Tactica „de la uşă la uşă” a Martorilor lui Iehova

iehovisti

\r\n

Una dintre cele mai frecvente metode de propagare a învăţăturilor eretice ale sectei Martorilor lui Iehova – şi pe care o folosesc din plin membrii societăţii pe acţiuni „Turnul de Veche” – este practica vizitelor pe la casele oamenilor, strategie cunoscută sub denumirea „de la uşă la uşă”.

\r\n

\r\n

Este o practică bine studiată, care are scopuri concrete şi o anume metodologie bine definită de abordare, cu posibilităţi alternative, în funcţie de persoana pe care o vor întâlni, de convingerile acesteia, de capacitatea de dialog care li se va oferi.

\r\n

De obicei, şi nu întâmplător, martorii lui Iehova umblă totdeauna doi câte doi în vizitele lor pe la casele oamenilor, caută un punct comun de dialog, ceva care ar putea să atragă atenţia omului, aşa încât să înceapă o discuţie cu ei. Astfel, pornesc de la teme de interes general, care sunt de o actualitate permanentă şi pot stârni interesul omului neprevenit, care atunci când se implică, bine intenţionat, în discuţie, nu cunoaşte nici metodologia de lucru, nici scopul martorilor lui Iehova.

\r\n

Discuţia porneşte de obicei de la neorânduiala socială şi de la cei responsabili pentru ea, de la durerea umană, de la întrebarea dacă vor veni şi timpuri mai bune, dacă există soluţii la suferinţele omenirii (teroare, foamete, violenţă, nesiguranţă, criminalitate, războaie etc.). Uneori poate fi o discuţie cu tematică religioasă care porneşte de la unele nedumeriri legate de sfintele icoane, de cinstirea sfinţilor, Cinstita Cruce, botezul pruncilor, de la întrebarea dacă înrolarea în armată este conformă cu voia lui Dumnezeu, dacă cunoaştem că Dumnezeu are, chipurile, un nume unic sau care este numele lui Dumnezeu.

\r\n

Cu o mulţime de pasaje din Sfânta Scriptură scoase din contextul lor teologic mai larg şi pe care le maltratează efectiv din punct de vedere ermineutic, foarte pregătiţi mai ales pentru cazul în care urmăresc să îşi impresioneze interlocutorul. Această „impresionare” este cu atât mai puternică, cu cât victima vizată nu cunoaşte îndeajuns credinţa ortodoxă, nu a studiat în profunzime şi nu cunoaşte suficient Sfânta Scriptură şi astfel nu este în măsură să le răspundă sau să combată poziţiile lor antiscripturistice.

\r\n

Dacă omul bine intenţionat se entuziasmează şi este de acord să îi primească din nou în vizită, ignorând cât de bine structurate sunt practicile lor prozelitiste, a început deja, fără să conştientizeze, procedura de implicare în reţelele sectei.

\r\n

Martorul lui Iehova, cu cât mai mult se implică în lucrarea „de la uşă la uşă”, cu cât mai multe ore pune la dispoziţie în distribuirea publicaţiei societăţii „Turnul de Veghe”, cu atat face mai multe eforturi sistematice, ca să convertească un nou membru, cu atât mai mult crede, potrivit modului în care l-a educat societatea, că îşi arată devotamentul sincer faţă de „adorarea curată” a lui Iehova şi faţă de societatea „Turnul de Veghe”, prin care, chipurile, este făcut cunoscut lumii Iehova. Martorul lui Iehova crede că în felul acesta va scăpa de măcelul de la Armaghedon (Apocalipsă 16, 16).

\r\n

Protopresviterul Vasilios A. Gheorgopoulos, lector al Facultăţii de Teologie a Universităţii din Tesalonic

\r\n

Orthódoxos Týpos, 11 mai 2012, nr. 1926, p. 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *