Să căutăm adevărul, iar nu semne si minuni

nasterea_sfantului_ioan_botezatorul

\r\n

Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat dintre născuţi din femei, unul mai mare decât Ioan Botezatorul” (cf. Matei 11, 11), a mărturisit insuşi Mantuitorul despre Sfântul Ioan. Când ne gandim la această mărturie, trebuie să inţelegem că Mântuitorul nu a fost născut dintr-o femeie, ci dintr-o fecioară (cf. Isaia 7,14), căci dacă ar fi fost născut dintr-o femeie, atunci după această mărturie, Mântuitorul ar fi fost mai mic decât Proorocul Ioan Botezătorul. Aceasta este incă o mărturie impotriva sectanţilor, care o numesc pe Fecioara Maria o femeie oarecare.

\r\n

\r\n

Sfântul Ioan Evanghelistul spune că Sfântul Ioan Botezătorul nu a făcut nicio minune,dar toate câte a mărturisit el despre Iisus sunt adevărate (cf. Ioan 10, 41). Este oare puţin lucru să mărturiseşti adevărul? Nu este puţin lucru; mulţi dintre cei ce au făcut-o, au plătit cu capul, precum Sfântul Ioan Botezătorul. Afară de asta, a trăi in adevăr presupune o stare de trăire a harului. Sfântul Apostol Iacov ne spune că:Dacă nu greşeşte cineva in cuvânt, acela este bărbat desăvârşit, în stare să infrâneze şi tot trupul” (cf. Iacov 3, 2).Acest fel de bărbat desăvârşit a fost şi Sfântul Ioan Botezătorul, om cu viaţă de înger, care nu a suferit minciuna şi nedreptatea.

\r\n

Cuvântul Sfântului Ioan Botezătorul, pentru cei ce veneau la dânsul, era unul mai degrabă aspru, care indemna la pocăinţă, si dacă ne gândim că nu a făcut nicio minune, atunci ne intrebăm câţi dintre oamenii de astăzi ar mai căuta un astfel de părinte? Pentru căastăzi căutăm semne si minuni, precum fariseii, dorim să ne vindecam si să ni se rezolve problemele, vrem să ne implinim propria voie, pe care noi o considerăm bună, şi pentru asta căutăm duhovnici văzători cu duhul, ca să fim siguri prin anumite semne de cât de buni suntem. Mustrarea şi certarea nu se prind de noi, şi intoarcem spatele celui care a indrâznit să ne spună adevarul, care nouă nu ne place.

\r\n

Pocăiţi-vă că s-a apropiat impărăţia cerurilor (cf. Matei 3, 2), spune glasul lui Ioan, atunci ca şi acum. Noi insă nu avem timp de aşa ceva, suntem stresaţi ca să trăim, stresaţi ca să nu pierdem lumea aceasta. Dorim să facem fapte bune, dar nu aşa ca Sfântul Ioan Botezătorul, care este exemplu de monah. Noi vrem să avem casa noastră, fericită si urmărim evenimentele schimbând canalele. Fără dragoste adevărată insă – care de fapt inseamnă jertfă – lumea ar deveni o adunătură de oameni, care fac afaceri unul cu altul (ceva de genul: se poate lua mai mult), işi pângăresc trupurile si se razboiesc pentru te miri ce: pentru minciună sau, mă rog, pentru bani. Aceştia sunt eroii ultimului veac, care nici nu ştiu că eroismul adevărat este să-ţi infrânezi trupul, să rabzi şi să spui lucrurilor pe nume.

\r\n

Exemplu Sfântului strigă, rămâne ca noi să-l urmăm.

\r\n

 Singhel Ioan Buliga, Provocarile crestinului ortodox in zilele de astazi, Editura Egumenita, 2012

\r\n

www.cuvantul-ortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *