Samuraiul înţelept

În viaţa de zi cu zi sunt nenumărate situaţiile în care ne trezim prinşi fără să vrem în tot felul de situaţii nedorite. Fiecare clipă îşi are darul ei. Unele daruri ne sunt de folos, altele ne încurcă. Putem alege să acceptăm orice cadou şi să fim incluşi în planurile altora sau… să fim selectivi şi să primim doar ceea ce ne ajută în creşterea noastră.

\r\n

În Japonia trăia odată un vestit samurai, foarte înţelept şi viteaz. Se spunea că, în ciuda vârstei înaintate, el putea înfrânge orice competitor. Într-o după-amiază, un luptător – cunoscut pentru iscusinţa lui – a ajuns în localitatea unde trăia bătrânul samurai. Primul era faimos pentru tehnica lui, aştepta până când adversarul făcea prima mişcare şi apoi, dăruit fiind cu destulă inteligenţă pentru a se folosi de orice greşeală făcută de acesta, contraataca cu viteză.

\r\n

Tânărul luptător nu pierduse încă nici o confruntare. Auzind de reputaţia samuraiului, a decis să-l învingă pentru a-şi spori renumele. Toţi apropiaţii samuraiului erau împotriva luptei, dar bătrânul a acceptat provocarea. S-au adunat toţi în piaţa din centrul oraşului, unde tânărul luptător a început să-l insulte pe samurai. A aruncat câteva pietre în direcţia lui, l-a scuipat în faţă, a proferat toate insultele posibile, i-a blestemat până şi pe strămoşii samuraiului. Timp de câteva ore a făcut totul pentru a-l provoca pe maestru, dar bătrânul rămânea calm şi liniştit. La sfârşitul după-amiezii, simţindu-se obosit şi umilit, războinicul a abandonat şi a plecat.

\r\n

Decepţionaţi de faptul că maestrul primise atât de multe insulte şi provocări, prietenii l-au întrebat: „Cum ai putut răbda atât de multă umilinţă? De ce nu ţi-ai folosit spada, chiar dacă ştiai că ai fi pierdut, în loc să-ţi expui laşitatea în faţa tuturor?“

\r\n

„Dacă cineva vine la tine cu un cadou şi tu nu îl primeşti, cui aparţine cadoul?“, întrebă samuraiul senin. „Celui care ţi l-a oferit“, replică unul din discipoli. „La fel şi cu orice mânie, insultă sau invidie – spuse maestrul. Când nu te ating, ele continuă să aparţină celui ce le-a adus asupra ta.“

\r\n

(Preluare şi adaptare de pe site-ul www. povestiri-cu-talc.blogspot.com)

\r\n 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *