Sfinţirea Bisericii “Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Capitală

Astăzi pentru creştinii dreptmăritori din Nord-Vestul Capitalei a fost zi de mare sărbătoare, un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Vladimir a sfinţit Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Cu mic cu mare, enoriaşii au venit să împartă această bucurie cu Prot. Mitr. Ioan Plămădeală care împreună cu familia şi cu ctitorii a reuşit să înalţe Sfântul locaş spre bucuria ochiului şi a sufletului.

\r\n

După sfinţirea Bisericii Vlădica Vladimir a ţinut să vină cu un cuvânt de felicitare către cei adunaţi: „Preacucernice Părinte Ioan, paroh al acestei Sfinte Biserici, Preacucernici Părinţi, iubiţi întru Hristos fraţi şi surori. E o zi de mare sărbătoare pentru partea de Nord-Vest a municipiului Chişinău, pentru că aici, în preajma acestui traseu de importanţă internaţională s-a înălţat un Sfânt locaş care astăzi a fost sfinţit şi de astăzi înainte se vor înălţa rugăciuni în această Biserică pentru ţara noastră, pentru enoriaşii noştri, pentru toţi cei care vor păşi pragul Casei Domnului. Noi toţi, cei care suntem clerici ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, ne bucurăm pentru că a apărut un nou locaş Sfânt într-o parte a oraşului unde acestea sunt mai puţine.

\r\n

Îi aducem deosebite mulţumiri părintelui Ioan, pentru îndrăzneala sa, dimpreună cu familia şi cu enoriaşii, în aceste vremuri grele, de a înălţa această Sfântă Biserică.

\r\n

Părintele a făcut un lucru mare, un lucru frumos şi în acest Sfânt locaş numele său şi a celor care au muncit aici vor fi pomenite pe vecie.

\r\n

Fie ca Biserica „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” sfinţită astăzi să fie locul unde mulţime de creştini îşi vor găsi liniştea şi calea spre mântuire. Aşa să ne ajute Dumnezeu.”

\r\n

Pentru activitatea sârguincioasă spre binele Bisericii Ortodoxe din Moldova, Prot. Mitr. Ioan Plămădeală a fost decorat cu Ordinul Patriarhal în cinstea Sf. Cneaz Daniil, Prot. Marcel Plămădeală a fost decorat cu două distincţii bisericeşti – dreptul de a purta paliţă şi cruce cu pietre scumpe, Pr. Arcadie Porcescu a fost avansat în gradul de Protoiereu şi decorat cu paliţă, Iereul Antonie miron a fost avansat în gradul de Protoiereu,  Pr. Ioan Doroş a fost decorat cu dreptul de a purta cruce de aur, Parohul Bisericii cu hramul în cinstea „Sf. Apostol Andrei cel Întâi Chemat” din municipiul Chişinău, Iereul Eugen Răileanu, se decorează cu dreptul de a purta Camilaucă iar Diaconul Valeiu Balan a fost avansat în sanul de Protodiacon.

\r\n

Pentru eforturile depuse la înălţarea Sfintei Biserici, un număr de ctitori şi binefăcători s-au învrednicit cu distincţii bisericeşti: Domnii Ghenadie Boleacu şi Ion Bazi au fost decoraţi cu Ordinul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Domnul Nicolae Păvălescu a fost decorat cu Ordinul „Sf. Paisie Velicikovski”, Doamna Olga Plămădeală a fost decorată cu Ordinul „Sf. Cuv. Parascheva”, Domnii Vasile Cozma, Nicolae Malcuş şi Iurie Spineu s-au învrednicit de Medaliile „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Domnii Petru Budu, Alexandru Gălăţanu şi Feodor Negru au primit medalia „Cuv. Paisie Velicikovski”, Doamnele Larisa Botnaru şi Iulia Ivanova au primit Medalia „Sf. Cuv. Parascheva”.

\r\n

De diplome arhiereşti s-au învrednicit următorii ctitori: Domnii Andrei Negru, Alexandru Crăciun, Igor Ursachii, Gheorghe Garabajiu, Dumitru Martin, Valentin Cozma şi Doamnele Ala Salter, Alena Iudina şi Zinaida Danalachi.

\r\n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *