Ultima parte a Canonului Sf. Andrei Criteanul și Pavecernița Mare săvârșite la biserica „Schimbarea la față a Mântuitorului”

Ultima parte (a patra) a Canonului cel Mare a fost săvârşită în seara zilei de 10 martie 2022 la biserica „Schimbarea la față a Mântuitorului” din capitală de către părintele-paroh prot. Ioan Plămădeală, dimpreuna cu preoții si diaconii slujitori.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul constituie una dintre cele mai frumoase creaţii liturgice şi teologice, prin care preoţii şi credincioşii intră în atmosfera duhovnicească de pocăinţă şi smerenie specifică Postului Sfintelor Paşti.

Esenta acestui canon este pocainta, parerea de rau a tuturor credinciosilor si clericilor, monahilor, pentru viata traita uneori nu intotdeauna in conformitate cu poruncile lui Dumnezeu si legile evanghelice. Pentru a intelege foarte bine ce asteapta Dumnezeu de la noi, in acest Canon, de o frumusete literara deosebita si foarte profund din punct de vedere duhovnicesc, ne sunt prezentate pilde de smerenie, de cainta, de umilinta ale unor sfinti si drepti ai Vechiului Testament, fiecaruia fiindu-ne adresat indemnul de a calca pe urmele lor in drumul nostru duhovnicesc spre sarbatoarea Invierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Pe această cale, invităm toți credincioșii să ia parte la toate slujbele rânduite în Postul cel Mare, să ia aminte la modul de trai și comportament caracteristic perioadei, să se spovedească și să se împărtășească cu Sfintele Taine, pentru a primi binecuvântarea Atotputernicului Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *