Tufa de spini

Dumnezeu ne surprinde întotdeauna. El își arată slava unde și cum vrea. Măreția Lui poate străluci în persoanele umile, necunoscute sau în lucrurile socotite de unii vrednice de dispreț.

Gândurile Mele nu sunt precum gândurile voastre și nici căile Mele nu sunt ca ale voastre”, spune Domnul în cartea prorocului Isaia la capitolul 55, versetul 8. Iar în Noul Testament, Apostolul Pavel scrie în Epistola întâi către Corinteni că „Dumnezeu Și-a ales pe cele nebune ale lumii, ca să rușineze pe cei înțelepți; Dumnezeu și-a ales pe cele slabe, ca să le rușineze pe cele tari; Dumnezeu Și-a ales pe cele de neam de jos ale lumii, pe cele nebăgate în seamă, pe cele ce nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt (I Cor. 1, 27-28).

Termenul „slavă” este un cuvânt important în vocabularul ebraic.

El semnifică prezența perma­nentă a lui Dumnezeu. În limba evreiască, slavă se traduce prin shekinah. Un necredincios l-a întrebat într-o zi pe un cunoscut rabin: „De ce i-a vorbit Dumnezeu lui Moise dintr-un rug cu spini?”

Rabinul i-a răspuns: „Dacă i-ar fi vorbit dintr-un chiparos sau dintr-un cedru, arbori falnici și impunători, mi-ai fi pus aceeași întrebare. Dar ca să nu te las fără răspuns, îți pot zice că Dumnezeu a vorbit dintr-un rug cu spini pentru a ne învăța că nu există nici măcar un loc în care shekinah, slava lui Dumnezeu, să nu existe, nici măcar tufa de spini. Dumnezeu nu poate fi împiedicat de nimeni și nimic ca să-și manifeste slava Sa.

(Adaptare după o pildă din volumul Vitamine duhovnicești, Anthony M. Coniaris, vol. 2, Editura Sophia, 2010)

Prima pagina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *