UNUI RUGATOR DE CARE ISI BAT JOC TOTI CASNICII SAI


Până ce nu începusei să te rogi lui Dumnezeu, erai tuturor drag. Iată acum, dintr-o dată, ești în casa ta ca în mijlocul unei tabere dușmane. Mai înainte vreme te îmbătai, și fumai, și mai furai câte puțin, și înjurai, și trândăveai în zilele lucrătoare, și făceai toate celelalte câte sunt urâte înaintea lui Dumnezeu și a lumii cinstite. Și totuși, atunci erai drag tuturor din casă. Iar acum, când ai apucat-o pe calea dreptății, cinstei și rugăciuniiacum toți au tăbărât asupra ta ca un roi de viespi.

Bucură-te, frate, de o sută de ori bucură-te!
Oare nu vezi că în casa voastră se joacă drama Evangheliei?
În aceeași casă unde până acum se flecărea despre impozit și sărăcie și hoți tăinuitori și judecători, în aceeași casă au început să se împlinească prorociile evanghelice. Casa voastră s-a înălțat până la ceruri, s-a făcut scenă a dramei evanghelice, a făcut legătura cu timpurile apostolilor și mucenicilor.
Istoria Bisericii creștine se desfășoară, la scară mică, în casa voastră. Iată prorociile lui Hristos, care s-au împlinit de nenumărate ori pe această planetă pământească și care începe acum a se împlini și în casa voastră:
„Veți fi urâți de toți pentru numele Meu, iar cel ce va răbda până la sfârșit, acela se va mântui (Matei 10, 22). Și vrăjmașii omului vor fi casnicii lui (10, 36). Fericiți sunteți care plângeți acum, că veți râde.  Fericiți veți fi când vă vor urî pe voi oamenii, și când vă vor despărți pe voi și vă vor ocărî, și vor scoate numele vostru ca un rău pentru Fiul Omului (Luca 6, 21). Amin, amin grăiesc vouă că voi veți plânge și vă veți tângui, iar lumea se va bucura; și voi vă veți întrista, dar întristarea voastră întru bucurie se va întoarce”. (Ioan 16, 20).
Ce poate fi mai deslușit decât aceste proorocii?

Iată, ele se împlinesc și astăzi, lângă căminul tău, asupra ta. Ca atare, primește toate ocările ca pe niște decorații. Să știi că prigonitorii tăi se vor căi; batjocoritorii tăi vor tăcea, și tu te vei bucura.
Astăzi ești cel din urmă în casa tatălui tău, însă degrabă vei fi cel dintâi.
Iar cei care te prigonesc îți vor sluji. Lucrul acesta e prezis, și s-a adeverit de mii de ori și în mii de locuri.
Pace ție și binecuvântare de la Domnul!

Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi – Sfântul Nicolae Velimirovici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *