Pictura, o cale de reabilitare pentru deținuții din Polonia

 În spatele gratiilor unei închisori din partea de est a Poloniei, câteva femei se găsesc adânc concentrate în a învăța minunata artă a „scrierii” icoanelor din tradiția ortodoxă.  Meșteșugul tradițional și vechi de secole al pictării sfintelor icoane este folosit pentru prima dată ca parte a unui program de reintegrare socială într-o instituție de corecție din Bialystok.

\r\n

„Este prima mea icoană a Fecioarei Maria”, a declarat Malgorzata Zablocka-Jaronczyk în vârstă de 47 de ani, în timp ce picta aureola aurie în jurul capului Născătoarei de Dumnezeu, către care ea spune că adesea se roagă. „Nu am învățat niciodată să pictez. Nu m-a interesat prea mult. Dar aici, am început să fac progrese, pe care le văd și eu și sunt mulțumită de ceea ce fac”, adaugă  Malgorzata, care mai are de făcut încă 8 ani dintr-o sentință de 24 pentru infracțiuni financiare, redusă la o treime pentru buna sa purtare.

\r\n

„Poți folosi două culori pentru a crea aureola, îi dă un efect aparte. Este o tehnică care a fost folosită în secolele XVII-XVIII în Rusia pentru a scrie icoane”, le spune elevilor săi iconograful Jan Grigoruk, care predă la închisoarea Bialystok. „Este potrivit să folosim „a scrie”, deoarece în terminologia oficială spunem că scriem icoane”, explică acesta.

\r\n

O transformare a inimii

\r\n

„La început, femeile veneau în atelier pentru a-și petrece timpul. Unele puteau veni ca o răsplată pentru buna purtare, gardienii având să aleagă din aproape 70 de deținuți. Toți cei care scriu o icoană trec printr-un real proces de transformare spirituală. Scrierea unei icoane este o formă de rugăciune, nu numai un mod de a câștiga bani”, a declarat Grigoruk pentru AFP.

\r\n

Pentru credincioși, când o icoană este pictată, mâna iconografului este purtată de Dumnezeu, căci în iconografie este o sinergie între artă și divinitate, deținuții afirmând că aceste lecții le aduc o pace interioară. „Într-adevăr, mă liniștesc și Dumnezeu știe că am nevoie de asta!” a menţionat Justyna Gierasimiuk pentru AFP.

\r\n

„Am vrea să le vindem și să adunăm bani pentru acțiuni caritabile, există o mare cerere”, a spus Grigoruk. Acum deținuții pictează pe plăci de furnir groase de 12 mm, cumpărat dintr-un fond special destinat lor, iar cele mai reușite icoane urmează să fie așezate în micul paraclis al închisorii.

\r\n

„Nu putem așeza oamenii în spatele gratiilor și să-i lăsăm așa. Sperăm ca taina aceasta a realizării de icoane îi va schimba și vor deveni oameni mai buni”, a declarat purtătorul de cuvânt al închisorii, Wojciech Januszewski.

\r\n

Sursa: www.doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *