Pocăinţa episcopului apostat

calugar1

\r\n

În perioada ocupației turcești un episcop al Patriarhiei Ecumenice, din împreună-lucrarea celui rău, s-a lepădat de credință și a devenit mahomedan. Odată în vremea Bairamului, în timp ce toți turcii mâncau și petreceau, au cerut de la apostat să batjocorească Tainele creștinilor, ca să-i facă să râdă.

\r\n

\r\n

La început episcopul nu a vrut, dar apoi văzând că insistă, a luat un pahar și ridicându-l sus, a rostit cu voce tare „Pe voi pe toți să vă pomenească Domnul Dumnezeu”, făcând în același timp și înconjurul mesei unde stăteau și mâncau turcii. După aceea a lăsat paharul și a venit să vadă dacă i-a distrat cu aceasta pe comesenii săi. Atunci însă a văzut uimit că turcii nu numai că nu râdeau, ci îl priveau înfricoșați. „Eu v-am făcut să râdeți, iar voi de ce mă priviți așa?”.

\r\n

După puțin timp unul dintre aceia i-a răspuns: „Părinte, în timpul cât ai făcut aceasta, te-ai ridicat doi coți de la pământ”.

\r\n

Auzind aceasta episcopul, s-a cutremurat și ieșind afară, plângea căindu-se și zicând: „Eu m-am lepădat de Domnul, dar El nu m-a părăsit. Dumnezeiescul Său Har încă mă acoperă”.

\r\n

În noaptea următoare a plecat în ascuns la Sfântul Munte, unde și-a trăit restul vieții sale în pocăință și lepădare de sine, fără să cunoască nimeni cine era, în afara duhovnicului său.

\r\n

Sursa: http://www.sfnectariecoslada.ro/

One Response to Pocăinţa episcopului apostat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *