Postul de 40 de zile şi Postul Sfintelor Pătimiri

Postul Sfintelor Paşti cuprinde Postul de 40 de zile şi Postul Sfintelor Pătimiri ale Domnului din Săptămâna Mare. Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor fac trecerea de la Postul de 40 de zile la Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului.

În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spune: „Vecernia din Vinerea dinaintea Sâmbetei lui Lazăr spune clar în cântările ei că acum s-au împlinit cele 40 de zile de post. Iar Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor fac, aşadar, trecerea spre o altă săptămână, care nu mai face parte din cele 40 de zile de post, ci este un timp mai sfânt şi mai sfinţitor, fiind timpul totalei participări mistice sau tainice a creştinilor ortodocşi la Sfintele şi Mântuitoarele Pătimiri ale lui Hristos, pentru ca noi, oamenii, să ne despătimim de patimile rele sau păcătoase din firea omenească, patimi care au pricinuit odinioară răstignirea şi moartea lui Hristos”.

Astfel, Postul de 40 de zile se încheie în această seară de vineri, însă pe lângă cele 40 de zile mai există încă opt zile de post care fac parte din Postul Sfintelor Paşti, dar care au practici liturgice și rânduieli tipiconale diferite. Aceste zile sunt cele două de trecere de la Postul de 40 de zile la Postul Sfintelor Pătimiri ale Domnului, adică Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor, considerate praznice aparte, şi celelalte sunt zilele din Săptămâna Mare.

În acest sens, părintele profesor Ene Branişte spune că denumirea pentru Postul de 40 de zile, „de Păresimi sau Patruzecime, care se întâlneşte prima oară în canonul 5 al Sinodului I ecumenic, era deci perfect justificată pentru cele şase săptămâni care rămâneau şi care constituiau în vechime Postul cel Mare sau al Păresimilor; el se considera încheiat în Vinerea lui Lazăr (Vinerea dinaintea Floriilor), iar Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor erau socotite praznice aparte”.

Postul Sfintelor Pătimiri ale Domnului este încadrat într-un regim mai aspru de postire. În Duminica Floriilor este dezlegare la peşte.

www.ziarullumina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *