândi, însă cred că cei mai mulţi n-o facem. De abia de aici încolo, dând a zecea parte şi ceva pe deasupra, începem să ne depărtăm de fariseism şi intrăm încet-încet în Creştinism.

\r\n

Ne-am întrebat vreodată dacă nu cumva mâncarea noastră este de lux? Dacă viaţa noastră este simplă? Sântem, însă, nişte ipocriţi. Chiar şi la mesele pe care le facem, îi chemăm şi îi cinstim pe prietenii noştri, care ne vor răsplăti şi ei asemenea. Nu ne-am dus să căutăm vreun sărac, care nu are ce mânca, şi să-i spunem: „Nu vii la noi, să mănânci ceva?” Ne este teamă că ne va umple casa de „duhoare.” Uneori, îi poţi auzi chiar şi în Biserică pe unii că zic: „Vai, ce pute omul ăsta, care nu are ce mânca!” Care dintre noi, cei îmbisericiţi, a spus cuiva, aici, în biserica noastră: „Hai la mine acasă să faci o baie, să te speli; o să-ţi găsim şi ceva rufe curate, ca să te schimbi. Apoi, îţi dăm ceva de mâncare şi poţi să te duci.”? Nu facem nimic din toate acestea.

\r\n

Sântem nişte Creştini de Duminică şi se pare că în zadar vorbim aici. Dragostea este principala trăsătură a Creştinului adevărat. Domnul a spus: „Întru aceasta vor cunoaşte toţi că ai mei ucenici sânteţi, de veţi avea dragoste întru voi.” (Io. 13:35) Omul care nu-i ajută pe cei aflaţi în nevoie, „celui lipsit,” (Efes. 4:28, Tit 3:14, I Io. 3:17) nu are dragoste. Şi dacă nu are dragoste, îi lipseşte trăsătura adevăratului Creştin. Adică nu este Creştin. Iar milostenie nu înseamnă să dăm 50 sau 100 de drahme, ci să ne lipsim de ceva, să renunţăm la o nevoie personală mai puţin însemnată pentru a împlini nevoia de primă necesitate a altcuiva.

\r\n

Sfântul Ioán Gură-de-Aur spune că cele cinci fecioare din cunoscuta pildă au fost lăsate în afara porţii palatului (adică a Împărăţiei), deşi erau neprihănite, întrucât nu au avut untdelemn în candelă (adică milă în suflet). Nu aveau fapte de dragoste, nu erau jertfelnice, nu erau milostive. Cineva poate cultiva fecioria şi sufletul său să rămână sterp. Poate avea şi alte bune-săvârşiri, dar să-i lipsească fapta bună a dragostei. Cea mai mare din virtuţi este dragostea. „Acum dar rămâne credinţa, nădejdea, dragostea, acestea trei; iar mai mare decât acestea este dragostea.” (I Cor. 13:13) Creştinul, aşadar, fără dragoste, fără a-l ajutora pe aproapele, nu este un Creştin adevărat.

\r\n

Sursa: Ahimandritul Epifanie Theodoropulos, „Toata viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”

10 thoughts on “Nici măcar Farisei!”

  1. curios spune:

    o postare buna!\r\ndar as vrea sa facem oleaca de polemica pe seama zeciuielii. \r\nIata citind cele scrise mai sus, la mine a aparut asa intrebare. Ajuta oare biserica pe cei nevoiasi, pe cei care nu au ce minca, nu au ce imbraca, nu au unde sa se spele, etc. Eu personal n-am auzit niciodata ca vreo biserica sa faca vreo campanie de colectare de haine, produse alimentare pentru persoanele social vulnerabile, cu exceptia bisericilor, manastirilor care au in custodii case de copii.\r\nEu am ajuns la o concluzie (si cred ca foarte multa lume va fi de acord cu aceasta, si chiar preotii stiu asta) noi suntem mult mai multi credinciosi in suflet decit cei care vin la biserica, caci lumea care vine la biserica numai de Pasti si la inmormintari, isi motiveaza neprezenta sa prin aceea ca la biserica se cer bani, bani, bani. Dar daca acestea vor vedea, ca si bisericile duc o campanie de ajutor celor nevoiasi, ar fi altceva.\r\nImportant sa nu-mi sara acum in cap toti „credinciosii” astia cu fanatism, care acasa nu fac nimic ca le doare spatele de lene, dar la biserica, manastire stau si lucreaza ca asa o zis preotul. Eu cred ca astia sunt niste ipocrizi pupincuristi (http://dexonline.ro/definitie/pupincurist). \r\nDar as vrea sa avem o polemica cu niste credinciosi obiectivi si realisti.

    1. Crestin spune:

      Vino sa vezi exemplul frumos pe care il da Biserica Nasterea Sf Ioan Botezatorul (sos Balcani), si nu sunt putine astfel de cazuri pe care le cunosc. Eforturile se intensifica indeosebi in timpul cataclismelor naturale si sociale: inundatiile de la Prut si Nistru de cativa ani in urma au aratat ca anume crestinii de la Biserici au hranit si inclzit zeci de mii de oameni. Apoi in timpul crizei economice prin care si acum trece Grecia, tot Biserica e cea care sprijina pe cei nevoiasi, ca statul „nu are de unde”. Asadar daca stai acasa in fata calculatorului inteleg ca e GREU sa vezi lucrarea Bisericii auxiliaa (caci principala este sa-L adaca pe Dumnezeu pe pamant). si totodata iti este USOR sa judeci pe alti crestini, sau chiar Biserica care este Trupul tainic a lui Hristos.

    2. pmarcel spune:

      Faptul că nu ai auzit, nu înseamnă că Biserica nu ajută săracii. Cât ține de campanii, cu mare publicitate, nu cred că astfel ar trebui să se facă milostenia, mai degrab nu trebuie să știe dreapta ce face stânga după exemplul înaintașilor noștri(ex. Sf. Ierarh Nicolae)\r\nDin cele scrise mai sus se lasă de înțeles că nu prea rozi pragul bisericii și cam cum ai vrea să știi de ceea ce se face în Biserică? Poate ar trebui să vină Biserica la tine să dea o dare de seamă.\r\nCât ține de „credincioșii în suflet”- cei care socot că nu este obligator să mergi la biserică ci este deajuns să crezi în suflet, aducând nenumărate argumente (ni se cer bani, nu am timp, lucrez toată săptămâna și măcar duminica să mă odihnesc,etc.) nu fac nimic altceva decât să caute îndreptățire. O pildă frumoasă la această temă o prezintă Mântuitorul în Sf. Evanghelie (Luca 14,16-24) Invitații la cină. Doamne Ajută!

      1. curios spune:

        „Apoi in timpul crizei economice prin care si acum trece Grecia, tot Biserica e cea care sprijina pe cei nevoiasi, ca statul “nu are de unde”.”\r\nDa, stiu ca in Europa bisericile sar in ajutor, asta putem sa deducem si din exemplele moldovenilor nostri care pleaca la munca in Italia, Franta etc. ei se adapostesc pe la biserici in cazul cind nu au de lucru, mincare, etc. Eu vorbesc numai de Moldova. \r\n\r\n”…se lasă de înțeles că nu prea rozi pragul bisericii și cam cum ai vrea să știi de ceea ce se face în Biserică? Poate ar trebui să vină Biserica la tine să dea o dare de seamă.”\r\nnu, parinte, nu astept sa vina biserica sa-mi dea darea de seama, ci o spun din propria experienta, fiind o persoana care nu roade duminica de duminica pragul bisericii, dar merg la biserica mai des decit credeti.\r\ns-apoi eu nu vorbesc ca biserica trebuie sa faca publicitate la TV sau Radiou, eu cred ca e suficient ca preotul sa anunte la sf. slujbei sau sa fie publicat un anunt in biserica, ca se colecteaza produse, haine pentru o anumita cauza, etc.\r\nP.S. Eu nu vreau sa se inteleaga ca mesajul meu e rautacios, ci vreau o discutie constructiva.

        1. pmarcel spune:

          Am fost departe de gândul de a te ofensa, dar lucrul despre care vorbești se face permanent în Biserică posibil că nu ai asistat la aceste momente, sau ai plecat înainte de a se sfârși Sf. Liturghie când se fac aceste anunțuri. Plus la toate în multe biserici sunt instalate pușculițe în care se colectează bani pentru cei nevoiași, iar la sfârșitul ficării luni acești bani sunt împărțiți credincioșilor nevoiași din parohie.\r\nP.S. Faptul că nu prea vii la biserică s-a lăsat a fi înțeles din cuvintele scrise în comentariul de mai sus „…noi suntem mult mai multi credinciosi in suflet decit cei care vin la biserica…” \r\nDoamne Ajută!

          1. curios spune:

            prin „noi” am subinteles – majoritatea cetatenilor RM.\r\nda, e foarte bine atunci, ca se fac milostenii din pusculita, desi eu credeam ca banii din pusculita sunt donatii pentru renovarea bisericii.

  2. Ioan spune:

    Dragă curios!Vreau să te întreb cînd spui ce și cum ar trebui sa facă Sf.Biserică pe cine ai în vedere ?Clădirea unde se săvîrșesc servicile divine,preotul care le săvîrșește sau înca pe cineva???\r\nVreau șă le amintesc dacă au uitat sau să le aduc la cunoștință celor care nu au știut că biserica este:”COMUNITATEA OAMENILOR CARE MĂRTURISESC ACEEAȘI CREDINȚĂ ,SE ÎMPĂRTĂȘESC DE ACELEAȘI SF.TAINE,CONSTITUIND TRUPUL TAINIC A LUI HRISTOS, IAR CAPUL ACESTUI TRUP ESTE MÎNTUITORUL LUMII(Teologia dogmatica a bisericii ortodoxe).Și dacă cei „credincioși cu sufletul”se socot membrii a acestei comunitați atunci în ce consta problema…?\r\nDar dacă ai facut (sau nu?)jertvă la Sf.Biserică pentru nevoiași sau pentru alte necesități și ea nu a ajuns la destinație atunci cere răspuns de la persoana concretă care a împedicat ca aceasta jertvă sa ajungă la destinație.Căci toată activitatea caritabilă (și celelalte necesități pentru întreținerea sfintelor lăcașe)se efectuează pe baza ajutorului primit de la enoriași.Nu există nici un cont in bugetul statului sau la banca mondială care ar vărsa surse financiare ca biserica să îndeplineasca toate cerințele care țin de acest lucru.Numai ca pe cei „credincioși cu sufletul”acest lucru nui intereseaza și ei prin diverse metode de pe paginile presei a posturilor TV”libere si neangajate” se stăruie să învețe biserica cum ar trebui să se roage,cum și din ce”resurse” să facă acte de caritate ,cum și cînd să-și serbeze sărbătorile bisericești,etc.\r\nAcești „creștini” îi vor bine bisericii de aceea o și sfătuiesc cum ar tebui să procedeze.Nu se deosebesc ei cu mult de cei care în trecutul nu chiar atît de îndepărtat prefăceau Sf.Lăcașuri in grajduri și uscătorii de tutun,iar preoții duși în Siberia ori la gropile cu var că sunt hapsîni,mincinoși și prostesc poporul.Aceea făceau lucru acesta deschis scopul fiind unul-de a distruge,aceștia au același scop numai că sunt camuflați sub măști de „creștini” foarte „binevoitori și mari rîvnitori pentru binele bisericii”-cît mai multă descreditare a bisericii în ochii societății .Îi dorști „binele” doar!!!\r\nReferitor la aceea că peste hotare biserica are mai multă grijă de oamenii nevoiași „NU CA LA NOI ÎN MOLDOVA”.Vedem că și unii compatrioți de-ai noștri sau oploșit pe lînga unele bisericii din străinătate.Nu știm doar cu ce scop:Să aducă slavă lui DUMNEZEU ori să profite de jertvele aduse la aceste bisericii de către enoriașii lor ,căci acolo problema carității e pusă la un nivel foarte înalt.Ar trebui să îi îtrebăm pe ei cît de des veneau ei la biserică aici la noi,și ce jertve făceau ei ca biserica să aibă posibilitate să-și îndeplinească una din multele ei funcții -CARITATEA.\r\nOri ei tot din categoria „credincioșilor cu suflet făceau parte”,stăm acasă și judecăm ,iar problemele să le hotărască…cine? \r\nCer iertare dacă a fost cam aspru.\r\nDoamne ajută!!!

  3. curios spune:

    nu, n-ai fost aspru.\r\n1.vreau mai intii sa va spun ca, eu nu stau acasa in fata calculatorului si judec, eu am ridicat o problema destul de actuala. Sunt de acord ca in Europa caritatea din partea bisericilor e la un nivel mai avansat decit in RM, si credinciosii care s-au oplosit pe linga aceste biserici, nici pe departe nu-s milostivi, ci profita din bunatatea bisericii.\r\n2. cind spun biserica, subinteleg in primul rind conducatorul acestui lacas (preot). eu cred ca ar trebui sa stea lucrurile cam asa: A venit preotul cu propunerea ca uitati-va dragii mei, iaca tre de ajutat niste oameni, sau de ajutat vreun caz foarte mediatizat, etc. si fii si fiicele acestei parohii au sarit in ajutor.\r\n3. si inca am observat un fenomen neplacut pentru mine. e prea mediatizat, prin diverse surse de comuncatii, viata privata a clericilor (case, masini, zile de nastere, etc.), si cam ce se arata nu e pe plac simplului crestin, deaceea si se ivesc diverse discutii si birfesc preotii.\r\n4. eu chiar vreau o schimbare, si chiar vreau ca oamenii sa-l iubeasca pe Hristos cu tot sufletul, si vreau ca lumea sa fie mai buna, si vreau ca lumea sa faca milostenii…., vreau lumea sa lase atitea bani, cit pot la biserica pentru diverse slujbe, luminari, donatii, sa nu se stabileasca taxe, desi imi dau seama foarte bine ca si cheltuielile la biserica sunt mari.\r\nAm scris aici un „of” de-al meu care ma doare, caci eu am si voi avea o legatura deosebita cu sf. biserica.

  4. Pr.Ioan spune:

    Mia placut ultimul raspuns al tau.Te-ai apropiat putin de realitate.Sunt de acord ca si unii „preoti” prin comportamentul lor stirbiaza din imajinea bisericii.Dar credetima ca atunci cind se fac cunoscute aceste lucruri se iau masurile cuvenite. Si atunci cind unii „crestini”isi motiveaza nefregventarea bisericii invocind acesta pricina-sunt fatarnici.Ce daca de la tot coltul se trimbitaza ca unii medicii fara bani nuti pun nici termometrul lumea oare a incetat sa se mai adreseze la medic? Daca in unele restaranturi sau otravit sute de oameni ce nu mai au loc acolo nunti si lumea nu le mai frecventeaza? Asa si la politie si la judecata, ect…Ori acolo unde este vorba de Maria Sa TRUPUL argumentele dispar? Dar pentru sarmanul suflet?Nici intrun caz la biserica. NE lamurim cu el acasa.La biserica este popa care prezinta un mare pericol pentru suflet(merje cu masina dar ar trebui cu caruta ori pe jos,Isi serbiaza ziua de nastere-ce drept are de acest drept dispun numai eu,etc.)Cam aceste sunt argumentele si motivele „crestinilor cu sufletul”.RUSINE.In ce priveste caritatea(uitati pentru o clipa ca la biserica va fi prezent si preotul)si veniti acum duminica (care este ultima in acest an)la biserica unde o sa auziti darea de sema in fata enoriasilor despre actele de caritate savirsite de biserica „Schimbarea la Fata”pe parcusul acestui an. VA ASTEPTAM.D-ne ajuta!

    1. curios spune:

      nu am vrut sa ajungem la discutia de tipul „…La biserica este popa care prezinta un mare pericol pentru suflet(merje cu masina dar ar trebui cu caruta ori pe jos,Isi serbiaza ziua de nastere-ce drept are de acest drept dispun numai eu,etc.)” \r\nEu nicidecum nu-s de parerea ca preotul trebuie sa traiasca in vizuina, sa manince prescura si aghiazma, sa poarte itari si ie. Eu am vorbit mai sus despre unele cazuri mediatizate (parinte, dimneata foarte bine stii despre ce cazuri eu am vorbit, nu as vrea sa dau nume pe-aici).\r\nDefapt eu am dorit ca discutia noastra sa ia alta intorsatura: si anume ce actiuni, fapte ar trebui sa faca biserica imporeuna cu enoriasii sai ca sa faca lumea mai credincioasa, mai buna. Eu spre exemplu, am vazut ca ar fi bine prin intermediul bisericii sa se faca actiuni de caritate. Si as fi vrut sa citesc aici si alte pareri de a crestinilor si clericilor. Dar voi mai luat iin furci.\r\nReferitor la comparatia preotului cu un doctor, bucatar, judecator, etc, nu este deloc potrivita, fiindca preotul este inzestrat cu un dar, har dumnezeiesc, pe cind ultimii au un dar personal, nascut, deaceea si asteptarile oamenilor sunt mult mai mari de la voi preoti, decit voi credeti.\r\nP.S. am scris mesajul asta ieri, dar vad ca nu este postat sau l-ati moderat, sau a fost o eroare de retea la mine.\r\nP.P.S. Mie imi pare bine, ca biserica Schimbarea la fata, a contribuit la imbunatatirea vietii unor persoane mai vulnerabile ca noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *