Un general american s-a botezat ortodox după ce a stat câțiva ani în Moldova

Coots_-_Now

\r\n

Un general american aflat în misiune în Basarabia s-a îndrăgostit de modul de viață moldovenesc și s-a botezat ortodox.

\r\n

\r\n

Norvel Coots este Șeful Comandamentului Medical Regional Europa al NATO și are gradul de general de brigadă al Armatei SUA.  Ajuns la Chișinău, americanul a fost impresionat de miile de copii instituționalizați și de condițiile grele în care aceștia își duceau viața de zi cu zi. În anul 2000 a pus bazele unui proiect pe ajutorarea acestora, proiect care se desfășoară și azi.

\r\n

“Am văzut orfelinate care funcționau după sistemul Uniunii Sovietice, modelul rusesc, orfelinate mari fără electricitate, fără apă curentă; practic, doar un loc unde să stea peste noapte. Deși copiii aveau mâncare și educație, ei aveau nevoie în aceeași măsură de îngrijire, afecțiune și alte lucruri elementare pentru a trăi mai bine. Dorința de a ajuta acei copii să devină adulți responsabili și să trăiască o viață normală a apărut instant în 1999, dar acțiunea de caritate efectivă a început un an mai târziu, în anul 2000”, a spus el într-un interviu pentru România Liberă.

\r\n

Generalul Coots beneficiază de sprijinul Bisericii Ortodoxe din Moldova, de sub autoritatea ÎPS Vladimir al Chișinăului. Americanul spune că banii au venit prin intermediul donațiilor, al Bisericii Ortodoxe, dar și din propriul buzunar.

\r\n

Experiența sa în teritoriul de peste Prut l-a făcut pe general să-și schimbe viața. Acesta s-a botezat ortodox și spune că a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i să ajute copiii din Moldova.

\r\n

“Am devenit creștin ortodox, copiii mei poartă nume moldovenești, Maximilian și Cătălina. Am devenit ortodox pen­­tru a ajuta proiectul, atunci când am mers a doua oară în Moldova , am vizi­tat o mănăstire veche în zona Orhei și atunci am auzit-o pe Fecioara Maria vorbindu-mi și spunându-mi că trebuie să ajut copiii aceia pe care îi vă­zusem. Deja trăiesc și simt moldovenește, sunt membru al societății și împreună cu Biserica Ortodoxă de acolo și Mitro­po­litul Vladimir, vrem să dezvoltăm multe proiecte. Sunt creștin ortodox moldovean, și deși am fost botezat în ritul rusesc, simt că sunt ortodox român și rus în același timp”, a spus el.

\r\n

În ceea ce privește unirea dintre Basarabia și România, generalul american spune că societatea moldovenească este împărțită.

\r\n

“Cam o treime din populație militează pentru o reunificare a Moldovei cu România, o treime este nostalgică după URSS și ar vrea un parteneriat strategic cu Rusia, și mai există și cealaltă treime căreia nu îi pasă de nimic. În urmă cu zece ani am simțit că era un puternic curent unionist, cu manifestații de stradă pro-România dar care nu s-a materializat și a scăzut în intensitate”, a afirmat Norvel Coots.

\r\n

Sursa: activenews.ro

One thought on “Un general american s-a botezat ortodox după ce a stat câțiva ani în Moldova”

  1. Olga spune:

    Dom.general ati facut bine ca va-ti botezat in Hristos, ,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *