Povestea clovnului care a devenit călugăr sihastru

De 13 ani traieste singur, in mijlocul padurii. Este povestea unui fost clovn de la circ, care a devenit sihastru. Este vorba despre un calugar in varsta de 51 de ani, care si-a facut o chilie in codrii din apropierea satului Tiganesti si traieste departe de lume ca un adevarat Robinson Crusoe. Ca sa nu uite cuvintele, vorbeste cu pasarile si animalele si mananca ce-i aduc satenii. Barbatul spune ca a decis sa se rupa de civilizatie dupa ce l-a inselat nevasta.

Pe parintele Pahomie l-am surprins dand mancare la doi porumbei. Cele doua pasari si doi caini sunt singurii sai prieteni de cand s-a refugiat in mijlocul padurii de langa Tiganesti. Sunt zile cand nu scoate niciun cuvant.

Dar sa le luam pe rand. Acum mai bine de trei decenii parintele Pahomie era un om ca oricare altul. Locuia in Chisinau, avea sotie, doua fiice si lucra la circ. Era clovn.

Preotul insa a refuzat sa vorbeasca despre asta. La un moment dat insa viata lui s-a schimbat radical. Din spusele barbatului, sotia l-a inselat.

Barbatul spune ca atunci avea 32 de ani. Nu a mai putut sa-si ierte sotia si nici sa-si intemeieze o alta familie. Asa ca la varsta de 35 de ani s-a calugarit. Iar de mai multi ani locuieste de unul singur in mijlocul padurii.

Calugarul si-a amenajat o mica gospodarie in codri. In curte are o fantana, o gradina, dar si o chilie din scandura de doi metri patrati. Pentru ca locuieste la doi kilometri de manastirea Tiganesti, si-a tras si curent electric.

Rar cand paraseste padurea, doar atunci cand merge la slujbe. Spune ca mananca ce ii aduc oamenii de prin imprejurimi.

Singura legatura cu civilizatia este un telefon mobil cu care discuta uneori cu oamenii care ii cer sfaturi. Calugarul spune ca isi petrece ziua mai mult in rugaciuni.

Spune ca s-a obisnuit cu singuratea si acum nu-si poate imagina sa traiasca altfel.

Parintele Pahomie este singurul (cunoscut) calugar-sihastru. Majoritatea calugarilor locuiesc in cele 37 de manastiri din tara.

www.ganduridinierusalim.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *